:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,996,154
Активни 332
Страници 33,163
За един ден 1,302,066
Демоскоп

54% от българите са разочаровани от новата власт

Правителството се ползва с 34%, парламентът - с 22%
С 10% повече в сравнение с декември са разочарованите от действията на новата власт, сочат данните от януарското национално представително допитване до общественото мнение, проведено от ББСС "Галъп". Това е 4 пъти повече в сравнение с август 2001 г.

Подобни драматични обрати на общественото мнение се регистрират рядко. В случая очевидно става дума за рухване на свръхочакванията. Съществуват основания обаче да се твърди, че този процес на разочарование затихва и през следващите месеци отклоненията в една или друга посока ще са с по-малка амплитуда. Стабилизиращ фактор е все още високото доверие в премиера, а и 34% доверие в правителството като цяло е стойност, далеч от критичната. Същевременно доверието в парламента е паднало до 22% (от 45% през август), недоверието вече е 63% - с 8% повече в сравнение с декември и с 38% над августовската стойност.

Най-голямо недоволство у избирателите генерират данъчната политика и ръстът на цените, рефлектиращи директно върху материалното положение. Здравеопазването и образованието също предизвикват напрежение, но преди всичко по конюнктурни причини, тъй като основните разрушителни действия в тези сфери не се свързват с дейността на това правителство. Същевременно в оценките за други 3 ключови сфери - корупцията, приватизацията и престъпността, това правителство запазва имидж и се възприема като значително по-добро от правителството на Костов. Ако успее да продължи да се ползва с репутацията на некорумпиран, некрадящ и борещ се ефективно с престъпността, кабинетът "Сакскобургготски" няма да се срине в очите на обществеността.

Това със сигурност обаче е непостижимо в рамките на досегашната комуникационна стратегия на премиера - гордото му и аристократично мълчание вече се възприема като политическа немота и само усилва усещането за липса на пилот в кабинета.

Класацията за най-добър министър се оглавява убедително от Соломон Паси, на второ място е вицепремиерът Николай Василев. С добри позиции в общественото мнение са и Милен Велчев, Георги Петканов (звездата Бойко Борисов допринася за това), вицепремиерът Паскалев и министърът от ДПС Мехмед Дикме. Всъщност става дума за ядрото на екипа "Сакскобургготски", което означава, че в основата си изборът на царя е добър.

На партийната сцена кризата на доверие се задълбочава, като основните губещи продължават да са НДСВ и СДС. Затова на равнището на електоралните нагласи БСП увеличава преднината си и в момента води с 5% пред НДСВ, за което биха гласували отново едва 16%. СДС е на трето място с 13,7%. Формированието на Софиянски засега се ползва с потенциалните гласове на 1,5% от електората.

Новият президент Първанов встъпва в длъжност с преобладаващи положителни очаквания. Подкрепата за него продължава да бъде надпартийна, без обаче да има еуфорични стойности. Като цяло изборът му се възприема отрицателно едва от 13,5% и шансовете му за успех са големи.
531
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД