:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В Гърция глобяват за остъкляване на балкони

Един милион гърци може да получат глоби заради усвояването на терасите на жилищата си и превръщането им в част от принадлежащите помещения, писа в. "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Министерството на околната среда, земеделието и обществените дела е регистрирало над 1.5 млн. подобни случая. Законодателството в южната ни съседка забранява на собствениците да префасонират балконите си в стаи. Сега гръцкото правителство изработва план, който да регулира използването на т.нар. полуоткрити пространства. Размерът на глобата се очертава да бъде в границата 10-30% от пазарната стойност на усвоената тераса.

Ако цената на 1 кв. м жилищна площ в даден район е средно 2000 евро, то собствениците ще трябва да заплатят за балкон от 12 кв. м между 2400 и 6000 евро, твърди в. "Катимерини".
32
3038
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
01 Май 2009 02:33
Гърците са около 10 млн. Да се глобят един милион гърци (ще станат 4 като прибавим и семействата им), означава едната половина да глоби другата половина. И то гърци?!? Абсолютна глупост, което иде да докаже че тъпотията на администрацията е универсална и не подлежи на всякакво съмнение, още по-малко на национално разграничение. По-лесното заключение гласи "Ще глобят дедовия". Кой както иска да го разбира :-)
01 Май 2009 05:32
Малумници балконите са си частна собсвенност. Цялата работа е да бръкнат в джоба на хората.
01 Май 2009 08:19
Подготвил сьм ти обора като ми дойдеш на гости брадчеде .
Армани - администрацията не е толкова глупава колкото си мислиш - това им е идеален начин да си позакьрпят бюджета.
01 Май 2009 09:08
Като им бръкнат в джоба, те пак ще наскачат, гърците не са като нас.
01 Май 2009 09:55
Очаква се нашите политици да внесат челния опит от ЕС и да ни сложат и на нас едни такива таксички !!!
Все ще се намери кой да се опита да ни заблуди, че това се налага поради някакво си ти изискване на ЕС !!!
01 Май 2009 10:06
Очаква се нашите политици да внесат челния опит от ЕС и да ни сложат и на нас едни такива таксички !!!
Все ще се намери кой да се опита да ни заблуди, че това се налага поради някакво си ти изискване на ЕС !!!


Така е. И ще бъде успешно, защото не сме като гърците и пак ще наведем глави и ще се наредим на опашка да плащаме.
01 Май 2009 10:39
Това е част от балканската игра на апаши и стражари. Османско наследство.
Гражданите знаят че трябва да крадат дьржавата когато може, дьржавата знае че я крадат и се мьчи да ги прецака отдругаде. Общо взето не си представяйте нещо като остьклени балкони в Б-я - по скоро става вьпрос за стая обявена като балкон която като дойде комисията е отворена от едната страна - като се махне слагаш липсващата и си става нормална стая - така на хартия имаш апартамент с 2 стай и балкон(80 кв.м) и за него плащаш даньк - на практика имаш 3 стаен от 105 . Андрешковска история - само на Балканите!!
01 Май 2009 11:06
и тия са го закъсали с бюджета
01 Май 2009 11:35
Представители на гръцкото министерство да посетят столичния Люлин примерно. Като видят пищното разнообразие от остъклени балкони и тераси: с винкел (ръждясъл, боядисан, само грундиран), с тухли, с итонг, измазан, неизмазан, някои даже изолирани, дъервена дограма, алуминий, PVC и всекви други ексри ум ще им заиде. Глобата направо 100% ще я направят.
01 Май 2009 14:12
Тимбукту, абе и аз така чух и то не от гърци, че много правят врътки с данъците за жилищата там...
Абе вярно ли е, че къщите им били с плоски покриви, защото се водели недовършени и не плащали пълен данък така во веки веков?
Някой по-запознат да ни светне?
01 Май 2009 15:18
В‌ Русе преди доста години пък задължаваха да се остъкляват балконите. За да изглеждало по-красиво и приветливо, след като някои вече бяха остъклили терасите си. А ‌ това, че някой остъклява с винкел, друг с дърво няма значение.
Резултата - кич отвсЕкъде, само чалгата липсва.
Не знам как стои въпроса у нас за тези които даже почанаха да си строят балкони. Всичко е редовно предполагам.
01 Май 2009 16:09
Като чета мнението на някои форумци става ясно, че най- голям враг на българина е САМО И ЕДИНСТВЕНО неговата ТЪПОТАТА . Иди после вярвай, че българинът бил трудолюбив, че бил интелигентен, че имал чувство за красота, че свободата да пътува му давала повече култура. Цял свят да обиколи едно прасе, пак кочината ще му се струва най -хубава.
НЯМА ТАКИВА БЕЗОБРАЗИЯ никъде в Европа- Франция, Италия, Германия, Испания, Белгия, Щатите, нито в Канада. Никой ли не е стъпвал в Швейцария? Метални и бетонни гаражи ли, коли по разбитите тротоари ли, масово вандализирани автобусни спирки ли, некролози и обяви по всички възможни места ли? И да не забравим, в тези страни освен местното население има хиляди емигранти от всички кътчета на планетата. Ако не сме съгласни с всичко това трябва да признаем, че сме се изродили, ТОТАЛНО, Дами и Господа!! Ако само това обръщение ви повдига фалшивото самочувствие.

01 Май 2009 16:16
Нещо не вдявам - "Мара Отварачката" с остъклен "балкон"?
01 Май 2009 16:33
Хм за плоските покриви не е там причината - просто в Гьрция ряско вали и натрупва сняг така че не е необходим наклонен керамиден покрив и е по евтино да имаш само плоча. Сьщо ако решиш да надстояваш е по лесно.
Недовьршена не може да се води щото после не може да я продадеш например.
01 Май 2009 18:20
Подозирам че тая мярка на гръцкото правителство е породена от загрозяването на фасадите, поради разваляне на негхомогенния вид и погазване на архитектурния промисъл , една остъклена друга до нея не и пак остъклена и така.... В България ситуацията обаче е друга ако нашите ще повеждат борба за хомогенизиране на фасадите то трябва да е глобяват тия несъвестни граждани, циции на който им се е досвидяло да си остъклят терасите за да станат всички еднакви остъклени. Апропо нали в Гърция туристическия сезон е 9 месец все лято, защо тия хора си остъкляват терасите, бе!?‌
01 Май 2009 18:26
Колкото по малко сняг толкова по-плоски покривите. В Атина като погледнеш от Акропола покривите изглеждат като поляни, други като плодни градини и почти никакви остри покриви. Тия дето остъкляват трябва да са в Солун.
01 Май 2009 20:01
bg балкониадата е разсъблечената битова култура на хора, които надценяват интелигентността си
по балконите се разпознават народите
спартак е намекнал нещо
01 Май 2009 20:29
бг балкониадата е предимно следствие на соц простакиадата да се строи нещо което е непрактично и което хората не харесват, но са принудени да купуват защото нямат друг избор. Защо гърците остълкяват обаче хвърля сянка на съмнение върху горното ми твърдение като да има тук намесена балканска народопсихология или направо дайрект инволвмънт на дядо Фройд в тоя бизнес.
01 Май 2009 20:44
Явно има нужда от визуален материал защото всички си представяте остьклени панелки.
Натиснете тук
Ето тука се вижда за какво става вьпрос - на 3 етаж тераската е обградена и си става стаичка.
01 Май 2009 22:06
Криво разбрано чувство за собсвеност ... както и в България !
Плановете по принцип се одобряват от града , обищината или района ... и СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ! В САЩ, после пак псувайте американците , такива планове след одобряването им НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ! Всчико минава през градската управа , от вътрешното разпределение - като форма на безопасност и спазване на минимален стандарт до външния дизайн и неговото съчетание със средата. В нашия квартал глобиха съседката, че си сложи цели стъкла на къщата , защото на всички останли са разградени 3(4)X3 (4) ! Сега си сложи само декоратични рамки , които имитират раделянето на стъклата ... но това е фасона на района, това е проето и трябва да се спазва от всички ! В определени райони в Сан Диего не можеш да си пушиш дори в двора ... защото на съседа ти му пречи и ... отедлено смята, че му пада стойността на къщата. Локални правила се приемат във всеки район, стига да не противоиречат на общия ред и закон или конституцията и ... се следват СТРИКТНО ! Не може да си ремонтираш колата на улицата в някои райони, не може да се пързаляш със скейтборд или кънки или да караш колело по тротуара ... На някой места не можеш да паркираш или да спреш НИКЪДЕ В РАЙНОНА .. той е транзитен Такива цигании, като с бъгларските балкони, ги има само в някои страни от Африка ... НЯКОИ ! Това не е върпос на удобство само ... а най-вече на КУЛТУРА И ВЪЗПИТАНИЕ !


Редактирано от - San De Cannes на 01/5/2009 г/ 22:09:43

01 Май 2009 22:37
Караваджо - вьзпитаните се изнесоха по щатите - ние останахме на Балканите
01 Май 2009 23:38
Сандокане, па набра голяма инерция. Я ми кажи моля, това Натиснете тук от коя африканска държава е. Или това
Натиснете тук
02 Май 2009 07:51
Караваджо, тук за всичко могат да те осъдят , ако някой поиска, но не това е проблема ... за България. Беърмен е показал , какво още може да се види в САЩ и такива кратинки има , но не са общата картина в САЩ, ако сме справедливи.
Има и бездомници и спят под мостовете и на улиците и в найлонови чували и болни има които не ги приемат в болниците и всичко, което може да си помисли човек го има ... Някога да съм го отричал !? В САЩ могат да те осъдят за всичко , но като виждам как водят делата в България и за убийство не могат да те осъдят ... a и не искат.
Показаните снимки на Беърмена са от задните доворове в някой сравнитетлно по беден район . Снимки от американските градове са достъпни за всеки, мисля , и всеки може да си направи заключение.
За ограниченията дори имаше предложение в Калифорния по колко човека могат да спят в помощение ... Дали ми харесват ограниченията или не ... не ме питат ... често пъти. На много места е забранено дори да се пуши на улицата или на по-малко от 10 метра от сграда. И не детайлите са важни ... а това , че има правилник и трябва да се спазва. Ако някой може да ми каже, че в САЩ в столицата или кой да е по-голям град можеш да направиш това което в Бъглария се прави ... да започва. Не е само в САЩ , а и в Германия . Няма въжета за простиране по балконите, няма празни бутилки , бидони за зеле ( въпреки че обичам сърми ) , няма сенници или остъклявания понеже на някои му е скимнало.
Ако нещо пак съм в грешка, някои преживяващ сега в Калифорния може да ме поправи. Често пъти в номрланите квартали се следи какво и как правиш и в двора си и какво правиш с дърветата и храстите или цветята около къщата.
Не е много приятно, а на едни наши сънародници им се случи няколко пъти в Сан Диего, съседа да ти предложи да ти окоси тревата или да ти купи косачка. В Германия не можеш да си ремонтираш колата на улицата ще те глобят така , че ще ти излезно през носа.
В България е останал този, който поиска да е останал. Има и възпитани и невъзпитани.
Знам , че е отегчително и банално, но пък се извинявам ... за това, ... както и за неразбирането ... също. Ако се приеме де, ... щото може и да не се.

Редактирано от - San De Cannes на 02/5/2009 г/ 07:55:32

02 Май 2009 08:15
За пръдня могат и да не те осъдят , но един клоун съди едни китайци защото му изгубиха панталона ... в магазина си за химическо чистене, и искаше милиони . Не ги получи , но почти ги разори. Един познат искаше да купи мастиф и от асоциацията за тази порода кучета му изпратиха човек в къщата му , за да установи има ли подходящи условия за песа ... Осъждат за мръсотия в къщата ти , ако не е здрвословоно за другите, които живеят в нея или за съседите , както и за домашните питомци. Когато пуша, ме гледат ... да не казвам как, въпреки че спазвам не само писаните закони , но и неписаните. Аз не си задавам въпроса дали ми е удобно в такива случаи ... сигурно защото нямам умствения капацитет за това.
02 Май 2009 08:18
ами глобяват ги щото Гърция е все пак държава, а не кочина.
02 Май 2009 08:25
"San De Cannes", земи се запри малце ***

Редактирано от - sybil на 02/5/2009 г/ 10:09:50

02 Май 2009 10:55
Балконите на панелките са "висящи" бетонни площадки, поддържани в това положение от стената между балкона и вътрешното помещение, която ги натиска за да не "провисват" (съгласно законите на механиката). При премахване на стената с цел разширение на помещението и добавяне на стенички по периферията на балкона, които са допълнителна тежест, конструкцията губи необходимия запас механична устойчивост. Тя се държи вече главно само на вертикалните винкели между балконите. Увеличава се вероятността балконите да се срутят по ефекта "домино" даже при лек земетръс с всички останали последствия. Всички промени на конструкциите в сградите трябва да се предписват от оторизиран конструктор, който прави необходимия за това малък проект, включващ необходимите елементи за запазване на якостта. Същото се отнася и за "избиване" на врати или напълно премахване на вътрешни стени в сградата. В такива случаи конструктурът предвижда добавяне на стоманени греди за запазване на якостта. Глобите са превантивна мярка (ако това е целта, иначе е глупаво да се събират парите), по-добре е строго да се забрани незаконното разширяване на помещенията с избиване на стените към балконите. Нека помислим дали ще подпише застраховка един застраховател ако конструкцията се отличава от проектната, неазвисимо дали жилището е в блок или самостоятелно. А всичко останало - спазване фасадния стил на района и т.н. е също вярно, но е по-малката беда. Аз лично не бих купил жилище в блок с "преработени" балкони.
02 Май 2009 11:22
Боби явно разбираш от строителство. Просто за интерест на истината - в Гьрция сградите за който става вьпрос не са преработени балкони а спецялно построени стай който да изглеждат като балкони. Целта е тази която ти казах.
02 Май 2009 15:09
Забравих, че Тимбето се подвизава в Гърция. Ама още не е сезона за маслинобер, какво ли прави там? Преживява с парите от миналия сезон, вероятно...
В определени райони в Сан Диего не можеш да си пушиш дори в двора

Land of the free, home of the brave?!?
02 Май 2009 16:59
Тука на некои ора им липсва социализъмът и събранията на ППО.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
02 Май 2009 17:46
Пиша мемоарите на най храбрия командо от Израелската Армия динайчо и падат луди пари
03 Май 2009 18:08
Гледам тук един Боби2 се изживява като спец по конструкцията на панелки и някои му се връзват. Момко, кой ти каза, че плочата на балкона я държи фасадната панела, бе? Тая панела е сандвич, с 50-60 мм стиропор в средата и освен себи си (и някоя и друга картина или лавица) не може да носи нищо друго. Подовия панел е общ за помещението и балкона при панелното строителство. Сиреч балкона обикновено се явява конзола. Не че не е опасно претоварването и (на конзолата-балкон), но ако разчетите са направени от строителен инженер-конструктор то опасност липсва. Съвсем друг е въпроса, че преустройствата се правят от неуки майстори и без необходимата документация.
Обущарю, не по високо от обувките.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД