:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Какво да правим с книжките от масовата приватизация?

Има няколко хода, с които документът може да се осребри
Снимка: Архив "Сега"
Хората, които навремето си купиха бонове, трябваше да се поинтересуват за тях. Онези, които не са превърнали боновете в акции, нямат шанс днес да вземат пари срещу боновата си книжка.
Боновата книжка все още може да се превърне в пари. Сигурно е едно - онзи, който не извади документа от прахта и не направи нищо, без съмнение ще остане с празни ръце. За останалите има няколко възможности.



Варианти



Най-лошият вариант е навремето човек да е получил бонове, но да не ги е употребил по никакъв начин, т. е. да не е купил акции на предприятие или приватизационен фонд. Преди 3 години изтече последният срок, в който можеше да се направи нещо с боновете, например да се изтъргуват на борсата. Сега срещу тях не стои нищо. Вероятността Агенцията за приватизация в бъдеще да излезе с решение, че те отново могат да влязат в употреба при приватизацията на някое държавно дружество, граничи с нулата.

Ако обаче човек преди години е придобил акции на приватизационен фонд или предприятие благодарение на боновете си, сега той е в много по-изгодна ситуация. Най-добрият вариант е, ако предприятието или бившият приватизационен фонд, който сега е преобразуван в холдинг или инвестиционно дружество, се търгуват на Българската фондова борса. Това са т. нар. публични компании, за които ежедневно се публикува богата информация на сайта на борсата http://www.bse-sofia.bg, на сайта на Комисията за финансов надзор http://www.fsc.bg или на други реномирани финансови сайтове като http://www.moitepari.bg и http://www.investor.bg. Във всеки един момент човек може да провери цената на една акция от своето дружество и така лесно може да пресметне колко пари може да вземе за своите книжа, ако реши да ги продаде.

Старите и новите имена на приватизационните фондове могат да се видят на сайта на КФН (виж таблиците). Бившият "Агроинвест Национален ПФ" например сега се нарича "Еврохолд" АД. Преди няколко дни цената на една негова акция беше 1.75 лв., така че ако човек има 100 акции и ги продаде, ще вземе 175 лв. Друг е въпросът, че хората трябва сериозно да си помислят дали точно сега е най-подходящият момент да продадат книжата си. Заради световната финансова криза в момента цените на акциите са много ниски в сравнение с година по-рано. Преди около 12 месеца например книжата на "Еврохолд" се търгуваха по 6.74 лв.

По-лошият вариант е, ако холдингът или предприятието продължават да съществуват, но не се търгуват на фондовата борса, т. е. не са публични. Тогава гражданинът няма как да разбере нито цената на акция, нито дали някои от другите акционери има желание да купи неговия дял. Все пак единственият начин човек да продаде акциите си в такова дружество е да ги предложи на другите акционери. В противен случай може да си задържи дела и да печели, когато дружеството разпределя дивидент.

Най-лошият вариант е, ако предприятието е ликвидирано. Ако все още процедурата не е приключила, гражданинът може да поиска своя ликвидационен дял, т. е. да получи някаква част от активите на дружеството. Ако обаче изпусне сроковете, няма как да се възползва дори от тази възможност.



Стъпка по стъпка



Първото, което човек трябва да направи, ако е участвал в масовата приватизация, е да отвори боновата си книжка и да установи в кой фонд или предприятие е закупил акции. Ако не успее да открие тази информация, може да се обърне към лицензиран инвестиционен посредник. Това са специални компании или банки, които срещу 10-15 лв. могат да извадят на лицето копие на депозитарната му разписка от Централния депозитар (ЦД). Това е документът, който доказва кой какви акции притежава. По принцип разписката се издава от дружеството, в което човек е акционер, но в случай че лицето не си я е получило, единственият вариант е да се извади копие от депозитара. Това обаче става само чрез инвестиционен посредник, а не на гишетата на ЦД. Притежавайки депозитарна разписка, човек може да си продаде акциите или да си изтегли дивидента, ако дружеството е гласувало такъв. Продажбата на книжата на борсата също става с помощта на инвестиционен посредник.

Всички сделки с такъв посредник трябва да се правят в неговия офис. За да не бъде измамен, човек първо трябва да провери на сайта http://www.fsc.bg или на телефона на Комисията за финансов надзор 0900 32 300 дали въпросният инвестиционен посредник има лиценз от комисията. В момента на пазара има 64 такива дружества, без да се смятат банките. Преди 4-5 години имаше бум на измамите с бонове и акции от масовата приватизация. Мошеници се представяха за служители на инвестиционни посредници, обикаляха по домовете на хората, взимаха им боновите книжки и им обещаваха да продадат акциите и да им върнат парите. Така измамниците прибираха сумите от продажбата за себе си. Въпреки, че подобни злоупотреби днес почти няма, добре е хората да са предпазливи.

Важно е хората да разберат и дали дружеството или холдинга, в който имат акции, е увеличавал капитала си. Има две възможности. В първия случай капиталът може да е увеличен с печалбата на дружеството и при това положение гражданинът е получил нови безплатни акции. Например ако преди е имал 10 акции и увеличението на капитала е със 100%, сега има 20 акции. Ако обаче увеличението е било активно, т. е. изисквало се е довнасяне на пари, има вероятност делът на гражданина да е станал твърде малък.

Ако хората решат да не продават книжата си сега, независимо дали дружеството им е публично или не е, много важно е да следят дали то разпределя дивидент. Това става, когато компанията е на печалба и по време на общото събрание на акционерите се вземе решение тя да не се реинвестира, а да се разпредели под формата на дивидент. Всеки акционер има право да участва в събранието и да гласува по този въпрос.



Как човек да си получи дивидента?



Най-често компанията оповестява банка с широка клонова мрежа и срок, в който всеки акционер може да си получи парите. Ако изпусне срока, човек може да си търси средствата направо в дружеството, като трябва да има предвид, че тези пари се изплащат само за срок от 5 години.

В публичните дружества служителят, към когото могат да се обръщат акционерите, е директорът за връзки с инвеститорите. Телефоните на тези хора са публикувани на сайта на КФН. Хората могат да търсят информация и на горещия телефон на комисията 0900 32 300 или на електронна поща hotline@fsc.bg.





*Текстът е подготвен с помощта на Комисията за финансов надзор и сайта "Моите пари".

НЕПУБЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА*

Старо имеНово име

1. ПФ "Брод" АД"Брод АД Холдинг"
2. ПФ "Лозенец Консулт" АД"Лозенец Консулт Холдинг Къмпъни"АД
3. ПФ "Електроника" АД"Електроника - Холдинг" АД
4. ПФ "Меридиан" АД"Холдингово дружество Меридиан - 98" АД
5. ПФ "Плевен" АД"Плевен Холдинг" АД
6. ПФ "Мизия4 АД"Мизия Холдинг" АД
7. ПФ "Енергоинвест" АД"Енергоинвест - Холдинг" АД
8. ПФ "Булгарлизинг" АД"Бул Холдинг" АД
9. ПФ "Български Железници" АД"Холдинг Български Железници" АД
10. ПФ "Родина" АД"Родина - Холдинг" АД
11. ПФ "Кооператор" АД"Холдингово дружество Кооператор" АД
12. "Балкански ПФ Тракия - Мизия - Македония" АД"МТМ Холдинг" АД
13. ПФ "Сигурност" АД"Холдинг Сигурност" АД
14. ПФ "Марица - ЮГ" АД"Марица Холд" АД
15. ПФ "МНК Инвест" АД"Изоинс" АД

* Бивши приватизационни фондове, преобразувани в холдинги, които не се търгуват на борсата
** Източник: КФН

ПУБЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА*

Старо имеНово име

1. ПФ "Акционер - Фаворит" АД"Акционер - Фаворит Холдинг" АД
2. ПФ "Албена - Инвест" АД"Албена Инвест - Холдинг" АД
3. "Армейски" ПФ АД"Армейски Холдинг" АД
4. Индустриално - аграрен ПФ "Ви Веста" АД "Булвеста Холдинг" АД
5. ПФ "Булгар Чех Инвест" АД"Булгар Чех Инвест Холдинг" АД
6. "Българо - холандски" ПФ АД"Българска Холдингова Компания" АД
7. ПФ "Гарант Инвест" АД"Гарант Инвест Холдинг" АД
8. "Агроинвест Национален ПФ" АД"Еврохолд" АД
9. ПФ "Мултигрупелит" АД"Ем Джи Елит Холдинг" АД
10. ОАИПФ "Зенит" АДЗенит Агрохолдинг АД
11. ПФ "Наш Дом" АД"Наш Дом - България АД Холдинг"
12. ПФ "Стройинвест" АД"Стройинвест Холдинг" АД
13. ПФ "Варна" АД"Холдинг Варна" АД
14. ПФ "Света София" АД"Холдинг Света София" АД
15. Национален ПФ "Транспорт" АД"Български Транспортен Холдинг" АД
16. ПФ "Възраждане" АД"Възраждане 26 Холдинг" АД
17. Обединен Български ПФ "Доверие" АД"Доверие Обединен Холдинг" АД
18. ПФ "Екип" АД"Екип 98 Холдинг" АД
19. ПФ "Еко Инвест" АД"Екоинвест Холдинг" АД
20. ПФ "Изотсервиз" АД"Изотсервиз - Холдинг" АД
21. ПФ "Индустриален Капитал" АД"Индустриален Капитал - Холдинг" АД
22. ПФ "България" АД"Индустриален Холдинг България" АД
23. ПФ "Компакт" АД"Комхолдинг" АД
24. ПФ "Мел Инвест" АД"Мел Инвест Холдинг" АД
25. ПФ "Напредък" АД"Напредък Холдинг" АД
26. ПФ "Орел - Инвест" АД"Орел Инвест" АД
27. ПФ "Република" АД"Република Холдинг" АД
28. ПФ "АКБ Форес - Социален" АД"ХАД АКБ Корпорация" АД
29. ПФ "Нефтохим - Инвест" АД"Черноморски Холдинг" АД
30. ПФ "Континентал" АД"Континентал Холдинг" АД
31. Национален ПФ "Тракия" АД"Пълдин Холдинг" АД
32. ПФ "Развитие" АД"Развитие - Индустрия Холдинг"АД
33. ПФ "Руен" АД"Руен Холдинг" АД
34. ПФ "Север" АД"Север Холдинг" АД
35. Регионален ПФ "Сила" АД"Сила Холдинг" АД
36. ПФ "Петрол Фонд" АД"Синергон Холдинг" АД
37. "Централен ПФ" АД"Стара планина Холд" АД
38. МРПФ "Труд и капитал" АД"ТК - Холд" АД
39. ПФ "Асенова крепост" АД"Холдинг Асенова Крепост" АД
40. Северозападен обединен ПФ "Дунав" АД "Холдингово дружество Дунав" АД
41. ПФ "Добруджа" АД"Добруджа Холдинг" АД
42. Национален ПФ "Свети Никола" АД"Индустриална Холдингова Компания" АД
43. ПФ "Никотиана БТ" АД"Никотиана - БТ Холдинг" АД
44. ПФ "Север Кооп - Гъмза" АД"Северкооп - Гъмза Холдинг" АД
45. ПФ "Слънчев бряг Приватинвест" АД"Слънчев Бряг Холдинг" АД
46. "Фармстаринвест - ПФ" АД"ФС Холдинг" АД
47. "Кооперативен ПФ "Юг" АД"Холдинг КООП - ЮГ" АД
48. ПФ "Нов век" АД"Холдинг Нов Век" АД
49. ПФ "Център" АД"Холдинг Център" АД
50. "Югоизточен ПФ" Нова Загора "Югоизточен Холдинг" АД
51. ПФ "Булстрад" АД"Ютекс Холдинг" АД
52. ПФ "Пътища" АД"Холдингово дружество Пътища" АД
53. Национален ПФ "Съединение" АДКорпорация "Съединение" АД
54. ПФ "Родна земя" АД"Родна земя Холдинг" АД

* Бивши приватизационни фондове, преобразувани в холдинги, които се търгуват на борсата
** Източник: КФН

ИНВЕСТИЦИОННИ ДРУЖЕСТВА*

Старо имеНово име

1. Обединен национален ПФ "Златен лев" АДИД "Златен лев" АД
2. ПФ "Задруга - 21 Век" АДИД "Задруга - 21" АД
3. Национален ПФ "Надежда" АДИД "Надежда" АД
4. Индустриален ПФ АДИД "Индустриален фонд" АД
5. "Семеен" ПФ АДИД "Семеен фонд" АД

* Бивши приватизационни фондове, преобразувани в инвестиционни дружества.
** Източник: КФН

ПРЕКРАТЕНИ ДРУЖЕСТВА*

Старо имеНово име

1. ПФ "Отечество" АД"Отечество 2000 Холдинг" АД
2. ПФ "Изгрев" АДПФ "Изгрев" АД
3. Национален фармацевтичен ПФ "Калиман" АД"Калиман Холдинг" АД
4. ПФ "Индустрия" АД"Индустрия - Холдинг" АД
5. ПФ "Булинвест - Груп" АД"Булинвест - Груп 1 Холдинг" АД
6. ПФ "Сиконко Инвест" АД"Сиконко Инвест Холдинг" АД
7. "Русенски ПФ" АД"Русе Холдинг" АД

* Бивши приватизационни фондове, преобразувани в холдинги и прекратили дейността си
** Източник: КФН
17
72657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
06 Януари 2009 02:42
"...Българският "сух режим" за първия милион бе масовата и работническо-мениджърската приватизация. БСП акушира на първата, СДС роди втората. Десетилетие след този грабеж, Първанов коварно предлага фараони и роби да се прегърнат през 2009-а. И продължат градежа на пирамидата на либералния капитализъм...- Натиснете тук
06 Януари 2009 06:26
- Какво да правим с книжките от масовата приватизация?
- Никой да не казва!
*
Английската кралица отишла на посещение на кораб и пожелала да обядва с екипажа. Знаейки си стоката, боцмана ги строил предния ден и обяснил подробно как да се държат и кои приказки са забранени за пред височайшата дама. На другия ден седнали в столовата. До кралицата имало два свещника с тънки и дълги свещи, които очевидно и пречели. По едно време тя попитала: - тия свещници къде да ги сложа, че ми пречат? Боцмана веднага скочил:
-Никой да не казва!!!
06 Януари 2009 07:36
Моралното ми куче предлага на уважаващите себе си Фор-умници - Под тази дописка ДА ПОМЪЛЧИМ ...

06 Януари 2009 08:02
всички тези дружества издържат персонал на които плащат заплати актуални за момента а на акциите на акционерите дават некви мижави суми
т.е за акционерите няма за служителите има
06 Януари 2009 09:24
Онаследих няколко книжа от "Лекс"- АД, може ли някой да ми каже къде се крият тези шмекери.
06 Януари 2009 10:24
А какво стана с тези бонове, които бяха най-нагло откраднати от "пощенските станции"? Цели квартали останаха без бонове...
Куче влачи, диря няма, някой се пъчи в Бугати...
06 Януари 2009 10:37
Имаше, обаче един фонд, рекламиран от Каракачанов като фонда на ВМРО - "Мизия Тракия Македония - МТМ". Не го виждам в таблиците?!?!
06 Януари 2009 11:42
Има го в таблиците - гледай по-внимателно, в частност първата.
Това, което не пише обаче е, че МТМ Холдинг е в ликвидация от сума ти години и в момента няма никакви активи. Общо-взето освен да прибере боновите книжки на немалко бежански балами и да направи индустриалци неколцина "македонстващи" бивши патриоти от службите и от крайно немакедонски краища и фамилии, друго не се случи.
МВРО ООД, к'о да ги пра'иш...
06 Януари 2009 12:03
Уважаеми колеги, не мързелувайте!
Купувайте акции, цените паднаха, сега е моментът...
Но много внимавайте с компаниите и преименуванията им.
Храни, петрол, ток, газ и пр. винаги ще се купуват - елементарно е.
06 Януари 2009 13:02
Абе, намерих информация, най-после. Май много съм спечелил, ама нещо не мога да се оправя. Все нули бе, тая фирма май не бачка, а само къта паричките ни, евалла!
Натиснете тук
06 Януари 2009 14:46
Sta, вицът има и продължение - капитанът казал на моряците да изпеят на кралицата една моряшка песен. "Само че като ви знам мръсния език, за да не обидите кралицата, на мръсните фрази ще пеете "Тра-ла-ла"". Така и направили моряците. И като запели: "Ние моряците, тра-ла-ла, тра-лала, Ние кралицата тра-ла-ла, тра-ла-ла"... И до края на моряшката песен се пеело само "Тра-ла-ла".
06 Януари 2009 14:52
Така де, и аз бих си запял: - "Аз приватизацията тралала, аз БСП тралала, аз СДС тралала, аз цялата държава тралала"...
А тя държавата и без това си е тралала.
06 Януари 2009 15:10
Е, като ще си разправяме вицове, и аз да кажа:
(само откъс от вица)
... и по едно време като се загърмя и чувам вик:
- Крий знамето-о-о-о-о!
Ами сега? Наоколо голи скали. Де да го крия туй знаме? В г.за си ли да го пъхна?
И като рекоф, сетиф са!

Та и аз по повод книжките да кажа като дядо Тръпко:
И като рекоф, сетиф са!
07 Януари 2009 20:11
По-лошият вариант е, ако холдингът или предприятието продължават да съществуват, но не се търгуват на фондовата борса, т. е. не са публични. Тогава гражданинът няма как да разбере нито цената на акция, нито дали някои от другите акционери има желание да купи неговия дял.
И все пак няма ли кой да защити нещастния гражданин, та той все пак да знае каква е цената на собствените му акции в тези "непублични" фондове???
16 Януари 2012 18:42
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица или Натиснете тук
16 Януари 2012 18:44
искам да разбера как мога да открия инвестиционен посред ''трезор ад'' към който имаме инвестиционни бонове
16 Януари 2012 18:51

как мога да открия инвестиционен посред ''трезор ад'' към който имаме инвестиционни бонове


КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР

http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/prepistrezor.pdf
РЕШЕНИЕ № 719-ИП
от 29 септември 2004 година

http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/re6enie_otkaz_Trezor_Manjukov.pdf
РЕШЕНИЕ № 733 - ИП
от 07 октомври 2004 година

http://www.fsc.bg/public/upload/files/menu/Trezor_Reshenie_new2.pdf
РЕШЕНИЕ № 849 - ИП
от 02 декември 2004 г.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД