:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Тенденции

Ранно пенсиониране? Забравете!

Демографията показва, че на всички ще ни се наложи да работим по-дълго. Но не е задължително това да е лоша новина
Нарастващата продължителност на живот е една от причините за демографската криза, при която все повече пенсионери на практика са на издръжката на младите работещи.
Когато Ото фон Бисмарк въвежда първите пенсии за работниците над 70-годишна възраст през 1889 г., средната продължителност на живота в Прусия е 45 г. През 1908 г., когато Лойд Джордж налага изплащането на 5 шилинга седмично за бедняците, навършили 70 г., британците, и то предимно бедните, се смятат за щастливци, ако доживеят до 50 г. През 1935 г., когато Америка въвежда системата си за социално осигуряване, официалната пенсионна възраст е 65 г., което е 3 г. над средната продължителност на живота на американците. Държавната пенсия e въведена за малцината, които доживеят, и то за последните им дни.

Днес пенсията е за всички и често се получава за дълъг период от време, който може да се сравни с целия живот на предишни поколения. В Америка официалната пенсионна възраст е 66 г., но средният американец се пенсионира на 64 г. и се очаква да живее средно още 16 г. Средните разходи за обществените пенсиите в страните от ОИСР в момента се равняват на малко повече от 7% от БВП (а през 1935 г. в Америка са били 0.2 на сто от БВП). В някои страни това число може да се удвои до 2050 г. Да не говорим за цената на личните пенсии и за допълнителните разходи за здравна и дългосрочна помощ.

Макар схващането, че "всички остаряваме", да е банално, доста правителства, работодатели и хора тепърва осъзнават накъде води дългото пенсионерстване - към края на цялата концепция за пенсиите. Независимо дали ни харесва или не, се връщаме към света преди Бисмарк, когато работата нямаше официален финал. Този обрат няма да настъпи изведнъж, но подготовката трябва да започне отсега, за да сме сигурни, че когато неизбежното се случи, то ще е за добро.

А то трябва да е за добро, защото отчасти е предизвикано от един положителен факт - хората живеят все по-дълго. Продължителността на живота се удължава с 2-3 г. на всеки 10 г. Навремето столетниците бяха рядкост, днес само в Америка има 100 000 столетници. Това е свързано с други 2 демографски обрата. В повечето богати страни жените вече не раждат достатъчно, за да поддържат броя на населението, а бейби-бум поколението, родено след Втората световна война, започна да се пенсионира. През 1950 г. в страните от ОИСР на всеки 7 души на възраст от 20 до 64 г. се пада по един на възраст над 65 г. Днес това съотношение е 4 към 1 с тенденция да стане 2 към 1 до 2050 г. Това ще разруши държавните пенсионни схеми, които осигуряват преобладаващата част от пенсионния доход в богатите страни.

Изкушаващо е да си мислим, че някои от пробивите в трудовата сила в богатите страни могат да бъдат запълнени с имигранти от по-бедните държави. В момента те донякъде компенсират намалелия прираст на населението в развития свят. Но когато застаряването наистина набере скорост, недостигът на пазара на труда ще стане така осезаем, че притокът на имигранти ще трябва да се увеличава в пъти в сравнение с днешния. А като се има предвид политическата съпротива спрямо настоящите нива на имигрантски поток, това изглежда малко вероятно.

Хората, компаниите и правителствата в богатите страни ще трябва да се адаптират. Има признаци, че населението и фирмите започват да го правят. Много работодатели запазват предразсъдъците си към по-възрастните служители и това невинаги е без основание: ефективността на ръчния труд например намалява в средната възраст, възрастните хора усвояват по-бавно и се адаптират по-трудно към нови технологии. Но пък не е задължително в следпенсионна възраст да вършиш същата работа и да заемаш същия пост, на който си бил. В Япония, където пенсиите са направо спартански и много хора над 60 г. и 70 г. все още работят, големите компании като "Хитачи" например намират начин да преназначат персонала след пенсиониране - на друга длъжност и с по-ниска заплата.

Като цяло работодателите не са много изобретателни. Но в търговски вериги като Wal-Mart или британската B&Q, както и в McDonald's започват да наемат пенсионери, защото клиентите ги намират за по-приветливи и по-полезни. Пък и недостигът на квалифицирани кадри с умения вече създава нови възможности: през последните една-две години кризата за инженери в Германия накара доста компании да върнат на работа старите си кадри. Когато трудовата сила започне осезаемо да намалява към 2020 г., работодателите няма да имат голям избор.

Колкото до възрастните служители, голяма част от тях предпочитат да работят и след пенсионна възраст. Неотдавнашно изследване на Financial Times/Harris показа, че повечето американци, британци и италианци биха работили по-дълго за по-високи пенсии, макар че германците например не са чак толкова ентусиазирани. И в това има резон - ако работата не е много тежка, много хора биха се чувствали по-добре и интелектуално, и физически, ако не си стоят просто у дома. Мнозина от бейби-бум поколението твърдят, че не биха се оттеглили завинаги, а предпочитат да продължат да работят на съкратен работен ден.

Могат ли правителствата да гарантират, че тази неизбежна промяна ще премине гладко? В близкото минало някои политически решения стигаха до демографска лудост - например схеми за създаване на нови работни места чрез насърчаване на възрастните да се пенсионират по-рано. Други мерки пък стават все по-приемливи и разумни днес - преносимостта на пенсиите, насърчаване на миграцията, на личните пенсионни и здравни вноски. Забраната на задължителната възраст за пенсиониране в частния сектор (както е в Америка) звучи логично, защото създава условия хората да се пенсионират поетапно. Но и възрастта за пенсиониране за държавните пенсии трябва да се изтегли назад във времето. Настоящето повишаване на прага до 67- или 68-годишна възраст компенсира единствено вероятното удължаване на продължителността на живота. 70 г. биха били по-подходяща възраст за пенсия. Засега само Дания предприе радикални мерки и обвърза възрастта за пенсиониране с предполагаемата средна продължителност на живот.

Някои мерки ще бъдат непопулярни. Частните пенсионни вноски например миналата година загубиха почти четвърт от стойността си - ужасяващите 5.4 трилиона долара. Но както изтъква икономистът Хърб Щайн, "ако нещо не може да продължи вечно, то все някога ще спре". Така че по-добре да се опитаме да се радваме на последиците.
Снимка: Борислав Николов
В България пенсионерите често протестират срещу ниските си пенсии. За следващите поколения обаче пенсионирането може да стане лукс.
35
7227
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
15 Юли 2009 23:13
Да си ми връщат осигуровките тогава!!! Всичките на куп - за 32 години назад, осъвременени според инфлацията през това време.!!! Дето имаше възможност човек да се пенсионира и да поработи още 5-10 годин, та да се почувства по-така преди да се върне окончателно на село.... и това ни отнеха мискините. Гадни кръвопийци, изедници, душмани неидни.
Ай, сиктир - както казва един съсед!
16 Юли 2009 01:00
Пенсионирането трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за Работодателя и ДОБРОВОЛНО за Наемния работник- т.е., ако Наемният работник пожелае, Работодателят му да е задължен да го пенсионира! В този случай да НЯМА значение възрастта и трудовият стаж за пенсиониране, а пенсиите да се изплащат за период/години/ ПРОПОРЦИОНАЛНО на направените Вноски за пенсия! Примерно, за 30 г. правени вноски 20 години да се изплаща пенсия- ако Пенсионерът ги доживее или надживее!
16 Юли 2009 01:04
Всъщност в Япония и Корея от големите компании (Сони, Самсунг....) се пенсионират на около 45-50 години от средни инженерни позиции. Компаниите изплащат накуп застраховките (по една месечна заплата на изработена година) накрая и с тях може да се започне малък бизнес - ресторантче например. А от 65 години се получава вече и пенсия.
16 Юли 2009 01:16
Колко навременна статия - напомни ми за поговорката за жабата, бивола и подковаването.
16 Юли 2009 01:36
Това , което статията ИСКА да каже е , .... че плащалите вноски за пенсии ... в един определен момент няма да получат НИЩО ! Въпреки задължението което имат работодателя и работника до момента и в бъдеще ... Та така и ... в Лондон ... вчера .
Държавата намеква , че ще се откаже едностранно от договора си с данъкоплатците . Държавата ви казва , че позволи на спекулантите да се подиграят с вас , задължените да плащате пенсионни издръжки, и че ги оставя ненаказани ...
Държавата ви каза, че взе парите , но върпоса не се урежда ... Коя държава ли ? Ами вече са две, капиталистически и двете - САЩ‌ и Англия !‌ България какво е ?‌ ‌ Само не ми е причислявайте към социализма или комунизма - всичко е приватизрирано !
Вчера коментарът ми беше - Лондон да не се измъчва и направо да спира пенсиите !‌
Крюто ми направи заблежека, че не чета ... Сигурно е права, няма начин да не е .‌
Моите пенсионни отчисления се увеличават от години с увеличаване на заплата ми ... а пенсията ми като предварително изчисление от няколко годиини пада и от 2007 съм загубил 30%‌ от проектираната ТОГАВА‌ пенсия. Т.е. аз работя по-дълго и плащам всяка година все повече и повече , а ще получавам ВСЕ‌ ПО-МАЛКО‌ и ПО-МАЛКО‌ !‌
Най-добре, живеят тези които са затънали в заеми , харчат на поразия и не мислят и да връщат ... няма да има на кого ... Аз ще им дължа ... пак. ‌
Изгоряха и частните фондове, там където половината форумци ви съветваха да си инвестирате парите ... за да не сте капо от държавата ( тази която защитава същата система !!! - ЛОГИКА‌ ‌ !!!‌
Коя е тази толкова странна система ... ?‌ Капиталзимът е страхотен !‌ Успя да се самосъсипе в почти пълното отсъствие на социализъм ... Цирк , я !‌

Редактирано от - San De Cannes на 16/7/2009 г/ 01:50:19

16 Юли 2009 02:25
При застаряващо население и намаляваща раждаемост разходопокривната сисема е обречена. Тя е добра при млади нации с висока раждаемост. Като Албания или Турция. Но е обречена в стара Европа и в България.
-
Единственият шанс все пак да има някаква пенсионна система, то това е фондонабиращата. Но ще кажете и тя се дъни. Да. Но дъненето й не е защото сама по себе си е лоша, а защото бе вкарана в общата система на финансови спекулации и балони.
Ако примерно набираните от пенсионните фондове средсва се влагат пряко и единствено в нови производствени мощности и развитие на модерни технологии за производства на реални и неконюнктурни "пипаеми" продукти за потребление, то дори и в най лоша пазарна конюнктура ще могат поне да задоволяват в натура потребностите на пенсионерите.
-
Пример (в най лошия случай) - парите на застрахованите от един фонд се инвестират в закуруване на земи и техника за селскостопанско производство, в фабрики за преработке и производство на храни, в електроцентрали и мрежи и т.н. и т.н., което означава, че съществуването на застрахованият пенсионер ще може да бъде натурално гарантирано. И тука пазарната конюнктура не е от голямо значение - потребителите на продукцията са гарантирани.
16 Юли 2009 02:30
Ще го кажа и по друг начин - застраховайки се в един пенсионен фонд ти всъщност купуваш акции от един цялостен производствен комплекс със затворен цикъл, от който обаче имаш право да се ползваш, във вид на пари или натура, чак след като настъпи договорената ти възраст за пенсиониране.
16 Юли 2009 03:31
млади нации колкото щеш, висока раждаемост бол, и глад ги гони:на възрастни години на наргеле и под сянката ще блажат.засега се спасяват: като прелетните птици
някои, с многото дипломи, дето са големите сметанки, корени на квадрати, объркаха сметките и сега сме на автопилот.да ми върнат, това което досега над 30 години съм заделял, и здравните ми отбивки (не съм боледувал с болнични един ден ) и да си бият шута.
как да не плачат някои по бай и социализъмъ му, дето по 25 години се клатикуреха на пенсия и допълнително се синекуреха , а сабалянка се чудеха на коя кълка да се обърнат.трябва човек да се е доста преуморил и да му е бая бодро, за да му се иска да се тюхка и след 65:бъдещето на алцхаймерите е на конвейра.
16 Юли 2009 05:30
"Частните пенсионни вноски например миналата година загубиха почти четвърт от стойността си" Разбира се, че са отишли в джоба на собствениците на съответните фондове. То си беше ясно, че всеки сам трябва да си избере пенсионния фонд /частен или държавен/, но кой ти слуша. Стана като банките - раздадени несъбираеми кредити и фалит, а банкерите получиха тлъсти премии.
А пък в България през 1997 държавата се срути, но се появиха кредитни милионери. Правителството на БСП им даде парите, а няколко месеца по- късно, народното събрание, доминирано от СДС, узакони пладнешката кражба. Пък Костов иска сега хората да гласуват за него.
16 Юли 2009 07:54
А на мен ми е интересно откога превод на цяла статия от едно списание (Икономист, 27-и Юни) е "по материали от чуждестранния печат"? Малко ме съмнява това да ти позволява да ползваш чужд материал за без паре.
16 Юли 2009 08:02
А в Б-я средната продължителност намаля ли за последните 20 г. ? Да а а. Увеличават ли пенсионната възраст? Д а а а. Искат ли още да я увеличат? Да а а . Намаля ли % на средната пенсия към средната заплата? Да а а а. Ама иначе статията е интересна.
16 Юли 2009 08:24
Българчетата сме толкова наплашени, че се появяват и мнения като на San De Cannes . Това , за което английското правителство се обяви е да няма задължително пенсиониране на определена възраст , а само ако работникът пожелае. Което е съвсем различно от това да не ти дадат пенсия.
16 Юли 2009 08:31

Според Мен Пенсионирането е ТОТО !!!!!! Внасяш осигоровки, но не знаеш дали ще Я ползваш . Първо ГОСПОД трябва До ти даде възможност да "набереш" възраст и второ парите от осигоровките да не се "ИЗпарят"
На слука.
16 Юли 2009 09:40
М да. Не е важно каква пенсия ще взимаш-важно е колко време ще я взимаш.
16 Юли 2009 09:47
Санчо плаче ли, плаче... Е, и моите пенсионни фондове поизгоряха, ама и да се тръшкам няма полза.
Хората си го казват: при тази демографска структура повишаването на пенсионната възраст е неизбежно. И то не че някой иска нарочно да накара възрастните да работят, а обществото няма друг изход.
Така че да си заделяме пари за старини, да инвестираме парите си някъде и да разчитаме на децата си да ни подкрепят с някой лев. Както ние сега подкрепяме родителите си.
16 Юли 2009 10:21
Какви осигуровки да ти връщат, братче? Те отдавна са...тю, тю!
Сан -
Круела,
Санчо плаче ли, плаче... Е, и моите пенсионни фондове поизгоряха, ама и да се тръшкам няма полза.
Хората си го казват: при тази демографска структура повишаването на пенсионната възраст е неизбежно. И то не че някой иска нарочно да накара възрастните да работят, а обществото няма друг изход.
Така че да си заделяме пари за старини, да инвестираме парите си някъде и да разчитаме на децата си да ни подкрепят с някой лев. Както ние сега подкрепяме родителите си.

Той поне плаче. А ти си се примирила, навела глава, викаш: "Ами давай! Барем да не боли много!".
Че и акъл даваш как кротко, тихо, с наведена главица да се опитваме да оцеляваме. Нервите да пазим, че не се възстановяват. Та да бачкаме яката за тия, дето хем ни лъжат, хем крадат, хем ...Така де!
16 Юли 2009 10:30
Камилчетата ще ви товарят и гърбят докато се споминете!
Проблема е, че няма достатъчно работа и за хората в дейна възраст.
Голема мизерия се задава....

Редактирано от - Kotka на 16/7/2009 г/ 10:50:49

16 Юли 2009 11:04
Ранното пенсиониране на полицаи, военни и други не е правилно. все едно да пенсионираш фудболистите и манекенките, защото вече не могат да играят футбол, или вече не са млади... Просто след определени години сменят професията и - това е. И пак си работят.
Те и сега работят, обаче получават и пенсия...
А казваме че не стигали парите за пенсии...
16 Юли 2009 11:22
фиксирана осигуровка за всички работещи, еднаква пенсия за възраст и трудов стаж, минимална социална помощ за тези, които нямат достатъчно трудов стаж и от там нататък всеки да се спасява. Който иска и може да работи до 100 години ако е в състояние, който иска да инвестира в частни фондове, акции, недвижима собственост. Изобщо, всеки да планира сам жизнения си стандарт за старини. Пенсията да му гарантира само, че няма да се спомине от глад.
16 Юли 2009 12:27
suhar -


Сан дьо Кан,


"Скапа се" (провали се) този модел на капитализъм, въведен и развит от чичко Рейгън и леля Маги в края на 70-те ("неокон"-а). Базиран на минимален държавен контрол, спекулация, финансови фокуси и т.н. перверзии. Сега всички му сърбаме вкиснатата попара. Колкото повече развит е този тип капитализъим, токова по-яко го духа страната. И обратното. Надявам се тези, дето дърпат конците, да са си взели поука и реформират сериозно модела, щото иначе лошо ни се пише на всички, и най-много - на бедните нации с малко ресурси (парични, човешки, материални). И не за друго, а защото в суматохата те самите доста губят, че някои тайфунът съвсем ги измете. На други, като изрода Мадоф - доживто в панделата (аз бих го обесил на първия стълб за назидание на останалите капути).

Редактирано от - Mars Attack на 16/7/2009 г/ 12:30:00

16 Юли 2009 13:47
Ако правилно съм разбрал - статията казва 2 неща:
1.Досегашната система вече не работи
2.Какво да се прави, за да запазим същата система
Разбра се, че по принцип пари има много. Само дето силно куца разпределението. За да видим де е изхода от положението - да погледнем тия, дето вече са го намерили. А именно - членовете на разни бордове и управителни съвети. Защо в Microsoft работят рекорден брой милионери - щото са им високи заплатите ли? Тц - защото част от заплащането е опция за закупуване на акции на преференциална цена.
Частните пенсионни вноски например миналата година загубиха почти четвърт от стойността си - ужасяващите 5.4 трилиона долара.

Ами напълно естествено - щом са инвестирали в активи, които са се обезценили покрай световната рецесия.
А да се разчита на емигранти, увеличаване на пенсионната възраст и т.н. козметики... [/code]

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
16 Юли 2009 15:34
Все пак пари за пенсии можеше да има в резерв, ако парите от приватизация се натрупваха в някакъв фонд, ако приватизцията беше извършена на реални цени, а не срещу мизерни комисионни в личните джобове, ако Агенцията за приватизация и кой знае защо създадената Агенция за следприватизационен контрол си вършеха работата и си събираха дължимото от неизпълнилите договорите си приватизатори, ако парите от приватизацията държавата ги влагаше в инфраструктурни обекти, които да подпомагат бизнеса и днес да не се плащат от мизерните доходи на хората, ако не беше малоумието с масовата приватизация, чрез която се ограби цялото общество и боновите книжки се претвориха в частни яхти, самолети и имения на Николай Баневци, Тадаръковци и пр. ... ако, ако.... и накрая едно голямо АКО
16 Юли 2009 17:18
Авторът като препоръчва експлоатация до последна капка кръв, поне да беше посмял да се подпише, а не да се крие зад "чуждестранен печат".

Иначе - пенсионерите по обективни причини са затруднени да работят и винаги ще бъдат. Абсурдно е да се сравняваме с времето на Бисмарк, към което жадуват да ни върнат, защото оттогава производителността на труда се е увеличила изключително много, така че допустимото съотношение между работещи и неработещи се е променило много. Ако пък населението не се възпроизвежда така, че горе-долу да се поддържа на стабилно ниво, то в дългосрочен план нищо не може да му помогне - дори геноцидът над пенсионерите. А една сериозна причина то да се възпроизвежда зле са другите форми на "затягане на коланите" и все по-невъздържана експлоатация, които правят отглеждането на деца все по-затруднително. Вместо да се улесни отглеждането на деца чрез социални мерки, елитът с присъщата си "далновидност" предпочита да разчита на стимула на архаичната традиция (на практика форма на принуда), който става все по-нереален за собственото им население и е актуален главно за имигранти от Третия свят. Опитът да се прехвърли целият проблем върху пенсионерите (които в мнозинството си искат да работят до края на живота си - или поне известна част от тях искат да работят до по-късно, ако това е условие, за да им увеличат пенсиите - или поне, като им смъкнем пенсиите достатъчно, сами ще ни запросят за работа) е типичен за политическия климат на епохата.
16 Юли 2009 17:28
Анонимен, "авторът" е списанието "Икономист" - преводачът обаче е пропуснал да го спомене това, оти тия статии пари струват.
16 Юли 2009 17:39
Така е Крю, ... можеш да си диферсифицираш пенсионните спестявания на 10 места. Слагаш си яйцата в различни кошници , нали !?‌ Каква мисъл, какво прозрение , дълбочина на погледа , аз съм приятно поразен и парализиран от интелектуланта мощ на тази брилятна в основата си стратегия !
Ами само да попитам , .... не заделяхме ли вече, ... или нещо съм пропуснал ?‌
Някой не събра ли яйцата от кошниците ?‌ Събра не само тези които бяха там, а направиха заявка, че ще събират още .... Направи го държавата, .... капитализтическата, ... гаранта на обществото ... тази с армията и полицията.
Не знам какво отделяте в Ирландия , ама с износ на мърша няма да е много ... утре ( т.е. в близко бъдеще ) по улиците на Северен Белфаст ще стане още по-напреганто, защото зад религиозните или политически конфликти всъщност се крие социалната несправедливост. Изходът не е в капитализма - Земята има ограничен ресурс, ако това може да бъде осъзнато ... Сигурно е страшно трудно и толкова абстрактно !?‌
Изходът е в приемането на идеята за социално равенство .... на минимално ниво на потенциална енергия ( в консумативен смисъл ), при този начина на развитие ... Необходима е нова световна стратегия , как да живеем в бъдеще . Тя не засяга само енергиините ни ресурси, а всеки аспект на нашия живот. Ако това не стане скоро ... един от изходите е ... война и той за сега е най-верояния ...
16 Юли 2009 17:39
Героинята в един съветски филм (Старци разбойници) споделяше мнението си, че човек трябва да е "пенсионер" до 35-тата си година, а да работи след това.
Всъщност, нека се върнем два века назад - какви пенсии, какви пет лева? Освен "прогрес", в развитието на човечеството може да има и "регрес". Най-радикалното решение на проблема с пенсиите е тяхното абсолютно премахване (без изключения). В началото ще е малко стресиращо, но след един век хората ще примат подобно нещо като напълно в реда на нещата - както е било например по времето на датския крал Кнут. И така, действайте радикално господа политици.
16 Юли 2009 17:54
Да цитирам един любим автор - пенсиониран орел да сте виждали?
16 Юли 2009 18:05
Има и .... по-истински решения от премахване на пенсиите за любителите на пенсионния радикализъм ... Готови ли сте ?‌ Премахването на пенсионерите ...
Това сега как ви се струва ? Логична следваща стъпка, идиотизъм ... или ... !?
Може да се премахне и медицинската помощ за преждевременно родените, болните деца ... хората с хрончини заболявания , тежки такива, спираме операциите и медицинските изследвания ( то и там толкова пари отиват , а и лекарствата са скъпи ) ... После се пренасяме на тези , който не са достатъчно ефективни в обществото , не работят много добре ... бавнички , несръчни или забавени в интелектуалното си развитие ... Спестяваме и от тук ... После издебваме съседа , докато спи , той е готин, работи добре ... ама ние го рпавим превантивно , за да не ни довърши той някой ден ... Някакви други идеи ?‌
Крю , само да добавя за спестванията ... Ти предлагаш на 10 Септември 1944 да отоврим частна мандара, .... пак ... Така ли да те разбирам ?‌ Давам пример близък до твоите разбирания за света.
16 Юли 2009 20:53
Попрочетох, ама като стигнах до примера с Wal-Mart и Маки-Доки, дето започнали да назначават пенсионери защото били симпатични на публиката и ми стана някак си смешно. То ако имаше как, тия и пеленачета щяха да назначават, стига да има кой да им ги дава без пари

Като цяло тези "тенденции" ми прозвучаха като добре познатото от близкото минало: "Това няма алтернатива!".
Може и да има, но след като сме тръгнали да се убеждаваме, че няма - значи няма
16 Юли 2009 21:26
Има и трети вариант, по нормален, като тука така. За бедните гарантирана, пък макар и малка държавна пенсийка, докато за богатите възможност, разбирай данъчно облекчения да си влагат парите в гарантирани пенсионни влогове. Пари, които ВИНАГИ са твои, когато и да си ги поискаш, пари които не се ПРИСВОЯВАТ след като пукнеш, а ги наследяват децата ти.
Просто а
16 Юли 2009 22:09
Ако се върнем във времената преди Бисмарк, пак ще се намери някой да напише "Комунистически манифест". Точно заради него Бисмарк и другите след него създадоха социалната държава, за да не рухне капитализмът. Кой тъпак сега мисли, че с геноцидни реформи ще закрепи "новия" капитализъм? Демографските проблеми изисквати имат хуманни и разумни решения. Примери има достатъчно, който не знае - да чете!
16 Юли 2009 22:58
Генек,
Аз съм го написала, ама кой да чете... няма друг изход, освен повишаване на пенсионната възраст. Не че някой го иска, не че на мене ми харесва, а такива са реалностите. Можеш ли да промениш възрастовия състав на населението?
След като въпросът с пенсионната възраст се поставя с такава острота и за социалните държави в Западна Европа, значи проблемът наистина е сериозен.
Другата алтернатива е да се натоварят работещите с още по-високи осигуровки.
Колко още могат да плащат по-младите и едновременно с това да издържат семейства и деца? Колкото пари се съберат, толкова се разпределят.
И аз съм почти на възраст, на която само преди 10-15 години в България жените вече се пенсионираха, но не смятам че е правилно и редно на тази възраст човек да получава пенсия.
16 Юли 2009 23:41

Модела-формулата за пенсиониране в BG e несправедлив.За последните 3, 4 години преди пенсиониране ако се осигуряваш на max ще получиш пенсия = на ср. раб. заплата за страната.Да не говорим за младите пенсионери.
Въпреки че статията е поръчкова, дискусия в обществото по този проблем трябва да има.
Пенсионирането трябва да е съобразено с продължителноста на живот и личния принос за обогатяването на фонда(вноските)
17 Юли 2009 00:18
Значи децата ни ще трябва да ни гледат нас ! ‌ Е , как ще стане ... като ние си гледаме децата , а те трябва да си гледат техните ... Ако започнем да се гледаме едни-други , ... то ще настане една голяма гледка ... За какво ни удържат пари за пенсии тогава ?‌ Нека от сега да се обяви великото наблюдение и наглеждане на всичките поколения и да спират да събират пари за пенсии от хората и да ги лъжат ! Каква наука е икономиката за да не може да предвиди кризите си , да не може да предвиди , инфлация , дефлация , свръхпроизводтво , печалби ... пенсии и т.н. !?‌ ‌ ‌ ‌ Ако така се работеше в областта на медицината , химията или физиката ... до сега нямаше да остане един жив човек на земята !‌
Въпросът не е само кой е стар и кой е млад, а защо ограбиха хората и защо ги лъжат ? Това е по-важния въпрос. Как една система която иска пари от мен и ме задължава да и плащам с уговорката, че ще ми връща след определено време парите ... ме ограби ....на практика ? Как тази система ще упражянава морален авторитет над мен и обществото сега ?‌ Това не е ли номера с пенсионните фондове в България , ... ограбени от комунистите, ... или нещо съмсе пообъркал ?‌ ‌ С какво капитализма се оказа по-морален или по-работещ !?‌ ... Въпросите са ми чисто практични, ... лишена са от теория. Аз не искам да се моля на детето ми да ме гледа, аз трябва да мога сам да се справям с проблемите си , а и не само моите , аз трябва да помагам на детето ми докато и то стане самостоятелно. Не искам някой да ме гледа и да съм му в тежест , аз съм поел своята си и мисля че ... това беше уговорката с капитализма и играя по правилата поставени от него ... Какво стана, какво се случи ... ?‌ ‌ ‌ Никой по света и сега не може да те накара да спреш да работиш, независимо от върастта ‌ !‌ Въпросът не е в това , Крю ... а в подигравката и жантажа на една система ... В‌ този момент на криза ... мислиш ли, че песнионер ще си намери работа ... за да си помогне или да се издържа ... и колко такива пенсионера , ще си намерят работа ... когато за същите пари чакат 20 годишни ... деца !?‌
Стига с теоретични подходи в нещо което дори не е наука - икономиката. Икономиката е елементарното знание да си правиш рационални изчисления с пари и стоки, да си ги организираш във времто и прострнаството както си пожелаеш. Използва се общо познание за света и няколко математически действия ( малко , огрничени и елементарни ). Това което на се практикува е шарлантаство, обида за хората които наиситна се занимават с наука ... недостойно и нагло и на такива като мен им е дошло до гуша ...честно казано.
17 Юли 2009 11:54
Санд1о, много, ама много съм съгласна с теб. Съгласна съм веднага да ми отменят всички данъци в/ху работната заплата, освен за зор-заман здравната осигуровка, макар че защо ли и да спрат да изплащат пенсията на майка ми./тя получава и за стаж и за възраст + 20% от пенсията на покойния ми баща/ Ако аз и давам това, което ми удържат в момента /само от мен, не от работодателя ми/ нейният нетен доход ще се увеличи почти 2.7 пъти
270%.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД