:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,109,958
Активни 72
Страници 8,789
За един ден 1,302,066
Репортаж

Колко струват 5 години изгнание

Родопчаните от Горна Арда още не са си разчистили сметките с държавата за изселването им през 1949 г.
Емин (вляво) и Юсеин си спомнят как преди близо 60 години са им казали да си събират багажа.
"Аз съм на 77, ама помня. Е, от време на време по нещо прескача, ама това го помня. Ще ви разкажа".

Оттогава са минали почти 60 години. Юсеин Адрахманов напомня герой на Хайтов. Вечно усмихнат, енергичен, без следа от старческа умора. Ръцете му са загрубели и изглеждат огромни. Разказва с охота, макар случката да не му е донесла нищо хубаво. Така или иначе тя вече е история. Юсеин махва с ръка, отново се усмихва и ни поглежда. Изгубил е едното си око много отдавна при злополука - ударило го парче метал.

"Беше на 15 ноември 1949 г. Като станахме, всичко беше обградено от милиция и войници, казаха всички да си събираме багажа. За един ден изкарахме всичко. Само вечерта останахме с животните, всеки беше определен къде да отиде. На следващия ден тръгнахме към Ягодина. Бяхме 10 семейства", разказва Юсеин.

Село Горна Арда е в Родопите на самата граница с Гърция. Браздата е само на около километър от къщите. Граничната зона започва далеч преди първите къщи. После се минава през кльона. Металната врата е омотана с бодлива тел, но е отворена. Навремето обаче не е било така.

През ноември 1949 г.близо 500-те жители на Горна Арда са изселени.Без обяснения, без право на избор. До ден-днешен хората не знаят защо е трябвало да напуснат домовете си. Твърдят, че никой не им е казал. По този въпрос в селото битуват две версии. Според едната за всичко е виновна границата - с изселването комунистическият режим се застрахова от евентуални бягства и нелегални канали. Местните хора твърдят, че никой не е бягал, нито пък е въртял нелегална търговия. Спомнят си единствено за трима дезертьори от армията, измъкнали се заедно със семействата си. През 1947 г. наказанието понесли роднините на невъзвръщенците. Според другото обяснение Горна Арда е разтурено заради ТКЗС-тата. Много стопани не били съгласни да си отстъпят земята, та се наложило да се действа по втория начин - земята била оставена без собственик.

"Аз тогава служех в трудовата повинност. Един ден идват нашите, водят мулето. Дойдоха да ми кажат къде да ги търся, като ме пуснат в отпуска", разказва Емин Календжиев. Всички са разпръснати по села на стотина километра разстояние навътре в страната. Семейството на Юсеин е изпратено в Ягодина. "Имаше оттам десет семейства, които бяха изселени в Северна България. Ние бяхме в техните къщи.Нямаше път, стигнахме с конеНас ни вкараха две семейства в една къща с две стаи. А ние с нашите бяхме пет човека. В една стая живяхме, а в другата стая бяха седем човека. През пролетта на баща ми му дадоха стара къща, стегнахме я и се разширихме в две стаи. Дадоха ни и земя. Не ни се стоеше там, ама какво да направим", разказва той.

Странно, но каквито и да са били причините за решението на тогавашната власт, само 5 години по-късно те вече отпадат и през лятото на 1954 г. на хората от Горна Арда им е позволено да се върнат по домовете си. Сякаш всичко е било само височайша прищявка. Заварват къщите си порутени. Няма какво да правят, запретват ръкави и построяват всичко наново. После са превърнати в "доброволна" охрана на границата заедно с войниците. "Пазехме някой да не бяга през границата. Имаше и войници, но и ние. Имаха кучета. Не правеха нищо на хората, е, който се противеше, нали знаете... Всичко е минало", разказва Юсеин. Казва, че го е било яд на властта, но не е имал какво да направи. Когато ги изселили през ноември, хората са останали с празни ръце. "Цяло лято си работил, всичко си събрал, внесъл си вкъщи, сеновалът пълен, имахме 35 овце. Вдигнаха ни като пилета. Нямате представа каква мъка сме изкарали", спомня си той.

След падането на режима изселниците подават молби за обезщетения като репресирани. Всъщност от Смолянска област, където е селото, иманай-много молби за обезщетения - над 4000.Плащат им по 25 хил. лв., но това е само половината от полагащото се обезщетение. Затова сега отново са подали молби за остатъка. "Става дума за около 300 заявления", казва кметът на Горна Арда Емил Узунов. На един репресиран се падат по 64 лв. за всеки месец, прекаран в чуждото село. Ако обаче парите се дават на наследниците - 48 лв. 25-те хиляди покриват само половината от петте години в изгнание. Така на изселените им остава да вземат още по 1984 лв. Като се прибавят и наследствените обезщетения за родителите, се получават още 2976 лв. към сметката - или 5476 лв. заедно със старите 25 хил. лв. отпреди деноминацията. Хората в Горна Арда обаче не им се надяват много.И да получат компенсациите, вече са ги "наместили""Сега вече не е чак толкова лошо да се живее на границата, туризмът лека-полека тръгва и това е хубаво", казва кметът Узунов. Според него това е пътят, по който трябва да се върви. Иначе няма начин селото да задържи младите си хора и да оцелее. Вече има няколко малки хотела. Все повече хора се опитват да пригодят къщите си за туристи и на много места могат да се видят обяви за стаи. Постоянно живеещите са 160, но хората казват, че е селото с най-много деца. Училище обаче няма, затова децата пътуват до съседното село.

Докато някои разширяват къщите си с нови стаи, други като кмета строят барбекюта на метри от границата. Самата гранична линия трудно може да се познае, освен ако не видите пирамидата. Пътят е разкалян, на места вече е замръзнал. "Климатът се променя, преди години какви зими имахме, с по метър сняг по това време", разказва Узунов.

Една от главните цели на местните е пътят да се асфалтира, за да може по-лесно гръцките туристи да стигат до селото. В момента граничният пункт представлява дървена рампа. Отляво на пътя, на клоните на едно дърво е увиснал полицай от Гранична полиция. Колегата му пък е долу. "Прекарват кабел", казва кметът. Кабелът трябва да стигне до една новострояща се къщичка малко по-нагоре. Майсторите са отново граничарите. "Дадох им мястото да строят тука, че да има къде да се приберат зимата, когато обикалят. Сега дърпат кабела, поне една крушка да има вътре", обяснява Узунов.

Докато младите мислят за хотели, старите си държат на своето. "На село човек трябва да си има всичко", казва Юсеин. И обяснява, че в магазина ходи само за захар, сол и ориз. Другото сам си го произвежда. Има си кон, теле, крава и овце. Казва, че сам се справя с всичко. Обаче през главата му минават и мисли за бабички. "Щом е така, нищо му няма", шегува се собственикът на хотела Вихрен, чийто баща Милко също е бил изселен. "Аз съм женен четири пъти, първата ми жена почина, взех втора, не ни вървеше, шитнах я, взех трета, и с нея така, сега съм с четвърта, дето ще ми съдере кожата", смее се Емин, който е на 83. Иначе в Горна Арда предпочитат да гледат напред - дали пътят до границата ще бъде асфалтиран, дали ще има туристи, дали бизнесът ще успее. Важното е, че омотаната с бодлива тел врата е отворена. Поне засега.ИСТОРИЯ

През август 1949 г. Политбюро на ЦК на БКП решава да не се препятства изселническата вълна на български турци от пограничните райони и да се заяви на Турция, че ако не ги приеме до края на 1949-а, те ще бъдат изселени в Северна България, а по границата ще бъдат заселени българи. Нагласата за изселване в Турция сред етническите турци се дължи на политическия натиск на властта - намесата в религията, предстоящата колективизация на земята и налагането на начин на живот, противоречащ на принципите и ценностите на българските мюсюлмани.

През юни 1950 г. започват първите селски вълнения и бунтове срещу насилията при масовизирането на ТКЗС и събирането на държавните доставки.

През август 1950 г. България иска от Турция да приеме 250 000 български турци, пожелали да се изселят, в срок от 3 месеца. Турция отказва.

През август-септември 1950 г. селяните от зърнопроизводителните райони масово влизат в ТКЗС, за да се спасят от насилието и непосилните държавни доставки. В този период е кооперирана до 40% от земята.
 Бъдещето на Горна Арда е в туризма, убедени са местните. В наши дни не е чак толкова лошо да си на границата.
 Вратата на пропусквателния пункт сега е отворена.
 Някои от децата в Горна Арда прекарват свободното си време в гората.
12
4517
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
15 Декември 2008 00:41
Комунистическа диващина!
И тези хора и сега ни управляват!
Те са президенти, премиери, магистрати, журналисти, спортисти, артисти...олигарси.
Те всички са с пари и власт и имат връзки с КГБ и дивашка Русия!

15 Декември 2008 03:15
А сега има ли нещо ново???. Колко българи се пръснаха по цял свят , на където им видят очите, просто за да оцелеят. За тях няма ли кой да проплаче. Има два начина да се прогони населението на една страна, силово , чрез военен конфликт, както това става в Ирак и другаде и ИКОНОМИЧЕСКИ като у нас. Като ти отнемат всякаква възможност за съществуване, че при това те уверяват лицемерно, че имаш свободата на избор. Е по голямата част от прогонените българи няма да се върнат никога по домовете си, защото такава е стратегията, обслужвана подло от нашите правителства. А що се отнася до промяна на имената, това е " доброволна" практика в Щатите от години. Затова Иван Атанасов, изобретателят на компютъра е станал Джон Атанасофф. Ама няма един журналист да разгледа въпроса детайлно, защото няма кой да му плати и помести материяла. Да живее МАНИПУЛАЦИЯТА, ежедневна и упорита.
15 Декември 2008 08:08
Еееххх, водачо на роби, за съжаление си много прав!!!
15 Декември 2008 08:29
Тва па за кво беше сега?
Сигурно почва неква нова далавера за обещетения.
Някой ги е подлъгал че сега е подходящият момент.
Ами и аз да се нареда тогава на опашката, доста съм ощетяван.
15 Декември 2008 09:13
Та заради тия сиромаси дръжте по министерствата некадърници като Собрие Сапунджиева и дъщеря й. Както и цялата пасмина около Доган. Не виждам никакъв аналог между едните и другите!
15 Декември 2008 09:24
Живея близо и 2-3 пъти годишно ходя по тия крайща. Неземна красота! Жалко , че хората нямат поминък. Едни картофи , тютюн и дървен материал. Сега без тютюна не ги виждам. А иначе тамошните са прекрасни и трудолюбиви.
15 Декември 2008 10:25
Не разлайвайте кучетата момчета.Идва криза и България има нужда от единство и спокойствие.Другото е история!!
15 Декември 2008 10:46
я най напред прочетете нещо за сепаратизма сред мохамеданите в България през 19-20 век и тогава критикувайте.как ще ги оставят да живеят в близост до границата?като се знае че те никога не са били лоялни граждани на страната.в крайна сметка тях не са ги изгонили от България а просто са ги преселили в други райони по навътре в страната а къде са Българите в източна тракия колко останаха сега в турция?Щом турция преследва и изселва християните защо ние да нямаме право да сторим същото с мохамеданите.подобна съдба са имали и други етнически групи дори и в цивилизована европа например немците от източна прусия или силезия
15 Декември 2008 12:42
Абе защо го няма бай ви Хасан-помака да каже как никога не се е чувствал българин...Така ще хвърли светлина по проблема.
15 Декември 2008 14:44
15 Декември 2008 16:43
Тези дядовци не са турци, а помаци(да ме извинят тези които се засягат на тази дума), .т.е. българи със сменена вяра.Ако им направят генетичен тест няма да бъдат по-различни от нас.
Жалко за репортажчето, изпусналите сте да споменете най-важното.Все едно да разказваш за някой, който никога не е имал дом и откакто се е родил е скитал гол по улиците, като пропуснете да кажете, че става въпрос за куче.Цялата история е извън контекста.
На Българското ни правителство не му пука за тези хорица.Продали са ги на ДПС.Но и гаджалите не им помагат.Защо да си хабят силите и енергията за българи.
15 Декември 2008 19:28
абе вие се еб...йте цял век с тия хорица и сега чакайте те да ви обичат и почитат смотаната ви държавица..........насилствени изселвания и безмилостно ограбване на труда и спетяванията на безащитни хора само защото са турци?! има много да патите с тези криви кратуни.........
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД