:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 148
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Социалистите се вълнуват от "хигиената на изборния процес"

БСП обяви: Сегашният парламент няма мандат за промени в конституцията

Партиите у нас били много и дискредитирали политсистемата
"39-ото народно събрание няма мандат за ремонт на конституцията, защото не разполага с необходимото доверие от обществото." Това заяви зам.-шефът на БСП Румен Петков след заседание на Изпълнителното бюро на соцпартията.

Социалистите смятат, че нито една от парламентарните партии в предизборните си платформи не е третирала промяната в конституцията. А това означава, че избирателите не са дали мандат на никоя партия да ремонтира основния закон. "Този парламент няма и потенциала да извършва конституционни промени", твърди Любен Корнезов.

БСП настоява, преди да се премине към промяна на конституцията, да се направи задълбочен анализ на нейното изпълнение. Петков обяви, че БСП е готова да участва в дискусия за промени в основния закон под егидата на президента.

Според Корнезов от юридическа гледна точка повечето предложения за промяна на конституцията на СДС са непрофесионални. Идеите на сините за определяне на пропорционално-мажоритарна избирателна система, ограничаване решенията на прокуратурата със съдебен ефект и др. били въпроси на съответните закони, а не на конституционна реформа.

"Промени в основния закон, които са свързани с желанието ни за членство в ЕС и НАТО, трябва да има, но те трябва да бъдат извършени в подходящото време и след професионална дискусия", заяви от името на БСП Румен Петков.

Той обяви още, че соцпартията ще излезе през септември с позиция за промяна на Закона за политическите партии и на избирателните закони. Червените смятат, че съществуващите над 250 партии дискредитират политическата система и утежняват възможността на избирателя да направи избор. Освен това многобройните партии затруднявали финансовата страна на изборния процес. Затова според БСП броят им трябвало да бъде намален чрез поправки в съществуващите закони.

Левите смятат още, че са необходими ясни механизми за финансиране и отчетност на партиите. "Трябва да има ясни механизми за отчетност не само на приходите, но и на разходите, защото ако една скъпа дейност се отчита срещу мизерни средства, това е показател за наличие на черни каси", каза Петков. Според БСП трябва да има избирателен кодекс, който да бъде приет най-късно в началото на следващата година.

"Един от въпросите, които възниква, е и можем ли да гарантираме хигиената на изборния процес при изведено напред доминиращо мажоритарно начало. Можем ли да съхраним обществено-политическия живот от нехигиенична външна интервенция", заяви още зам.-шефът на БСП Петков.
695
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД