:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,530,524
Активни 80
Страници 14,040
За един ден 1,302,066
Разследване

Мистични пътеки се вият от Мелник до Брюксел

Европа забелязва, че хиляди евро се наливат в сходни проекти
Проектът на община Сандански "Мистичните пътеки на Рупите" включва няколко беседки с изградени огнища.
Два проекта по ФАР, реализирани почти по едно и също време в Мелник и с почти едни и същи цели, скандализираха дирекция "Разширяване" на ЕК. Преди месец шефът на дирекцията Майкъл Лий ги даде като пример за нарушение на правилата и процедурите, заедно с още 34 проекти. Мъмренето на Брюксел вече е стигнало до ушите на нарушителите. И препоръката да се слеят двата проекта е на път да бъде изпълнена. Съгласие е постигнато в началото на декември.

В началото на октомври проверяващите се натъкнали на следната картинка. На втория етаж в кметството на Мелник има туристически център, създаден по проект на община Сандански. Той дава препоръки и информация за природните и културни забележителности в района.Даже кметът понякога развежда туристиНа приземния етаж пък има друг център - създаден от сдружение "Мелник 2005". Той дава същите препоръки. Или по-скоро би трябвало да дава. Защото през повечето време от края на лятото до ноември бил затворен. Проблемът е, че шеф на проекта и съответно отговорен за центъра е софиянецът Митя Димитров.

Проектът на община Сандански се казва "Мистичните пътеки към Рупите" и е на стойност 184 387,77 евро. Това, че няма нищо общо с Рупите е най-малкият проблем. Просто консултантът решил, че така ще хваща повече декиш. Проектът е за изграждане и поддържане на пешеходен маршрут из т.нар мелнишки пирамиди, който може да се обходи за около 4 часа и половина. Ако се тръгне от Мелник, може да се отиде до Роженския манастир, оттам до с.Златолист с църквата на Стойна Преподобна и отново в Мелник. Екопътеките са укрепени само с природни материали - има перила на опасните места на пътеките от дървен материал, макар че първият порой заплашва да ги отнесе. Направени са стъпала, пейки, беседки, дори няколко огнища. Опасните склонове са укрепени и всички материали за това са носени с мулета и на ръце, обяснява Иван Гюров, шеф на отдела за европроекти в община Сандански. В изградения инфоцентър в кметството на Мелник има брошури, дискове. Общината смята да доразвие дейността му и да го превърне в нещо като квартирно бюро. В момента търсят втори човек, за да може центърът да работи и събота и неделя. В бюджета на общината за тази година са били заложени 3000 лв за поддръжка на екопътеките. Проектът е стартирал през ноември 2006 г и е приключил година по-късно. От общината твърдят, че не са знаели за начинанието на неправителствената организация, която също решила да направи подобен център. Научили едва когато им поискали помещение. Първо опитали да вземат една интересна, но запусната сграда, в която по-рано бил културно-информационния център на Мелник и автогарата. Но не им я дали, защото размерите й предполагат да се направи нещо повече от информационен център. Успели да се преборят забившата механа, която е под кметствотоВ проекта им били заложени пари за ремонт и помещението е стегнато. Има достъп за инвалиди.

Проектът на сдружение "Мелник 2005" се казва "Богозиданият град - от разруха към извисяване. Създаване на европейски център за популяризиране на културното наследство" и е на стойност 245 960 евро. Финансиран е по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Партньор от гръцка страна е община Суфли. Този проект също предвижда създаване на информационен център и укрепване на екопътека, която води към свято място - хълмът Свети Никола. Там имало древно тракийско светилище на Артемида-Бендида. Извършена е и аварийна консервация на зидове.

Сдружение "Мелник 2005" е регистрирано на 15 август 2005 година от т.нар. петричка група. Създадено е само 50 дни след парламентарния вот от братята Бранимир Кочев и Иван Кочев-Чомбе. В сдружението влизат Бранимир Кочев, бивш играч в "Беласица", "Пирин" и "Левски" и бивш президент на "Пирин". Георги Пандов, който е управител на фирмата на Бранимир Кочев "Дон Джовани". Другият учредител е Николай Сарафов, който е в управата на фирмата на Чомбе "Ван Петрол груп". Сред учредителите е и Живко Литов. Той е собственик на фирма "Живко Литов - Житан", а в Петрич са известни като групата на "житанците". През 2003 г. антимафиоти атакуваха складове на фирмата му "Житан" ООД на ГКПП -Кулата.

Проектът на неправителствената организация е направен от друга НПО - фондация "Созопол". Ръководител на проекта е бившият директор на фондацията Митя Димитров. Договорът за изпълнение е подписан на 1 декември 2006 г. и е със срок на изпълнение до май 2008 г. По грантовата схема, по която кандидатства "Мелник 2005", задължително трябва да наемат безработни. Според Димитров за времето на действие на проекта са наети 22-ма безработни от цялата страна. Те сас временна регистрация в Мелникдо средата на тази година. Междувременно един от учредителите на сдружението Живко Литов е кандидат за кмет в Мелник на изборите през 2007 г. от "Политическо движение социалдемократи". Успява да вземе само 41 гласа и така губи срещу Христо Ташев от ВМРО. Мелник е най-малкият град в България с 286 жители.

"Нямам допир със сдружение "Мелник 2005", нито смятам да работя с него", казва кметът Ташев неразговорливо. Той не знае кои безработни от града са били наети по проекта, нито пък е виждал очите на обучените хора за работа в информационния център. Ръководителят на проекта Митя Димитров обещава тези двама души да се появят след Нова година, когато стане фактическото обединение на двата центъра. Когато започвал проектът им в началото на декември 2006 г. НПО-то знаело, че общината в Сандански има одобрен сходен проект, твърди Димитров. "Щом от изпълнителната агенция по ФАР към МРРБ ни поканиха да подпишем договора, значи няма проблем", казва той.

Нарушението от страна на агенцията, която вече е с отнета акредитация, е хванато от мониторинг на изпълнението на проектите по ФАР от холандско-британската консултантска компания ECORYS.

Прави впечатление, че един и същ консултант е предпочитан от община Сандански по европроектите им. Консултант и ръководител на проекта на общината "Мистичните пътеки на Рупите" е Юлиан Димов. Той има акции в 9 фирми и участва в управата на 13 фирми и сдружения за производство на електронергия, топлоенергия, компютърни технологии, консултации.Името на фирмата му "Юнайт консултинг"се завъртя през лятото около скандал с проект по ФАР в Перник. 20% от консултантската фирма държи Иванина Сярова. Оказва се, че тя е ръководител на проект по ФАР за реновиране на парк Рила край Дупница. Проектът е съвместна разработка на община Дупница и община Враня със съседна Сърбия по програмата за трансгранично сътрудничество.

Иванина Сярова, съдружничка на Юлиан Димов, е координатор и на проект по ФАР "Публично-частно партньорство в Костинброд и Своге - средство за ефективно управление и третиране на отпадните води и бизнес развитието в района".

В момента община Сандански изпълнява нов проект по ФАР "Повишаване на атрактивността на района до Роженския манастир за туристически посещения". Отново консултант и ръководител на проекта е Юлиан Димов. Ремонтът на пътя от Рожен до манастира, разположен югозападно от селото, е на стойност 299 685 евро. От тях 212 хил. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на пътния участък до манастира, ще се направят кътове за отдих и тоалетна за хора с увреждания.

Отделно от това се изпълнява проект по оперативна програма "Регионално развитие" за рехабилитация на пътя Мелник-Рожен на стойност 5 млн. лв. Този ремонт е наложителен, защото при поройни дъждове в този участък често се свличат земни маси и блокират туристи и местни жители. Любопитното е, че изпълнител на поръчките е "Бетон" ЕООД и "Пиринстрой инженеринг". Собственик на първата е Андон Червенков, а втората я управлява и участва с 33%. Строителният предприемач Червенков е записан под номер 11 в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на кмета на Сандански Андон Тотев.

Като цяло община Сандански е доста активна в печелене на европроекти и заради добрия си екип в съответното звено. Все още обаче в комуникацията между местните власти, фирмите и НПО-тата има някаква мистичност, която Брюксел нарича с други имена. Разбира се, примерът Мелник е като увеличителна лупа за дефектите на агенцията по ФАР в министерството на Асен Гагаузов. Защото хората добре са казали, че не е луд този който яде зелника... Защо ли все още никой в държавата не търси и посочва източника на заразата по ФАР. А той е - тънките политически сметки, прокарвани преди и след избори от управляващи, в които е ножът и залъка.
 Ремонтът на пътя от Мелник до Рожен е по оперативна програма и се прави от община Сандански.
 Румяна Солунова е служител на общинския инфоцентър и макар да е студено в приземния етаж, тя е на поста си, за да упъти туристите за забележителностите на Мелник.
СНИМКИ: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кметът на Мелник Христо Ташев /вляво/ и шефът на евроотдела в община Сандански Иван Гюров вече правят планове как да развият и разработят обединения инфоцентър в приземния етаж на кметството.
2
11382
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
07 Януари 2009 09:05
Браво на авторката. Със сигурност в дъното на схемата е някой на висок пост в съответната администрация...
04 Юни 2009 12:18
какво браво? Да преписваш наготово доклади и факти?
Да го беше написала още преди да бяха разкрити от ЕС комисията. У наше село на туй му викат журналистика
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД