:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Лесно е да риташ падналия

Защо обществото е готово да линчува покаялия се грешник, а не се бунтува яростно срещу закоравелите убийци
Марта Радева
В сутрешното предаване на една от телевизиите се обади бащата на Вили Георгиев - арестуваното във връзка с убийството на Стоян Балтов момче. Искрено покаяние звучеше в думите на този човек; стремеж да поеме вината върху себе си - като родител, който някъде е сбъркал; нежелание да прехвърли вината на някого от останалите петима побойници. Тази изповед преобърна много сърца.

Непосредствено след неговите признания обаче се включиха възмутени зрители - как не го било срам изобщо да се обажда, каква наглост - да търси контакт с родителите на загиналото момче... А човекът каза, че се срамува. И че иска да го свържат с почернените близки не за да се оправдава, а за да преживее в пълната й степен вината,



за да изпита катарзиса на пълното покаяние,



срещайки се очи в очи с бездната на чуждата мъка. Но онези, които дори не са изпитали (най-вероятно) отчаянието на майката и бащата на нелепо погубеното момче, с лека ръка осъждат този човек.

Подобна беше реакцията на по-голямата (а може би просто по-шумната) част от обществото ни и когато Максим Стависки причини смъртта на млад човек. Разбира се, вината на Стависки, шофирал, след като е пил, е безспорна. Но "нека, който е безгрешен, пръв хвърли камък". Водени от неосъзнатата си завист към успелия, всички, които допреди фаталния инцидент викаха "Осанна" за прославилия България руски фигурист, сега крещят "Разпни го!". Дори и фактът, че Стависки помага с пари и внимание на Мануела, не намалява "справедливия обществен гняв". Нито това, че благодарение на неговата известност в момента се полагат специализирани грижи за болното момиче; че беше повдигнат и въпросът за престъпното бездушие на обществото ни към стотината деца и младежи, пребиваващи в будна кома. И покаянието на доскорошната уж обичана от българите звезда не смекчава сърцата им. Не достигнаха до тях отчаяните думи: "А ако бяхте на моето място? Или на мястото на близките ми?" Защото винаги когато някой се опита да защити сгрешилия, неволно извършилия престъпление, падналия, срещу него граква мощен хор от гласове:



"А ако убитият беше твой син?!"



Да, няма по-голямо страдание от това да изгубиш детето си, да го надживееш. Само едно нещастие е съизмеримо - да продължиш да живееш с вината за погубения чужд живот. Всеки чувствителен, съвестен човек ще се съгласи с това; само той може да си го представи. За останалите няма смисъл да говорим. Но показателното е, че обществеността ни никога не демонстрира подобна ярост към предумишлените убийци (ако случайно бъдат разкрити). На тях, каквото и да им кажеш, им е все тая - не можеш да пробиеш бронята от жестокост, която ги е довела до престъплението. Но ако неволно е отнет човешки живот, с месеци отзвучава недоволството на тълпата към извършителя. Защото несъзнателно се усеща мирисът на прясна кръв от раната, която самият той е нанесъл на собствената си душа и на съвестта си. И вампирски впили се в тази рана, ние смучем, за да забравим собствените си страхове, комплекси, проблеми. Ритаме падналия. Както шестте момчета са ритали падналия си връстник, докато проумеят, че са стигнали там, където никога не са искали да отидат... Както безжизненото тяло на самоубилия се хирург от Пирдоп е мълчаливо обвинение не към родителите на нелепо починалото в болницата момче, а към онези, които са стигнали далеч в обвиненията си.



Като че ли омразата някога е връщала отнетия човешки живот!



Обществото ни отдавна забеляза една странна закономерност - големите трагедии го сполетяват около големите религиозни празници Коледа и Великден: дискотека "Индиго", река Лим, гибелта на българските войници в Ирак на Стефановден, убийството в Студентски град пред дискотека, на чието място е трябвало да има параклис... И това едва ли е чиста случайност. Може би е време причините да бъдат потърсени именно в омразата, в закоравелите сърца, в липсата на смирение, в пренебрегването на християнските ценности.

С гордост се наричаме християни, когато искаме да се противопоставим например на идеята да се построи нова джамия в София, забравяйки, че джамията е преди всичко храм, следователно източник на добра енергия (а не "предизвикателство на ония, които 500 години са ни тъпкали"). Но щом трябва по християнски да обичаме, да състрадаваме, да прощаваме, забравяме в коя вяра се кълнем, а злобеем срещу различните.

Общото между повечето от изброените в непълния списък трагедии е и във факта, че се случиха по време на християнския пост. Далеч съм от мисълта, че всеки е длъжен (или е по силите му) да го спазва в чистия му, строг вид. Но нашето общество е отчайващо безразлично към това, че християнският празник се подготвя и изкупва с дни на ограничения, пречистване (физическо и духовно), на размисъл и истинска (а не показна) благотворителност.

Не само че у нас липсва достатъчно толерантност към ония, които са решили да постят (в Румъния по време на коледните пости видях цели щандове с храни, на чиито етикети с ярки букви беше изписано: "Продукт за пост"). Това е по-малката беда. По-същественото е, че няма опит



да се спазва поне духовната страна на християнския пост.



Не е страшното, че не се въздържаме от животинска храна, алкохол, секс. Страшното е, че не се въздържаме от лоши думи, лоши чувства и постъпки, от удари по уязвимите. Не е страшно, че отминаваме църквите си, без да влезем в тях, без да се прекръстим (за разлика от някои страни, в които това е правило). Страшното е, че дори не чакаме да дойде празникът, не ни и идва наум, че трябва да си го заслужим. А без ни най-малки угризения през поста, във времето за покаяние, пречистване и молитва, пълним ресторантите и баровете, за да празнуваме нещо, което още не е дошло; за да слушаме дива чалга, да преяждаме с мазни порции и да препиваме с алкохол... От суеверие не празнуваме рождените си дни предварително. А Коледа смело празнуваме, отдавна забравили, че тя е празник на духа, а не на тялото; на любовта и братството, а не на порока и алчността. И децата ни копират нашето поведение - пълнят до среднощ дискотеките, тровят се с цигари, концентрати и наркотици. И после се карат, сбиват, убиват.

И не Вили Георгиев е убиецът на невинния студент по фармация. Нито Александър Данаилов. Нито някое от останалите четири момчета, участвали в побоя над падналия. Виновни сме всички ние. С нашата омраза, с нашата завист, с нашето безверие. На нашето общество - като цяло - именно устоите на вярата му липсват, прошката, смирението. Затова всички вкупом се спускаме да ритаме падналия, макар доскоро да сме тичали по леда заедно с него. Затова не можем и да догоним страните, чието развитие е започнало много отдавна, защото са стъпили на здравия фундамент на вярата.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Студентите правилно поискаха бързо, сурово и справедливо наказание за смъртта на Стоян Балтов. Но защо не трябва ли да бъде същото отношението и към закоравелите престъпници?
1426
15038
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1426
 Видими 
24 Декември 2008 01:52
Конско евангелие.Какво сме виновни всички че некои са гадове по рождение и сега трябва да си платят за убиството?Или се опитва да ги оправдае....
24 Декември 2008 01:54
От зад напред - когато тръгнем да бием, ритаме и убиваме, тогава ще сме виновни. Сега са си виновни, конкретни лица и те си имат имена. Не са виновни дискотеките, че даже в случая и мутрите, дето им продават наркотиците.
-
Когато от комплексарщина си купим мощни джипове, които не можем да овладяваме по завоите, когато седнем пили зад волана пияни и разчитаме на безнаказаност, щото сме известни, тогава ще сме виновни. Сега виновен си е Стависки.
-
А може би реакциите на неприемане на извинения и безразличието към престъпниците, които не се извиняват е не за друго, а защото хората не вярват в искреността им. И защото, когато белята е станала извиненията са безмислени. Защото нищо не променят.
---
А кръпката за постите е просто смешна, особено със сериозността на поставяне на "проблема".
24 Декември 2008 02:06
"И не Вили Георгиев е убиецът на невинния студент по фармация. Нито Александър Данаилов. Нито някое от останалите четири момчета, участвали в побоя над падналия. Виновни сме всички ние. С нашата омраза, с нашата завист, с нашето безверие."
Що не каже направо че Костов е виновен ми го е заусуквала ?
24 Декември 2008 02:10
Уважаемо маце,
Когато /не го пожелавам / ти се случи случка на теб, тогава ще решаваш дали прошката е естествения и логичен резонанс . А що се отнася до тезата, че всички сме виновни, тази песен я пеят тези, които се опитват да манипулират обществото. Вината за каквото и да е престъпление е персонална и следва да бъде изкупена със съответното наказание. За това, че наказанията не са адекватни, вината не е наша, а на дебилите, които ни налагат т.н. законност. А пързулкото е още по-отвратителен с това, че от пиедестала на псевдовисоката си позиция, включвайки се в кампания срещу употребата на алкохол, прави точно обратното на това, което прокламира.
24 Декември 2008 02:23
Виновни сме всички ние.

Е точно тая констатация почнах да търся след като прочетох първия абзац, без да си губя времето да чета целия буламач - и както се вижда, не съм се заблуждавал... Май Стависки не си е похарчил всичките пари за лечение на Горсова, а е успял да задели някой лев да плати и на такива като горната креатура, която се опитва да вменява някаква хипотетична вина на масата... Пострадали има, но виновни за това не са преките извършители, а всички ние: България, Европа, Северното полукълбо, Вселената... Какво тук значи някаква си личност?

Нека да се опита да изложи тезите си на зачернените родители, ако има добра медицинска застраховка...
24 Декември 2008 02:24
Ми така си е , Born. Туй маце ако хване от комшията после ще ни изкара всички пичеве виновни.
24 Декември 2008 02:27
А за да се оправят нещата и в морален план, то фалшивите забрани (пости, ритуали и пр.), налагани и от религията над човешката естественост, трябва да бъдат изкоренени от съзнанието. Религията руши естественият морал и психично здраве, защото заради целите на властта и богатствата си, за да може да манипулира хората се опитва да им насажда чувство за вина за нарушаване на противоестествени ограничения, които преди това е въвела. И дори го представя това, като борба между изкушението и въздържанието, между плътското и духовното.
И какво се получава ? Вместо човек да реагира естествено и нормално по малко и с мярка, когато е нужно, то трупа отрицателна енергия, която дори уврежда психиката му, а дори да не успее, то отключващ фактор, като алкохола е достатъчен набраното да се излее, като срутен язовир с непремерена жестокост.
-
Така, че ако трябва да търсим морална вина извън конкретиката на деянията, то тя е на религията, фалшивите ценности и ограничения и на всички, които ги поддържат. Било от глупост, било от интерес.

Редактирано от - Brightman на 24/12/2008 г/ 02:31:38

24 Декември 2008 02:29
в днешния брой предимно сръдня, шаблони, клишета и фалшива праведност.

не знам какъв е случаят с цитираното предаване, но обяснението на реакцията срещу кънкьора-пиянде със завист е глупаво и невярно, точно както е глупаво и невярно изявлението, че убийците не били, видите ли, виновни. а позоваването на християнски ценности в държава, в която за повечето хора религията е предимно кулинарна традиция е повече от нелепо.

живи-здрави[/b]
24 Декември 2008 02:43
Тук всичко за религията и не само е обяснено:
Натиснете тук
24 Декември 2008 02:59
Brightman,
Религията руши естественият морал и психично здраве,

От което следва, че да плюскаш и пиеш като свиня, да крадеш, да ебеш жената на приятеля си, да убиеш човек и пр. е единствения път към духовно усъвършенстване и крепко здраве.
----------------------------------------- --------
Истинската религия е проповядване на любов.
И няма по голям морал от това да умееш да простиш, защото с какъвто аршин мериш с такъв ще те мерят.Да не правиш това, което не искаш на теб да ти направят.
Колкото до постите-това е естествено очистване на организма от токсини, но това е "опасно за психическото здраве", нали така...... Батман
24 Декември 2008 03:13
Статията е писана по принципа:
"Абе, един приятел от редакцията ми се обади - имали някакви пари излишни, та да напиша някакво материалче да се запълни страницата".
24 Декември 2008 03:17
yoyo,
естественият морал е да ядеш, каквото и колкото ти се яде, да спиш когато и колкото ти се спи, да е..ш, когато ти се иска и т.н. неща, потребности и повици, които природата в милиони години еволюция е създала и които ни правят живи и хора.
-
Естествено, социалният аспект на естествения морал маже да се синтезира по много начини, но най-простият е - "Живей и остави и другите да живеят", "Не се бъркай в работите на другите, но и не позволявай другите да ти се бъркат в твоите", "Бъди свободен човек, но уважавай свободата на другите и знай, че твоята свобода свършва там, където започва свободата на другия", "Вземи всичко, което можеш да потребиш, така, че да нямаш нужди, а това което ти е в повече, остави на другите" и т.н. и т.н. в този дух.
-
Какво става сега ? Пости, въздържай се, тормози организма си, а като ти избият чивиите стани свиня.
24 Декември 2008 03:22
yoyo,
не се сещам кой беше острова и племето, но го даваха за пример - при тях нямат морал със задръжки. И какво мислиш, че правят ? Избиват се ? Не ! Живеели си много хармонично. И най-интересното - нямали и един човек с каквото и да е психично отклонение или заболяване.
24 Декември 2008 03:25
Истинската религия е проповядване на любов.

И как тази любов се съчетава с явления плод на религията, като "Света инквизиция", Кръстоносни походи, папски убийства, масова педофилия сред свещениции т.н. ?
24 Декември 2008 04:34
Истинската религия, приятелю....
Както е написано в Библията...за нея говорим
Всичко останало е извращение, включително. и православната греек ортодокс
Бог е сътворил човека за да може да материализира своята любов и това че му е дал свобода на избор доказва неговия божествен произход.
Друг е проблема, че човекът не е бил в състояние да прецени кое е добро и кое не за него поради липса на опит.Затова са му дадени инструкции какво да прави за да оцелее и да се развива на друго ниво.Всяка система има правила.
И които си мисли , че е произлязъл от маймуните той така и ще живее - като животно....Въпрос на преценка и....възможности






24 Декември 2008 05:05
Религията е най-ефективният способ за култивиране на първобитните общества. В по-развитите си остава важен елемент за възпитание на по-примитивните членове на напредналите общества.
В Цайтгайст нещата са описани доста точно.
Обаче ! Всичко това изобщо не означава че можем с лека ръка да отричаме Божественият произход на Вселената и човека.
Постигането на Истината е дълъг и труден процес и в него постепенно се сближават позициите на науката и религиите. Въпросът е засегнат в " Ангели и Демони " на Дан Браун ( който иначе е слаб писател но има дарбата да поставя в достъпен за масите вид сложни екзистенциални въпроси ).
Прочее , Бог ни е дал мозък между ушите да го напрягаме и да мислим , а не да го използваме като инертна маса увеличаваща силата на удара в плочника при богослуженията в различните култове.
24 Декември 2008 05:21
--------------------------
Какво значи "естествен" морал??...
Моралът е изкуствено създадена социално-етична категория, начин на поведение, регулатор, създаден по определени правила за дадено общество...За разлика от естествените първосигнални нужди базирани на инстинкта за оцеляване.Ако всички мислеха като тебе, то еволюцията на човешкия род щеше да е още в каменната ера...


24 Декември 2008 05:27
"Правозащитническа" боза. Крласическа мръсотийка от този тип е горната статийка. Застава някой шантавелник на измисленото си пиедесталче и започва да обвинява "всички ние". Как пък няма да изпадна в мирова скръб и омерзение към себе си след подобда писмена джвръкня
24 Декември 2008 05:28
Горното е адресирано до Brightman
-

24 Декември 2008 05:29
И аз мисля, че всичко е за Максимчо.
Сега един въпрос-ако Максимчо е толкова трогнат от трагедията, която сам е причинил и няма по-голямо наказание за него от собствената му съвест, какво толкова ще му стане да полежи годинка-две ефективно?
24 Декември 2008 05:33
Истинската религия, приятелю....

Ами то всяка религия е "истинската" и е истина от последна инстанция, дето в името на любовта е готова да мрази, а в името на живота да убива.
И всяка си има своя библия, която е "единствено истинната".
-
Бог е сътворил човека....Затова са му дадени инструкции какво да прави за да оцелее...И които си мисли , че е произлязъл от маймуните...

И как си представяш бог ? Като белобрад старец дето вае от глина ? И как си мислиш, че дава инструкции ? С писане ?
-
Как може да има такъв примитивизъм сред уж интелигентни хора в 21 век ?
-
Да, има Бог, но той не е човек или животно. Не е и проста сила. Той е принципите на организацията на мирозданието - от пространството, галактиките, звездите и планетите, до биологичните видове и човека.
-
Да, дал е инструкции, но не ги е писал в книги, а в природни сили и биологични гени. И в този смисъл всяка религия, която се обявява срещу природата и естествеността на потребностите е грешна, греховна и идва не от Бог, а е срещу Бог.
-
И да, Бог (природните принципи) са създали всичко, включително и човека, но не с чука и мистрията, а посредством еволюцията на видовете. Самата еволюция е проявление на Бога (природните принципи).
-
Така че, като вярваш човек, предпочитам да бъда богоугоден, като стриктно изпълнявам неговите инструкции записани в моите гени, а не приумиците на някакви кукавци, дето или са за лудница или за затвора (щото са мошеници, които правят бизнес в вярата).
24 Декември 2008 05:36
VOCI,
никой на нищо не можеш да възпиташ, особено ако му проповядваш явно несъстоятелни ценности. Просто оставете хората да живеят свободно и спокойно, без фалшив морал и излишен стрес и нещата в обществото ще са наред.
24 Декември 2008 05:43
Още два въпроса.
Случайно минавало ли е през главата на такива "защитници", че ако някой от ранга на Максим Ставийски полежи ефективно, може някои безотговорници да се позамислят как карат и в резултат на това да се спасят няколко човешки живота или живота на жертвите (нарочно не казвам обикновеите хора, защото има и много от "елита" загинали и пострадали на пътя) няма значение?
Защо такива "защитници" не вземат да защитават бай Иван от село Горно нанадолнище, че се е качил на москвича след пет ракии и е утрепал бай Петкан, а се трябва да е намесен някой по-така?
24 Декември 2008 05:46
yoyo,
естествен морал е този по мярката на човека и съобразно това, което Бог е заложил в неговите гени.
-
А че някой хора са се опитвали изкуствено да създават и силово да налагат "морал" в тяхна властова и материална изгода и срещу хората е факт. Но от това, като реакция, са се проявявали и огледалните му антиподи, които не са по добри от него. Този път на морално и физическо насилие не води към рая...
24 Декември 2008 05:58
Има една стара македонска песен , казва се "Сестра кани брата на вечеря".
Май и Володя Стоянов я има в репертоара си.
Та там народа е казал доста!!
24 Декември 2008 06:03
Съжалявам Брайтмън, но ще ти разкажа една истинска история.
Имало едни другари, които в името на равенството и справедливостта (все неестествени и силово налагани ценности) дошли с помоща на външна, чужда сила на власт. Като взели властта, започнали да убиват в името на живота и в името на фалшивите ценности. Разбира се тея другари не биле прости и скоро разбрали, че въздържанието от кражба, разврат, мързел и т. н. са противоестествени, но им било много трудно да обявят, че всичко това, което проповядвали до момента било лъжа, защото на това се крепяла тяхната власт. Въпреки всичко, те трупали тайно и полека това-онова, живеели много по-добре от основната маса, изучавали децата си във възможно най-престижните учебни заведения, след което ги уреждали на най-сладките службици, но им било страшно гадно, че трябва да правят всички тези естествени неща-тайно.
Но в един ден настанало чудо. Най-умните от тях казали, че повече нема нужда да се следва този противоестествен морал. Кражбата, лъжата, убийството, коравосърдечието и т. н. са най-естествените неща на света и неколко милиона българи са излишни. И така 19 години вече.
24 Декември 2008 06:26
Много пъти съм хвалил тази млада авторка. И сега патосът й е добър.
Според мене не е точно да се каже, че на хората (мнозинството) им липсва духовност. Не че им липсва - всеки здрав има духовни потребности - като от човешка близост, обществено признание, смисъл на живота - но не винаги се показва по добър начин.

Съгласен съм с колегите, които мислят, че религията не е единствения начин да си нравствен, и че и религиозните могат да са безнравствени. Но религията има голямо място и в съвременността, не само у необразованите хора. У нас има сериозни слабости и в организираната религия, която не винаги задоволява духовните потребности на съвременния човек.

Коментар на поста на Брайтман:

"Да, има Бог, но ... той е принципите на организацията на мирозданието."
"Всяка религия, която се обявява срещу природата и естествеността на потребностите е грешна, греховна и идва не от Бог, а е срещу Бог."
"Така че, като вярваш човек, предпочитам да бъда богоугоден, като стриктно изпълнявам неговите инструкции записани в моите гени."

Първото изречение много прилича на Спиноза - "Бог или природа". Нататък Спиноза върви в съвсем друга посока. Нашата свобода е в това да контролираме емоциите си - желание, удоволствие, болка, любов, омраза, страх, надежда, жестокост, гордост, гняв, срам, смирение, благоволение... - които ни правят роби. Достойнството на човека е да познава Бога и да постъпва съобразно разума си, не емоциите.

Действително, чеовешката култура, и нравствеността като нейна съставка, ограничават и забраняват "природата и естествеността на потребностите", "записани в моите гени". Много човешки институции са се развили против "естествените закони" или пък са наложили норми, каквито не произтичат от "гените".

Например забраната на кръвосмешението е възникнала по чисто културни подбуди, а не защото древните хора са могли да установят някакви неблагоприятни генетични последици от него (или че изобщо е имало такива). Кръвосмешението си е напълно естествено за нашите братовчеди приматите. Всички други (от наша гледна точка) пороци, вкл. убийството, геноцида и унищожаването на природата, са присъщи и на приматите - в рамките на техническите им възможности.

Или моногамията - приматите са и предимно еднобрачни - горилите, или обратното, многобрачни - шимпанзетата. Може да се покаже, че анатомията им е свързана с начина им на живот. Анатомията на хората обаче не определя никакъв определен начин на брачен живот - моногамията е чисто културна институция.

В наше време човекът се опитва пряко да променя гените си. В недалечно бъдеще мутациите (вредните) ще бъдат изкоренени. Естествения отбор ще бъде отменен, понеже всеки живороден човек ще достига репродуктивна възраст и ще има възможност да остави потомство.

Авторката справедливо се възмущава от духовната бедност на съвременниците, които живеят (според страстите си, дадени им според Брайтмана от Бога) неправилно - жадуват пари и власт, лъжат, крадат, ядат нездравословно, пият, пушат, друсат се, водят безразборен полов живот, слушат калпава музика, която помътнява разсъдъка и разпалва неправилни страсти. Религията забранява тези неща (поне през пости), но рационалната просвета е много по-подходяща за съвременния човек.
24 Декември 2008 06:43
Лесно е да риташ падналия

Аха, 11 ( ЕДИНАДЕСЕТ ) пъти в главата !!! Интересно , защо тия които са ритали момчето, не са проявили снизхождение ?!
А с каква скорост Ставински е летял по пътя ? Майната му пил ли е или не, с колко километра е превишил скоростта? Защото по пътя има десетки знаци за ограничаване на скоростта.
Всеки трябва да си отговаря за постъпките !!! С помилването или проявяване снизхождение към едни убийци, ние поощряваме следващите.И наказваме още повече родителите на потърпевшите.
И как да не крещя "Разпни го!" към ставински, когато на същият път след няколко месеца щяха да ни отнесат и нас.
И оше нешо , чувството за безнаказаност у едни поражда злоба и ненавист от останалите.Имено тази безнаказаност е ракът който разяжда обществото ни.
24 Декември 2008 07:50
Д-р Гилотен,
гледай online в 11:50 (българско време) днес What the beep down the rabbit hole по телевизия Forum Натиснете тук . Много е показателен за връзката между науката и религията.
24 Декември 2008 08:10
Чичо Фичо,
не Бог или природа, а Бог е тъждествено на природа.
Нашата свобода не е в робството и самоизтезанието на контрола върху емоциите си, а в подчиението на тях, като реагираме веднага и адекватно и с разума си, така, че да не допускаме да се натрупват, да изкривяват и разболяват съзнанието ни и да преливат чашата в бурна и необуздана жестокост, перверзии и извращения.
-
И това не е мое откритие, а още чичко Фроид го е установил.
-
За да имаме нормално общество, то трябва да имаме нормални хора. За да имаме нормални хора, то те трябва да бъдат свободни хора, освободени от противоестествени ограничения и предразсъдъци.
-
Просто нека не позволяваме на лудналите (а един дълбоко религиозен фанатик или нещастник станал морализатор поради импотентност е точно това) да подлудяват нормалните хора. Обществото не е длъжно да им бъде заложник и да им замества психиатрите.
24 Декември 2008 08:12
Насо
[Златен][322]
24.12.2008 г. 06:43:35
...чувството за безнаказаност у едни поражда злоба и ненавист от останалите.Имено тази безнаказаност е ракът който разяжда обществото ни.

24 Декември 2008 08:43
Добре би било на бял свят да излизат повече мнения като това на авторката. Ако хората сме по-добри, толерантни, честни и отговорни, престъпленията ще са по-малко.

Редактирано от - Тънката лайсна на 24/12/2008 г/ 08:49:05

24 Декември 2008 08:58
Четете какво са казали Ванга и Вера Кочовска за българите, за злобата, завистта, добротата, за съдбата ни. Не зная колко религиозни сме били преди 10.11 и колко сега. Но че сега сме много лоши и озлобени и много по-малко човеци, е факт!
24 Декември 2008 08:58
Ей заради такива патки, дето ги оставят да дрънкат на всеослушание, не вървят нещата.Целий свят казва "бяло", но все ще се намери някой малоумник да изкрещи "ЧЕРНО Е!".
24 Декември 2008 09:09
Brightman,
Объркан си, човече...Опитваш се да ми разкажеш филм., който не си гледал
Прочети Библията...Там ще намериш отговор на всичко.
24 Декември 2008 09:09

Когато се обърне каруцата-пътища много.Къде е бил този баща когато са се възпитавали ценностите на децата му?Ако сега не се беше случило това той нямаше да се пита , къде е сбъркал?Едва ли това е първото провинение на сина им?Но повечето родители имат такова голямо доверие на децата си, че от 12-13 годишни ходят по дискотеки, пият алкохол, бият се по заведенията и се прибират рано сутрин.Никой от тях не се сеща, че преситени на 17 години от нощен живот тези младежи рано или късно ще стигнат до престъпление(за разнообразие), защото вече им е скучно.За всичко това помага и ненаказуемоста на престъпленията у нас.Нека родителите да не се обаждат по телевизията, когато детето им извърши престъпления , а ги прибират навреме в къщи вечер и отвреме на време да ги водят в някой дом , я да почистят , я да боядисат нещо.Може това да помогне и да не се налага да се извиняват за свинщините на децата си.
24 Декември 2008 09:16
Браво на авторката!

Редактирано от - wwwe на 24/12/2008 г/ 09:19:35

24 Декември 2008 09:19
Пред дома на прага един малчуган трепе с крак разпалено мравки!
-Недей така мойто момче това не е хубаво-Боже какъв садист расте моят син, какъв разбойник!
-Ами садист, разбойник-баща му на неговите години по хора се заглеждаше-отвърнала бабата на малкия палавник!!!


Та така!!!
24 Декември 2008 09:23
значи във връзка с убийството на Балтов не са участвали и не са арестувани "момчета", а са участвали и са арестувани убийци.
тия "момченца" догодина като ги пуснат от пандиза със абсолютна сигурност .
24 Декември 2008 09:23
пак ще убиват, пропуснах
24 Декември 2008 09:35
Всички сме виновни, starija hush, когато си мълчим и казваме: "това не ме засяга"! В едно общество на крадци и убийци, нормално е "героите" на децата ни да са крадци и убийци...
24 Декември 2008 09:44
Мисля, че правосъдната ни система, ако не друго, поне прави опити да търси възмездие за престъпленията. Не винаги успява, особено когато извършители са "големи риби", което води до разбираемо недоволство сред хората. За проблемите в нашаето правосъдие ни кори ЕС.
Лично за мен по-лошо е, че самото общество перманентно създава условия да се извършват престъпления, а обшеството сме всички ние. Примерите са навсякъде около нас, но за мен от решаващо значение е лошото възпитание на децата в къщи. Помислете само на колко пороци ги приучаваме от малки с нашия личен пример. Какво да очакваме от тях, когато пораснат? Нищо повече от това, което правим самите ние.
24 Декември 2008 09:53
Май, единствен yoyo е разбрал за какво иде реч в статията...
Поздравления за авторката, много пъти съм чела статии, написани от нея и винаги са ми допадали.
24 Декември 2008 10:06
Казано е "Божието-богу, кесаревото - кесарю". За кесаревото Стависки, убийците от Студентски град и други подобни трябва да влязат за дълги години в панделата. За божието - да им се даде по една Библия да четат, а авторката и съмишлениците и да ходят в затвора да ги приобщават към добродетелта!

_______________________
Блогът на Манрико
24 Декември 2008 10:14
Бог не е това как го преставят религиите.Затова не им вярвам на техните измишлиотини.За да видиш Бог е възможно само когато си умрел та дори и за неколко минути.Твоита енергия демек душа отива при него които е наи грамадната енергия на вселената.Преставлява ослепителна светлина и е невъзможно да гледаш в нея.Имах тази възможност преди 6 години да го вида.Не мислете че пак съм пинал съвсем сериозно ще ви ракажа как се случи.Получих много силен сърдечен удар.Докторите ми казаха че един на милион остава жив.Само 25 % бачка от сърцето.Едната камера блокирала напълно.Гледамна екрана пулса които спира изправят се лините и после пак започва да бие.Естествено операция от около 5 часа и двоен баи пас ме спасяват времено.След операцията адски болки изобщо неможеш и за минута да заспиш.Едва на третата вечер успявам да заспа или да умра за две три мунути.И се виждам на лелгло покрит с бял чаршав в тъмна стая с черни завеси.Адска тъмнина.Влиза некакво чудовище със свещ в ръка.Дъхът ми спира и в мозака преминава мисълта това е тои дявола.С копита без опашка .Глава на вълк подобна с дълги уши които на стената от светлината на свеща приличат на рога но е без рога.Носи некаква грамадна книга с размерите на весник работническо дело от време оно.Дебела около една педа.Отвори я и почна да търси.Интересното беше че имах видимост като легнал на леглото и същевремено гледах и от тавана.Виждах себеси легнал и дявола които с човешки ръце от лактите.Иначе беше целия космат с дълги кафяви косми.Видях че ръката му спре от десната страна на листа отворена повече от половината книгата.Писмото изобщо не приличаше на нито една земна азбука.След като ме намери и прочете се обърна към мен с въпроса.Готов ли си да тръгваме?Аз съм гепил чаршафа с две ръце покрит до главата така се виждам от тавана и казвам не.Не искам никаде да тръгвам.Поглежда ме учудено и казва.Искаш да се мъчиш още?Да казах.Тогава живеи колкото си искаш!Взе дебелата книга и дръпна черната завеса за да излезе от лявата страна на леглото ми.В този момента една ослепителна светлина и силен вятар отнесе всичко около мен дори и пижамата с която бях облечен.Затворл съм си очите с десната ръка защото немога да издържа на тази ослепителна светлина и лета надоле.Около мен няма абсолютно нищо материално само безкраен въздух.И се събудих.Гледам тъмно в стаята беше 2.10 посред нощ.Но от този момент вече болките ми бяха намалени.Разбрах че ще остана жив.От тогава започнах да мисла че Бог наистина съществува.Но такъв какъвто го видях аз.Факта че съм имал видимост и от високо доказва че съм бил умрел за две минути.Но немога да си обясня дали дявола е този които прибира живите същества или само мене.Но от него зависи дали ще живеш още демек ще се мъчиш по неговите думи.Този сън или смърт незнам как да го нареча така се запечати в съзнанието ми завинаги с великите сили на природата до ден днешен.Сега съм си напълно здрав.Наи много се радвам че разума ми не пострада и си е напълно както преди.Слава на Божествената сила която ме спаси.
24 Декември 2008 10:14
Всички сме виновни- и родителите /най вече/, и учителите и държавата.Защо държавата забрани наборната военна слежба, поне по 2-3 месеца обучение.
Приказките, че в казармата няма какво да се научи са приказки за глупаци, хора които не мислят за поколенията в бъдеще.Казармата е най- висшата школа за мъжество, за борбеност, за оцеляване в живота.Ти другите работи можеш да ги научиш в училище, в семейството, но самодисциплината чувството за отговорност и саможертва в името на някакви идеали, ценности
и морал ще се научат само там.Тия които лобираха за премахването и един ден ще са отговорни пред БЪЛГАРИЯ защото ще дойде ден когато няма кой да я защити.Приказките, че не ни е необходима армия са приказки за наивници, виж историята.Кой им дава право на нашите политици да меслят турските и
гръцките управници за / не мога да определя точната дума/ да поддържат такива армии.Ще завърша с "ТИЯ КОИТО ОТ МЕЧОВЕТЕ СИ НАПРАВИХА РАЛА, СЕГА ОРАТ ЗЕМЕТЕ НА ТИЯ ДЕТО СИ ОСТАВИХА МЕЧОВЕТЕ".ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ
24 Декември 2008 10:26
Лесно е да риташ падналия

Не бих го ритал , ако си бе получил заслуженото !
Няма да го ритам , ако си получи заслуженото !
Но докато не го получи - ще го ритам , защото един човешки живот не струва 2 години условно , пробация или каквато и да е смешна присъда!
24 Декември 2008 10:26
"Защо обществото е готово да линчува покаялия се грешник, а не се бунтува яростно срещу закоравелите убийци" - значи ли това, че като се покаеш, не носиш повече отговорност, че за теб не важи НК? Влез в затвора, пък после се разкайвай колкото искаш! За тези, които толкова превъзнасят религията и религиозния морал - има страни, където съдят според шариата - там има доста хуманни методи, като бесене, рязане на ръце, убиване с камъни - и то за доста по леки престъпления.
24 Декември 2008 10:27
Прекрасна статия!


Поздравления за авторката!
24 Декември 2008 10:29
Безспорно страхът, че ye влезнеш в затвора, ако вършиш престъпления те възпира от подобни деяния.
Но защо човек изобщо става престъпник? Това е по-важният въпрос! Не мисля, че единствено набутвайки хората по затворите престъпността ще бъде намалена. Нещата са много по-сложни. Но това не е само наш, български проблем.
Очевидно човечеството е избрало най-лесния начин да се бори с престъпността.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД