:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от България 1

Кучешко сърце*

Този път хайде наопаки. Разните работи, които ги пишем накрая (под линия), ще ги напишем в началото (над линия). Нищо че учителката може да ни пише двойка. И така:

* "Кучешко сърце" е роман, който Булгаков написал, преди да напише "Майсторът и Маргарита". В тази книга едно куче станало умно, даже по-умно от повечето хора. Хората се възмутили и върнали кучето в кучешката му битност.

** В "Дамата с кученцето" Чехов разказва как в Ялта една си разхождала померанското кученце, пък един искал той с нея да се разхожда (и не само) и го било яд, че цял живот постъпвал както му казвали да постъпва и интелектуалната му жена го карала да се подписва Димитри вместо Дмитри.

*** Гюловицата е ракия, дистилирана от листенцата на рози. Любен Каравелов нарекъл гюловицата "еликсир същий". Но аз ще си отида от този свят, без да съм вкусил гюловица. Сега в България правят нещо от липа и му викат гюловица. Аман от ментета!



Пазете се от менте алкохоли и менте жени, приятели. Сега, да отпочнем писмото.

Дамата с кученцето** си разхождаше кученцето. Загледах се в кученцето, понеже - не знам как се казва тази порода - то беше също като кученцето, дето е на емблемата на обувките "Hush Puppies". Като забеляза моето любопитство, дамата остави пластмасовото пликче и лопатката, повика ме да се запозная с нейното hush puppy и то вдигна лапка да се здрависаме. Дамата каза да се здрависам с него, иначе то щяло да се обиди.

По кучетата им ще ги познаете. Кучетата, отгледани от лоши хора, лаят и хапят; кучетата, отгледани от добри хора, са дружелюбни и техните стопани си носят пликче и лопатка, когато ги разхождат във Вашингтон. Но трябва да се внимава с породите. Един мой приятел живее в Бистрица и си разхождал двата ротвайлера по безлюдна пътека и не смогнал да ги възпре, когато те се втурнали към един уплашен турист, сложили си предните лапи на гърдите му и започнали да го ближат по лицето. Приятелят ми дълго се извинявал.

Гейл Колинс разказа как в не знам коя си виенска лаборатория научили кучетата да подават лапа и те с радост подавали лапа на всеки, който им протегнел ръка, без да очакват възнаграждение за това. Кучетата просто се радвали, че хората им обръщат внимание. Ако някога сте имали куче, вие знаете как умее да се радва едно куче.

После в лабораторията докарали втора група кучета. И тях ги учили да се здрависват; но при всяко успешно здрависване ги възнаграждавали - може би с парченце кренвирш или с не помня какво. Кучетата от първата група се омърлушили и станали неконтактни. Те се обидили и отказали да подават лапа. Тяхното чувство за справедливост било накърнено.

Гейл Колинс разказа за ръкуващите се кучета заради идеята да се напомпат пари (bailout), за да не фалират автомобилостроителите и техните подизпълнители. В проектозакона в САЩ се шмугна и увеличение на заплатите на федералните съдии. Не зная дали това притворство отприщи възмущението. Строителите, сервитьорките също ги заплашват уволнения. С какво са те по-лоши от autoworker-ите? Що разните CEO (chief executive officers) напускат падащия самолет със златни парашутчета, а другите - кучета ги яли? Гейл Колинс разказа как кучетата във виенската лаборатория се обидили, като им засегнали чувството за справедливост, за да напомни, че и хората имат чувство за справедливост и на новия президент на САЩ Барак Обама няма да му е лесно да не го засегне.

Вероятно има икономически доводи, но няма човешки доводи защо някому се полага bailout, другиму - не. Аз нямам достатъчно знания, че да се осмеля да имам мнение по такива въпроси, казва кучешкото ми сърце*. По-добре да млъкна за тези работи и да разкажа каквото помня.

- На улицата Петър Берон го запознаха с двама души. Той подаде ръка и каза "Аз съм Петър Берон". Първият каза "Аз съм граф Игнатиев". Вторият каза "Аз съм площад Славейков". Петър Берон се засмя, понеже, ако щете вярвайте, той тогава имаше чувство за хумор, макар че сега и чувство за мярка няма.

- Мистър Бончев, както го наричаше баща ми, доставяше розово масло на "Yardley". В розоварната ние го намерихме в гаража и там той човъркаше двигателя на автомобила си и каза на баща ми да му подаде маймунския ключ, а баща ми се разсмя, понеже според баща ми ставаше дума за френски ключ, не за маймунски ключ.

Слугинята на Бончеви се казваше Катя. Тя беше стройна, светлоока, красива. После на масата тя наля на всички ни гюловица***. На мен ми отнеха гюловицата, щото децата не трябвало да пият ракия.

После Бончев с маймунския ключ се ожени за слугинята Катя и слугинята стана госпожа Катя Бончева. Тя пое розоварната и с твърда ръка я спаси от фалит. Джентълменът с маймунския ключ четеше книги за историята на изкуствата и не виждаше, че на световния пазар пробива тереше - турската имитация на българското розово масло. Менте с една дума.

После и тях, и нас ни национализираха, и бившата слугиня Катя Бончева този път не можа да спаси розоварната, а само дървения винт от пресата на розоварната. Сложи го на балкона и той още е там. Ще го видите, ако карате нагоре по Цариградското шосе и като свърши Борисовата градина, погледнете вдясно. Ние станахме комшии - врата срещу врата на втория етаж в блок 3 вход "а". Тяхната дакелка се казваше Бела, а внучката на красивата и умна слугиня също се казва Катя Бончева. Тя е член на комисията по досиетата, която ме наклевети. Тъй върви светът.
622
19688
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
622
 Видими 
24 Декември 2008 00:50
Bail out, bail out и накрая черпаклиите go belly up.
24 Декември 2008 01:35
Easy, Джимо, ти по-добре от нас знаеш, че и нашенската комисия Макарти, ще свърши в тоалетната на историята...
24 Декември 2008 02:15
спецялни поздрави за служителите на Родината!
24 Декември 2008 02:22

за да напомни, че и хората имат чувство за справедливост


А една част са просто ментета...
24 Декември 2008 03:11
" * "Кучешко сърце" е роман, който Булгаков написал, преди да напише "Майсторът и Маргарита". В тази книга едно куче станало умно, даже по-умно от повечето хора. Хората се възмутили и върнали кучето в кучешката му битност. "
Е , хайде сега , Димитри. Идеята на Булгаков не е баш такава. Най-общо романът е критика на съветското общество. Създадено по схема измислена от човешки интелект , обаче напълно пренебрегваща човешкото начало. В схемата няма място за човешката душа чийто носител е човешкото сърце. Интелект с кучешко вместо човешко сърце. В романа ясно е показано докъде води таз евгеника .
Бъди здрав и не ме разочаровай .
24 Декември 2008 03:20

У Булгакова добрейший профессор Филипп Филиппович Преображенский проводит эксперимент по очеловечению милого пса Шарика и очень мало напоминает героя Уэллса. Однако эксперимент оканчивается провалом. Шарик воспринимает только худшие черты своего донора, пьяницы и хулигана пролетария Клима Чугункина. Вместо доброго пса возникает зловещий, тупой и агрессивный Полиграф Полиграфович Шариков, который, тем не менее, великолепно вписывается в социалистическую действительность и даже делает завидную карьеру: от существа неопределенного социального статуса до начальника подотдела очистки Москвы от бродячих животных.
Шариков становится общественно опасен, науськиваемый председателем домкома Швондером против своего создателя - профессора Преображенского, пишет доносы на него, а в конце даже грозит револьвером. Профессору не остается ничего другого, как вернуть новоявленного монстра в первобытное собачье состояние.
Если в "Роковых яйцах" был сделан неутешительный вывод насчет возможности реализации в России социалистической идеи при существующем уровне культуры и просвещения, то в С. с. пародируются попытки большевиков сотворить нового человека, призванного стать строителем коммунистического общества.
24 Декември 2008 04:27
Ах моля ви, Воци бил литературен критик. От тези, които винаги прекрасно знаят, какво има пред вид автора. Не е ли очЕрователно драги?
24 Декември 2008 04:46
Знам защото си правя труда да чета , К.
Туй второто ( на руски ) не съм го аз писал , а съм го препостнал за таквиз като тебе .
Ма на свиня бисери... нема смисъл , казано Е .
24 Декември 2008 05:18
Не разбрах как тъй комисията по досиетата е наклеветила Джимо?
Не е ли бил агент на Второ и Шесто у-ние на ДС 24 години? Няма ли досие?
Да обясни, че да му се извиня ако е така - толкоз приказки изприказвах за агентството му и се изпокарах с хората.
Но ако все пак е бил агент, значи време му е вече за заслужена почивка от писането.
24 Декември 2008 06:50
Защо пък Петър Берон да нямал чувство за мярка? Неговият случай е същият като този на Димитри Иванов. Разликата е, че него успяха да го маргинализират.
24 Декември 2008 06:56
Meant marrying the wrong woman, D-boy?
24 Декември 2008 07:35
не теб са наклеветили, доноснико, ти си клеветил
п.п. вочи е прав за булгаков - а бай ви джимо - не
24 Декември 2008 07:47
Честито Рождество Христово!
Мери Крисмас!!
Току що мариновах пет австралийски ракс ъф ламб!!
Стара влашка рецепта-ама не румънска а от района на Северозападна Гърция-Епир, Южна Македония и Югозападна България същата която са ползвали Цар Самуил, Цар Калоян, Али Паша и тн селебритис от този регион!!!
Който не е пил гюлова ракия и не е хецвал девствена мома за нищо не става, с отворени очи така да се каже ще си такова!!!
Турците са правели менте в миналото, сега също правят, но правят и розово масло по-добро от българското и това е факт!!И локум правят-розов!!
И какво ли не-розово!!!
А българина дреме-не дай Боже някой да им научи "секрета"-21 век е аджеба!!
Хората снимки "от Луната"-изпращат!!
За американката-поздрави, за слугинята и за внучката -това е живота-комунягите винаги така са въртяли нещата!!
Както с улица Геоги Геогиу Деш-бивша и сегашна Велико Търново от номер 2 до 14!!!
Тоягата и моркова!!
А кое ли животно обича моркови!!!???
Опаа наздраве, най -добре с Мартел!!Или Курвоазие ако предпочитате!!!
24 Декември 2008 08:14
* Гюл - роза, диал.- нива с маслодайни рози
"И днес Селямсъзът сам копаеше лозето и работеше гюла си." (Ив.Вазов)
** Гюлфиданче - розов храст
"Я вижте приличат ли на пашите български гюлфиданчета." (Л.Каравелов)
*** Гюляаджилък - търговия с розово масло (остар.)
"Сега ни гледаш тука кръчмари, оръфани ... а друго нещо бяхме ние в Клисура... Дюкян пълен със стока, гюляаджилък." (Ив.Вазов)
ДО ТУК ДОБРЕ, НО КАКТО В "ПИСМОТО ОТ БЪЛГАРИЯ" НАКРАЯ СЕ ЯВЯВАТ И ВНУЧКИТЕ НА СЛУГИНИТЕ
****Гюлджук - помийна яма
"На баща му идеше да се откаже от своята "Съвест", да я удуши и захвърли в някой дълбок гюлджук, но се страхуваше от Аллаха." (Ст.Ц.Даскалов)

Редактирано от - Zmeja на 24/12/2008 г/ 08:59:27

24 Декември 2008 08:51
Има една порода дето хапе наред независимо от собственика-ген, кво да ги правиш-каракачанска или кавказка овчарка!!
24 Декември 2008 09:17
Medovina, Петър Берон няма мярка, защото е от искащите депутатските пенсии да са по-пенсии.
24 Декември 2008 09:39
а-а-а-а-а-а
24 Декември 2008 09:40
а, пропуснах
24 Декември 2008 09:50
Не можех да си представя че някой може да цитира Це Це-то ...
24 Декември 2008 10:53
Ще чета друг път писмото от България 1.
Сега искам сърдечно да пожелая на Джимо една наистина прекрасна Коледа сред обичани близки и приятели! Бъди дълго жив, здрав, енергичен и все така в добра форма /физическа, писмовна, емоционална, интелектуална/.
Почитания!
Същите благопожелания отправям и към уважаемите форумци!
24 Декември 2008 10:58
ама ти днеска ли се пробуди, че не си чел досега писмото от българия-1?
24 Декември 2008 11:05
Много духовно до давате господа, а то си е жива проза - битият - бит и е..ния е...н. Много е лошо когато си приел да служиш на палача си Джимо. Имаше хора, които не се предадоха - като Буров например!
24 Декември 2008 11:08
Трите звездичкосани реда, съдържанието на "Кучешко сърце, на "Дамата с кученцето" и на розовата ракия подозрително много припичат на цитати от форума. Димитри не би написал таквиз глупости, със сигурност. Подстрекател такъв.
24 Декември 2008 11:10
Весели празници Джимо.
24 Декември 2008 11:11
Кучето е съществото, което най-добре познава човека. Произлиза от вълка, създание висше и съвършено само по себе си, но такива са и останалите животни. Без единствената низша форма на живот - човекът след половото му съзряване. Вълкът е по-специален заради социалната си организация, основана на лидерство. Това кара всеки вълк и всяко куче непрекъснато да наблюдава и да изучава водача, да усвоява езика му и да реагира на всяко негово послание.
Другата причина, поради която кучетата ни изследват е желанието им да разберат докъде стигаме в падението си. Те са наясно, че се раждаме толкова висши, колкото и останалите Божии създания, но за разлика от тях човекът е единственото същество, на което е дадена способността да деградира. Както и способността да се спаси.

Редактирано от - В.Лянча на 24/12/2008 г/ 11:28:55

24 Декември 2008 11:44
Г-н Иванов,

Кога най-после експлицитно, конкретно, нехудожествено и непритчово ще удостоите читателите с отговор на въпроса с какво точно ви оклевети комисията, в която е член внучката на слугинята Бончева?
24 Декември 2008 11:52
Като чета някои отзиви под "Писмо от България 1" се сещам за следния анекдот:
Един, меко казано, недостатъчно съобразителен господин направил забележка на Георг Лихтенберг (първомайстора на афоризма) за големите му уши. "Е, да, истина е, че моите уши са много големи за един човек; вашите, обаче, са много малки за едно магаре."
Дали това е истина не е съвсем сигурно, но със сигурност на Лихтенберг принадлежи авторството на афоризма: "Ние, хората, не се изяждаме един друг – просто се колим."
Мисля, че тази е и отликата ни от животните.

24 Декември 2008 12:41
Да се чудиш за кокво го е яд повече джимо, че Бончев се е оженил за слугинята или, че първо на Берон са отворили досието.
24 Декември 2008 13:10
Ето това е българщината в най чист вид:
някой с години да ти дава нещо, ти с години да го вземаш, консумираш и използваш, но нито за един миг в акъла ти да не мине мисълта, че е възможно да кажеш "Благодаря", или дори също да дадеш нещо.
Честита ви българска Коледа, и много ви наздраве: sash0, BuboLechka, Krydderi, Top Gun, върлаков, sega?, Medovina, чичо пичо нема да го спомена.
Господи, колко сте много, зор видех докато ви изкопирам и изпастирам тука, при тва днеска ви нема щото си мислите че ви е празник.
24 Декември 2008 14:07
Изначалният грях , от кучета е сторен - хората на човеци да сторят ... Прости ни , Господи , че и още в Греха си биваме ...

24 Декември 2008 14:10
Весели празници, господин Иванов! Пожелавам Ви крепко здраве, много радост и шепа сбъднати мечти през Новата година!
А на себе си пожелавам все така всяка сряда да е пълна с дългоочаквана наслада - Вашите статии!
24 Декември 2008 14:11
Петър Берон се засмя, понеже, ако щете вярвайте, той тогава имаше чувство за хумор, макар че сега и чувство за мярка няма.

24 Декември 2008 14:37
М н о г о д у м и з а Н И Щ О ! Е х , Д м и т р и ...б ъ д и з д р а в !
24 Декември 2008 15:09
Ама и с малко думи може да се постигне същия ефект. Живо доказателство на Джимовата теза, че чувството за мярка е важна предпоставка, но не гарантира чувство за хумор.
*
Весели празници и забравете за момент несправедливостите. Забравете също да проверите дали е несправедливо чувството за несправедливост на Дмитрий.
24 Декември 2008 15:28

"Не посягай към камък, който не можеш да подигнеш; не се хвърляй да плуваш там, откъдето няма да можеш да изплуваш; а ако водата в ручея ти е до глезените, не си навивай панталоните над коленете."
В празничния ден, да вдигнем чаши и пием за чувството за мярка!
Честита Коледа , Джимо! Честита Коледа на всички форумци!

Редактирано от - Zmeja на 24/12/2008 г/ 16:03:34

24 Декември 2008 15:46
Весела Коледа, ДИ!
24 Декември 2008 15:58
Слугините / а и техните потомци / са изпълнителни.
Кажат им - изхвърли нощното гърне / хавруза / и те тичат.
Кажат им - окепази тогова, скрий оногова - те пак тичат.
Да окепазиш е като да изхвърлиш нощното гърне.
24 Декември 2008 17:41
Специално за нашия колумнист бате Джимо,
но и за цялата форумна общност - един Рождественски
поздрав от сестрите от Драгалевския манастир и Шиниъд О'Конър.
На многая лета!
24 Декември 2008 18:00
Да Дмитрий, интересно, даже много интересно.Преди известно време, отидох да видя новия апартамент на едни московчани.Купили си жилище в България хората.Когато си тръгвахме от съседния парцел, където имаше една внушителна къща , ни залаяха три кучета.Не разбирам много от кинология, нито от канарчета, та не мога да назова породите, но едното беше светло на цвят , едро и изглеждаше доста внушително, лаеше респектиращо , но погледа му бе благ.Второто беше по-дребно и финно, лаеше кресливо и някак фалшиво, но едва ли си даваше сметка за това, докато се мъчеше да се впише в общия хор.Третото куче, беше малко по-малко от голямото, по-сухо и костеливо, черно на цвят лаеше някак прегракнало.Естествено изнадващия лай, стресна дамите с нас, та аз някак импулсивно се обърнах към кучетата да ги успокоя, докато другите отминат по пътеката.Кучетата се отдръпнаха, и аз си продължих, докато след секунди не чух отново лай по мен.Обърнах се беше черното куче , само.Лаеше по мен и пяна се стичаше от устата му.Погледнах го в очите в опит да се разбера с него, но срещанах един злобен, подъл и изпълнен с омраза поглед, който ми даде да разбера, че няма смисъл да правя каквито и да е опити.Цялото му същество издаваше една самотна омраза към мен, и решителност да ме олае хубаво на всяка цена.Обърнах се и продължих, зарадван, че черния мръсник бе останал сам в безсмисленото си занимание, но накрая на пътеката пак чух хор от кучешко лаене, обърнах се по посока на него, и какво да видя, черния беше подбрал другите двама и те заедно отново лаеха към нас.Московчанина се засмя със тих смях, аз можах само да смотолевя някак в извинение "Собачие дела!" и с това случката приключи.След това се замислих, за собственика на кучетата и по тази теория , че куетата приличат на стопаните си, се запитах кое точно отговаря на собственика на къщата.Не стигнах до разумно и логично заключение, та си казах сигурно и трите показват някакви черти от сложен човешки характер и приключих със случая.
Та мисълта ми е че достатъчно да има и един мръсник, който да увлече другите със себе си да му лаят по свирката.
Весела Коледа Джимо, желаем много здраве и радаост!
24 Декември 2008 19:13
Що се цупиш, бе Димитри? Катя Бончева работи по документи и според закона. Какво не ти изнася? Бил си доносник и точка. Това е положението! А га ходеше по Америка с Томата да снимате ти беше добре, а?Замълчи за малко. Покай се както в едноименния филм.
24 Декември 2008 19:47
Ери,
Честито Рождество

По твоя списък на добри бълг. автори прочетох Алек Попов - "Мисия Лондон". За съжаление - хич не ми хареса. Слабовато, не особено смешно, без познаване на нещата, трафаретно.
Естествено - човека се уредил да служи и той в посолство, сигурно на дипломатически пост (не е бил готвач или шофьор), без професионална квалификация. "Ще се проведе европейската конференция", "трябва да доведем човек от Бъкингам".
А и простее доста. Има три негови разказа на интернет - и в тях става дума главно за пениса на тоя, пениса на оня.
Сравненията с Алеко са доста пресилени. Имаше при соца един писател Неделчо Драганов, пишеше за Ставри Ставрев в чужбина - с него по-иде да се сравнява, но не в полза на Алек, оня беше понякога смешен.

За Джимо - наглеенето му се подхранва от вас, които го защитавате, когато явно не е прав. Не става дума да се рита падналия - като в съседната статия. Той не е паднал и не е разкаян, а е награден с ордени и отличия.
Той се навива, и нас навива, че не е вършил нищо лошо, и вие му адвокатствате.
С това правите лоша услуга на нравствеността и - вярващите - на вярата.
24 Декември 2008 20:26
Весела Коледа! Препоръчвам гюловицата на асеновградския винзавод.
ПП По-добре кучешко сърце отколкото вълче
24 Декември 2008 21:08
Весели празници! А през 2009 година, надявам се, по-сплотени!
24 Декември 2008 21:28
ДИ -
Весели празници!
На всички колеги - живи, здрави, с мечти и мисли!
24 Декември 2008 22:11
Господин фичо,
пропуснал сте да поясните каква порода е кучето от Hush Puppies и да разширите безкористно кръгозора ни по кинология, както щедро го правите по икономика и история (и още седем осем дисциплини).
Апропо, какво пречи на един бивш разузнавач да пише? Сещам се за разказа на Линдзи Моран за живота й като шпионин - изключително забавно и остроумно четиво. Тя имала ли е моралното право да го напише?
24 Декември 2008 22:46
ЧРХ и ЧНГ. А за теа от Ну Йорк - честити празници. Там нема Крисмъс, там не ти казват Мери Крисмъс, там ти казват Хапи Холидейс. Това е щото са правилни. Ну Йорк е международен град.
24 Декември 2008 22:48
Честито Рождество, Джимо. Весели празници.
24 Декември 2008 22:54
Бигъл
24 Декември 2008 23:21
Честито Рождество, Джимо. Весели празници. И да не ти пука "Always look bright side of life..."
Натиснете тук , Винаги !!!
24 Декември 2008 23:23
Весела Коледа за Джимо
Хубаво елегантно и студено отмъщение.
Защо го прави.Нали щеше да мълчи.Веднъж даже писа.
Аристократ Бончева........
Джимо не го бива за палач. Трябва поне шията да уцели-той през кръста.
Толкова хора четат това писмо, то пък било лично.
Да сме малко по-добри от утре
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД