:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пръски отвъд океана

Zestoka pica*

Христофор Караджов
Откакто писах за таксита и картофи на фурна, получих много съвети как да си поръчвам безаварийно храни и услуги в България. Това е едно от предимствата на директната обратна връзка в медиите - читателите те държат в час. Благодаря също и за предложенията за черпене с ракия, коктейли и летни билкови аперитиви - ще внимавам да не смесвам, обаче.
Предложиха ми да вляза у нас през Калотина, т.е. по земя, а не само откъм летище София, като повечето задокеански посетители. Така и направих след кратка разходка до хърватската Ривиера. Ще ви спестя добре познатите клишетата за това как пейзажът (не в смисъл на природата, която си е прекрасна навсякъде, а на пътища и обслужване) се променя по трасето от екс-Хабсбургската към екс-Отоманската империя. Остана ми непонятно само заличаването на пътните знаци към Истанбул от неизвестни вандали, обладани или от духа на криворазбран патриотизъм, или от няколко ракии.
Спомних си едно предишно прибиране през Калотина, когато рано сутринта на 19 август 1991 г. чух по радиото за "пуча" в Москва. Сериозно се замислих дали е разумно да влизам в родината си в такъв несигурен момент, или ще бъде по-добре да се оттегля в западна посока. Е, понеже бях начеващ журналист, необременен с деца и семейство, три дни по-късно вече бях в Москва. Интересни времена. Сега в същата ситуация сигурно бих тръгнал обратно към залеза.
Този път се прибрах в деня, когато се навършиха 40 години от онази първа стъпка на Нийл Армстронг на Луната (One small step for a man, a giant leap for mankind). Някои ще ви кажат, че прилуняването е било менте и всичко е гигантска конспирация на американското правителство. Помня от детството си един приключенски филм, по днешному "екшън", "Полетът на 'Кеприкорн 1'", който експлоатираше сходна идея, само че експедицията беше уж до Марс. За любителите на куриози ще спомена, че в ролята на черния астронавт игра печално известният и доста оклюмал сега (в затвора) О Джей Симпсън. Ако не знаете кой е той и защо името му е по-известно в САЩ от това на Нийл Армстронг, пишете ми. Само ще кажа, че той беше отличен състезател (по американски футбол), средна ръка актьор и ужасен съпруг.
Луната си е там за всички желаещи да я посетят и май ние и руснаците единствени в соцлагера не гледахме директното предаване от кацането (читатели с дълга памет, моля поправете ме!). Югославяните със сигурност видяха това епохално събитие по телевизията и затова хърватите до ден днешен на глас се чудят как стана така, че "залуханите" българи са в ЕС, а те, "отворените", не са. Никой не ме е обидил на българин в Хърватска и имам много приятели от там, обаче чувството за превъзходство е имплицитно. Иначе обслужването беше на ниво, освен че на една бензиностанция ни удариха здраво в курса евро-куна, ама не търся съчувствие за невниманието си.
Най-интересните снимки и репортажи от 1969 г. бяха създадени от журналисти, които обърнаха обективите не към грандиозната мощ на ракетата-носител "Сатурн 5" или към помпозните церемонии по посрещането или изпращането на астронавтите, а към реакцията на обикновените хора, гледащи събитията от разстояние. Дейвид Бърнет, по-големият брат на мой колега от университета, направи кариера от образите на десетки редови американци, вторачени в небето с бинокли, далекогледи, телескопи и всякаква друга подръчна оптика. Той продължава да прави оригинални снимки 40 години по-късно (http://www.davidburnett.com/).
Също така някои от най-интересните четива в руското сп. "Огоньок" по време на перестройката бяха за неуспеха на СССР да изпрати човек до земния сателит (или да инсценира кацането). До към края на 80-те години малко се знаеше за провалите на съветската космическа програма, защото нейната мощ беше определяща за самочувствието на нацията. По същия начин сега виждам, че се възвръща митологизирането на Великая отечественная. До такава степен, че за войната не може да се говори критично. Поне не в Русия.
Спомням си с умиление за съветските медии отпреди 20 години. Защото наскоро гледах програма "Время" за пръв път от година (това е една от ползите на пътуванията и завръщанията - виждаш същите неща с нови очи, колкото и да ви се струва наивно това). Някъде между възпоминанията за починалата патриотична певица Людмила Зикина, срещите на премиера Путин с а) министъра на образованието, б) министъра на още нещо, заканите на президента Медведев да разшири жилищния фонд в страната до небивали размери и един горд репортаж за това как органите на реда са изловили инкасатор, задигнал чанта с 200 млн. рубли, започнах да се чудя къде са отишли последните 20 години в моята втора родина.
Това за руските новини не ви го казвам на базата на една емисия, разбира се. Участвам в проект, в който проучваме телевизионните предавания в 20 държави, та покрай това изгледах немалко материал от Русия. За дух, официозност и малко полезна информация. У нас в това отношение е далеч, далеч по-добре, колкото и да не ви се вярва, и затова хич не съжалявам, че минах българската граница на 19 август 1991 г.
Да се върна на темата, обаче. Синът ми (същият, който е застрашен от криворазбрания патриотизъм на единичното гражданство) ме пита кога хората ще летят до Марс. По план това трябваше да се случи още в края на 80-те години, помните ли? Казвам му, учи физика, ако искаш да имаш принос към космическото бъдеще на човечеството. Той обаче предпочита да прави компютърна анимация. Какво пък, сега кацането на Марс със сигурност могат да го изпипат в някое студио, в три измерения и 24-битов цвят.
Колкото до науката, тази седмица екип от германски, руски, финландски и словашки учени приключиха експериментите и съобщиха официално за откриването на 112-рия елемент от периодичната таблица на Менделеев. Той ще бъде наречен на името на Коперник. Същият, без когото стъпката на Нийл Армстронг на Луната нямаше да се случи.
Винаги съм предпочитал исторически персонажи от науката, като Коперник или Галилео, пред който и да е политик, пълководец или спортна звезда.
Коперник е хубаво име за водка, впрочем. Правят я в Полша.

* Твърд алкохол (хърватски)
____________________________________
Авторът приема читателски мнения на ckaradjo@csulb.edu
162
4873
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
162
 Видими 
15 Юли 2009 23:16
.
15 Юли 2009 23:21
КристофЪре, моите уважения - без да искам да кажа нещо лошо - забъркал си един голям миш-маш. И, ама нЕкак си не върви да критикуваш Раша за това че след като едно 15 години май "демократично" третира собствените си ветерани, като комуняги, днес се е възвърнала към предишното боготворене. Не върви и защото не живееш в Раша, ами в Калифорния и мнението ти неможе да бъде кой знае колко обективно. Не върви и защото и дума не казваш за отношението към американските ветерани. Най-накрая не върви защото и ти, както и аз се оказахме част от нация на която май скоро не само хървати, но и албанци ще се смеят...* PYrdon, zabraih da te pitam pri chem beshe pa taia Zestoka Pica.
*******
* Многоточието е признак на отегчение от твърде много, а не на липса на аргументи.
15 Юли 2009 23:36
Този път се прибрах в деня, когато се навършиха 40 години от онази първа стъпка на Нийл Армстронг на Луната

Това малко на репортаж от бъдещето го избива.
40 години от кацането ЩЕ се навършат на 20.07., а първата стъпка е дори на следващия ден - 21.7.
.
Не че фактите имат някакво значение, ако човек е над тия неща.
15 Юли 2009 23:39
.
15 Юли 2009 23:49
Друг, за кои американски ветерани говориш, тия дето просят на изхода на фриуея, ли?
15 Юли 2009 23:52
И аз се почудих, че запалването на моторите на Сатурн 5 се брои за "първа стъпка", ама карай да върви.
Съвременната журналистика не се интересува от фактите.
Тя ги създава.
"Имаме новина!"
16 Юли 2009 00:01
До към края на 80-те години малко се знаеше за провалите на съветската космическа програма, защото нейната мощ беше определяща за самочувствието на нацията.

По каква логика това е верно за Русия но няма да е вярно за САЩ?
Кацането на луната може да бъде разглеждано само и единствено като хватка от идеологическото противоборство на двете империи, другото е просто инфантилност. Всичко във външната политика ( затова такива фанфари и фоерверки и толкова зрители) се е правило единствено и само със оглед на идеята от изключителна важност тогава да победим врага. И така и от двете страни.
Апропо канспираторите вярват че режисьора на "кацането" е не кой да е а самия Стенли Кубрик. Не съм гледал лош филм от него.
16 Юли 2009 00:09
Спомних си едно предишно прибиране през Калотина, когато рано сутринта на 19 август 1991 г. чух по радиото за "пуча" в Москва. Сериозно се замислих дали е разумно да влизам в родината си в такъв несигурен момент, или ще бъде по-добре да се оттегля в западна посока. Е, понеже бях начеващ журналист, необременен с деца и семейство, три дни по-късно вече бях в Москва. Интересни времена. Сега в същата ситуация сигурно бих тръгнал обратно към залеза.

А, ето го и отговорът на предишния ти въпрос, за това кой бил добър журналист - несемейният.
16 Юли 2009 00:09
Гледате, ама не виждате.Човека ви казва, нищо не зависи от нас в Космоса, пийте по една водка/или кой колкото може/
Напоследък забелязвам и други автори се ангажират с пиенето, яденето, тези три неща.
16 Юли 2009 01:02
Авторът май набляга много на огнената вода, иначе щеше да пише верни неща, а не изсмукани от пръстите "репортажи" ...


16 Юли 2009 01:13
Boatswain Spyder - не обичам да се повтарям, но постингът ми няма претенции нито да е негативен, още по-малко изчерпателен. Имам си и едно прозрение, но ще се огранича да пиша че двама Димитриевци идват малко множко за два дни.

bearman - нямах точно това предвид, но не мога да отрека, че си попаднал в десетката.

Speaking of veterans, всеки от нас служилите в БНА е оставил по нещо от живота си в родната казарма, а много от нас са и си докарали по някоя болежка за спомен. Може би затова винаги давам на просяците-ветерани. Смятам за абсолютно несправедливо, че при всяка криза първо орязват и без това нищожните им бенефити.
16 Юли 2009 01:28
По хърватския въпрос. Хърватите може и да гледат отвисоко българите в Загреб (при влизане на бълг. кола те питат имаш ли пари, ние им се смеем и показваме американски кредитни карти), но не и в Америка. Отношението им към нас силно се влияе от омразата им към сърбите. Виждат ни като съюзници. Хърватите са готови за признаят, че македонците са българи (сърбите не са - разбират, че македонците не са сърби, но все им се ще да станат такива, нали били учили в Белград). Моя колега от Хърватска като ни видеше заедно с македонския колега, ни казаваше - вие все заедно, галиба сте от едно кънтри. Македонеца не се радваше много на шегата. Хърватите често помнят македонски песни от соц времето (македонско девойче) и са склонни да ги пеят с нас.

Взаимната омраза между сърби и хървати е без прецедент в Европа. Омразата между сърби и албанци е миньонче пред нея.

Хърватия има сериозни проблеми за ЕС със Словения за границата и освен това подозрения в ЕС за военни престъпления и етнически чистки.

Загреб е сравнително малък провинциален градец, не може се мери със София, нито с Варна. Нямат никакви особени салтанати, стария град е малък, на централния площад имат един соц небодер (небостъргач) на 16 ката. Ядат кебапчета (чевапи) - малки и върху пита (на самуни) и шопска салата (така си се казва). В Загреб и другаде има гостилничари македонци. Хърватите уж не са били под турско, но имат и те доста турски думи. Словенците са абсолютно различни.

Хърватските магистрали са супер (не е до Хабсбургите, понеже са много по-добри от австрийските, да не говорим за Унгария - горе-долу на нашето дередже), а такава подробна маркировка и светещи предупредителни знаци с неон няма никъде в Европа. Предполагам са правени от италианци и с голям държ. дълг.

Хърватската ривиера е прелестна, но няма нищо хърватско, а е чисто италианска - бившата Албания Венета - владенията на Венеция, които стигали до Корфу, Пелопонес и Крит. Република Рагуза/Дубровник била копие на серенисима-та. Много италиански филми, вкл. прочутия "Големият син път", са снимани евтино в Хърватска или Словения. Тогава не е имало нужда да променят нищо в декора на селата. Градчетата са като в Италия, често са и по-красиви - например Ровиньо (Ровинь на хърватски) с розовия полиран от стъпките мрамор на кейовете и калдъръмите и с островите Бриони (Бриуни), дето бил Евксиноградът на друга Тита. Поне в Истрия е пълно и с италиански туристи, които се чувстват там като нас в Охрид, и ефира е бъкан с италиански радиа. Имат и грозни индустриални морски градове, но пак грозни по италиански - Риека/Фиуме е досущ като итал. Савона. И‌ панелните блоци, накацали по стръмните брегове са като в Генуа (а и у нас). Инвестициите в туризма са доста скромни в сравнение с нашите и кича е много по-малко, но има и останали допотопни соц хотели и мотели, каквито у нас по-рано можеха да се намрят примерно в Ябланица. Няма големи курортни комплекси само от хотели.

Редактирано от - Чичо Фичо на 16/7/2009 г/ 01:35:50

16 Юли 2009 01:49
Винаги съм предпочитал исторически персонажи от науката, като Коперник или Галилео, пред който и да е политик, пълководец или спортна звезда.

Фори, тук предпочитанията ни съвпадат напълно, ама де ги Коперник и Галилео? Нема ги. Вместо тях - бъкано с политици, дървени шапки и ритнитопковци.
Като спомена за Галилео, та се сетих за следния потресаващ факт.
1564 година. На 15 февруари в Пиза се ражда Галилей. На 18 февруари във Флоренция умира Микеланджело. На 23 април в Англия се ражда Шекспир. Колко щедър е бил Господ тогава - прибира един гений, но в рамките на 9 седмици дава на човечеството двама нови.
А сега - прибира един идиот и пуща на негово място десет нови (идиота, а не гения). Е има ли оправия, питам аз, и отговор не искам.
16 Юли 2009 01:56
Добавка за Галилео. Преди известно време си купих книгата на Dava Sobel "Galileo's Daughter" - великолепно и проникновено изследване на живота и епохата на Галилей, основано върху запазените писма на дъщеря му до него (вж. http://www.galileosdaughter.com/).

Редактирано от - Даскал Цеко на 16/7/2009 г/ 02:00:44

16 Юли 2009 02:12
Ако питаш камуняките американците никога не са кацали на Луната. Предаването на кацането на Луната ние не сме го гледали, защото тогавашните камуняки пИкаха у шише само и само да не разсърдят саветските товарищги. Немало ветър на Луната, доказваха, а американското знаме там, викаха, се било веело......???? Ъхъ! Знаеме ги ние тия работи! Менте кацане, другари, викаха, холиву-у-у-удско менте! По ония времена каквото не беше савецко беше менте. Кой не верва да пита дръгльовците. Те знаят. Галилео-Малилео, нема такива работи. Ако някой е открил нещо на този свят, той можеше да се казва само Галилеовский, или Галилеович, в най-лошия случай - Галилеощайн (ъъъ...), но Галилео - нет!
16 Юли 2009 02:37
Другари , не стигайте толкова да далеч та да не вярвате на Галилео. Галилео (за разлика от лунната одисея - двайсетина и повече космонавти, всички живи и здрави върнати на земята, 6-7 експедиции всички на 100% успешни кацания насам и натам) е съвсем истински . Тая година е посветена на астрономията чества се 400 години от откриването на четирите галилееви спътника на Юпитер, също на някой си април...Голямо взиране е паднало с телескоп с увеличение 20 да видиш спътниците. Апропо за тия който се интересуват от тематиката през средата на август тая година Юпитер ще има чудесна видимост, днес има бинокли със увеличение по повече от 20...
16 Юли 2009 02:45
Тази статия е торлю гювеч.
Да свързваш по 5-6 теми в текст от 10 абзаца, без да има никакъв намек за теза, и при това в толкова поредни статии, журнализъм не прави.
Авторът може да озаглави рубриката си пътеписи по пътя на търсенето на неволята. Тогава поне хората по-рядко ше си губят времето да го четат.
16 Юли 2009 02:47
Зевзек, никога не съм отричал че си гений в натрапливата си омраза към всичко що може да прикачиш на тавагишчите. Между впрочем, по онова време пък и сега е спорно кое е по-велико - турист на луната или луноход (впрочем за лунохода конспиративни теории така и не се появиха!). А конспиративните теории се родиха точно в Америка. Та, запази си мнението за себе си така както го пази 45 комуняжки години под юргана - едва ли си интересен някому.
16 Юли 2009 02:49
Гевреки, препоръчвам ти да прочетеш това
Upwardly mobile
Jul 9th 2009
From The Economist print edition

Peter Chou wants to turn HTC, which used to make mobile phones for other firms, into a brand in its own right


от
Натиснете тук . Гарантирам да ти попросветлее пред очите как работи хай-тек бизнеса - кой и къде дизайнва, кой и къде произвежда , що е ОЕМ... че ми става жал да се блъскаш като дъначе в тая тема, тера инкогнита.
16 Юли 2009 03:22
А що пак рубриката е "Пръски отвъд океана"


Ристю тез дни актуално нали се намира тъдява по нашенско?
16 Юли 2009 03:22
***

Редактирано от - sybil на 16/7/2009 г/ 10:04:58

16 Юли 2009 05:15
Луната си е там за всички желаещи да я посетят и май ние и руснаците единствени в соцлагера не гледахме директното предаване от кацането (читатели с дълга памет, моля поправете ме!)
Нема как да те поправят , Караджов , защото това което пишеш си е самата истина.
Първом нашите каманяки се подмазаха на савецките и пропуснаха да предават самото кацане - после вече се почна балалайката че кацане не е имало. Щото ТЕ не го били видели.
П.С. - самите руснаци с достойнство приеха загубата в надпреварата за Луната и не поставят под съмнение самият факт на кацането.
Най-много ги драпа на едно место французите. От там почна приказката за конспирацията.
Е не позна ЖУл Верн една подробност- че първиот човешки крак на Луната не беше френски. Затуй ония газ пикаят.
16 Юли 2009 05:52
Zestoka pica си е твърд алкохол и на сръбски, и на "босненски".
На времето някои колеги за нула време и без да го искат станаха полиглоти.
16 Юли 2009 05:57
Във всяка държава има места, където бъка от коптори, просяци, мръсотия и гнус от всякакъв характер. Цигания по нашему. В Америка са особено забележими по очевидни причини. Най-различни видове конспирации подържат духа и самочувствието на обитаващите на необходимото ниво. Хората трябва да са откачени, за да си го правят сами, нали? Натрапено им е от другаде. От лоши хора, мамещи по дефиниция. Това е горе-долу есенцията на всяка конспиративна теория. Не е интересно какво точно са излъгали, интересното е, че са съшите, дето определят всичко. Демек, от нас нищо не зависи. Живееме си в гетото понеже Ония така са решили.
*
Обаче има известни индикации, че може да има и други причини. Доказателството са хората, които където и да отидат, все в тия среди си стоят. От тук излиза обективната необходимост от конспирациите. Следователно, те са обективни и неизбежни. Произвеждат просяци и коптори, които пък рециклират конспирациите. Перпетум мобиле, така да се каже.
16 Юли 2009 06:03
селкор
16 Юли 2009 06:14
ž estoko pić e (жЕстоко пИче) е твърд алкохол (hard liquor) и на сръбски, и на хърватски. Още по-ефектно като начин на изписване!
PS: Авторът е видял в ценоразписа множественото число.

Редактирано от - Medovina на 16/7/2009 г/ 06:27:26

16 Юли 2009 06:53
Даслал Цеко :А сега - прибира един идиот и пуща на негово място десет нови (идиота, а не гения). Е има ли оправия, питам аз, и отговор не искам.
Е, ти, а и ние останалите сме все още тук.Не са ни прибрали.Така, че новото нашествие на идиоти поне за малко се отлага...
16 Юли 2009 06:56
Bearman, да попитам скромно и полетът на Ггарин ли е снимка?
16 Юли 2009 07:22
Гагарин е от Мосфилм .
16 Юли 2009 08:44
Даскале,
не знам колко щедър е бил Господ, но ако си беше позволил дори веднъж годишно темпото, с което е работил на 23.04.1616 (прибира при себе си Шекспир и Сервантес), днес на земята от гениите щяхме да сме останали само ти и аз.
За утре - не гарантирам.
16 Юли 2009 08:52
Загреб е сравнително малък провинциален градец, не може се мери със София, нито с Варна


16 Юли 2009 08:54
Воци,
Само за едно да те поправя. Жул Верн не е писал за стъпването на Луната. В неговия роман на практика е предсказан полетът на "Аполо-8".
16 Юли 2009 09:14
Чичо Ф.
Хърватите са готови за признаят, че македонците са българи


В буйната си младост имах началник 63 годишен хърватин. Той обясняваше различията така: Като дойде ден да се изпраща новобранец у нас плачат а сърбите празнуват. Ето защо на 3 от 4 полицейски участъка в Риека началниците бяха сърби.
Ако "дядо" Мати беше имал късметът да се казва Йован Йованович щял да отърве доста глоби от техният КАТ, ама уви, кръстили го с хърватско име, вместо универсално.
16 Юли 2009 09:28
Не знам за вас, но аз не чатнах какво иска да ни каже аФтора. Може би защото е 9.24 ч сутринтра и не съм пил кафе още.
16 Юли 2009 09:56
Интересно ми е дали И полетите на Аполо-8, 9 и 10 са били само на кино?
Според експертите...
16 Юли 2009 10:00
Има четири причини за съществуването на т.нар теории на конспирацията:
1. Социално предопределената необходимост на големи прослойки от населението в света да вярват в такива.
2. Голямото желание на тайните служби, PR-центровете, военните разузнавания, икономическите акули и др. играчи да създават умишлено такива теории за разни свои цели.
3. Навика на повечето правителства и особено на военните им ведомства и специалните служби да крият информация и да лъжат.
4. Съществуването на конспирации - има ги и ги е имало в цялата известна човешка история.

Погледнато под друг ъгъл са само две причини:
1. Желанието на всички хора да знаят истината(вероятно датира от изяждането на ябълката от райската градина).
2. Желанието на същите тези хора да лъжат други хора или да не им дават информация.
16 Юли 2009 10:26
=
16 Юли 2009 10:27
Най ми хареса живописния постинг на Фичо, за което му благодаря.
16 Юли 2009 10:34
скайспирт,
иде реч, че с набъбването на държавния дълг, ще дойдат светещите неонови знаци по магистралите и доброто обслужване. Е винаги ще се намери някой тарикат да те удари в курса, било на бензиностанция или в пичерията, но... знаем си се. А БативиБиБи се закани с инфраструктурата, да видим.
-=-
Добро есе
миналата 7-ца беше по-добро обаче
16 Юли 2009 10:46
В същото време не може да се отрече, че освен изброените от Попангелов причини, теории възникват и поради реално случили се събития. Например изчезването на цяла ескадрила самолети в Бермудския триангъл през '45 -та година или пък инцидентът в Розуел през юли '47-ма. Последният е може би по-коментиран даже и от стъпването на Луната. Знаете историята-няма да преразказвам. Но открих в Гугъл ърт Зона 51 в Невада и изглежда доста странно място. Пък и всички сте гледали "документалните" ленти с мъртвите пришълци. Загадъчни и неясни случки и инциденти са добра храна за конспиративните теории и приятно четиво за отмора.
16 Юли 2009 10:56
А бе и аз малко се затрудних, за да разбера какво точно иска да ни каже авторът, ами сигурно ми е бедно въображението... Но по въпроса: Като казвате, г-н Караджов, по темата "телевизия" - "У нас в това отношение е далеч, далеч по-добре", бихте ли посветили един свой бъдещ материал на тема "Що е това добра телевизия?" Да вземем и ние малко да се пообразоваме и сами да оценяваме нещата. Не ме разбирайте неправилно, че не ви вярваме на вашите крайни оценки кое е добро, и съответно кое е лошо (за кого добро и за кого лошо?), но все пак да ни светне нещо по въпроса за критериите... Аз, разбира се, съм убеден, че една 25 мин. емисия, запълнена с 10 мин. катастрофи, престъпления и произшествия, 5 мин. реклами, 3 мин. прогноза за времето, 5 мин. спорт и останалото за останалото, е върхът на професионализма, но все пак ми се ще да прочета по темата от по-учен човек.
16 Юли 2009 11:04
интересно е написаното от Хр. Караджов
16 Юли 2009 11:09
Чичо Фичо,
VOCI,

Да ме извинява Христофор, но повечето неща ги обсъждахме във форума преди два-три дена, беше къде-къде по живо и интересно. Неговото е малко сухичко и постно.
16 Юли 2009 11:11
Летец, откога този интерес към дървената журналистика?
16 Юли 2009 11:18
.....А сега - прибира един идиот и пуща на негово място десет нови (идиота, а не гения). Е има ли оправия, питам аз, и отговор не искам.....



Даскал Цеко, Иво и Йори,



Проблемът не е колко е годишната квота на гениите и идиотите, а това че Господ ги разпределя неравномерно по географска територия. Ето на, да вземем за пример едно малко градче като Безансон с има няма 30 - 40 000 жители през 19 век. И точно там, на една площ от няколко десетки хектара, Господ взел че спуснал Виктор Юго и братята Люмиер (къщите им са една до друга), титана на математиката Фурие, фиолософа и писателя Прюдон, за останалите по-малко известни да не говорим. Само с Луи Пастъор нещо посбъркал мерника и взел, че го спуснал в Дол, на 30-40 км от Безансон. Това обяснява защо в други райони пък идиотите имат смазващо мнозинство. Но защо е постъпил така Господ - иди го разбери! Впрочем това си има и преимущества. Защото между слепците и едноокият е цар. Иначе как щяхме да имаме български Виктор Юго, български Айнщайн, а защо не и български фон Браун, ако не ни бяха забранили да строим самолети и други хвърчила, както съвсем справедливо се оплаква Фрактал.
16 Юли 2009 11:20
От Хърватската Ривиера ви препоръчвам острова на Марко Поло Натиснете тук и особено вълшебната Пула (Пола) Натиснете тук
16 Юли 2009 11:36
Там цялото крайбрежие е приказно. Още от самата Албания(пък и Албания е красива) нагоре Будва, о-в Св.Стефан, Котор...
А бетонни комплекси Фичо не е видял, защото този идиотизъм се случи само в Испания и у нас. Хърватските закони са ясни, строги и адекватни. Естествено има огромни апетити за застрояване, но материалът там е друг и нема лабаво.
16 Юли 2009 11:52
=
16 Юли 2009 11:53
Глей сега, Маестро... То верно, че родените да пълзят не могат да летят, но и летенето е до време... А като то свърши остава какво - пълзенето... А като пълзи човек по земята почва да вижда по-ясно дребните нещица, дето летящите по небесата (или мислещите, че летят) не ги виждат...
16 Юли 2009 12:12
Господ ги разпределя неравномерно по географска територия
Има една секретна организация на ООН, за която даже и Дядя Фича не знае, която изравнява тези неравномерности. Разпределя равномерно идиотите по света със самолети.
Една вечер един от секретните екипажи седнал да пие бира. Лоудмастерът на идиотите(дето ги бута през люка с парашут) не се сдържал и след петата бира попитал капитана:
- Капитане, знам, че е много секретно, ама имам един въпрос.
Капитанът рекъл, че може.
- Ние от много години пускаме идиоти по цял свят. Аз лично бутнах един особено изявен над Torrance, CA. Пускал съм и един направо в ООН-то.
Защо НИКОГА не пускаме над една територия на юг от река Дунав и на запад от Черно море?
Капитанът се накашлял важно и казал:
- Разчитам на твоята дискретност синко! Материята е свръхсекретна!
Тайната е, че ние от ТАМ ги вземаме!
Те така, те!

Редактирано от - StrikeEagle на 16/7/2009 г/ 12:43:35

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД