:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,991,951
Активни 378
Страници 28,960
За един ден 1,302,066
След проверка по Костово време предстои нов контрол през 2002 г.

Страсбург засякъл изтезания в България

Побоища и мъчения с ток прилагани върху затворници и арестанти
Побоища и мъчения с ток били прилагани върху затворници и арестанти в България по време на управлението на Иван Костов, обяви вчера след свое разследване Съветът на Европа в съобщение до в. "Сега". Неговият Комитет за предотвратяване на изтезанията (КПИ) публикува в понеделник доклад за начина, по който са третирани задържаните в полицейски арести, затвори и други места за лишаване от свобода в България.

Докладът се разгласява, след като е "получил зелена светлина" от българските власти, които са приложили към него и отговори на засегнатите проблеми. Текстовете могат да бъдат намерени на Интернет-адрес http://www.cpt.coe.int.

Събраните факти са от посещението в България на делегация на КПИ от 25 април до 7 май 1999 г. Тази година ще бъде изпратена нова контролна мисия.

"Комитетът е получил много оплаквания от полицейско насилие: главно плесници, ритници, удари с юмруци и палки, както и за електрошокове и бой по ходилата. В някои случаи са събрани и медицински доказателства за прилагането на такива методи", се казва в съобщение на пресотдела на Съвета на Европа.

В отговор на препоръките на КПИ българските власти са засилили контрола над полицията.

В доклада остро се критикуват условията в следствените арести. Българските власти са уверили, че са направили важни промени - например затворили са подземните килии и са осигурили условия за разходки на открито.

В бургаския затвор пратениците на КПИ са били затрупани от оплаквания за физически и словесен тормоз на затворниците от персонала и са останали с ясното впечатление, "че затворът се управлява чрез страх". Разследване на българските власти е потвърдило оплакванията и са били извършени промени в управата.
7
865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Януари 2002 01:18
Terzieff, Terzieff, zlatno momche si ti za rodnata sledstvena zhurnalistika. S tija razkritija zasluzhavash da te povishat tutaksi v zvanie - pone podpolkovnik da te napravjat. Naj-posle njakoy da osvetly mrakobesnija rezhim na Kostov - kak e iztezaval i zverstval po zatvorite. Che pri Videnov i predi nego zatvornitstite zhivot si zhiveeha, svirkaha si i pesni peeha za socialisticheskata rodina. Da ne govorim za humannoto otnoshenie kam tjah po vremeto na Zhivkov. Derzaj vse taka, junacni mi Slavcho!
29 Януари 2002 01:45
Турското правителство искал още тази година да реши трите главни пречки за влизане в ЕО.
Закон за премахване на смъртната присъда.
Ликвидиране на лошите условия по затворите и истезанията.
Уреждане на кипърския въпрос.

За целта меджлиса гласувал в бюджета извънредни разходи.
По болния кюрдски въпрос им помогнал Осама бен Ладен.
29 Януари 2002 07:53
A koj 6e podvede pod otgovornost Kostov za genocida nad cql edin narod ???
29 Януари 2002 10:23
Аз пък засичам системни изтезания в Израел, ама там това се нарича "сблъсък", както и в Афганистан, където когато бомбандират болници и къщи, наричат това "борба с тероризма", но чичо Сам казва, че е хубаво. Значи там е хубаво, а у нас е лошо, щото някой рецидивист го напсували на майка ? Нещо се обърках, май ?
29 Януари 2002 11:14
а какво да ги правят, с перо ли да ги галят???? това е затвор за престъпници а не хотел където хранят на аванта. не само да ги бият ами и да ги ебът мръсни боклуци.
29 Януари 2002 12:09
Как пък разбраха в Стразбург какво точно става в нашите затвори? Едва ли някой ги е поканил да им покаже техниките за изтезание, което означава, че не са видяли нищо с очите си.

А ако доклад е бил изпратен от независима организация, то 'независимост' в България няма!

Трето, ако затворници са се оплакали, то в Стразбург трябва добре да знаят, че в нашите затвори има такива измамници, че свят да ти се завие до като ти говорят!

29 Януари 2002 14:08
majka im na teja v Strasburg!
v tjahnite zatvori moje bi im butat po goljama avanta sigurno!kato e iznasilil njakoj dete ili e napravil ubíjstvo , 6te go bijat i 6te go ebat!tova e....
ili naj-dobre krumovi zakoni......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД