:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 494
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Атина и Солун се вдигнаха на бунт срещу полицията

Стотици младежи вилнеят след убийството на дете от служители на реда
Костас Караманлис
Атина и Солун бяха погълнати от насилие, след като стотици разярени младежи се разбунтуваха срещу полицията. Причина за това бе убийството на 15-годишно момче, което бе застреляно в събота при сблъсък между полицейски патрул и група анархисти в атински квартал. Вестта за инцидента незабавно предизвика ответна реакция и още в събота в Атина и вторият по големина гръцки град Солун стотици младежи излязоха на улични протести, които бързо прераснаха в сблъсъци с полицията. Въпреки призивите на правителството, демонстрациите продължиха и през целия ден вчера.

В Атина демонстрантите хвърляха камъни и запалителни бомби срещу спецполицаите за борба с безредиците. Подпалени бяха няколко сгради, напълно унищожени са няколко магазина за автомобили и супермаркети. Щети са нанесени на над 30 магазина, 9 банки и над 20 автомобила, съобщиха от полицията. 22-ма служители на реда са ранени.

В Солун демонстрацията на над 1000 души също прерасна в насилие, когато протестиращите атакуваха с коктейли "Молотов" полицията. "Убийци в униформа", скандираха участниците в протеста срещу полицаите.

Силите за борба с безредиците се изправиха срещу гневните младежи и разпръскваха протестите със сълзотворен газ. Младите гърци са особено активни в демонстрациите срещу властта през последните години заради увеличаващата се пропаст между бедни и богати, отбелязва Ройтерс.

Гръцкият министър на вътрешните работи Прокопис Павлопулос обяви, че подава оставка вчера. Тя обаче не бе приета от премиера Костас Караманлис. В обръщение към бащата на убитото момче премиерът обеща властта да действа адекватно в кризисната ситуация. "Зная, че нищо не може да облекчи болката Ви, но Ви уверявам, че държавата ще действа, както трябва, за да не се повтори никога вчерашната трагедия", каза Караманлис в неделя.

Двама полицаи бяха арестувани във връзка с убийството на момчето в събота. От прокуратурата обявиха, че един от тях ще бъде обвинен в убийство, а другият - в подстрекателство за убийство.

Момчето е застреляно, когато полицай от патрулна кола стреля 3 пъти по група от 30 младежи, които атакуват полицейския автомобил. От полицията твърдят, че изстрелите били предупредителни, но очевидец заяви пред гръцка тв, че куршумите били насочени директно към момчето.
Снимка РОЙТЕРС
Демонстранти замерят с камъни полицаи за борба с безредиците при сблъсъците в Атина
18
2962
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
07 Декември 2008 23:10
Много лесно подават оставки тия гръцки министри.Никаква далавера ли нямат, че се хвърлят с лекота на "вълците".
07 Декември 2008 23:54
Aз пък мисля, че полицаят трябва да бъде награден.
08 Декември 2008 02:21
Момчето е застреляно, когато полицай от патрулна кола стреля 3 пъти по група от 30 младежи, които атакуват полицейския автомобил

Не само у нас полицаите имат "право" да бъдат пребивани, без да могат да отвърнат. За какво им дават оръжия, когато нямат право да се отбраняват?
08 Декември 2008 05:15
Аз пък мисля, че полицаите не трябва да имат право да стрелят по хора. Браво на Гърците!
08 Декември 2008 09:50
Галилео, лесно подават щото глей после какво става по улиците..
08 Декември 2008 09:57
Същата свинщина като във Франция.
Ако наистина полицаите са били нападнати от 30 (съотношение 2:30 !!) младежи, то са напълно невинни.
Я ми кажете какво става в САЩ ако някой нападне полицай?
08 Декември 2008 10:00
Аз пък викам полицаите да стрелят само по патки.Я по добре да я закрием тая полиция след като ви е трън в очите.Някой от вас да е заставал срещу разярена тълпа?Дори не можете да си го представите.Пък ако са ви много симпатични такива изроди:анархисти, националисти, скинхедс, ултраси, фенове..., що не пробвате с червена фанелка да влезете в синята агитка(или обратното), тогава ще ви са иска ченгетата да ходят с калашников и по две гранати за по сигурно.
08 Декември 2008 10:21
НЕ искам да защитавам никой тук но, какво е правило 15 годишно момче там вътре в тълпата?
За жалост нито нашите коментари нито правителството на Гърция нито протестиращите могат да върнат детето. Мир на душата му.
08 Декември 2008 10:36
От прокуратурата обявиха, че един от тях ще бъде обвинен в убийство, а другият - в подстрекателство за убийство.

Всъщност повдигнатите обвинения са за предумишлено убииство и за съучастничество. И правилно! Убиецът е застрелял момчето с 3 куршума. Заслужават да изгният в затвора.
08 Декември 2008 10:53
... що не опитате да се пренесете на местна почва
само преди няколко месеца наща славна полиця преби 3 деца само щото носели тениски с надпис Атака... след което пребиха бг евродепутат и също студент .. щото питал полицаите /моля ви се какъв нахалник/ що бият хлапетата
Е, тогава голяма радост и всенароден форумен патос и удовлетворение се изля у сий форум
помните ли как заклеймявахте "онази банда" дето протестираше пред 5-то РУ на МВР?.... помните ли що подигравки и злъч изляхте, че някои протестирали срещу полицейския произвол?
..сега що леете крокодилски сълзи какво станало в Гърция
08 Декември 2008 11:02
По последни данни - групата е хвьрлила няколко бутилки срещу патрулната кола - след която полицая паркира врьща се и почва пререкания с вьпросния младеж и групата след което според него вади пистолета и стреля 2 пьти вьв вьздуха и при прибирането в кубура става непоправимото. Така че не е имало нападение срещу колата с опасност за полицая - решил е да се прави на Рамбо - все пак това не е нормална реакция да вадиш пистолет и да стряляш вьв вьздуха в населен район. Жалко за момчето и хулиган да е бил не е направил нещо което се наказва сьс смьрт. Сега протестите са друга история....
08 Декември 2008 12:25
КОСТАДИНКА ИВАНОВА, то явно всяка полиция си има психически лабилни полицаи... Евро депутата, обаче нашите май го пребиха по заповед? А колкото и да мисля, колкото и да чета процедурите, не мога да намеря причина поради която полицаи могат да се гаврят в полицията с 15 годишно момиче, за мен дете! като го събличат голо (? за какво???), след като е арестувано (за мен неправомерно) поради участие в ... митинг!
08 Декември 2008 12:33
Г-н Пенев, явно требе се направи един филм за "Особеностите на БГ полиция"
... иначе, когато пребиха онези хлапета, после евродепутата и накрая Сидеров и Шопов - всичко се оказа предварително планирано, щото в този ден 'гласуваха" вота на недоверие
.. а и никой не обясни как 1500 полицаи се събраха за 30 минути пред 5-то РУ МВР
нищо изненадващо и неочаквано
мен лично ме втрещи поведението и реакцията на форума тогава - каква радост и фойерверки бяха...
ужас
08 Декември 2008 12:43
Да ... и аз бях изумен! Толкова хора дето и през ум не им минава, че утре полицейската гавра може да е и върху тяхното дете. Те децата са най радикални, не са живяли при тоталитаризма и нямат изградени защитни реакции срещу милиционерщината.
08 Декември 2008 13:19
08 Декември 2008 13:35
... да бе... верно не беше футболно дерби... сепак требаше се "спасява" кабинета на тройната мафия и вниманието да се отклони
безобразна милиционерщина
Факт е обаче, че мильоцинерите беха предварително изпратени там
факт е, че услужлив мильоцинер САМ ОТИВА "подсказва" на Сидеров и другите - къде ТОЧНО са откарани ЖЕРТВИТЕ
08 Декември 2008 17:47
.....което бе застреляно в събота при сблъсък между полицейски патрул и група анархисти.....

Искали анархия - те им анархия. Евала на куките! Аз бих приел закон, че при стълпотворения на такъв род изродски групировки, може да се стреля без предупреждение и направо на месо! Като уврат кратуните на тия и им стане ясно, че с ченгетата ташак не става, ще видите как ще мирясат.
08 Декември 2008 21:59
Брей, сербез народ тия гърци! Изпотрошиха си столицата заради един гръмнат пъпчив нахалник. Ма тъй трябва, а не като нас да се свиваме до безкрай! И затуй политиците им седем пъти си правят сметката преди да посегнат на обществения интерес в своя полза. И както каза Бат Бойко, вече за четвърти път усвояват по 24 млрд евра от ЕС, а ние сме нетни донори!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД