:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Италия сне обвиненията срещу Мило Джуканович

Арестът на Сретен Йоцич в Белград бил "уреден" от Бойко Борисов, твърди в. "Курир"
Снимка: Ройтерс
Черногорският премиер Мило Джуканович (вляво) посрещна преди два месеца в Подгорица своя италиански колега Силвио Берлускони (вдясно). По време на еднодневната си визита в малката балканска държава Берлускони обеща повече италиански инвестиции за Черна гора.
Италианската прокуратура обяви официално, че има намерение да оттегли обвинението за участие в контрабанда на цигари срещу черногорския премиер Мило Джуканович. Решението на местните магистрати е продиктувано от действащото законодателство на Апенините, което не разрешава срещу висши държавни ръководители, италиански или такива на чужда държава, да бъде предявено обвинение, тъй като те се ползват по право с дипломатически имунитет, съобщи държавната телевизия РАИ Уно. През 2007 г. Мило Джуканович бе информиран писмено от прокуратурата на Бари, че съществува вероятност да бъде привлечен като обвиняем по наказателно дело, заведено за незаконен трафик на цигари в Италия през периода 1994 -2002 година. По него са призовани и близки сътрудници на черногорския премиер, сред които бившият финансов министър от неговия кабинет Мирослав Иванишевич. Главен свидетел на обвинението по този процес беше хърватският издател Иво Пуканич. Той обаче бе убит на 23 октомври миналата година. Журналистът бе взривен в автомобила си в центъра на Загреб, а като организатор на убийството съдебните власти в Хърватия посочват сръбския наркобос Сретен Йоцич. Именно поради тази причина Йоцич, известен в подземния свят с прозвището Йоца Амстердама, беше арестуван в Белград преди пет дни, съобщава агенция Ройтерс. Мило Джуканович, който спечели убедително в края на март предсрочните парламентарни избори в Черна гора, поема следващата седмица за пети пореден път премиерския пост. 47-годишният политик от 20 години е в изпълнителната и държавна власт на малката балканска република, която през 2006 г. скъса съюза със Сърбия и пое самостоятелен път на развитие, припомня агенцията.

Разкрития

Сръбският наркобос Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердама, е задържан от сръбската полиция заради софийския кмет и кандидат-премиер Бойко Борисов, написа на челната си страница белградският всекидневник "Курир".

"Арестът на Сретен в Белград е уреден от Бойко Борисов заради обстоятелството, че Йоцич е неудобен свидетел срещу сегашния кандидат за премиер на България, бивш разузнавач и настоящ градоначалник на София. Официално Амстердама е арестуван заради показания на защитен свидетел, че е организирал на 23 октомври м.г. в центъра на Загреб убийството на собственика на хърватското списание "Национал" Иво Пуканич. Тази информация за връзката на Йоца в атентата срещу Пуканич бе потвърдена официално и от хърватските съдебни власти. В началото на април обаче пред Окръжния съд в Белград Йоца официално обяви, че по време на пребиваването си в България през 90-те години Борисов, тогава главен секретар на МВР, му е подсигурил убежище и че двамата са имали общ бизнес... Казаното от Йоцич предизвика сериозни сътресения на българската политическа сцена. Парламентът дори създаде специална комисия, която пое разследването на случая. Противоречивият Борисов обаче успя да надхитри Сретен Йоцич и му организира арест, за да предотврати допълнителните обвинения и разкрития срещу себе си от негова страна. Няма съмнение, че задържането в понеделник на Амстердама в Белград е пряко свързано с предстоящите парламентарни избори в България, в които участва и Бойко Борисов", отбелязва сръбският в. "Курир". Борисов обаче категорично отхвърли тези твърдения и твърди, че той лично е участвал в ареста и екстрадирането на сръбския наркобос, допълва изданието.

Вестникът цитира публикация на хърватския "Глобус", според която арестът на Йоцич бил, за да се предотврати евентуален атентат срещу сръбския президент Борис Тадич. Той научил за това преди десетина дни и известил хърватското държавно ръководство. БГНЕС цитира автора на статията в "Глобус", според който на енергийния форум в София Тадич разкрил пред хърватския си колега Стипе Месич за готвен атентат срещу него.
1755
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД