:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН променя оценяването на матурата по литература

Преподаватели искат повече съвременни автори в учебната програма
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Просветният министър Даниел Вълчев обеща тройката да стане по-трудна на матурата по български език и литература.
Просветното министерство ще обмисля промени в оценяването на матурата по български език и литература, която е задължителна за всички дванадесетокласници. Това се ангажира просветният министър Даниел Вълчев на среща с учители по български език и литература и преподаватели от Софийския университет, на която обсъдиха тазгодишните резултати от зрелостния изпит по български. По закон промените трябва да бъдат обявени преди началото на новата учебна година.

Минималните точки за тройка да се повишат - например на 50 от 100 възможни точки, предложиха българистите. Според тях сегашните 23 т. за преминаване на изпита са твърде нисък праг. Вълчев се съгласи и обеща да мисли за промени в тази посока. Министърът обаче не се съгласи с идеята минимумът да е 50 т., защото тогава 46% от зрелостниците щели да имат двойки. Все пак уточни, че ще мисли за промяна в скалата за оценяване.

Друго предложение бе писането на текст да бъде задължително условие за преминаване на матурата по български език и литература. Доц. Адриана Дамянова от СУ припомни, че още м.г. от университета са предложили последната задача от матурата - писането на интерпретативно съчинение или есе, да бъде задължително условие за взимането на изпита. Не е допустимо ученик, който не е писал текст, да има висока оценка, бяха единодушни учителите. Според Вълчев, ако писането на текст стане задължително, това ще насърчи учениците, но от друга страна, крие риск много от зрелостниците изобщо да не се явят на изпита. Според него в такъв случай 1/4 от децата автоматично ще отпаднат от изпитната надпревара. Той се ангажира догодина тежестта на тази задача в общото оценяване да се повиши.

По идея на проф. Милена Кирова от СУ просветното министерство обеща и да проведе национално допитване до учителите по български език и литература, в което да предложат идеи за промени в учебните планове. Учебното съдържание е старомодно и не е променяно от 90-те години, аргументира се проф. Кирова. Според нея в програмата в училище трябва да се учи повече съвременна литература, защото Вазов не е интересен на учениците и те не го четат. Според доц. Руска Станчева от Института за български език на БАН пък качеството на тестовете трябва да се подобри. Според нея в момента не е сигурно, че тези тестове са надежден инструмент за измерване постиженията на учениците.



ГРЕШКИ

Най-голям проблем за зрелостниците се оказва правилното поставяне на запетаите в текста, сочат данните на МОН. Верни отговори на тези въпроси са дали под 37% от учениците. Най-добре са овладени нормите за значението на думите - с тях са се справили 83 на сто от зрелостниците. Все повече ученици се затрудняват от въпросите с отворен отговор. Тази година с тази част от изпита са се справили 48% от явилите се при 51% преди година. В същото време се запазва съвсем без промяна процентът на дванадесетокласниците, които са се справили със задачите с фиксиран отговор - 69%. 44 зрелостници имат 0 т. на въпросите със затворен отговор, а 790 младежи - на задачите с отворен отговор. На изпита се явиха 74 216 абитуриенти. Общият среден успех от матурата по български език и литература тази година е 4.29 по шестобалната система, докато м.г. беше 4.41.
12
5846
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
18 Юни 2009 02:43
Натиснете тук Въпреки значително по-голямата конкуренция при учениците в Китай, причиняваща свръхстрес понякога, май е по-добре по-строгото оценяване и по-висок праг за преминаване, отколкото да се галят зрелостниците със сегашните лигави изисквания.
18 Юни 2009 05:25
Вълчев се съгласи и обеща да мисли за промени в тази посока.

За кога? Тоя е пътник, ама обещава за догодина.
Да не се повишавали ниските критерии - децата щели да отпаднат...Ами направо да раздават тапии - и няма да има и 1% с двойки.
Вазов им бил неинтересен. щЕ РЕЧЕШ, ЧЕ ЧЕТАТ ИЗМИСЛЕНИТЕ НОВИ ПИСАЧИ. То кое е интересно? Азис? Секса? Къркането? Мачовете? Долче фар ниентето? Да ги включим в програмата, а?
Изобщо - преливане от пусто в празно.
18 Юни 2009 06:21
Предложението на доцентката Дамянова е смислено само при условие
че кандидат-зрелостниците не пишат върху литературно произведение или ввърху литературен текст. Крайно време е да се спре да се проувеличава значението на литературното обучение и да се засили родноезиково обучение. Важни са употребите на езика. Професорката Кирова се е изказала съвсем неподготвена - явно много е сънувала Медуза... По-голяма глупост не бях чел. От написанато във вестника езинствената смислена приказка е на Руска Станчева, което никак не ме учудва...Напълно съм съгласен критичната точка да бъде 50% успешно положен тест, а децата с небългарски майчин език да си седнат на четирибуквието и на научат да си служат с официалния език в Република България.

Pragmatika
18 Юни 2009 07:34
Е и корлко време ще мисли Даниел Вълчев. Че то му остава доста малко време мандат, да не би да има уговорка пак да е той. Може и така да се окаже.
18 Юни 2009 08:01
Pragmatika,

Точно това е. Едно есе на свободна тема, в което веднага ще лъсне истината за нашето образование - научило ли е училището децата ни да мислят, могат ли да излагат ясно и точно мислите си и дали са овладели правилата на родния си език.
Това се иска от тях в живота. Който го влече да зубри асистентски малоумия и празнословия относно литературните творби - да запише филология.
От училището се иска само да ги е запознало с произведенията, а не да им промива мозъците чрез зубрене на идиотщини, моля.
18 Юни 2009 09:42
Къде я стиска чепикът проф. Кирова е ясно - любимите й постмодернисти някак си отсъстват от учебниците, слава богу!
Иначе всички тези простотии за "осъвременяване" на учебниците видяхме докъде доведоха в последните две десетилетия. Нито са започнали повече книжки да четата децата, нито пък са научили по-добре родния си език. Замяната на Вазов с Господинов, примерно, едва ли би им вдъхнало любов и почит към литературата.
Това, че академичната госпожа прави опити да произвежда в ранг "класик" слабограмотни литературни плутове и откровени недоазумения чрез включването им в учебниците, си остава за нейна сметка.
18 Юни 2009 10:47
Хе-хе, явно ме четат
Минималните точки за тройка да се повишат - например на 50 от 100 възможни точки, предложиха българистите. Според тях сегашните 23 т. за преминаване на изпита са твърде нисък праг.

Това го пиша непрестанно от миналата година. Не може дори и да мислим за европейско образование с 23/100 т. за "минал", докато в Европа е около 50.
Министърът обаче не се съгласи с идеята минимумът да е 50 т., защото тогава 46% от зрелостниците щели да имат двойки. Все пак уточни, че ще мисли за промяна в скалата за оценяване.

Да му дам насока за мисленето - при 24 или 25/100 т. двойки ще имат под 10%; това за него приемливо ли е?
И какво му е лошото, че почти половината няма да минат? Щом не знаят няма да минат. За какво ми е специалист, който е минал само защото някой му е казал, че ако играе тото, то шансът му математически е около 30/100 т., с които сега минава безпроблемно.
Друго предложение бе писането на текст да бъде задължително условие за преминаване на матурата по български език и литература.

Чудесно предложение. Егати и зрелостникът, който не може да напише половин страница смислен текст. Ще развява диплома за средно, че и за висше, а не може да напише нищо повече от стандартно CV с фиксирани полета. И чудесно допълнение е поста този текст да е есе на свободна тема. В съвременния свят са нужни мислещи хора преди всичко. Даже и да не знае всичко, има си справочници, библиотеки, ИНет. Информацията е там, но мисленето там няма да се намери. Махнете ги най-накрая тези интерпретативни съчинения...някой си авторитет решил, че даден автор е искал да каже нещо и пълни главите на децата със заучени фрази и чужди мисли.
Според Вълчев, ако писането на текст стане задължително, това ще насърчи учениците, но от друга страна, крие риск много от зрелостниците изобщо да не се явят на изпита.

Айде пак вълчевизми. Що този човек направо не си каже, че целта НЕ е реална външна оценка на резултата на труда на подопечните му учители и ръководещи ги експерти, а целта Е отчетени над 90% с дипломи за средно?
Все се чудя защо учителите недолюбват Вълчев. Че с действията си ( и с нежеланието си да предприема по-адекватни действия) той им гарантира винаги да могат да казват, че са си свършили чудесно работата. Що пък да не са прави да искат по хилядарка на месец, я вижте какво КПД вадят?
Според нея в програмата в училище трябва да се учи повече съвременна литература, защото Вазов не е интересен на учениците и те не го четат.

Права е жената, къде къде по-интересно е да се чете Георги Стоев и вулгарната серия на Калчев, колко идеи за съвременния живот има развити. И за какво й е на една бъдеща мутреса Вазов, нали си има Коелю. Я, това е идея - за вход в Правешкия университет да се влиза след интерпретативно съчинение по Коелю...вярвам се сещате защо.
18 Юни 2009 12:22
на всички преди мен ,
зна4и, ще ти набутам дипломата в оная работа, за да отидеш после да се цаниш за продавачка и да се пазариш за пари повече от един учител и един хирург в пирогов.с тази умопобъркваща политика умножаваме простотията в бг и същата простотия после бленува по швейцарския стандарт.това мнение на пеперудката, за пореден път го доказва като кретенски мозък.в свободното писане ще се види кой има окултурен мозък и кой става за дялан камък штоту
знаниъту дъ се поставят питайки дълги и къси 4ленови е много важно дали ще папами пови4ко милка и пак да се повторя ако трбе и да се потртя няма по упасни и за себе си и за държавата си ора с подарени дипломи тия са същите които с малкия си ум затриват и езика си приортътно и тия съ същите дето не се замислят когъ изсичът горити баси докакви дискурсуси и нарътиви е докарахме.то4ка.от германия се моля за бг
18 Юни 2009 14:42
За да се правят каквито и да било промени по матурите трябва:
1. Да се преработят съществуващите Държавните образователни стандарти за обучение.
2. Да се създадат нови учебници, покриващи тези изисквания.
3. Да се създадат Държавни образователни стандарти за оценяване-никога не сме ги имали и за това всеки може безнаказано да си говори и оценява, каквото ще.
4. Учениците да се обучават 12 години по новите правила и чак тогава ще сравняваме оценки.
Разберете, матурата трябва да и изпитва това, за което държата е платила...
Матурата оценява задължителната подготовка(учим всички по малко), а създаването на текстове е работа на профилираната подготовка(малкото желаещи трябва много да знаят).
Сегашният рев е платихме малко, ама не знаят много..
Много ще ми е интересно, ако се проведе матура по български и математика в някое нинистерство, община, банка, редакция на вестник и ....
И какво от това...
18 Юни 2009 16:38
Е как от: "Просветното министерство ще обмисля промени в оценяването на матурата" стана: " МОН променя оценяването на матурата по литература."


Редактирано от - Calina Malina на 18/6/2009 г/ 16:39:37

18 Юни 2009 18:38
Системата изисква рестарт. Многото буболечки в нея, изглежда, си имат достойна царица.
18 Юни 2009 18:41
Wow, Милена Кирова ми е съученичка от гимназията, вярно, беше в другия клас, та не се познавахме добре, ама все си мисля, че Янакиева /любимате ни учителка по литература/ успя да ни вдъхне любов, поощряваше творческото ни мислене, господ здраве да й дава, дано е жива още, преди 2 г. беше на 82. А на Милена баща й май беше професор по литература, ама защо така това момиче залитна - чела съм няколко реда от някаква нейна критика за някой от класиците, ужасих се...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД