:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,228,415
Активни 101
Страници 17,368
За един ден 1,302,066

Глупости от една година

Никой не може да обхване необятното, но си струва да се опитва
Ясен Бориславов
Всеки ден минавам през кръстовището срещу Университета и наблюдавам една и съща глупост. Когато светофарът светне червено, все някоя кола успява да се настани на и без друго тясната зебра, така че за пешеходците не остава място, и те се провират край автомобилите като диверсанти. На десет метра от кръстовището има полицейска будка, но не съм видял някой шофьор да е наказан за нахалството си. И така всеки ден по десетки и стотици пъти. Полицаите в будката се сменят, шофьорите се сменят, пешеходците се сменят, но глупостта на това кръстовище остава. Тя е хронична, каквато впрочем е и на много други места. У нас глупостта е мащабна и всепроникваща, среща се по улиците, в магазините и учрежденията, в институциите. Да се направи пълен обзор на обществено значимите глупости, които са изговорени, помислени и извършени за една година, е непосилно, но без такъв обзор образът на отиващата си година би изглеждал недовършен. Поради което си струва поне да се опита и е справедливо да се започне от високите етажи на властта.Законодателната власту нас изглежда смята глупостта на населението за негов граждански дълг. Такова впечатление създават някои закони. Тъй като съдебната отговорност по условие е лична, законодателят съумява да я разпредели между отделни институции, така че много често тя става ничия. Ето пример. От години се говори за създаване на единен имотен регистър, който би стеснил силно операциите на имотната мафия. Това обаче не се прави и отговорността за подобни измами се разпределя между общински администратори, нотариуси, адвокати и други служебни лица, така че на практика остава ничия. Това е глупост, в която прозира дълбок и хитроумен замисъл. "Колективната отговорност ни връща в средновековието", казват юристи. Европейската комисия обаче явно не мисли точно така, поради което европейските субсидии за България бяха спрени за целокупната национална общност, докато се изясни личната отговорност за злоупотребите с тях.

След множество скандални замени на скъпи държавни земи и гори срещу малоценни частни парцели парламентът с неохота прие, че по принцип тази хем законна, хем неморална процедура, третираща държавата като малоумник, трябва да бъде прекратена, но, от друга страна, депутатите все пак решиха уродливата практика да продължи до края на септември 2009 г. След това вероятно ще се мисли как държавата да бъде извадена отвменената й по законодателен път дебилностСъщото стана и със закона за Черноморието, с който парламентът хем прие, че повече не бива брегът да се застроява, хем позволи това все пак да се прави още известно време, доколкото е възможно. Това е част от многото примери как българският парламент произвежда карнавално законодателство. Драматургията на европейския карнавал предполага за няколко дни през годината социалният ред да се разруши и хората да си разменят ролите. Затова в карнавалните шествия има пародийни папи, кардинали, съдии, царе и т.н. У нас традицията на карнавала не е позната, поради което някои карнавалности функционират целогодишно.

Законодателната власт у нас прилича на стар войник от едновремешната казарма - тя е неизтощим източник на извращения. Актуален пример е законът за енергийната ефективност, в който неизвестен депутат с промяната на една дума успя да уреди някакви хора с бизнес за милиарди. Повечето народни представители така и не разбрали какво точно гласуват, както сами изповядаха пред медиите.

През януари министър Асен Гагаузов обяви, че държавата ще участва в строителството на игрища за голф. Това било единственият начин да се спре презастрояването и да се ограничи натиска на частници за получаване на терени чрез замяна. Оригинална идея, в която пак прозира глупост от карнавално естество. Ако се осъществи, България би била първата държава, която,за да брани своя патримониум, го маскира като голф игрищеСветла диря в аналите на глупостта през 2008-а остави министър Румен Петков. През март стана известно как през есента на 2006-а той се е срещал с оперативно интересни лица, за да помирява криминални групировки в името на европейското бъдеще на България. "Престъпниците не трябва ли да се арестуват, вместо да се помиряват?" - питаха по този повод форумите в интернет. Въпросът е висящ.

С мандата на същия министър, прочул се с прозвището "запалката", са свързани и други паметни реплики и деяния, но едно от тях заслужава специално споменаване в този обзор - картонените макети на полицейски коли по магистралите, поставени, за да респектират безумните шофьори. Ефектът от тази инвестиция не е известен, но някои зевзеци умуваха как по същия тертип може да се направят картонени полицаи, съдии, прокурори и т.н.

През пролетта парламентът дълго размишлява дали и как точно да се закрият безмитните магазини. Имаше политическа воля това да не се прави. Оказа се, че 20% от нафтата в страната била продавана от една безмитна бензиностанция, което според природните закони е невъзможно, но според българското законодателство е възможно и приемливо. Оказа се още, че безмитна бензиностанция в продължение на 17 години е финансирала МВР. Още една хитроумна глупост.

Често дискутирана тема през цялата година бяха едни 4500 декара гори, които царят е получил незаконно. Негово Величество запази достолепно мълчание по случая, но без да дава знак, че се гнуси от чуждото. Преди няколко дни шефът на Държавната агенция по горите обяви, че май щял да поиска надвзетото обратно. От тази гора ще излезе поне един глупак и предстои да се види кой.

Силна година записа и президентът Първанов. Лично аз вероятно никога нямаше да знам, че в град Симитли съществува хотел с красивото име "Ди Марио", ако от пресцентъра на президентството не бяха обявили официално, че Първанов не е посещавал това място ден след трагедията във влака "София-Кардам". Все пак администрацията на държавния глава не отрече, че тогава той е бил на лов за вълци. Не се разбра дали е отстрелял нещо. Ако не е, жалко за нещастните магарета, пожертвани като примамка.Трагедията в изгорелия влак показа, че глупостта може и да убива.Девет души загинаха поради спазване на едни инструкции (спалните вагони да се заключват, за да не влизат крадци) и нарушаване на други. Пак поради административна глупост две млади жени преди години умряха под внезапно рухнала сграда в центъра на София. Също поради глупост няколко години по-рано седем деца бяха премазани в дискотека "Индиго". Изглежда, за да провери дали е настъпила промяна в менталносттта на българската администрация след тези случаи, съдбата поднесе поредната трагедия с фатален край пред дискотека с многозначителното име "Амнезия". По този повод президентът записа още една точка. Предложи жандармерията да влезе в Студентския град, за да възстанови реда, който държавни институции методично са рушили през изминалите 15 години.

През юни национална анкета за глобален български символ избра Мадарския конник, за който не е ясно нито кого точно изобразява, нито какво точно означава и сигурно тъкмо заради това спечели. За да се подчертае, че сме нация, която не е наясно със себе си. Чужденците в България обаче припознаха като национални символи други неща - мутрите, уродливото застрояване на Черноморието, мартениците, ракията, цигареният дим и изразът "ей сега".

През лятото в Китай имаше олимпиада, на която българските щангисти не участваха, защото ги хванаха с допинг. Българският волейболен отбор се представяше чудесно до мига, в който неговото ръководство започна шумно да се чуди взимал ли е допинг капитанът, или не е взимал. По този повод авторитетни специалисти обявиха в медиите, че без допинг няма рекорди и това е добре известно както на спортистите, така и на антидопинговата служба. Въпросът не е дали вземаш, а дали ще те хванат. Богатите отбори ползват скъпи препарати, а бедните глупаци купуват евтини боклуци и ги хващат. Изглежда, не е далече времето, когато олимпийското движение ще се реформира и професионалните спортисти ще представляват не просто себе си и своите страни, но и някакви фармацевтични компании, както състезателите във Формула 1 представляват автомобилни концерни.Специално внимание в обзора заслужава личността на Александър ТомовПрез годината името му често присъстваше в медиите покрай безумията, които се случваха в "Кремиковци" и ЦСКА. Удивително е как всичко, до което се докосне този човек, става глупаво.

Свежа струя в общия поток на националната глупост вля и премиерът Станишев. След юлския доклад на ЕК той обяви, че няма да хвърля министри на вълците и, както се казва, резултатите не закъсняха; България загуби още 220 млн. евро от европейските субсидии. През септември той се качи на незаконен лифт в Рила, който се оказа повреден и вися двайсетина минути във въздуха. После под прозореца на кабинета му грейна закачлив билборд с нежно послание: "Сергей, обади ми се. Звездичката". Макар и в България, но през 2008 г., този рекламен трик беше повече глуповат отколкото оригинален. Той беше оригинален преди 30-ина години, когато във в. Le Monde (ако не греша) излезе бяла страница с написано на ръка: "Marie, je t'aime! Ali."

Наскоро Станишев покани бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен в консултативен борд от западни експерти, от които се очаква да премоделират вече утвърдения образ на българския висш администратор като крадлив шмекер. Начинанието обаче рискува да му създаденов неблагоприятен образ - на глупак с придружителСъс сигурност годината роди ново име на институционалната глупост - тя вече се нарича "липса на административен капацитет".

Несправедливо е да се пропуска и Георги Пирински, който през януари изгони журналистите от депутатските кулоари в парламента, да не би случайно някой от тях да забележи, че в Народното събрание има агентура на сенчести групировки, а през декември призова прокуратурата и СЕМ да се самосезират заради нападки в медиите срещу законодателния орган. Малко преди това той благослови 13-а заплата за депутатите. Впоследствие бе уточнено, че парите не са от глоби за неявяване на работа. Което не ни спира да мислим, че става дума за изящен пример как годишните грехове може да се превърнат в коледни блага. Заслужава да се спомене и онази сплотена група от известни главно помежду си народни представители, които опитаха да си издействат доживотни пенсии от 1500 лв. или евро.

Със сигурност това не е всичко. Не можеш да обхванеш необятното, както твърди Кузма Прутков. Перифразирайки една популярна реклама, бихме казали, че най-глупавото предстои. Идват избори.Успокоително все пак е, че не сме самотни в глупостта си.Тя винаги е движела света, както още преди четири века е забелязал великият Еразъм и както това пролича от ипотечната криза в САЩ, последвана от световна финансова криза, за която у нас вещи министри дълго време не можеха да кажат ще идва ли, няма ли да идва, къде е в момента и кога пристига по разписание.

Повечето американци едва ли се гордеят с интелектуалния капацитет на своя президент, който развесели света, отгатвайки номера на обувките, с които иракски журналист го замери преди седмица по време на прощална пресконференция в Багдад.

През септември световни агенции информираха, че кралят на Свазиленд е отменил забраната да се свалят гащи на публично място и да се показва задник. По-рано това е било забранено, защото се е смятало за магическо действие, но крал Мсвати III преценил, че то вече може да се приеме и като израз на гражданска позиция, поради което го разрешил.

Нека напуснем високите политически сфери и да се пренесем в тихата българска провинция. През септември ходих до Ловеч по работа. Не бях стъпвал там от години и градът ми се видя приветлив и благоустроен, докато не се натъкнах на една зашеметяваща глупост. В центъра има съдебна палата. До входа има рампа за инвалиди. Рампата е заградена със синджир, заключен с катинар. На катинара има табелка: "Ключът е при портиера." Предполагам, че платформата за инвалидни колички е направена със средства от някаква европейска програма.

Ако хората, които са дали парите, видят синджира с катинара, вероятно ще пледират българската администрация никога вече да не получава финансиране, докато глупостта не бъде квалифицирана като углавно престъпление. Тъй като това няма да стане, ще трябва да приемем себе си и своите държавници такива каквито сме. И заедно, доколкото е по силите ни, да се променяме.

Глупостта освежава всекидневието и прави живота по-интересен. Един абсолютно рационален свят би бил мъртъв, а в умерени дози глупостта действа като живителен допинг. Весела Коледа и щастлива Нова година!
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
КАТ разстави по магистралите картонени макети на полицейски коли, за да респектират безумните шофьори. Ефектът от тази инвестиция не е известен, но някои зевзеци умуваха как по същия тертип може да се направят картонени полицаи, съдии, прокурори и т.н.
Снимка: Велислав Николов
Първа пролет в парламента. Въодушевен от изпълнението на Елица и Стунджи, Георги Пирински аплодира с раздадените от музикантите палки.
Снимка: Ройтерс
Джордж Буш ловко избегна летящите към него обувки, запратени от иракски журналист в знак на презрение. Президентът се измъкна от конфуза с глупавата шега какъв номер били обувките. По този повод говорителката му , получила синина под окото в мелето около журналиста, прояви повече творчество, като измисли неологизма "шувенир" (от обувка на англ. и сувенир).
Снимка: Пресфото-БТА
През февруари вътрешният министър Румен Петков се забавляваше много във варненската полиция, която залови голямо количество синтетичен наркотик в навечерието на неговото посещение. Два месеца по-късно стана ясно, че в името на ЕС той се занимавал с помиряване на престъпници, а не с арестуването им.
57
9136
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
57
 Видими 
24 Декември 2008 01:38
Няма начин глупостта сред политиците и администрацията да не се увеличава лавинообразно, отчитайки системния отрицателен подбор в посдледните 19 години и преди това.
Не си спомням кой го беше казал в "Панорама"през септември 1994 г., но бе формулирал точно мотивиращата сила за отрицателния подбор - "Не може заекът да търпи лъва за подчинен". И резултата го виждаме все повече и повече, до степен една проста мутра, без знания нито в икономика, нито в политика да се изживява, като политическа алтернатива за България, а официалният му представител да е шофьор от МВР, завършил за учител по физкултура.
-
Не знам дали е от проста глупост или за да предизвикат гражданите да приемат идеята за входни такси в центъра на София (от 2009 г. вече ги въвеждат за товарните автомобили), но задръстванията на Орлов мост и пред университета, за изкуствено предизвикани. Как ? Чрез държене на зеления и червения сигнал на светофара между 2 и 5 минути и много кратък жълт сигнал.
Тези кръстовища (а вероятно и останалите) могат да се отпушат и задръстванията да изчезнат по един много прост начин - кратки червен и зелен сигнал и по-продължителен жълт.
24 Декември 2008 01:59
Статията е чудесна и като допълнение, би могло да бъде озаглавена : "Особености на националната глупост".
24 Декември 2008 02:21
Brightman


24.12.2008 г. 01:38:12 Няма начин глупостта сред политиците и администрацията да не се увеличава лавинообразно, отчитайки системния отрицателен подбор в посдледните 19 години и преди това.
Не мога да повярвам че го казва същио ник , който от сума време се опитва да ни убеди че венецът на таз 19 годишна селекция бил ентелегент.
Брайти , имаш проблем , брато.
24 Декември 2008 02:35
а най-хубавото на статията е оптимистичното заключение по български - "не съм само язе глупав" ...
24 Декември 2008 03:00
VOCI,
учудваш се защото се опитваш да вадиш думите ми от контекста в който са били казани. Нима Станишев не е суперинтелигентен в сравнение с Бойко или Цветанов ?
24 Декември 2008 03:31
/:/ "Никой не може да обхване необятното, но си струва да се опитва..."
......................................... .....................................
"Никой НЕ може да изака повече, отколкото е изял!"/Р39/
И НЕ си струва да се опита!
24 Декември 2008 03:41
24 Декември 2008 03:51
/:/ ""Колективната отговорност ни връща в средновековието", казват юристи..."
......................................... .....................................
Прави са тези юристи!
НЕ са прави, обаче, онези юристи, които тълкуват казаното от тези юристи, че: щом едно Престъпление е извършено КОЛЕКТИВНО, то НЕ може и НЕ трябва да се наказват Извършителите му- за да НЕ сме се връщали в Средновековието!
Заклеймената и отхвърлената/правилно!/ от демократичното Право и Демокрацията "Колективна Отговорност"/ и "Колективно Наказание", също/ се отнася за НЕиндивидуално Обвиняване в извършване на Престъпление и НЕиндивидуално определяне на Наказание на съизвършителите на Престъпление-съобразно степента на участието и Вината им!
"Колективното" Извършване на Престъпление се преследва и наказва откакто Свят светува, и до ден-днешен! В Наказателния кодекс това е Главата "Съучастие":
...............................
Раздел III
Съучастие
Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.
(2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението.
(3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението.
(4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.
Чл. 21. (1) Всички съучастници се наказват с наказанието, предвидено за извършеното престъпление, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.
(2) Подбудителят и помагачът отговарят само за онова, за което умишлено са подбудили или подпомогнали извършителя.
.............................
НЕпризнаването и отхвърлянето на "Колективната Отговорност" / и на "Колективното Наказание/ НЕ значи нищо друго, освен, че всеки участник в "колективно"/ в Съучастие/ извършване на Престъпление, трябва да бъде Обинен и Наказан " екс персона"- сиреч, да бъде обвинен според индивидуалните му "заслуги" в извършеното, и да бъде наказан, според индивидуалната му Вина! А НЕ всичките /СЪ/участници в извършване на "колективно" Престъпление, видите ли, да НЕ носят наказателна Отговорност- както се опитват да внушават "другите" юристи/те си знаят защо- и аз знам!/! КАЗАХ!

24 Декември 2008 04:33
Брайти , знам че като чуеш БоБо и те втриса. Твой си проблем.
Ама след вицето Нейчо Неев който се изцепи навремето " е.ахти държавата дето аз съм и вицепремиер " още неколко презареждания с все по-големи тъпунгери ( по твоята схема ) бяха реализирани. В един от етапите имахме премиер който не можеше да свърже едно смислено изречение На което ни призоваваше да гледаме позитивно
И след него дойде венецът - висящио ватман. Твоят кумир .
Заеби - разсмя ме. Бъди здрав. Аз съм на шираз в Навечерието. Наздраве.

Редактирано от - VOCI на 24/12/2008 г/ 04:35:02

24 Декември 2008 09:21
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ДОЙДЕ МЕЖДУНАРОДНА КОМИСИЯ И ДА Я ЗАПЕчАТА ТАЯ ДЪРЖАВА !
24 Декември 2008 09:53
Статията е синтезирала безкомпромисно масовата и индивидуална глупост на трите власти в БГ. Има една популярна приказка- Какъвто е народът- такива са и управниците му....Ерго за какво масово образование, за какво повишаване културата на народонаселениета, за каква интелигенция претендира, че е създала бившата комунистическа власт през своите 45 "звездни години" ? По резултатите сега може да се каже, че 45 години са селекционирани масово само глупаци....
24 Декември 2008 11:03
Benedicta ...селекционирани масово само глупаци....
Това е оксиморон. Масовост и селекция са противоположни и изключващи се неща.
24 Декември 2008 12:06
..Станашев бил интелегентен?! ()
Много дизайнери са гейове, но не всички гейове са дизайнери!
И изобщо, това е размито определение..
Конкретното е че под негово пряко ръкводство се краде безугледно, държавата е изостанала, а мутроморалът процъфтява!(защото сме интелегентни цоциалисти)
И по-добре 'добронамерен' селянин, отколкото 'начетен' мръсник!
Държавата от 20 год. фактически се управлява от мутро-номенклатурни лобита и за параван пред дебилнио електорат слагат лелки и педали!
------
* 'добронамерен' и особено 'начетен' са под въпрос
24 Декември 2008 12:37
Кои правят проблемите в София? Селяните. Имащи ГОЛФ психология те изпреварват на непрекъсната линия, минават в насрещната лента, засичат те на пешеходната Друго решение няма. Ама грозденския селянин им разреши всичко.
24 Декември 2008 12:44
. Масовост и селекция са противоположни и изключващи се неща.


Ами бе....
24 Декември 2008 17:18
Да мразиш глупостта означава да мразиш хората
24 Декември 2008 17:37
А мен ме впечатли най-много през годината днешното изявление на Брайт.
Тези кръстовища (а вероятно и останалите) могат да се отпушат и задръстванията да изчезнат по един много прост начин - кратки червен и зелен сигнал и по-продължителен жълт.
И какво правят автомобилите при жълт светофар? А пешаците? Автора на горното си прилича като две капки вода с висящия на лифта. Нали последния му е кумир.
24 Декември 2008 17:59
България ще се оправи, КОГАТО и само КОГАТО, пешеходеца почне да пресича на зелено БЕЗ да се оглежда.....и не бъде блъснат, смазан, пребит и напсуван от поредният мачо на колела
24 Декември 2008 19:09
Benedicta, prochetoh vashata statiia, Benedikta
24 Декември 2008 19:14
Benedicta, problema e , che na mnogo ot nas ni davat da kajem istinata............Benedicta
24 Декември 2008 19:42
Benedicta, problema e , che na nikoi, kadeto i da jivee, dali v BG , USA , ili (what the f***** nas NE ni davat da kajem istinata............Benedicta - apropo- jiveia ot 10 godini v AUS
24 Декември 2008 21:08
Димитров, ти си влюбен в Бенито Тука пак ще летят флуиди
25 Декември 2008 03:23
Глупост ли...не е глупав, които яде зелника...
25 Декември 2008 11:09
Абе, не е баш по темата, ама - малко разнообразие.
----------------------------------------- ---------------------
И пак се заредиха. Коледа, после Нова година, а подире й – върволицата именни дни. Поради което властта за пореден път обяви неприсъствена десетдневка в държавата. Не, че в уж работните дни тя си е била на мястото, обаче сега официално хлопва кепенци и заминава на отдих. Ще кажете – ама полиция, транспорт, болници, че и бедствието Национална телевизия остават на място. Хайде, с телевизията лесно. Свикнахме й отдавна, на мазохисти станахме. Пък и често по другите „национални” гледачници такива неща показват, че просто се чудиш защо няма мухи. Всичките гадини от скука ще изпукат. Особено навръх празника. Като се заредят сълзливо-сополиво-религиозни холивудски саги за тоя или оня персонаж от Библията, като запеят професионалните ангелчета в хорове и индивидуално, като се втурнат всякакви Дядо Коледовци – кой млад, кой женски, кой черен /политическа коректност, и Орфей беше негър/…Мани, мани! По-добре иди претакай зелето в мазето с комшиите Дончо и Керпедена – поне истински лаф да стане.


Болниците – ясно. Те и без празник са си хаос, но по време на празник хич не са за описание. Празнувал народът – чак глави разцепени, очи посинени, язви разровени, кръвни летящи. И изнервени медици, мечтаещи за времето на Паре, когато със сатъра се е лекувало всичко. За полицията да не говорим. Тя и в делник хич я няма, на празник хептен. Гърми народът, бомбички летят от балконите, пуцат с пищови, пушки и какво ли не развеселените гуляйджии, бият се по стълбища и площадки, пред и зад заведения, в самите украсени зали – униформа не се мярка. Като НЛО са – говори се за тях, някои се хвалят, че са ги виждали, реално никакви доказателства. Освен, когато и те извадят развеселени гърмялките.


Нещо спешно в документи в тия дни не търсете. Чиновниците са се преместили да си доспят в къщи. И се пораздвижат най-после. На масата. Където, разбира се, са и депутатите родни. Тия, които са се отбили за малко в родината – преди поредния воаяж из южните морета. Тяхната ваканция е най-голяма. Уморени са, горките. В духа на „Бързата работа – срам за майстора” цяла година са лепили, мазали, труфили, струпвали, ремонтирали, оправяли, изкусурявали, кривили, натъкмявали, сглобявали, намествали закони и закончета. Най-напред слагайки покрива – кому и защо е нужен този закон, сетне някак си оформяйки фацата му. Така – да има вид на изглед, както казваше един познат. За да може декорите да лъжат нормалния българин, че има напреде си законотворение на полза роду. Зад което реално се крият истинските интереси на реалните господарчета. Които с цялата си наглост заобясняваха как криза ни мачка, та не бива да се раздава тринадесета заплата никому. Даже картички да не се пращат. Макар зли езици да казват, че всъщност държавната армия хрантутници и синекури вече да получава „своето” – чрез административни хватки. Икономии, премии, извънредни – само не 13 заплата.


А частниците? О, те си работят. Защото ден година храни. И почивката е тогава, когато понамалее работата. Тъй като си нямат, горките, държава-хранилка и се налага да разчитат на себе си. Та ако ще не Бог, ами нова Вселена да се ражда.25 Декември 2008 12:07
ГЕНЕК,
/:/ "...А частниците? О, те си работят. Защото ден година храни. И почивката е тогава, когато понамалее работата. Тъй като си нямат, горките, държава-хранилка и се налага да разчитат на себе си. Та ако ще не Бог, ами нова Вселена да се ражда..."
......................................... ...................................
НЕ само частниците СИ работят/ако НЕ са в Гърция или на Канарските острови за Празниците, де?!/!
Работят и тези, които ИМ работят- иначе ще бъдат уволнени от частниците и ще бъдат изхвърлени на улица "Безработна"!Редактирано от - paragraph39 на 25/12/2008 г/ 12:09:47

25 Декември 2008 13:00
Аз като по проз, и ще повторя бехемота:
Не е луд онзи дето е изял баницата! Луд е тоз дет му я е дал.
26 Декември 2008 19:56
Правдива статия. Уви!
27 Декември 2008 11:30
Луд е тоз, дето му я дал...
Сиреч - всички банки търсят луди!
Да вадят от дюшеците и да депозират, да дават, да кихат, да снасят.
Щото лихвата таквоз, нали?
А не е ли по-правилно да ги наречем..Балъци?!
27 Декември 2008 15:43
morehappyman
24.12.2008 г. 17:59:54 България ще се оправи, КОГАТО и само КОГАТО, пешеходеца почне да пресича на зелено БЕЗ да се оглежда.....и не бъде блъснат, смазан, пребит и напсуван от поредният мачо на колела

С това съм 1000% съгласен, но искам да добавя нещо. Когато и шофьорите могат на зелено да минат без да се оглеждат с ококорени очи кой от пешеходците няма да обърне внимание на червеното и ще се метне пред колата.
Това го допълвам, понеже ми се е случвало няколко пъти, на едно и също място, което се намира на най-много 15 метра от едно РПУ.
28 Декември 2008 21:38
Системата ще проработи тогава, когато червеното е постоянно включено в подсъзнанието
29 Декември 2008 11:09
Езоп на BRIGHTMAN, с нужното уважение/!/ и благодарност за "Духът на времето".Относно твърденията за интелигентност:

Знае се, че зад най-лъскавите опаковки се крият повечето от фалшифивите и вредни храни, а дори и отровни лекарсктва. Лукът, чесънът, и пр плодове и зелнчуци - самородни дарове на природата нямат опаковки, но са доказано даряващи живот, и дори са противоотрови. Поуката е: опаковката и интелигентността много си приличат и често прикриват МЕНТЕТА - опасни било за здравето, било за обществото.


Чрез УМ (потенциално мислене), чрез РАЗУМ (мислене в действие), и с житейския си опит благородните и природно честни хора развиват мъдрост. Известни са понятията народна мъдрост, народна поговорка, както и личностни сентенции. Съждения с ясна всеобща полза. А на този фон напудрени, зализани, рафинирано перфидни - изцяло реализирани единствено в хитруване - лижат, сучат, мажат: "шмекери" Някои дори с престижни дипломи (!), но с основно занимание - ДА ПРАВЯТ ВСИЧКИ (извън мафията си, пък и вътре в нея) НА ГЛУПАЦИ.

За критиците на ББ и "шофьора":

Кой и с какви методи /научно/ е изследвал интелигентността им, че да е поставена под съмнение. Ако непринуденото, директно по същество и без шикалкавене, при това отчитащо и уважаващо общественото мнение (и за първи път внушаващо искреност) поведение е "мутренско" - по-мутри са тези който го твърдят. С извинение към смелите и яки момчета защото повечето не станаха такива от мързел, а още по-малко от лакомия. И определено са по-достойни от гьонсуратската воня. Макар и нейни рожби.
Ако феномена ББ се окаже поредното МЕНТЕ - ще ни остане поне спомена за опаковката... Дано да не се убедим отново, че злото също има свойта мъдрост. Само че антинародна.


ПП
Към загрижените за България, осъзнали "парфюма" на гьонсуратлъка - като полезно за оцеляването им и като първо правило:
"Истината трябва да се доверява на хора достойни за нея" /М.Твен/>(снимка: натиснете тук)</a>
>(снимка: натиснете тук)</a>
>(снимка: натиснете тук)</a>

Edited by - Езоп on 01/1/2009 г/ 12:05:15

29 Декември 2008 14:02
Уважаеми, Езоп
нищо не разбрах от вашето послание. Може ли с малко по прости думи?
29 Декември 2008 16:02
И аз вече три пъти го препрочитам това и нищо не вдявям...
29 Декември 2008 18:56
Ей го с две думи: интелигентността е луксозната опаковка на вредителя.Той за щастие разполага само с един гол ум и нищо повече. Останалите разполагат с мисъл в действие. Това ги прави мъдри. А мъдрите са също и благородни.
Езоповска му работа. Изписал три листа за едното оправдание защо е положително качество, че не е интелигентен. Ама за сметка на това се вписва точно по темата.
29 Декември 2008 19:09
Хммм.........
Сега погледнах пак. В общи линии това казва, но го е адресирал до Брайтман.
29 Декември 2008 21:24
Езоп се съгласява - извинява се с недоспиване. Погледнете тук. http://forum.segabg.com/img/scream.gif></a>


Езоп на BRIGHTMAN, с нужното уважение/!/ и благодарност за "Духът на времето".


Относно твърденията за интелигентност:

Знае се, че зад най-лъскавите опаковки се крият повечето от фалшифивите и вредни храни, а дори и отровни лекарсктва. Лукът, чесънът, и пр плодове и зелнчуци - самородни дарове на природата нямат опаковки, но са доказано даряващи живот, и дори са противоотрови. Поуката е: опаковката и интелигентността много си приличат и често прикриват МЕНТЕТА - опасни било за здравето, било за обществото.


Чрез УМ (потенциално мислене), чрез РАЗУМ (мислене в действие), и с житейския си опит благородните и природно честни хора развиват мъдрост. Известни са понятията народна мъдрост, народна поговорка, както и личностни сентенции. Съждения с ясна всеобща полза. А на този фон напудрени, зализани, рафинирано перфидни - изцяло реализирани единствено в хитруване - лижат, сучат, мажат: "шмекери" Някои дори с престижни дипломи (!), но с основно занимание - ДА ПРАВЯТ ВСИЧКИ (извън мафията си, пък и вътре в нея) НА ГЛУПАЦИ.

За критиците на ББ и "шофьора":

Кой и с какви методи /научно/ е изследвал интелигентността им, че да е поставена под съмнение. Ако непринуденото, директно по същество и без шикалкавене, при това отчитащо и уважаващо общественото мнение (и за първи път внушаващо искреност) поведение е "мутренско" - по-мутри са тези който го твърдят. С извинение към смелите и яки момчета защото повечето не станаха такива от мързел, а още по-малко от лакомия. И определено са по-достойни от гьонсуратската воня. Макар и нейни рожби.
Ако феномена ББ се окаже поредното МЕНТЕ - ще ни остане поне спомена за опаковката... Дано да не се убедим отново, че злото също има свойта мъдрост. Само че антинародна.


ПП
Към загрижените за България, осъзнали "парфюма" на гьонсуратлъка - като полезно за оцеляването им и като първо правило:
"Истината трябва да се доверява на хора достойни за нея" /М.Твен/

>(снимка: натиснете тук)</a>
>(снимка: натиснете тук)

Edited by - Езоп on 01/1/2009 г/ 11:53:25

29 Декември 2008 22:41
Негово Величество!
"Об этом человеке известно только, что он не сидел в тюрьме, но почему не сидел - неизвестно".
30 Декември 2008 16:45
Езоп: "Език мой- приятел мой, враг мой!"...
30 Декември 2008 19:47
Езоп благодари за вниманието на уважавания Параграф 39.

Отново съм съгласен.
И както някога е време за приказки и басни... Или пък за "Совите не са това, което са". За да не изчезне съвсем истината. Защото власта е "истината", а спасителите ги бутат в пропастта.
Имаше я (в уж по-лошото) надеждата, че и вяра (в надеждата) имаше. Завидяха ли, или ги плашеше, и ни я отнеха.
Дано да ни я върне нещо през Новата година!
Edited by - Езоп on 31/12/2008 г/ 10:32:15

31 Декември 2008 14:57
Езоп, 'арно думаш. Ама връзките ти нищо не чинат, знаеш/е/ нали? Жив и здрав, и все така мъдър!

Редактирано от - probuzhdane на 31/12/2008 г/ 15:01:53

31 Декември 2008 18:03
С уважение към PROBUZHDANE
Езоп уточнява:
Не съм бил с връзки, а с врагове и чувствах, че ме дебнат - знаеш/е/ го, виждам. Казвал съм винаги каквото мисля и не се страхувах. Дори и поради неинформираност. Пък и бях сам, защото. А с интуицията си /тогавашна, сега отслабна/ виждах и не криех това което виждах. На съмишленици се надявах. Имаше ги /но не ги познавах/ т.е. чувстваше се отговорността им на ОСЪЗНАВАЩИ, ЧЕ ГИ ПРЕДПОЛАГАМ.

Не е точно, че "нищо не чинат". Точното е, че именно защото чинат, чрез стихията бяха попиляни. Ненужни, както е ненужна истината - в плана за тебе, за мене, за нас и за света. А ако (оцелял) невписващ се значим индивид още шава - ... - и после в пропастта. Методично, периодично и за чужда -съвсем не наша изгода... Екзекуторите се самонадскочиха с дъното на пропастта - с мерзавска интелигентност (!) осъвременено. Виждаме го, атрактивно поглъщащо - преекспониращо напълнено с помия: ефектно овкусена, ефектно ароматизирана с класическия атрибут, т.е. с нещастници доносници ентусиазирани импровизатори на мерзостта. Не им стига, към края на ерата риби, каквото бутнат да отиде в небитието - нужно им е и да не е било! Чрез омъскаряване не ги устройва - устройва ги да са изчезнали в помията разтворени, като в киселина. Очевиден страх - да не възкръснат обляни от видовденски обикновен дъжд. (Религиозните могат да го обявят великденски дъжд, имат шанс за предсказания - наближава следващата Нова /на Водолея/ ЕРА.)


Някога (един от) проблем на проблремите беше "Оставете брадата ми"(унг.филм от началото на 80-те, който може да помага и да го намерим - струва си и то много).

Сега проблем на проблемите (в частност) е - ще я бъде ли България. И в по-общ план: ще го бъде ли света... Т.е. "Завръщането на Джедаите" (макар и ам.филм - антипод на антидуховността).

Не връзки, нужни са истински и действени доброжелатели - свързани съмишленици съпричастни в името на човечността.

ЗА МНОГО ГОДИНИ !

Весело посрещане - за всички, ОСОБЕНО ЗА БРАЙТМЪН! (С молба да се постне и тука линка за "Духът на времето"
Edited by - Езоп on 01/1/2009 г/ 11:43:30

31 Декември 2008 22:05

Брайтман:
Нима Станишев не е суперинтелигентен в сравнение с Бойко или Цветанов ?


Не знам колко суперинтелигентен е Станишев, но знам, че не случайно преди избори (а и след тях) политиците се състезават не с IQ-тата си, а с други неща. Като сила на характера, съвест, съпричастност и разбиране на проблемите на хората и др. подобни. Ако IQ-то имаше толкова голямо значение, то защо просто вместо избори не се организира олимпиада по математика и каквото покажат точките???!
Да припомня ли и учебникарския вече пример с "треторазредния холивудски актьор Роналд Рейгън", който обаче успя да бутне могъщия СССР?!
И да припомня ли, че освен математико-логическата интелигентност, която измерват IQ тестовете, има още (да кажем) шест интелигентности?! Между които интерперсоналната и интраперсоналните интелигентности (за които няма измислени тестове) и които са от ключово значение при работа с и управление на хора. Дейност, която е преобладаваща при мениджърите от високите нива.

...Та така за интелигентностите...

31 Декември 2008 22:09

""Колективната отговорност ни връща в средновековието", казват юристи..."
......................................... .....................................
Прави са тези юристи!

НЕ са прави, обаче, онези юристи, които тълкуват казаното от тези юристи, че: щом едно Престъпление е извършено КОЛЕКТИВНО, то НЕ може и НЕ трябва да се наказват Извършителите му- за да НЕ сме се връщали в Средновековието!

Заклеймената и отхвърлената/правилно!/ от демократичното Право и Демокрацията "Колективна Отговорност"/ и "Колективно Наказание", също/ се отнася за НЕиндивидуално Обвиняване в извършване на Престъпление и НЕиндивидуално определяне на Наказание на съизвършителите на Престъпление-съобразно степента на участието и Вината им!

"Колективното" Извършване на Престъпление се преследва и наказва откакто Свят светува, и до ден-днешен! В Наказателния кодекс това е Главата "Съучастие":

...............................

Раздел III

Съучастие

Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.

.......

Параграф 39,

31 Декември 2008 22:40
Четох, четох, и...си мисля, автора постоянно обяснява решенията на правителтвото и НС с Глупост, а дали е така...?! Чакайте приятели, ако някой провокира едно решение на НС, дали друг няма да намери свойта ниша в него... Четете Маркс гаспада...интереса клати феса...щом има частна собстеност ще има частни интереси....Ха Ха.?!
01 Януари 2009 14:30
Езоп: На уважаемите събеседващи здраве и радост през настъпилата НОВА ГОДИНА. Умните да помъдряват, мъдрите да изкласяват с резултати, а за интелигентните като Сергейчо и Доганчо , за интелигентната Сирена , за "величеството" - в затвора или ДА СИ ХОДИ!

Редактирано от - Езоп на 01/1/2009 г/ 18:10:30

01 Януари 2009 15:47
Милчо,
Четете Маркс гаспада

Четат го, четат го, Милчо. Японците и на комикс го направиха - да се преглъща по-лесно.
Но ми стана весело като видях твоя призив. Напомни ми как преди няколко години един неизвестен писач напълни цяла София с надписи по стените "ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА".
01 Януари 2009 17:05
Сократе, че то има ли разлика между Капитала и Библията...Вярвяй и бачкай и отиваш в рая...Ха Ха.
01 Януари 2009 18:13
Хей, ти сигурен ли си, че си Милчо?
01 Януари 2009 18:20
Той ще да е, но с недостиг на зелева чорба.

02 Януари 2009 00:21
Уф, успях да се включа пак преди да са сменили броя, ако изобщо ще го сменят тази година.
Езоп, мъдри братко, само казвах, че връзките/линковете/ ти не струват, защото не се отварят. Ама то човек като неумело се изразява или като "мълчи като пукал", другите вземат та го помислят за по-длибоока личност отколкото е. Попитай /ако можеш/ твоите бивши/настоящи врагове с какви техники най-лесно се изкопчва информация, дори неочаквана такава. Пък аз просто си бъбрих, така както си бъбря с приятни ми хора.
Приятелски поздрав: Натиснете тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД