:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 229
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
През 2005 г. здравната вноска може да се увеличи

Лимитите за изследвания и прегледи при специалисти остават

Касата нямала достатъчно пари за лаборатории и доктори
Поне до края на годината ще има лимити за направления за изследвания в лаборатории и прегледи при специалисти, съобщи зам.-шефът на здравната каса Надежда Генева по повод предстоящите преговори с лекарския съюз за анекс към националния рамков договор. От БЛС настояват да отпаднат лимитите. Според касата обаче това е невъзможно, тъй като предвиденият бюджет няма да стигне. За да няма лимити, парите за изследвания трябва да са 50 млн. лв. вместо сега полагащите се 38 млн. лв., каза Генева.

В момента повечето лаборатории изследват безплатно до средата на месеца, тогава обикновено свършват и направленията за специалисти при семейните лекари. Който иска да се изследва, трябва да си плати или да чака до следващия месец.

През 2003 г. разходите ни за здравни плащания трябва да са колкото приходите, смята и. д. директорът на НЗОК Генчо Начев. Тази година касата ще плати на лекари, болници, лаборатории и за лекарства 487 млн. лв., а приходите от здравни вноски и глоби ще са 680 млн. лв. Догодина трябва да похарчим за здраве 740 млн. лв., а очакваните приходи ще са над 700 млн. лв. Ако се вземе такова решение обаче, до 2005 г. ще трябва да се увеличи здравната вноска, каза Начев.

До юли касата е похарчила 120 млн. лв. за лекарства при бюджет 131 млн. лв. Напоследък разходите за лекарства обаче намалявали заради наложения контрол над лекари и аптекари и за вторите 6 месеца на годината били нужни само 80 млн. лв. Те щели да се осигурят най-вероятно от резервите на касата.

На много места в страната аптеките не са заредени с глюкомери и тест-ленти, съобщиха още от касата. От 1 юли НЗОК пое помощните средства за болните от диабет.

Това се временни затруднения и се дължат на неопитността на търговците, за които системата на продажба е нова, оправдаха се от НЗОК.

Разговаряли сме с всички търговци на едро за подобряване на организацията по зареждане на аптеките. Уверенията са, че до седмица проблемите ще бъдат решени, твърдят от касата. Районните каси трябва да изнесат списък на аптеките, които ще отпускат глюкомери и тест-ленти.
890
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД