:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,230,397
Активни 111
Страници 19,350
За един ден 1,302,066

Избори 2009 – престъпление по съвест

България се модернизира, без да напуска средновековието
Ясен Бориславов
Всички предизборни кампании си приличат и всяка е уникална по своему, както сигурно би казал граф Лев Николаевич, ако беше доживял епохата на демократичните преходи. Всяка кампания от последните двадесет години си има по нещо специфично нейно, което я отличава от останалите.

Лично аз от първите демократични избори през юни 1990-та никога няма да забравя онзи матов млад мъж от Пазарджик, облечен с черен потник Boss, когото националната телевизия показваше като неоспоримо доказателство, че вотът е фалшифициран. По онова време политическият пиар не беше така модерен, както е днес, а политическите тарикатлъци изглеждаха добродушно инфантилни и по своему порядъчни. На миналите парламентарни избори през 2005-та особеност на кампанията бяха рекламните блокове в медиите. Политическите послания тогава се редуваха шахматно с реклами на прах за пране, дъвка, бяла техника, дамски превръзки и други стоки за бита. Звезди от шоу бизнеса се надпреварваха да повтарят: "Гласувай, гласувай, гласувай. Има значение." Така цялата кампания създаде усещането, че политическите партии третират своите избиратели като фирмени клиенти. Което, впрочем, продължава да бъде актуално. В общата суматоха тогава се появи и Азис (като кандидат за депутат) и може би точно този шоу елемент подсили щурма на "Атака" към парламента.

Сегашните кампании за европейски и национален парламент вероятно ще се запомнят с няколко неща. Първото е мантрата "Купуването и продаването на гласове е престъпление", повторена десетки хиляди пъти в клипове, дебати и всякакви агитационни материали. Да оставим на страна, че изречението е граматически неправилно. Коректно е да се каже, че купуването и продаването СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.

По-интересното е друго. Заради новата мантра на политическото лицемериеелекторалната подкрепа заприлича на акцизна стока,облепена с държавен бандерол и придружена с послание от типа: "Пушенето убива". Към което почти никой пушач не се отнася сериозно, както и никой сериозен български политик не вярва, че мащабно изборно престъпление води до наказание.

Печатането на фалшиви бандероли също е престъпление, за което у нас все още не се получава адекватно наказание. По този повод мой приятел художник ми сподели една творческа идея. Мислел да нарисува картина, озаглавена "Министър Орешарски умолява алкохолни босове да не печатат фалшиви бандероли". За композицията смятал да използва класическото платно "Казаци пишат писмо до султана" от Репин. Това между другото.

Ако външен човек наблюдава предизборната кампания, вероятно би бил силно озадачен. Какви са тези хора, които постоянно повтарят заклинание, в което сами не вярват?

Друго нещо, с което ще се запомни сегашната кампания, е развитието на технологията за търговия с гласове. Амбулантните продажби, характерни за местните избори, вече не са актуални. Появи се т.нар. корпоративен вот, при който цели села, квартали и предприятия гласуват монолитно за своя работодател. Лихвари от ромските махали стават сезонни дилъри на електоралната борса, а чрез прилаганата от тях нова техника за безналични разплащания очевидното продаване на гласове става невъзможно за доказване. Новост е и преливането на електорална кръв между отделни партии.

Трета особеност на кампанията е опитът на криминалния свят да се еманципира от опеката на традиционни партии и да търси самостоятелно представителство в парламента било в мажоритарни, било в листи на новоизлюпени фантомни партии.

Политиката, както обичат дълбокомислено да казват нейните практиканти, е изкуство на възможностите, но тя освен това е и умение да създаваш и да разгадаваш привидности. У нас това усилие все още изглежда умилително в своята наивност. По този повод моя близка ми сподели, че докато гледала предизборни клипове по телевизията, непрестанно я спохождала една натрапчива идея.Според нея Яне Янев изобщо не съществува,

а това всъщност е Мариус Куркински в поредна провокативна роля.

В духа на новата крилата фраза, произнесена от Ахмед Доган в нощта след изборите за европарламент ("Конкретни отговори не се дават. Дава се само насоката."), нека се опитаме да видим и посоката на развитие, която издава актуалната предизборна кампания.

България вече не е същата, както се казваше по разни поводи в ранните години на прехода. Тя необратимо е влязла в орбитата на капитализма, където всички сфери на живота са подвластни на игрите на размяната и всичко подлежи на отчуждаване и пазарен оборот. И в същото време страната не може да излезе от душевната орбита на феодализма, от Гоголевата реалност на търговията с мъртви души.

България се модернизира, без да напуска средновековието, поради което изборите до известна степен приличат на корпоративни сделки с крепостни избиратели. Следователно и мантрата на кампанията би трябвало да звучи така: "Покупко-продажбата на гласове, когато не е по съвест, е престъпление."
29
3671
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
29 Юни 2009 00:43
Мислел да нарисува картина, озаглавена "Министър Орешарски умолява алкохолни босове да не печатат фалшиви бандероли". За композицията смятал да използва класическото платно "Казаци пишат писмо до султана" от Репин.


Бих казал, че класическото платно по-скоро ще пасва на отговора на алкохолните босове до министъра

Ответ Запорожцев Магомету IV-му
Запорожские казаки турецкому султану!
Ты — шайтан турецкий, проклятого чёрта брат и товарищ, и самого Люцифера секретарь! Какой же ты к чёрту рыцарь, когда голою жопой ежа не убьёшь? Чёрт высирает, а твоё войско пожирает. Не будешь ты, сукин ты сын, сыновей христианских под собой иметь, твоего войска мы не боимся, землёй и водой будем биться с тобой, распроёб твою мать.
Вавилонский ты кухарь, Македонский колесник, Иерусалимский пивовар, Александрийский козолуп, Великого и Малого Египта свинопас, Армянская свинья, Подолянская злодеюка, Татарский колчан, Каменецкий палач, и всего света и под-света шут, а для нашего Бога — дурак, самого аспида внук и нашего хуя крюк. Свинячья морда, лошадиная жопа, мясника собака, некрещёный лоб, мать твою ёб!
Вот так тебе запорожцы отвечают, никчёмный! Не годен ты и свиней христианских пасти! Числа не знаем, ибо календаря не имеем, месяц в небе, год в книге, а день такой у нас, какой и у вас, и за это целуй в жопу нас!
Подписали: Кошевой атаман Иван Сирко со всем войском Запорожским


Източник: Натиснете тук
29 Юни 2009 01:24
"BG-2009": "феодален капитализъм" (да, авторе ? )
29 Юни 2009 09:19
Гошо, дай българския превод на писмото на запорожците! Предварително благодаря!
29 Юни 2009 09:35
Ясен пише рядко, но качествено
29 Юни 2009 10:43
Е, те това са - Ясен и Димитри..., други няма...
29 Юни 2009 10:52
"Покупко-продажбата на гласове, когато не е по съвест, е престъпление."
Прав си, Ясене! Ако това е капитализъм, а не лукова глава, трябва да се преследва грубата административна намеса на държавата в пазара на гласове! Виждаме всевъзможни забрани, полицейски преследвания, тотални идеологически кампании и пр. Тези комунистически атавизми са пречка всяка съвест да намери своята равновесна цена. Та да се види, колко всъщност струва.
29 Юни 2009 11:53
Отлично написана статия. Поздравления за автора!
29 Юни 2009 11:57
Какий ты финансовый министер, эсли голою жопу бандерол с пробку не снимешь?
29 Юни 2009 13:22

"Тя необратимо е влязла в орбитата на капитализма, където всички сфери на живота са подвластни на игрите на размяната и всичко подлежи на отчуждаване и пазарен оборот. И в същото време страната не може да излезе от душевната орбита на феодализма, от Гоголевата реалност на търговията с мъртви души." А съчетанието на двете ражда социална шизофрения и логичната й последица - тотален разпад...
29 Юни 2009 13:45
"Покупко-продажбата на гласове, когато не е по съвест, е престъпление."
Според мен, това е по-добро -
"Гоголевата реалност на търговията с мъртви души."
29 Юни 2009 14:18
глупости, нали за това се борихме, всичко да се купува, всичко да се продава с какво гласът на Сульо е по "друга" стока от плажа на Иракли?
С нищо!!! Гогол Могол... ни при чем.....
А губещите го раздават моралисти, както някога грозните баби в квартала одумваха младите булки, че били фльорци..
те това е делегирана демокрация и реален капитализъм.....
29 Юни 2009 14:21
Избори 2009 – престъпление по съвест и наказание без съвест
29 Юни 2009 14:25
boby1945,


Не бъркай "купена феодална-ДПС-арска демокрация" и "мутренски мафиотски капитализъм" с реалните такива.

Т.е. не приемай желаното за действително. Като се събудиш потен и с чаршаф в г-за, а от ТВ ти се усмихват бодро Станишев, Меди и Царот, става доста неприятно (не ти го казвам от личен опит, защото от доста време си ги спестих и двете), но така разправят хората с опит.
29 Юни 2009 14:50

Както казва един мой познат:
"Всяка вечер по телевизията ме призовават да не гласувам"
като казват:
"Гласувайте по съвест"
29 Юни 2009 15:04
Всеки скъпоструващ рекламен клип по телевизията представлява по своему купуване на гласове. Иронията е, че клипът завършва с мантрата, че това е престъпление. От 20 години ни въртят едни и същи "професионални купувачи на гласове" като например Емил Кошлуков и Иван Костов. За последния бях писал в този форум "За Иван Костов, или добро, или нищо", считайки го за политически труп. Ама ей го на опровергаха ме. Изчакаха 8 години хората да забравят зулумите му и ей го на пак го извадиха на сергията. НДСВ до голяма степен дължи изборната си победа през 2001 и на безобразията на Костов. Тези хора си подават топката. Сега от безобразията на Станишев-Доган ще спечели ГЕРБ. След 8 г. пък като забравим ще ни предложат отново Станишев, който ще спечели за сметка на Борисов и т.н. Тогава защо да гласувам?
29 Юни 2009 15:17
Devil,


От "спортна" (демократична) страст ! Аз през 2005 не гласувах, защото видях, че и Дедо Симо - все същият хаирсъзин излезе. Но днес се обадих в посолството и ми казаха, че без записване отиваш с паспорта или личната карта и готово. Та ще трябва да ги пробваме и новите (или те насЮ кой знае кой-кого ), да видим какво ще излезе от поредния експеримент. Иначе зад кюшето Доги вече е наточил ножовете, да одере сл. няколко кожи.

Редактирано от - Mars Attack на 29/6/2009 г/ 15:19:36

29 Юни 2009 15:22
15 дни след изборите, каквото и да правим, ще видим в Парламента поне 80% от старите, до болка втръснали муцуни. Същата престъпна крадлива сган.
Така ще си отида с отворени очи и неосъществена мечта - да ги заключа на остров Болшевик.
29 Юни 2009 15:40
Девил, толкова ли е "сладко" да се равниш с бивол или овца?Щото те няма да гласуват...А като има повече като тебе, след някоя година Доган ще има основание да казва "като не гласувахте, сами ми се на ..йчица хлъзнахте"...И тогава форумци ще пишат "право си казва човекът, какво толкоз"....
29 Юни 2009 16:03
http://xoomer.virgilio.it/pavelnik/Biblio/ Liubopitno/Zaporozci.htm
Вижте превода тук
29 Юни 2009 16:09
Натиснете тук
29 Юни 2009 16:21

както на автора, така и на форумците.
29 Юни 2009 17:18
Doctora,


Не губи надежда (тя умирала последна) - може пък, когато най-малко го очакваме, да се появи "новият Левски" и да организира населението срещу собствените изедници и башибозук. Важно е да не се намери (отново) и някой "Поп Кръстю" и го предаде на управляващата мафия - ще му види сметката без да се колебае нито за секунда. А дотогава - по метода на "еволюционните грешки" ... май няма друг начин.

Редактирано от - Mars Attack на 29/6/2009 г/ 17:18:59

29 Юни 2009 18:08
Така ще си отида с отворени очи и неосъществена мечта - да ги заключа на остров Болшевик.


В никакъв случай. Ше загадят хубавото място.
29 Юни 2009 18:14
Simplified Solutions,


Сибир - голям, най-добре натам да ги подкарат, така хем ще са по-близо до идейните си кумири... Пък и о. Болшевик (доколкото си го спомням) е доста малък, не може ги събере всичките ...
29 Юни 2009 18:22
Тцъ. Природата трябва да се пази.
На Марс!
29 Юни 2009 18:31
В никакъв случай. Ше загадят хубавото място.Напротив.
С честен труд и пот на чело ще го превърнат в райски остров. И ще имат време да изгладят всички междупартийни противоречия.
29 Юни 2009 18:33
Пазим я, Сипли, пазим я.


Но ни притесни новината преди няколко дни, че "братушките" (ви) готвели експедиции с хора до Марс, та се притесняваме, че някои "земни бацили" (и вашето ДПС между тях ! ) ще ни ги трапосат и ще съсипят и нашата планета.
29 Юни 2009 18:36
Doctora,


Нема как това да стане:

- 1 корабокрушенец = партия;
- 2 коалиция;
- 3 коалиция + опозиция...
29 Юни 2009 20:49
По този повод моя близка ми сподели, че докато гледала предизборни клипове по телевизията, непрестанно я спохождала една натрапчива идея.

Според нея Яне Янев изобщо не съществува,

а това всъщност е Мариус Куркински в поредна провокативна роля.Авторе,
като имам предвид мълчанието на Яне Янев за Натиснете тук съм съгласен с познатата ви, че той изпълнява роля, само дето не е дегизиран като Куркински.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД