:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Райс първа одобрила мъченията на ислямисти

Кондолиза Райс е сред първите двама висши американски представители на администрацията, които лично са одобрили изтезанията и имитация на давене при разпити на заподозрени в тероризъм лица, предаде Би Би Си. Медията не уточнява кое е другото лице. На среща с бившия шеф на РЦУ Джордж Тенет през юли 2002 г. Райс е "препоръчала да продължат планираните разпити". Тогава тя е била президентски съветник по националната сигурност. Устното й съгласие за прилагането на симулирано удавяне касаело разпита на заподозрения член на "Ал Кайда" Абу Зубейда, пленен в Пакистан. Симулираното давене било приложено спрямо него 83 пъти. Организаторът на терористичните удари от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мухамед е бил подлаган на това мъчение 183 пъти. Миналата седмица администрацията на президента Барак Обама разсекрети документи за разпитите от времето на предшественика му Джордж Буш. Мнозина смятат, че твърдите методи за разпити са незаконни. Бившият вицепрезидент Дик Чейни контрира, че тези методи са били резултатни.
74
1740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
74
 Видими 
24 Април 2009 02:25
За рязаните михлюзи се препоръчва и симулирано обесване за ташаците по време на разпит
24 Април 2009 02:28
може и присаждане на кожичка от пишка на прасе
24 Април 2009 07:06
***
Де само и на високопоставените служители от администрацията на най-некадърнийо Президент в американската история да им беше до смех.
То лесно се извиват сладки трели за износ на субуда и димукрация, ама изглежда е немало кой да подскаже на Храсто, че с таквиз прийоми ни война, ни авторитет се пичели.
Казох ви я...ке минат бая години, дорде наща Америка се възстанови от моралните и материални щети, нанесени й от тексаскийо каубой.
Бая годинки.


Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 11:54:53

24 Април 2009 08:42
Хей, веселяци!
Препоръчвам ви един експеримент. Прочетете в уикито какво представлява water boarding. Лесно се осъществява в домашни условия. Викнете един приятел да ви го направи само веднъж.
После опитайте да си представите какво означава да ти го направят 183 пъти.
За мен това означава само едно: човекът НЕ Е ИМАЛ какво да каже.
Той още на първия или втория път си е признал, че е написал "Под игото". Ама нали трябва и да каже къде е ръкописът.
Колкото до рязаните - работата е лесна. 50-60 атомни бомби и готово. Само дето не се сети глупакът Буш, а и сега не се сеща глупавият Обама.
24 Април 2009 09:20
На тая никога не съм й имал доверие.С тая походка ала Робокоп и залепената усмивка.Даже и пианосвиренето е било за пиниз...
24 Април 2009 09:51
Мъченията са най-подходящата процедура за ислямисти.Важно обаче е да се прилага без прекъсвания от страна на измъчващия.
24 Април 2009 10:02
Ловък, кво е тва "тая", кво е тва неуважение?! Ше казваш доктор Райс!
24 Април 2009 10:26
Мисля, че и заглавието и изказванията са еднопосочни. Въпреки, че има един лаф, че не всички мюсюлмани са терористи но всички терористи са мюсюлмани, пак не е съвсем точно . Би трябвало да се казва, че повечето от терористите са мюсюлмани.
Та за мъченията. Трябва да се спори дали мъченията на терористите да са крайно жестоки за всички а не само за тези от ислямски произход.Не съм привърженик на жестоките мъчения, но как пък иначе да се изтръгне информация? Наистина, Сократ е прав, сигурно ще си признаеш всичко което не си правил ако изтезанието е жестоко.
24 Април 2009 10:35
мъченията на терористите

Пак ще има, че защитавам терористи, но как са доказали, че всички измъчвани са терористи? Това "ние сме ги хванали, занчи има нещо" не го броя за доказателство.
24 Април 2009 10:45
***

Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 16:04:38

24 Април 2009 10:49
Горните дребни душици са умрели отдавна и са само един матерялен остатък от някогашна форма на живот.



И една от малкото останали им радости е да се изклецат у форума.
24 Април 2009 11:08
Без да съм фен на мюсюлманите - припомням че огромната бройка 'терористи' заловени примерно във великобритания са си британски граждани.
в сащ положението е горе долу подобно като се изклю'и фактът че извън наследниците на оцеола местно население там просто няма.
24 Април 2009 11:11
Митя, викаш в Гитмо са повечето американски граждани, а?
24 Април 2009 11:28
Пак ще има, че защитавам терористи, но как са доказали, че всички измъчвани са терористи?

Не трябва и не може да е доказано. Това е война, а във всяка война има fog of war. Много добре знаеш, че във всяка война, абе в живота въобще, не можеш да си позволиш лукса да вземаш решения само при абсолютна сигурност. Такава не съществува - т.е. никога не би взел каквото и да е решение.
Конкретно по въпроса: заловил си заподозрени в тероризъм и имаш основания да вярваш, че техни другари са на свобода и предстоят нови атентати. Може да са въпрос на дни, седмици, часове или минути. Ако само подозираш, повтарям - подозираш, че за утре е планиран самоубийствен атентат в центъра на Сан Франциско (примерно), и в ръцете ти е Ахмед, за когото подозираш, повтарям - подозираш, че знае нещо за мястото, часа или идентичността на атентатора, то ще те действаш, за да изтръгнеш тази информация и да предотвратиш атентата на всяка цена. Поне аз това бих очаквал от един агент на ЦРУ или ФБР, ако бях американски гражданин - жител на Фриско (примерно) и моите данъци отиват за тези организации, които на свои ред са поели задължението да осигуряват сигурността ми. Когато от едната страна на кантара са десетки или стотици животи на цивилни, а от другата - физическата повреда на един цивилен, очаквам агентът да чупи, пили, стърже, изтръгва, гори, пърли, скубе и стиска в менгеме ташаците на заподозрения. Пък ако се окаже, че е бил невинен - много съжаляваме, компенсация и безплатно лечение в държавно учреждение.
24 Април 2009 11:32
Хикса е пропуснал да мине оттук.
Язък! Щеше да ни каже, че ислямът е изобретение на СДС.
24 Април 2009 11:33

Мъчения - че това си е част от демокрацията, какво да се учудваме?
24 Април 2009 11:38
Разбира се - за разлика от тоталитаризма, теокрацията, феодализма и всички останали общински строеве от човешката история, в които мъченията не се срещат, нали?
24 Април 2009 11:40
физическата повреда на един цивилен, очаквам агентът да чупи, пили, стърже, изтръгва, гори, пърли, скубе и стиска в менгеме ташаците на заподозрения. Пък ако се окаже, че е бил невинен - много съжаляваме, компенсация и безплатно лечение в държавно учреждение.

Ако правилно съм разбрал щом ТИ си платил някакви си данъци значи въпросния Ахмет в твоя чест трябва да се саможертва? И що? Щото някой си кияк, ти например бил платил данък... ООООО щом данък си платил обезателно трябва да имаш пълна власт власт над Ахмед. Че как инъче данък е туй не си е шега рбота. Ако пъкнещо си се объркъл (в живота) направо едно извинявай мило другарче по-добре.
безплатно лечение в държавно учреждение
Май ти си за там
24 Април 2009 11:54
Стига бе, Америка не бие. Доктор Райс не бие. Доктор Райс знае чужд език, свири Шопен и пърди на Шанел. И Обама нема да бие.
24 Април 2009 11:59
Доктор Райс не бие. Доктор Райс знае чужд език, свири Шопен и пърди на Шанел.

Разбира се че доктор Райс не бие и water-boarding не прилага. Она просто им сяда на лицата на заподозрените и им пръдва на брадата, на Шанел. Stinky face му викат. И така 183 пъти.
24 Април 2009 12:03
и след това отива да си земе парите от Dinain за свършената работа
24 Април 2009 12:07
Ако правилно съм разбрал щом ТИ си платил някакви си данъци значи въпросния Ахмет в твоя чест трябва да се саможертва?

Ами очевидно не си разбрал правилно.
Но аз съм любезен и ще ти обясня отново: идеята въобще не е в това, че Ахмед трябва да се "саможертва", а в това, че силите за сигурност, които се издържат от данъците на населението и в замяна го пазят (населението), трябва да си вършат работата - като нямат лукса да чакат "сигурни доказателства" за вината на някого си.
Алтернативата е да стане 'бум', да умрат цивилните, и после да питат агенто "Бе нали Ахмед ви беше в ръцете, що не извлякохте информация, да предотвратите 'бум'-то?"
И агенто да отвърне: "Ми нямахме достатъчно доказателства, а мъченията не били демократични, така казаха у форумо на СЕГА".
24 Април 2009 12:10
Израелските служби за сигурност също ползват мъчения под сурдинка. В ситуации, в които има обективни причини да се вярва, че мъченията могат да спасят човешки животи (както в гореописаната ситуация на кандидат-мъченик на път), те са разрешени. Не знам дали им прилагат "водна дъска" или нещо друго, ама са ефективни - както е вица:
24 Април 2009 12:16
Dinain, много добре - подозрение... Залавяш някакъв бял, християнин до училище с пистолет. Може да иде да поубие 16-на ученици. И той трябва да се измъчва за да си признае, дали е щял да го направи и дали има приятелчета.
Разбирам измъчването на пленици от воените, заети с война, но ЦРУшното е лицемерие.
А сега трябва да амнистират японците, осъдени за измъчване на американците по време на ВСВ.
24 Април 2009 12:19
Събрали се разузнавателни агенции от цял свят на състезание, да определят кои са най-добрите. На финала остават ЦРУ, КГБ и Мосад. Задачата е да влязат в една гора и да уловят заек. Старт и започват. Минават 20, 30 мин., час. След 2 часа от гората излизат агентите на ЦРУ запотени, запъхтени и мърляви и викат: "Предаваме се, не можахме да намерих заек.". След още половин час излизат агентите на КГБ и гордо представят заек с полу-оскубана козина и липсващо ухо. Всички напрегнато очакват израелците. Минава още час, два, вече ще се мръква, когато онези най-сетне излизат, влачейки огромен вързоп. Съдиите развързват вързопа и що да видят: мечка!
- Абе, вие луди ли сте, каква е тая мечка!? Нали трябваше да уловите заек!
В този момент мечката изскимтява:
- Заек съм, заек съм, само не ме бийте повече!
24 Април 2009 12:20
Извинявам се за грешката. Значи Ахмед не трябва да се саможертва, ами други да го жертват. Непремено щом ти си платил няколко стотин долара обезателно трябва да бъде пожертван Ахмед
Данък си платил, няколко банкноти $ не е шега работа ОООоо велики
А може ли и жертвоприношение в твоя чест и твойте няколко банкноти. За твое благополучие е. Ти си нещо като богоизбран щот данък си платил
А само да питам за жена му и децата му може ли да се уреди нещо и тях да ги жертваме в името на благополучието ти?
очаквам агентът да чупи, пили, стърже, изтръгва, гори, пърли, скубе и стиска в менгеме ташаците на заподозрения. Пък ако се окаже, че е бил невинен - много съжаляваме, компенсация и безплатно лечение в държавно учреждение.

абе да не се окаже само че ти си за там а?
24 Април 2009 12:23
Залавяш някакъв бял, християнин до училище с пистолет. Може да иде да поубие 16-на ученици. И той трябва да се измъчва за да си признае, дали е щял да го направи и дали има приятелчета.

Глупости. Първо, поне в Щатите, не ми е известно да е престъпление да се разхождаш с оръжие, ако ще и до училище, ако имаш съответните разрешителни. Второ, ако полицията няма причини да подозира, че има други съучастници, няма и причина да го измъчва; а дори и така, всеки знае, че при оперативна нужда арестантите понякога биват 'шамаросвани' от ченгетата.
24 Април 2009 12:27
Нетспахдърчо, това дето ти пиша, можеш да го прочетеш във всяко по-сериозно изследване на войната, а дори и това не е нужно, защото това са очевидни реалности за човек с безпристрастен поглед. Но ако си живееш в страната на феите и пеперудките и размишляваш като дете в 3-и клас, да, естествено е да си възмутен. Ма какви мъчения? Как мъчения? Ахмед трябва да се остави на мира и да му се зачетат човешките права, за сметка на човешките права на 30 други, които са имали лошия късмет да се качат на грешния автобус в грешното време. Нали така, възвишений?
24 Април 2009 12:28
" Ако само подозираш, повтарям - подозираш" - какво означава "подозираш"?
Защо се мотае около училище с пистолет? Достатъчно избити ученици има - става по-често, от колкото самоубийствени атентати. Така, че вероятността за това е малко по-голяма, отколкото за бомба във Сан Франциско например.
E, ако не е планирал стрелба в училището - компенсация (която доста от освободените от базата в Куба не са и помирисали), извинение и лечение в щатска болница.

Редактирано от - Локи на 24/4/2009 г/ 12:31:23

24 Април 2009 12:37
Локи, ти никога ли не си бил началник на нещо? Никога ли не си вземал решения? Да не би винаги да си разполагал с всичката нужна информация? Вземаш решение на база информация, опит, интуиция и т.н. - ако се окажеш прав, герой и медал пред строя, ако се окаже че грешиш - духаш. Наистина ли не си наясно с тия неща...?
ПП Конкретните критерии и изисквания на различните служби за сигурност не коментирам. Не съм запознат, а и няма значение - това са технически въпроси - дали мъчения да се прилагат при критерий А и Б, или само при А, Б и В заедно; важен е принципът, а той е, че при определени условия се налага да се използват мъчение за изтръгване на жизненоважна информация - особено при хора, които не можеш да изплашиш със затвор или смъртна присъда.
24 Април 2009 12:37
Абе подозирахме че е така но сега вече разбрахме че ти си стоял зад това
О велики, за твоето благополучие не само шамари ами жертвоприножение ще направим. Данък си дал, не е шега работа, няма по голям от тебе
А само да ни кажеш ако случайно Ахмет се окаже невинен после ако не ти иска:
много съжаляваме, компенсация и безплатно лечение в държавно учреждение
как да го обезщетиме? ***

Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 16:03:52

24 Април 2009 12:38
Пха! Ако не ще обезщетние, да си ходи у дома и да пие една студена - няма насила да го карат, я!
24 Април 2009 12:40
оио
Визирах Англия и тезата ми е че повечето успешни атентати извършени в европа а и в сащ са дело ИМЕННО на местни а не на привнесени терористи.
Гуантанамо е съвсем друга и открито 'незаконна' бира.
24 Април 2009 12:49
Dinain, колко ученици щяха да са живи, ако Разпитваха всеки подозрителен с оръжие...
24 Април 2009 12:50
Dinain ще се прибере верно, ще се излекува. А минавли ли ти е през ума че може да не си единствения който плаща $? Убеден съм че след това Ахмет също ще плати $ за неговото благополучие. И тебе също ще те жертват. И Ахмет ще те попита с Фаселин или без Фаселин го искаш. Ако кажеш с Фаселин Ахмет ще извика: Фаселинееееее идвай.
Не знам дали мисля като 3-класник но ти явно си фанал господ за шлифера
24 Април 2009 12:51
Абе по темата с подозренията...дайте да ви развия един сценарии

Убеден бял ционист на под 30 и малко над 25.....поради средата в която се е родил и негативният социялен опит въпреки доброто си образование е развил мания на тема 'постигане на най доброто за избраният народ'..получил е някакво военно обучение и има навика да пише милитаристични постинги по различни интернет форуми.
С течение на времето в него се заражда убеждението че страната която обича не е достатъчно подкрепена от европа. С оглед засилването на подкрепата за Израел - планира атентат срещу синагогата в софия - крайната цел е да бъдат обвинени неизвестни антисемити (може би дори и да се потенциялни ислямистки терористи) и възраждане на позаглъханлата в последните години подкрепа за Израел.
как трябва да действат службите ЦРУ МРУ и подобни срещу това лице ?
-----
по горе съвсем реален сценарии - кой и защо е в гуантанамо
24 Април 2009 13:33
Динаин,
точно така!
И не знам има ли още наивни които смятат че в последните години след толкова разкъсани и осакатени здрави мъже, жени, майки и деца, някъде по света се свенят да измъчват заподозрени?
Искате ли линкове?Детски главички по тротоара искате ли да ви покажа?
Айде моля, човешки права и *утки майни...
Жена ми преди месец се размина на косъм с такива в Амстердам...
Марокански изроди с холандско гражданство.Животни мръсни.
24 Април 2009 13:40
Ловкия следващия път да не земат да ти кажат същото за жена ти в Амстердам. ***
И и между другото ти какво разбираш под "разминала"? Чувал съм че мароканците са с големи ланги. Да не почнат по-често да я "разминават"? В такъв случай разбирам гнева ти

Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 16:02:04

24 Април 2009 13:46
Ловък - тук се разминаваме
Тука се оливаме на тема терористите са само мюсюлмани, терористите не са хора, тоест мюсюлманите не са хора.
Никога през живота си не съм харесвал исляма камо ли ислям, истите - само че въпросът е къде е границата. В хормално разстроените мозъци на някой колеги границата е 'щом е неприятел на апачите значи е наш приятел'
не става така - не може да се коли и беси наред на база държава или религия. Тероризмът и екстремизмът могат да вземат всякакви форми не зависимо от пол цвят раса или вероизповедание.
Виж примерът който сам си посочил - мароканските дрън дръни Са холандци колкото и да е неприятно. По закон нещата са пределно ясни и няма разлика между джибути ел мааронаки и хелмут хмут хнелсен - и двамата са холандци може би повече от колкото ти някога ще бъдеш.
Значи ли това че трябва да викнем 'ах тези терористи холандците'?

Просто не става така на прима виста и подозрения. ДОказаните екстремисти - требе да ядат кютек но на голо подозрение ...не става - иначе току виж нашият боен цвинхалец изгорял.
________
(пп лична вметка ни най малко не защитавам емигрантите от третия свят напъпили из европа. един от най кофтите моменти който съм имал беше една дръпната 'кънт' с жълто индийски примеси да ми обеснява как 'ние европейците така а вие източно европейците инак' ).
24 Април 2009 13:52
mitkog друг е проблема на Ловкия. Прочети по горе. Жена му се е "разминавала" с некви големите ланги. Може и повече от ведъж да е било и сега всички мароканци са му виновни че не си е купил от ония за уголемяване на пишката
24 Април 2009 13:59
Митко, не съм и аз срещу мюсулманите и имигрантите.
Става дума за друго-знаеш че там полицията си има информатори в тия среди и чат-пат ловнат някоя такава групичка с по 4-5 телефона, със съмнително много кеш, без ясни обяснения за визитата си, абе изобщо миризливи отвсякъде.Те естествено отричат, трябва ли да ги пуснат с извинения и тия да гръмнат магазина на ИКЕА, или да им пуснат тока и да спасят двеста души?Да не си говорим за принципи, а да разгледаме конкретна ситуация.
24 Април 2009 14:10
Ловък и в БГто имахме доносници знаеш вярно че в холандия им викат информатори а ние доста по грозното доносници но това е стандартна практика.
____
как да е отклоних се - превантивен контрол трябва да има навсякъде и е нормален - въпросът е до граници. .
Гуантанамо е много извън тези граници.
Призивите на някой малоумници по горе - да се пилят зъби и изтръгват нокти просто няма да ги кометирам - идиотски размисли на болен човек.
За да поясня - ако имаш каквото и да е доказателство - прибери екстрадирай проследи и докажи но не си позволявай да биеш на общо основание. Крачката и разликата между превантивният контрол и полицейската тоталитарна система е изключително малка и се измерва с две погрешни решения.
Беззаконието и терора под благи песнопения че всичко е в името на 'общото благо' е съвсем друга тема и именно това гледаме според мен.
24 Април 2009 14:11
***

Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 16:02:38

24 Април 2009 14:15
В предишната статия се говори как Турция - аха! да оправи (отношенията с) Армения, в тази - как американците бият ли бият тез пусти негри, по-нататък се говори за реакционната политика США спрямо братята-талибани, а цветните революции пропадат безнадеждно.
Каква благодат и хармония!
24 Април 2009 14:21
Гитмо не го коментирам, там са прибрани основно заловени след атентати заподозрени и по-малка част превантивно, и то основно от Азия.
Аз говоря за нашата си Европа, из която пътуваме често.Не става дума за бой и мъчения на общо основание, най-малкото защото хората си имат добра правозащитна система и произвол почти не се допуска.Иде реч когато нещата са на кантар и всичко зависи от два шамара примерно.Сам знаеш че са единици случаите на несправедливо задържани и бити предполагаеми терористи.Обикновено разбираме само за присъдите на осъдените.
24 Април 2009 14:23
спайдерче, ***не чакай да ти отговарям.
бълвоч

Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 16:01:01

24 Април 2009 14:25
Разбирам.
Не ми харесва, но съм склонен да се съглася.
Бомба заредена в училище, часовникът неумолимо отброява секундите, след половин час ще хвърчат детски ръчички и краченца.
Затова:
Хващаш терориста.
Транспортираш го до Гуантанамо.
Държиш го там година, две, пет.
Подлагаш го на мъчения сто-двеста пъти.
В последния момент, задъхан и облян в пот дотърчаваш в училището, намираш бомбата, режеш жиците и броячът замръзва на 0001.
24 Април 2009 14:30
щот те е срам да си кажеш
Инъче СПОКО
Сам знаеш че са единици случаите на несправедливо задържани и бити предполагаеми терористи

Това ти сам си го проверил нали? ***

Редактирано от - sybil на 24/4/2009 г/ 15:58:54

24 Април 2009 14:34
Сократе , а в реалният случай бомбата не е била в училище , а под мост в Бруклин. Терористът си изпява всичко - адреси , имена . Отиват , хващат останалите и намират приготвената бомба. Те така те.
Па после боят не бил помагал .
24 Април 2009 14:40
Воци,
Много хубаво.
Колко време са го били?
Не е с години, мама му стара!
Пределно ясно е, че ако не ти пропее за 2 дни, най-вероятно нищо не знае.
(Повече време - до 2-3 седмици или повече - могат да отнемат меките методи.)
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД