:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Университетите заприличаха на битпазар

Ще се примирим ли с пълното стопяване на разликата между средно и висше образование?
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Напливът към университетите не намалява, но качеството на студентите пада.
В началото на всеки кандидатстудентски изпит има един перфектен миг, в който децата се отърсват от изненадата и започват да мислят. В този момент няма почти никакво значение, че момичето на първия ред тежи с около половин килограм злато повече от съседното, а това на третия ред е като извадено от модно списание. На тази писта се бяга по други правила и ако за миг забравим частните уроци, социалните бездни и уговорките около формата на изпита, тези правила целят едно - справедлива победа и по-висока летва при следващия скок.

Днес състезателният календар на университетите като че ли цели точно обратното. Изпитите все повече се роят, шансовете стават двойни и тройни, но зад това вече не надзърта справедливост, а отчаянието на треньор, принуден постоянно да смъква летвата с надежда дисциплината му да оцелее. След като години наред отказваха да приемат реалността на демографския срив и свободния избор на глобалните млади (80 000 български студенти в чужбина), днес университетите са готови на крайности, само и само да запазят цели всичките си издънки.



Своеобразни изпитни промоции,



целящи на всяка цена да продадат стоката, предлагат и големи, и малки, и частни, и държавни вузове. Тези дни на пазара се появиха два промоционални продукта, при това на реномирани марки - Нов български университет и Софийския университет. НБУ обяви, че ще допуска до изпити и скъсани на матурата, тоест деца без диплома за завършено средно образование, а Софийският университет реши да провежда кандидатстудентски изпити целогодишно.

И двете решения са пряко свързани с демографския срив и нивото в края на средното образование. Решението на Нов Български университет да приема скъсани на матурите (било то с уговорката изпитите все пак да се вземат в срок от 1 година) може да се тълкува като признание, че нивото така или иначе е много ниско. Тоест между кандидатите, успели да скочат летвата на матурата, и тези, изпаднали отдолу, няма кой знае колко голяма разлика, а покриването на този минимум се приема за формалност.

Ако се съгласим с това (без да забравяме финансовата страна на въпроса), трябва да се примирим и с друга загуба - пълното стопяване на разликата между средно и висше образование. Можем да допуснем, че поне през първата година в университета ще се наваксват драматичните липси в познанията на незавършилите средно образование студенти. В този смисъл е и намерението на Софийския университет да прави допълнително класиране след поправителната сесия за матурите през септември, макар това решение да е далеч по-чисто от предложената от НБУ схема.

Целогодишните приемни изпити на СУ



също говорят за отчаяние.



Ректорът проф. Иван Илчев посочи като основен аргумент за решението демографския срив, а не удобството на кандидатите. Тоест университетът няма избор и предпочита младежите да понаучат нещичко покрай многото явявания, вместо да прави големи компромиси с нивото в рамките на редовната кампания. Друг въпрос е, че това директно зачерква 12 клас като учебно време в училищата.

На този фон изпъкват многото залози, с които са натоварени по условие и самите матури. Ако летвата при тях е висока, образованието ще получи два тежки удара - празни университети и категорично доказателство, че средното образование е слабо. Движението надолу по тази спирала чрез занижаване на критериите обаче би било съвсем смъртоносно.

Кризата за студенти показва, че е време



да се промени и моделът



на финансиране на университетите. Само за десетина години реформата на висшето образование мина през няколко идеологически фази. Ако преди няколко години плановото определяне на местата за прием от държавата бе сочено като една от най-тежките спирачки за конкуренцията между университетите, днес се вижда, че макар и вече такава да има, качеството не се е подобрило. А при намаляващ брой кандидати и пряка връзка между броя на приеманите студенти и субсидията, за в бъдеще това означава само едно - нови и нови изпитни промоции. Доведена до крайност, тази малформация би означавала сведен до формалност достъп до висше образование. При случващото се у нас по време на следването това може да звучи добре само като статистика. Но дори и така няма да намали безумното съотношение между университети и брой студенти.
64
4939
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
16 Юли 2009 02:51
при това на реномирани марки - Нов български университет и Софийския университет

Това ми звучи така "при това на реномирани марки - лимонадата на бай Пенчо от махалата и Кока Кола" .
-
НБУ он самото му начало е бил на много ниско ниво и приемните изпити в него са били само формалност. Това което винаги е правил този "университет" е било да продава дипломи легално.
16 Юли 2009 05:01
НБУ обяви, че ще допуска до изпити и скъсани на матурата, тоест деца без диплома за завършено средно образование, а Софийският университет реши да провежда кандидатстудентски изпити целогодишно.
А духове на умрели ще допускат ли до изпити ? По възможност целогодишно.
16 Юли 2009 05:12
стопяват се разликите между умните и простите(не м/у средната и горната образованост):последиците са от ясни по-ясни:те най-добре и най-първо стърчат в употребата на езика:*промоция* и *промоции*, *реномирани*, *завишавам*.след заличаването на красотата и смисловността на майчиния език на ред са унищожаването на горите премахването на главните букви на пълните къси и дълги членове( за запетайките да не говорим) и на другите подробности и дреболийки от пейзажа: каквито са ни ректорите такива са ни и архитектите улиците пло4ниците с гламавщини няма как да си издуем джобчетата милка ще папат другите дето пресяват зърното скоро както сме я подкарали с нашенските унита ще изчезнат и точките
...както вика параграфа:казах:кой разбрал, разбрал, хамалина
16 Юли 2009 06:33
А духове на умрели ще допускат ли до изпити ? По възможност целогодишно.

Voci - ще допускат, стига да са си платили. Ще допускат и даже без средно образование - с начално. Важното е да има кинти, останалото кой го е грижа!
16 Юли 2009 07:20
Така е , duzov.
Но щом образованието от помощник в правенето на кинти се превърна в стока купувана с кинти значи говорим за лайно в целофан. Дали си струва парите ?
16 Юли 2009 07:22
Всичко е нормално, това си е свободен пазар на знанията. Добрата и здравословна конкуренция между вузовете ще докара нашето висше образование до най-високо светновно ниво.
Е интересно е какво е световното ниво в момента, нищо чудно да се окаже че некои са по в лайната и от нас.
16 Юли 2009 07:39
Руанда.
16 Юли 2009 08:28
то и в университетите ощ с важи вица за
твоя
моя
и ничия човек
явява с на изпит по гражданска отбрана
16 Юли 2009 08:40
И за туй ли ум се иска? Значи, младежта не вижда смисъл и изгода да се образова.
16 Юли 2009 08:44
стопяват се разликите между умните и простите
Напротив!
По мои наблюдения разликите растат.
16 Юли 2009 08:46
реномирани марки - Нов български университет и Софийския университет
Поставянето на Нов български "университет" пред единствения български Университет го оставяме на съзнанието на пишещия.
Другото нема сми.
16 Юли 2009 09:55
Ами щом има демографска криза местата в университетите трябва да се намаляват, а не увеличават за да съответстват на броя на завършилите средните училища. Университетите хем искат по-голяма бройка за да си запазят преподавателския състав, хем се оплакват от спадащото ниво на студентите. След като един университет се смята за елитен, в него трябва да се влиза и излиза със съответните знания и да не се правят компромиси с подготовката на студентите.
16 Юли 2009 10:16
Да!
А на мен ми омръзна да срещам познати студенти и да ми разказват как това, дето са го учили в училище, сега го повтарят в университетите. И то не на по-високо ниво.
Отделно нивото на средното образование падна много - и сливането наистина е факт.
Видях един ден две момичета, даваха за копиране документи. Едната с гордост каза: 'Ще копирате ли диплоните ни за висше образование?". И ги размаха, та и глухите да видят.
А отгоре им - някакъв географски мутант в Търговище, изнесено...донесено...отнесено обучение.
Отделен въпрос е с нароилите се псевдо и пишман професори. 'Професори". Що е нейде в някакво ВУЗ-че - професор!
И академици от какви ли не "световни", "вселенски", поне "европейски" академии по нещо си.
ВОЦИ,
питаш за духовете. Ами оказва се, ч е тоя циганин, зам министъра, дето крал, та и гласове купувал, има диплома за висше, ама не е завършил средно.
За СУ не говоря - още преди десет години сравнявахме със сина ми впечатленията си от преподаване, преподаватели, атмосфера. И видях, че не отива на добре. А сега...Единственият български университет - да, прави сте. Но - далии сега може да говорим за университет?
Питам, иначе всичко е ясно, че е много тъмно в тая област.
Дело ясное, что дело темное.
16 Юли 2009 10:26
Таня Петрова

Много тъжна, но вярна статия

Целогодишните приемни изпити на СУ също говорят за отчаяние.

От друга страна - университетите (визирам тук отчайващо ниското ниво на образованието, получено в НБУ, Американския в Благоевград, Варненския свободен, Бургаския такъв и пр., а вероятно и на други места, които не познавам) са отражение на състоянието на обществото. Всички ние в л****, а образованието в рози. Няма да стане.

Не съм много уверен, че главната теза е винаги вярна. В моята специалност и в тези около нея няма и не може да има никакво повторение от средното образование. [/quote]
16 Юли 2009 10:47
Не можах да разбера, за какви деца става въпрос, нали се касае, за завършилите, или поне опиталите се да завършат средно образование, следователно възрастни индивиди, на възраст поне 18 години, с лични карти, понадлежащи на съд, имащи право да гласуват, да се женят, развеждат и прочие?!
16 Юли 2009 11:23
Изводът от край време е бил един... отивайте да учите в чужбина.
16 Юли 2009 11:26
все пак е доста манипулативно да се поставят СУ и НБУ на едно ниво и с етикета "реномирани", не че СУ е на недостижимо ниво, но определеноняма нищо общо с НБУ.
И мисля, че въобще не е легално да бъдат приемани студенти без диплома за средно образование, както и магистри без завършена бакалавърска степен. НБУ хептен на търговско дружество се превърнал, напарво ПРОДАВА дипломите полу-легално в разрез с всякакви правила и изисквания.
16 Юли 2009 11:30
Изводът от край време е бил един... отивайте да учите в чужбина.

Това не бива да се тълкува еднозначно - както да учиш в БГ - не е едно и също да учиш в някоя "Академия" ООД, така изобщо няма знак за равенство между училите в чужбина НЕЩО и някъдеси, а има значение какво и къде....
16 Юли 2009 11:45
Вече не зная, кое образователно ниво е най-зле.
Иначе, не са малко младите хора, които искат да се реализират успешно в професионален план и са готови на големи жертви, за да учат. Проблемът е, че все повече такива млади хора ще предпочетат други, утвърдени, европейски образователни центрове, и няма да сгрешат.
Преди време имах среща с основателката на най-успешната частна бизнес школа в Холандия - NIMBAS. Нейните думи по отношение на българските университети бяха: "Вие нямате престижни университети! Знаете ли какво означава престиж? Това, когато университета прилага еднакви критерии, както за подбор на студентите, така и за тяхното оценяване по време на следването. А това го няма в България."
Тъжно, но вярно.
16 Юли 2009 11:46
Много тъжна тема, материалът на Петрова е верен, но прекалено общ. По-добер авторката да бе намерила сатистиката в кой университет колко процента от приетите завършват с випуска си.
С демографската криза трудничко ще се обяснят нещата - пикът на кризата сега влиза в гимназиите и още не е засегнал университетите. Според мен - не че е голямо интелектуално откритие - по броя на студентите удари най-сериозно отмяната на наборната военна служба. Отложилите се момчета имаха и доста сериозна мотивация да учат добре и да не прекъсват.
Противопоставянето на държавни и недържавни висши училища е смешно - в цяла Испания, например, има един-единствен държавен университет - UNED. Повечето от останалите се издържат от регионите.
Защо изобщо има приемни изпити, като изключим регулираните специалности? В Германия, например, няма. Принципът би трябвало да бъде тежки матури по 4-7 предмета и влизане във ВУЗ без изпит.

16 Юли 2009 11:52
VOCI:

"Но щом образованието от помощник в правенето на кинти се превърна в стока купувана с кинти значи говорим за лайно в целофан. Дали си струва парите ?"

"Въпрос на вкус !", казал заекът когато го попитали, защо си ближе задника...

Тъжното е, че с това ниво на подготовката, младите не са конкурентноспособни на пазара на работната сила в Европа и това хич не е добре за страната ни. Не, че не са интелигентни - имат потенциал, но при тези занижени изисквания той не се развива. А купуването на дипломи девалвира усилията на тези, които наистина искат да получат добро образование...
16 Юли 2009 11:53
Не мога да разбера до кога "така наречената даскалска гилдия- преподаватели от средните и висши училища" ще продължава да манипулира обществото? Да прикриват очевадното си желание за запазване на допълнителни доходи под различна форма - частни уроци, курсове, купуване на изпити и дори дипломи за висше образование , като постоянно реват за увеличаване на бюджетните средства. Истината е ясна на всички. Тази гилдия не желае и упориго саботира въвеждане на европейските правила и норми на образованието и това е основната причина младежите да избират университетите в страни от ЕС и САЩ , а не толкова демографската криза.
Вижте в интернет европейската класацията на университетите - СУ е на 388 място от 500 места , а в световната има над 1000 университета преди него. Всички университети от съседните ни страни са преди него в тази класация. Останалите като УНСС , МЕИ и т.н изобщо ги няма в европейската класация. В ЕС нещата са прости. Всички завършващи средно образование се явяват на матура. Матурата има две нива. По - високото второ ниво служи за вход във ВУЗ. Покрилите това ниво се записват в избрания ВУЗ / има ограничен брой места за определени специалности , където има класиране по успех от матурата/ , но входа е свободен и поема почти всички желаещи. ДО ЗАВЪРШВАНЕТО "ИЗХОДА" ОТ ВУЗ СТИГАТ НАЙ ДОБРИТЕ И МОТИВИРАНИ СТУДЕНТИ. ТОВА Е СИСТЕМА ЗА ПОДБОР НА НАЙ - КАЧЕСТВЕНИТЕ КАДРИ , А НЕ КАКТО Е В НАЩИТЕ ВУЗ - ЩОМ СИ ВЛЯЗАЛ НЯМА НАЧИН ДА НЕ "ВЗЕМЕШ ДИПЛОМА. ЕТО ОТ ТУК ИДВА КАЧЕСТВЕНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ СУ/ БЪЛГАРСКИТЕ ВУЗ/ И ТЕЗИ ОТ ЕС И САЩ.
ЕДИН СПЕЦИАЛИСТ ЗАВЪРШИЛ В ЕС Е МНОГО ПО ЦЕНЕН И ПОДГОТВЕН. дА НЕ ГОВОРИМ , ЧЕ В ПРОЦЕСА НА СЛЕДВАНЕТО СИ Е УСВОИЛ НА МНОГО ВИСОКО НИВО ЕДИН ЗАПАДЕН ЕЗИК.
УБЕДЕН СЪМ , ЧЕ НЕ ВЪВЕЖДАНЕТО / ИЛИ ФИКТИВНОТО ВЪВЕЖДАНЕ/ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НОРМИ В ОБРАЗОВАНИЕТО ГОВОРЯТ ЗА ОПИТ ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ СРЕДИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО И СКРИТАТА КОРУПЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО.
16 Юли 2009 11:55
Доста е паднало нивото на всичко в държавата ни.
16 Юли 2009 11:59
За жалост българското висше образование катастрофира. Но вината не е само негова - гимназистите не са никак добре подготвени, а летвата на приемните изпити е много занижена. Но ако се вдигне, университетите ще останат празни. От тук и нуждата да се преповтарят неща, които би трябвало да са усвоени в гиманазиите. Но не са. Малцината новоприети студенти, които са добре подготвени, остават с усещането, че си губят времето и буксуват на едно място. Което ги навява на идеи за обучение в чужбина, и който може - заминава. Това допълнително сваля качеството. В университетите трябва да влизат добре подготвени млади хора, но къде ги?
16 Юли 2009 12:02
samweims,


Малка поправка, ако позволиш: UNED е университета за обучение от разстояние - UNIVERSIDAD de EDUCACION a DISTANCIA ("надомно", без прсъствие на лекции). Има мног държавни университети, най-големият и престижен е Complutense в Мадрид. Бройката на частни и държавни не мога да ти кажа, но и там нивото варира. С добро реноме е също Universidad Autonoma de Madrid (UAM), напр. Има и много добри частни (напр. ICADE, пo икономика - Натиснете тук).

Редактирано от - Mars Attack на 16/7/2009 г/ 12:15:20

16 Юли 2009 12:19
Току що гледах на новините репортаж за кандидатския изпит по история в СУ. Един юнак искаше да му се падне нещо от Вапцаров или Вазов. Като му казаха. че изпитът е по история, той каза: "А, да". Едно момиче каза: "На мен повече ми върви Третото бълг. царство"! Върви! Кво има да ти върви? Учиш и толкоз! Та така! Кви демографии има тук? Всеобщ мързел и безхаберие!
16 Юли 2009 12:42
hamel,


А най-много "им върви" чалгата, Азис и "Мюзик Айдъл" ! ...

Ама там дипломи (засега) не дават. Макар че, както е тръгнало, всичко може да се очаква.
16 Юли 2009 13:26
Последният Мюзик Айдъл ми хареса. Единственият, който съм гледал, но Преславчето е страшно чаровна.
16 Юли 2009 13:29
Трагично!
16 Юли 2009 14:11
Betzo, много точно и ясно е казал какви са проблемите на българското средно и висше образование: лоша организация и ниски морални и професионални качества на преподавателския състав. Но нали повечето от изказалите се сте от бранша, се правите, че не го виждате. И все учениците и студентите ви са лоши. Не са лоши, а само млади. И като всички млади, подскачат според височината на летвата. Щом им поставяте ниска летва, подскоците им ще са ниски.
16 Юли 2009 14:13
Кризата за студенти показва, че е време
да се промени и моделът
на финансиране на университетите.

Ей в това е заровено кучето - пари на калпак - колкото повече, толкова повече. Отделен е въпросът колко са тези пари - мизерия!
За конкуренция ще говорим, когато се позакрият университети, в които се ходи "за лесното" и се нароиха тъкмо поради горепосоченото финансиране.
За качествени студенти пък ще си поприказваме, когато благосъстоянието на нацията позволи да не са по принуда и продавачки или бармани.
16 Юли 2009 14:16
Грубер,
Глупости приказваш.
16 Юли 2009 14:52
л-т Грубер:

"като всички млади, подскачат според височината на летвата. Щом им поставяте ниска летва, подскоците им ще са ниски".


Това е вярно, но е част от проблема. "Летвата" я слагат (високо, ниско) не само образователните институции (средни и висши, министерство), но и семействата (родителите). Оттам почват нещата. Ако там ги "изпуснем", после става много трудно или невъзможно да се компенсират пропуските.
16 Юли 2009 14:56
Глупости? Като не ти оттърва да признаеш истината що да не я наречеш глупост. И да се правиш, че не я виждаш. Най-лесно е. И удобно.
16 Юли 2009 15:06
Не си спомням кой, кога и по какъв повод употреби израза "опростачване на обществото". Тъжно, но факт. Резултатите се виждат навсякъде, във всяка област, дейност, обществени порядки. Ние произвеждаме и възпитаваме простаци. Изключения има - редки.
16 Юли 2009 15:12
Генетик, няма никаква мизерия. Парите, които дава държавата и които ви доплащат студентите не са чак толкова малко, ами вие, преподавателите, сте много. И ги пилеете за глупости. Я си кажи, ама честно, колко сте преподавателите във вашия факултет (катедра) и колко студенти обучавате. Миналата година го смятах за Медицинския университет в София, по данните от сайта им. Излезе нещо от рода на 1 преподавател на 1 студент. Е такова чудо по света няма. Това, че за 30 години промените в програмата са само отпадналите идеологически дисциплини, е друг въпрос.
16 Юли 2009 15:33
Добре е че влизат всички желаещи, лошото е че излизат всички желаещи.
Все нещичко трябва да отпада ...
16 Юли 2009 16:21
БЛАГОДАРЯ л-т ГРУБЕР ЗА ПОДКРЕПАТА. МНОГО ОТ ПИШЕЩИТЕ В САЙТА ИЛИ НЕ РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС ИЛИ СА ЛИЧНО ЗАИНТЕРЕСУВАНИ ДА ПРИКРИВАТ СЪЩНОСТТА НА НЕЩАТА И ДЕЙСТВИТЕЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО.
Като родител минал през батаците в образователната ни система ще дам следните примери от битието на моя син, който в момента е студент във Виена по собствено желание и убеждение-разбира се с подкрепата на семейството и доста лишения и притеснения. За да бъда правилно разбран следва малко хронология:
1. Преди 7 години когато сина ми беше в началото на седми клас и ни предстоеше кандидатстване на една родителска среща в началото на годината в прав текст ни пристващите родители ни беше казано , че ако искаме децата ни да се класират в така наречените езикови гимназии- 1, 2 немска , англииска и т.н гимназии незабавно трябва да почнем частни уроци по математика и български. Учителката , която направи това предложение на следващата година от 31 у-ще отиде да преподава в 94 НЕГ по български език и литература. Частните уроци и курсовете ми струваха около 2500 лв. А имаше родители които нямаха тези финансови възможности , а децата им бяха добри ученици.
2.На първо класиране бяхме приети в така наречено "елитно" училище.В началото на 11 кл. на поредната безмислена родителска среща се разигра подобен на горе описания вариант. Като родители ние също виждахме , че учебния процес се провеждаше доста формално , особено по чуждите езици които се преподоваха. Отново две години езикови курсове по англииски немски , което ми струваше около 3000 лв.
3. Акцента на образованието в тези елитни училища е 10 дневна училищна екскурзия в чужбина на завършващите 11 кл. с цел "усъвършенстване на наученото в у-ще". Разбира се организаторите на мероприятието пътуват безплатно. Това ми струваще малко над 1000 лв. , но по - късно се оказа , че този разход е еднственият с реален резултат. Завръщайки се от екскурзията групата престояла 1 - 2 дни във Виена и моят син силно впечатлен от реалностите след една година ми заяви , че не иска да учи тук и заминава за Виена.
4.В 12 кл. непосредствено преди завършването/юни 2006г./ съвсем преднамерено в пресата се появиха статии , че матурите в българските училища са формални. Наложи се да се яви освен на двете задължителни матури и на още две по 1 и 2 съвременен европейски език, за да се здобием с официален документ от МОН , който по късно се наложи легализираме с други документи срещу скромна сума.
За езиковата подготовка на така наречените "елитни" училища смело мога да кажа , че с много малки изключения е архаична и не ефективна. Имам колеги на които децата завършиха френската, испанската и др. езикови с отличен успех у-ща и всички казваха , че на децата им е трябвало 5-6 месеца за да проговорят местният , реалният език. С моят син се получи същото и се наложи допълнителен курс на място по език.
Ето това са накратко нещата , които искам да споделя като родител и гражданин за системата на нашето безплатно и общо достъпно образование.
16 Юли 2009 16:30
Да допълня: желанието за обучение (висше, аспирантура) се култивира у децата от родителите им, с личен пример и убеждение. А върху родителите (както и децата им) влияе обществото и ценностната му система.


Най-лошото, което се случи през последните 20 г. в това отношение е девалвирането на "исконни" ценности (етични, морални, семейни), които са държали "изправено" (борбено) обществото ни през историята и са му помогнали да оцелее през превратностите на съдбата. Трудолюбие, стремеж към усъвършенстване, упоритост, справяне с трудностите, постигането на нови знания и цели се подмени с псевдо-култура, чалга, мутренски ценностен модел и примери за "успех", насади се убеждението, че всичко може да се купи и е въпрос само на цена, и че парите са всичко в този живот. Как в тези условия да се възпитават децата ? Тоталната девалвация на ценностната система доведе и до кошмарните престъпления сред младите хора, консумацията на дрогата, и т.н. язви и пороци, които гледаме пред очите си.
16 Юли 2009 16:46
Прав си Ma'Att!
Във връзка с качеството на висшето образование под всякаква критика е не само НБУ, а и всички "много Свободни Университети". Продават се легално дипломи и това страшно девалвира висшето образование. Жалко за децата, дето учат в тях!
16 Юли 2009 16:52
що ги жалите преподавателчетата бе??? през 90-те държавата понеже нямаше пари за нормални заплати и не искаше да увеличава и без това високата безработица им даде право да си играят на бизнес и да преподават в безчет ВУЗ-а. сега обаче заплатите им са прилични и могат да оцелеят и само с една. следователно трябва да се приеме една много проста и ефективна мярка и да се сложи край на печалбарството, което е основна грижа на академичната ни университетска общност: "1 преподавател може да преподава в 1 университет или филиал на чужд вуз на територията на българия". ако иска няма проблеми да преподава и в чужбина, но при строг контрол върху графиците за да не се окаже че разстоянието софия-киев се взима за около половин час когато на всичкото отгоре няма и полети! друга тема е че студентите не трябва да имат право на труд през семестъра, но пък стипендиите трябва да се равни на сбора от месеците в 1семестър умножен по средномесечна заплата, за да може и последното сираче от някой дом благодарение на знанията и труда си да получи добро образование без да се чуди как да оцелее. и по-важното - на студентството да спре да се гледа като на преходен период за трудоустрояване в големия град за гастарбайтерите.
16 Юли 2009 16:54
Скоро сигурно и с 2 ще може да се влиза във ВУЗ.
16 Юли 2009 17:04
Някога имаше едно училище, викаха му ЦРУ-то. Там приемаха всички хулигани, побойници, пияндета, двойкари и тройкари и тем подобни, които се бяха провалили на всички опити за влизане в що-годе свястно училище. Нещо като последна стъпка преди ТВУ-то... Обаче поне им даваха занаят, та като излязат после, на който му е дошъл акъла, да изкарва насъщния с двете си ръце.
Сега има НБУ (и всички производни) - университет, чиито дипломи НЕ СЕ ПРИЗНАВАТ от нито една сериозна институция в Европа (за хАмериката не знам, той НБУ-то нали се финансира с американско-еврейски парички). Университет - люпилня на лентяи, университет, където всички влизат различно умни (доколкото може да се нарекат умни кандидатстващите в такова място) и излизат еднакво тъпи и ограничени. И заемат легално местата на хора, които са излезли от престижни ВУЗ-ове. Тези хора бягат навън и мият чинии или клозети, за да изкарват това, с което биха живели нормално в собствената си държава, но не и там, където са.
За Азис и другите "светила" въобще нямам думи. Пародията "Мюзик Айдъл" не съм гледал никога, не смятам и да гледам това сборище на бъдещи и настоящи проститутки, селяндури и изпаднали типове! Същото се отнася и за т.нар. "ВИП Брадър" - събрани на едно място леки жени (с малки изключения), световно неизвестни (дори за много хора в България) личности, наркомани и пияници...
Жалко за България...
16 Юли 2009 17:43
Бург Гаски,


Най-лошото е, че това важи и за такива професии като лекари, полицаи и т.н., където става дума за живота на човека (погледни в "горещи новини" за полицая, дето застрелял приятелката си на 17 г.)...

Или строителен инжинер, чиято сграда може да се срути и погребе сума ти народ.
16 Юли 2009 17:48
Обикновено като стане дума за образование, разговорът започва с една глобалма загриженост за бъдещето на нацията и завършва с това, че основният проблем е в преподавателите - частни уроци, частпром, не ходят на работа, с една дума безделници и тунеядци. Приказва се с апломба "а не съм поискал, а не съм станал един академик, барем". Правят се безумни сравнявания с чуждестранни университети - от Интернет, разбира се, без да се поставят нещата на сравнима основа. Проблемите са много. И с преподавателите и с много други неща. То не става под една статия да се поставят и разгледат даже и една хилядна от тях. Били заприличали на "битпазари". Е, що пък точно на битпазари? И в кое учреждение нещата не са поставени на печалбарска основа? Ми даже и в болниците и в погребалните агенции е така. Що в университетите да не е така? Че преподавателите да не са по-глупави от останалите? Да не би да нямат семейства? Та, кое тогава в държавата ни не прилича на битпазар?
16 Юли 2009 17:56
hamel-e,


Проблемът не е в това, че се плаща, най-вече като се говори за частните университети, където хич не е евтино, а в качеството на продукта (образование), който се предага/продава. Вината не е само на преподавателите, или на министерството, и т.н. Но както за всяко нещо в една държава, и в тази сфера "рибата се вмирисва откъм главата". Винаги има изключения, но приципът и тук действа.
16 Юли 2009 18:07
Siol En Добре е че влизат всички желаещи, лошото е че излизат всички желаещи. Все нещичко трябва да отпада ...

Таман вчера, пак по ТВ-то (забравих кое), имаше репортаж от СУ. На някакъв изпит в правото, на ликвидация са пратени над 100 души. Имало и тест и устно препитване. И един от двойкаджиите, вместо да се засрами, почна да разсъждава, че "двойката била оценка, когато нищо не знаеш". Значи, ако си знаеш фак. номер, името на изпитвача и названието на дисциплината, може би имаш право да претендираш за три. И на всичко отгоре извикали телевизия!
@Марсе, за да се постигне високо качество, е необходимо поне едно нещо - сериозна работа, но и от двете страни. Едната страна - студентите, е много проблематична.
16 Юли 2009 18:15
Грубер,
отново: говориш глупости!
Дори не говориш, а спускаш лозунги тъдява.
Съвсем дори не ми се влиза в по-пространен диалог с теб, най-малкото поради дълбокото ти непознаване на проблематиката и на хората, които истински се борят за подобряване на нещата.
16 Юли 2009 18:16
hamel,


Прав си и смятам, както писах по-горе, че за това част от вината е на семейството и част - на самото общество и ценностната му система.
16 Юли 2009 18:32
Hamel разбирам , че не искаш да приемеш истината за образованието/средно и висше/ защото си най вероятно от тези среди. Явно ти си образован и умен човек. Не ти прави чест да се изказваш срещу интернет и "европейската класация на 500-те най добри ВУЗ" защото тя почива на разработена МЕТОДОЛОГИЯ приета в ЕС. Не са виновни младежите за това , че са принудени да учат в една измислена виртуална държава която е далече от реалностите на живота.
За състоянието на нещата във всички сфери и дейности в тази скапана държава сме виновни ние родителите им защото допуснахме да ни манипулират шепа олигарси - мафиоти от десетилетия. Олигархията няма интерес от образован народ. Не случайно на всичките тези мафиоти децата им учат в ЧУЖБИНА.
ЗА ТОВА ОБРАЗОВАНИЕТО Е НА ТОЗИ ХАЛ.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД