:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 421
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ирландия спира опасно свинско месо

Дъблин издаде международно предупреждение да не се консумират месни продукти заради много високо съдържание на диоксини
Ирландия издаде международно предупреждение да не се консумира свинско месо и продукти, съдържащи свинско месо, произведени в страната след 1 септември т. г., предаде Би Би Си. Агенцията за безопасност на храните в Дъблин е установила наличието на потенциално опасен диоксин в свинското месо и храната на свинете в Ирландия. Диоксинът превишава над 200 пъти допустимите количества.

Изследвания на проби, взети от заклани прасета, са показали високо съдържание на диоксини. Те проникват в животните чрез храната, която консумират. Наличието на диоксини в хранителните продукти повишава риска от ракови заболявания, предупреждават експерти. От ирландската Агенция за безопасност на храните твърдят, че рискът за здравето на потребителите е минимален, а изтеглянето на продуктите е превантивна мярка. Ще бъдат направени допълнителни проби, за да установи какви са мащабите на заразата. Собствениците на магазини, ресторанти и пъбове в Ирландия трябва да върнат свинското месо и продуктите на базата на свинско месо на производителите, от които са ги доставили.

Износът на Ирландия на свинско месо през 2007 г. възлиза на 368 млн. евро, или над 110 тона. Половината от това количество е било предназначено за Великобритания. Сред големите потребители на ирландско свинско са и Германия, Франция, Италия и няколко източноевропейски страни.

Германските власти наредиха от магазините да бъдат изтеглени всички месни продукти, съдържащи свинско месо, внесени от Ирландия. Властите се опитват да установят точно колко свинско месо е било внесено досега от Ирландия.

ЕК съобщи, че внимателно следи случая с ирландското заразено свинско месо, предаде АФП. Брюксел призова европейските експерти по въпросите на качеството на храните да си сътрудничат и обменят информация във връзка със случая.

РЕАКЦИЯ

"Поне за момента неофициалната информацията,с която разполагаме, е, че у нас няма ирландско свинско месо, което е произведено след септември т. г. Това ни отговориха по телефона фирмите, които преработват чуждо свинско месо", заяви пред "Сега" шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Йордан Войнов.
Той допълни, че днес ще разпореди на подчинените си от ДВСК да започнат проверки из цеховете. "Ако бъде намерено такова месо, то ще бъде наложено под забрана и ще бъде изследвано", поясни още Войнов.
Един от най-големите скандали в контрола по храните у нас гръмна през 2006 г. и бе свързан именно със старо ирландско месо. В България бяха внесени 75 тона 20-годишно ирландско месо, за част от което има съмнение, че е преработено и продадено под формата на саздърма на вътрешния пазар.
3
1789
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Декември 2008 01:03
Ирландия, освен старо свинско месо и отровно , може ли да изнася и нещо друго ... старо и отровно ?
08 Декември 2008 06:48
В България това месо ще се внесе като немско, бразилско, или от майната си и така ще си го изядем с кеф.
08 Декември 2008 12:07
Диоксинът превишава над 200 пъти допустимите количества...От ирландската Агенция за безопасност на храните твърдят, че рискът за здравето на потребителите е минимален

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД