:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,552,251
Активни 155
Страници 9,197
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Ако битката с ЧЕЗ е загубена, значи законът търпи поражение

Когато разрешим техническите проблеми между Брюксел и България, ефектът ще бъде политически, казва еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Меглена Кунева
- Г-жо Кунева, ще присъствате ли на разговора между президента Жозе Барозу и премиера Бойко Борисов на 9 септември в Брюксел?

- Важното е комисарят от всяка държава да присъства достатъчно често, както се казва на брюкселски жаргон, в страната, която познава най-добре. Да бъде основният комуникатор на политиката на ЕК в страната си. И обратно - да направи всичко, за да изясни как работи Брюксел, особено за една нова страна членка. За мен това е възможно заради преговорите, които на практика ме поставиха в ситуация да познавам цялата българска администрация. И защото вече познавам добре брюкселската администрация. Още след избирането на премиера Бойко Борисов си казахме, че през август ще започна да работя с правителството, което е абсолютно нормално. При всички случаи бих го направила. За мен бяха изключително важни тези първи срещи с министрите на премиера Борисов. Трябва да кажа, че с тях установихме много добри, работни, динамични отношения. И с повечето от тях се чувам, откакто съм се върнала от България, почти всеки ден.Така че за мен е по-важно, че съм част от усилията да се постигне резултат от тази среща. А иначе тя ще бъде между двамата най-важни участници президента Барозу и премиера Борисов и съгласно протокола. Но по-важно е да продължа да правя възможното, за да има темпо в диалога между Брюксел и София. И министър-председателят, и президентът Барозу да имат една важна, определяща, делова първа среща. Убедена съм, че цялостното посещение в Брюксел ще бъде професионално подготвено от екипите на Министерство на външните работи и политическия кабинет на премиера.

- Какво би трябвало Борисов да съобщи или донесе като екшън-план, за да направи добро впечатление и да получи кредит на доверие и отсрочка за европарите?

- Темпото, динамизмът, откровеността са ключови за всяка първа среща на министър-председател с ЕК. Премиерът Борисов и Барозу се познават. Той се видя с него и когато дойде в София, виждат се и в други европейски формати. Тези човешки отношения вече са факт, между тях има изградено доверие. Президентът Барозу, разбира се, го поздрави след изборната победа. Тази енергия, която българските граждани дадоха след изборите, трябва да е част от енергичните действия на самото правителство. Там, където трябва, да се направят реформи. Да се демонстрира приемственост, където е нужна. За да може наистина България с всички сили, възможности, хора и приятели като Европейската комисия, с които разполага, да направи максималното. Според мен най-много боли от пропуснатото. И когато има грешка, тя се поправя и тогава не съжаляваш за това, че не си опитал. Но когато пропускаме възможности, това означава, че пропускаме времето. А това е наистина територия, която няма как отново да се завладее. Затова казвам, че ми прилича на преговорите. Защото това също е състезание за време.

- И все пак България има конкретен проблем - как да се отблокират 6 млрд. евро от фондовете на ЕС?

- Важното е София и Брюксел да говорят на един и същи език. Всичко, което мога да направя аз, е да обясня, да кажа какви са проблемите, кои са основните проблемни области. И в най-подробен план да кажем кои от нещата са технически, като информационни системи, като изграждане на статистика и т.н. Трябва да направим точен план по какъв начин могат те да се случат, което ще даде добро лице на България още в тези първи дни. Когато разрешим тези, условно да ги наречем, технически проблеми, техният ефект ще бъде политически. Защото в България под политическо ние разбираме едва ли не партийното, а всъщност правенето на политика е нещо повече. Когато дадени решения въведем на техническо ниво, ще имат много ясен ефект върху умението ни да проведем една или друга политика. Само след няколко месеца ще говорим за новата финансова рамка на ЕС и ние трябва да можем да участваме активно в тази дискусия.

- У нас изглежда, че системите не работят добре или никак не работят. Това ли е основният въпрос, за който Борисов трябва да предложи екшън план, или Барозу и останалите еврокомисари ще очакват да чуят в перспектива визията на правителството му?

- И двата кабинета ще представят темите си, не бих могла да предположа всички теми, по които ще говорят. Имам всички основания да смятам, че ще разискват и европейски въпроси. Ние имаме два съвета - през октомври и декември, на които ще се приема политика, валидна за ЕС в следващите 30 години, а бих казала и за света. Вероятно конференцията в Копенхаген в началото на декември ще мине в присъствието на Барак Обама и другите световни лидери. Там ще бъде и българският премиер. Това са неща, които ще ни помогнат да решим, включително и проблемите на ежедневието си. Защото ние не гледаме отстрани на Европейския съюз.

- Външният министър Румяна Желева каза, че на 9 септември ще е по-наясно за бъдещия български еврокомисар. Дали това няма да бъде съобщено или намекнато на Борисов от Барозу тъкмо на тяхната среща?

- Това не мога да кажа. За мен е важно всеки български министър и политик да чуят подкрепата на колегите си и да си помагаме, така че да може образът на България да бъде добър. В политиката няма индивидуален успех или неуспех. Мисля си, че колкото повече българи вървят и създават добър образ на страната си, толкова по-добре. Всеки в своята област, всеки по своя начин.

- Вие разговаряте с г-н Барозу, смята ли и в следващия си екип да запази същия портфейл на еврокомисар по защита на потребителите?

- Нямам представа. Ние всички пишем и правим визията за следващата комисия. Аз съм поканена в такава група в лично качество. Не мога да кажа какво ще бъде портфолиото, дали ще бъде в същия вид. Но смятам, че обръщането към потребителите като основни икономически оператори ще бъде много важно сега, по време на криза. Това е и икономически, и политически важно.

- Ако се абстрахирате от поста си в момента, можете ли да се съгласите с някои твърдения, че сега ни се полага по-престижен, икономически ресор в ЕК?

- България вече доказа, че може да се справи с въпроси като политиката за европейските граждани в Интернет, в енергетиката, в транспорта и околната среда, опасните стоки и услуги, наравно с другите представители от държавите членки. Искам да споделя, че значението на портфолиото се определя не от това как престижно звучи, а от това каква компетентност има в тази сфера комисията и къде са европейските приоритети. Например досега нямаше общностна политика в областта на енергетиката, но след климатичните промени работата на европейско ниво в тази област се усили. Важното е от работата на един политик да печелят хората, който и да е той, където и да се намира, каквото и да прави.

- Може ли да кажете как ще бъдат защитени българските потребители от компанията ЧЕЗ. Засега тази битка изглежда изгубена?

- Ако тази битка е изгубена, това означава, че законът и редът в България са претърпели голямо поражение. Защото българският регулатор предложи едномесечното отчитане да се върне. Европейската директива дава възможност за избор, но като се има предвид каква е възможността в нашата страна да провериш сметката си, каква е културата ни на потребители, чувството на защита, историческата роля на монополите, това беше посрещнато много добре от хората. Наистина ЧЕЗ не се подчиняват за връщане на едномесечното отчитане на тока при решение на регулатора и съда. Това дори не може да се предаде как е възможно да не се спазват изрични изисквания. През октомври ще имам енергиен форум, на който ще се разглежда общата енергийна сметка в Европа. Мисля, че тази сметка ще бъде поредният успех в политиката за защита на потребителите. Тя трябва да съдържа минимум информация и сметката да изглежда по един и същи начин, за да може потребителят да избере доставчика си. В нашия случай поне да сравним коя от трите компании е най-добра и да се стремим към нас потребителите да се отнасят с уважение.

- Предстои ви балканска обиколка. В този смисъл мислите ли, че България би могла да получи оферта и за еврокомисар по разширяването?

- В този мандат имах три големи цели. Да направя така, че първият български еврокомисар да има присъствие в ЕК, и да направя максимума от политиката, която ми беше поверена. Третата ми цел винаги е била подкрепа на съседите. Ще говорим за бъдещето, за това какво дава вътрешният пазар, какво може да се направи с политиката за защита на потребителите. Но най-важното е да сме сигурни, че когато самите те спазват критериите за членство, това ще бъде добре за хората и ще даде възможност на целия регион да бъде гледано по друг начин. За ресора не бих могла да коментирам изключителните прерогативи на президента на комисията. Но когато имаш професионализма и интереса към една тема, можеш да я работиш от най-различен ъгъл. Аз не крия моето пристрастие към темата разширяване, защото това е важно за ЕС и за България. Като комисар по защита на потребителите, като част от комисарите, които се занимават с вътрешния пазар, аз мога да правя това, мога да предложа моята гледна точка. Важното е да имаш визия, да знаеш как искаш да изглежда този ЕС, каква е силата на Комисията и как можеш да я използваш.
32
4813
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
31 Август 2009 05:45
Кунева -Пръмова
Целта и била да има присъствие в ЕК. И каква полза за България и българите от нейното присъствие? Никаква.
31 Август 2009 08:37
Отваряйки виртуалния вестник забелязах че някой бе изтъпанчил Кастро и брат му над заглавие, че властта можела да се предава и чрез избори. След като прочетох интервюто с горното недоразумение се убедих, че май са сбъркали снимката над заглавието на първа страница с тази над тази статия. Разбрах също и че това недоразумение май защитава потребителите от цяла Европа, но не и тези от България. Е, освен ако не си мисли че България не е в Европа... Може пък и да ви каже като му дойде времето.
31 Август 2009 09:01
Ползата, Лулчев, е изцяло лична - да си получава тлъстата заплата, привелегиите и да си гъделичка самочувствието. Благодарение на такива като нея, България няма никаква полза от членството си в ЕС. Никаква. Да не би сърбите да живеят по- лошо от нас? Напротив. Дори в Европа такива като нея презрително ги наричат "Йесмени". Тя НИКОГА няма да напусне залата и да им тръшне вратата след себе си /образно казано/, ако нашите, български интереси са пренебрегнати. Или да ги заплаши с демонстративна оставка. Третата и цел била "да подкрепя съседите". С което си прави зле воалирана самореклама. Само че, пропуска, че не е пратена там "да подкрепя съседите".
31 Август 2009 09:10
"Наистина ЧЕЗ не се подчиняват за връщане на едномесечното отчитане на тока при решение на регулатора и съда. Това дори не може да се предаде как е възможно да не се спазват изрични изисквания." - Ами много просто, не може един закон или изискване да противоречи на всякаква логика. Защото както се вижда биваt бламирани. Самото изискване за едномесечното отчитане е само популистко без каквъвто и да е смисъл. От една страна комисията казва на каква цена ЧЕЗ да продават ел.енергията си от друга ги карат да правят огромни безмислени разходи. В европа отчитането е даже на 6 месеца, че и година.

31 Август 2009 09:20
Пълно безсрамие: Царят подари на чешката държавна фирма дълготрайни материални активи струващи поне 10 милиарда лева. Всъщност те платиха 600 милиона лева + комисионни (евентуално). Стана много просто. Създаде се фирма "ЧЕЗ Разпределение Б-я"АД в която страната ни внесе съоръжения (ел проводи, трансформатори) и др. за 10 милиарда лева и в резултат получи 33% от акциите на фирмата. С този дял министърът няма думата в управлението на фирмата. Ав устава е написано, че ако тя остане без лиценз, прекратява дейността си. Тогава половин Б-я бе останала без ток. Така господарят на г-жа Кунева постави страната ни в шах от страна на "ЧЕЗ Груп"АД, държаща 67%.
Няма излизане от положението, освен ако държавата ни изкупи акциите от "ЧЕЗ Груп"АД, които не са длъжни да ги продадат или ще поискат примерно 8 милиарда лева. Нека видната цари9стка да мълчи, докато от "ЧЕЗ Груп"АД и техните дъщерни фирми у нас (няколко на брой) си правят каквото си искат.
Това е вероятно най-съпата далавера у нас. Точната дума е национално предателство.
31 Август 2009 09:20
Да, Alabala12, в Европа е на 6 даже и 12 месеца. Нека и у нас да е така. Но пък фирмите да се постараят да не грешат и да направят реалистични статистически оценки на индивидуалното потребление. Така авансовите вноски да са близки до потребяваното.
31 Август 2009 09:31
integer2 - Ами точно! Вместо комисията да ги натисне в тази посока, тя и кара да се връщат години назад.
31 Август 2009 10:56
При положение, че законът в БЪЛГАРИЯ е такъв, ЧЕЗ са длъжни да го изпълнят. Ако не им харесва - пътят за промяна е чрез мнозинство в Народното събрание.

Иначе по вашата логика, с която ги защитавате, ако със закон им вдигнат данък печалба примерно на 40% /щото в европа има такива данъци, нали/, то те и тогава биха могли да си правят оглушки, щото щяло да им излезе скъпо.

Глоби, глоби, глоби. Нарастващи глоби. Ако нямат инкасатори - да си назначат. Ако пречи на инвестиционната им програма - да я променят.
31 Август 2009 11:08
Самото изискване за едномесечното отчитане е само популистко без каквъвто и да е смисъл
Това как го разбра? Взел си свидетелство за завършен трети клас или регулярно внасяш ДДС; отчиташ месечни разходи на наематели; получаваш месечна помощ от държавата; водиш статистика за потреблението и икономическите промени; изповядваш имотни сделки?
То по тая "велика" логика ЧЕЗ трябва да плаща за разходите на потребителите да си платят сметките: броене до 100 (третокласно свидетелство) - 5 лв.; ползване на e-pay (квалифициран труд) - 5 лв.; поддръжка на сградна инсталация - 5 лв.; възстановяване на щети от променено напрежение (други третокласници резнали кабела ... за вторични суровини) - 50 лв. Салдо: ЧЕЗ на всеки абонат трябва да плати между 5 и 50 лв. за това, че абонатът им е дал възможност да се упражняват в разпределението на ел. ток. Обучението струва пари!
31 Август 2009 11:09
Бе тази жива ли е още и кого представлява?
31 Август 2009 11:09
Thorn - Ако със закон ти наложат да правиш 1000 лицеви опори всяка сутрин, ще се подчиниш ли? Или те задължиш да казваш на черното бяло?
31 Август 2009 11:32
Според мен най-много боли от пропуснатото.

много ми се иска тази политически нечистоплътна номенклатурна снаха да я свалят от медийното пространство и да спрат да й правят скрита реклама и PR. Някак си най-спонтанно ми се драйфа от бълвоча, който приказва. Та даже ми е трудно да го дочета до край.
За последните три седмици в София имам доста песимистични впечетления. В никакъв случай не мога да кажа, че българските граждани се чувстват що годе европейски граждани с европейски права (в това число и права на потребителя). Не мога да си представя как е в провинцията - сигурно още по-тъжно.
31 Август 2009 12:12
"Като комисар по защита на потребителите, като част от комисарите, които се занимават с вътрешния пазар, аз мога да правя това, мога да предложа моята гледна точка."

Голяма защита на потребителите в България, нямам думи!
Въпросът не е дали можеш да правиш това, а какво и как го правиш!!!
Един простичък пример относно защита на потребителите.
Ако потребител купува някакъв продукт, в който и да е магазин в Западна Европа, и след това иска да го върне/рекламира, няма никакъв проблем.Потребителят носи в магазина купената стока заедно с касовата бележка и сумата се възстановява незабавно.Никой не го изнудва да купува друг продукт.Никой не му се кара.Никой не го мотае!!!
Щом клиентът не иска тази стока, парите му се връщат!!!
31 Август 2009 12:16
От снимката разбрах защо ББ я остави комисарката.

31 Август 2009 12:47
..подобно на станишевци, добревци и натам, така и тази женица е поредната номенклатурна отрепка второ и трето пололение, дето паразитира в/у обществения организъм(в този случай на европейска служба)
Всекидневно виждаме: подвеждащи и измамни етикети в/у основни хранителни продукти и напитки.Отказ от стандартизация на рецептитте и съставките им поне за традиционните от тях..(бг кисело мляко, кашкавали, сирена, колбаси и т.н.)
Кои потребители защитава и кой представлява тази другарка?!
31 Август 2009 13:28
Ако със закон ти наложат да правиш 1000 лицеви опори всяка сутрин, ще се подчиниш ли?

Всяка сутрин по 50 лицеви опори, по устав. Който не може, плаца и метлата са негови цял ден .
Месечното отчитане в България е въведено далеч преди ЧЕЗ барабар със сите й директори и работници да са се родили. Сега, не е казано всеки сулю и полю като не може да прави месечни отчети трябва да се занимава с бизнес. Като ЧЕЗ е некъдърна да си направи месечните отчети, да си ходи в Чехия и да си храни пенсионерите-акционери веднъж на тримесеца!
31 Август 2009 13:49
алабала1 това, което важи за крупните монополисти, важи ли и за малките фирми и обикновените граждани? Щото ако така разглеждаме нещата, то ще стигнем и до момента, в който ще трябва да оправдаем кражбите на ток от циганите.
31 Август 2009 13:56
В момента електромерите са адски лесни за отчитане от всеки човек.
Само трябва да се даде възможност на хората през форма в интернет да предават данните на ЧЕЗ или която и да е електрокомпания. А на 3 или 6 месеца нека си минава инкасатор който да свери данните. Сверка може да се направи и извънредно ако някой е потребявал ел. енергия за 50-60лв/месец, а изведнъж почне да дава показания за 10лв/месец.
Варианта да ти дават някаква сметка всеки месец и после да я изравняват и нормален ако почти винаги 1-ви и 2-ри месец плащаш по-малко от реалното, за да не ги кредитираш. Въпреки че и това не е добре понеже носи загуби на доставчика.
Проблема специално за България е с много решения, варианти, плюсове, минуси и т.н.
31 Август 2009 14:11
Ами тогава да задължат и ВИК да минава и отчита всеки месец?
31 Август 2009 14:14
Само, че тогава ще се вдигне вой до небесата от хората, щото трябва да осигурят достъп до водомерите си
31 Август 2009 14:25
Кунева си гледа кунките-сигурен съм, че, ако се направи референдум деведесет и курсур процента ще искат едно месечно отчитане-да бе ама кунката ти обяснявя от пет за шест за китайците-бе г-жо решете някакъв конкретен проблем
31 Август 2009 14:27
Ами тогава да задължат и ВИК да минава и отчита всеки месец?
ВИК, специално "Софийска вода" знае, че има интелигентни абонати и им се доверяват - каквото каже абонатът, това плаща... и издават фактури всеки месец, на какъвто носител са необходими на абоната. Веднъж на три месеца правят и "физическо" отчитане, а на най-прецизните абонати - веднъж в годината.
А електромерите, в повечето случаи са недостъпни за абоната, което леко е... мамата на потребителя да си оптимизира потреблението.

Редактирано от - Apolitichen на 31/8/2009 г/ 14:28:11

31 Август 2009 14:37
"Като комисар по защита на потребителите, като част от комисарите, които се занимават с вътрешния пазар, аз мога да правя това, мога да предложа моята гледна точка."

Потребител07,
31 Август 2009 16:33
Какъв закон, др.Кунева? В България не се работи със закони, Вие като че не сте от тука. И защо забравихте, че потребителят трябва да бъде защитаван от всички, които го "обслужват" в България? Напр. от Топлофикация. Толкова години комисионерствате и само форуми, дискусии правите. Аз лично не се чувствам защитен като потребител, напротив. Ако някой се чувства различно от мен, да каже, за да зная, че проблемът може би е в мен.
31 Август 2009 16:43

ivatiliev
[
31 Август 2009 17:24
"Ако тази битка е изгубена.... "
Боже, докъде я докарахме. Допускаме вариант фирмата ЧЕЗ да победи държавата Бъкгария.
31 Август 2009 18:40
Кунева: "Защото в България под политическо ние разбираме едва ли не партийното, а всъщност правенето на политика е нещо повече. Когато дадени решения въведем на техническо ниво, ще имат много ясен ефект върху умението ни да проведем една или друга политика".

Оказа се, че без да сме решили "техническите" проблеми, ни крадоха до дупка всичките (червени, сини, тъмносини, жълти)... Но обратното не можело да стане и политиката не било партийна работа, а "нещо повече" (зависи от бай Пешо и стрина Пена на пазаря "Георги Кирков". Морал и почтенност се иска, Кунева, и те не зависят от техническите проблеми и решаването им. Те са, които ви липсваха и те са, заради които сега сме на това дередже.

Ех, "моме убава", докато "у Европата" такива снахи Пръмовски ни представляват и защитават, жална й майка на майка България ! И колкото и да ги каканижеш сладко и мъгливо, не можеш ни омая, за разлика от Барозу и другите брюкселски зелки, на които не им пука, че България губи милиарди заради престъпните говеда, дето я управляваха досега, и част от които е "Ваша милост" (новите ще ги видим, колко струват).
Редактирано от - Mars Attack на 31/8/2009 г/ 18:44:13

31 Август 2009 19:03
Кунева -Пръмова
Целта и била да има присъствие в ЕК. И каква полза за България и българите от нейното присъствие? Никаква.


Лулчев,
полза може и да не е имало, но пък вреда имаше. Тази госпожа /още като член на правителството/, беше инициаторка заедно с Пламен Орешарски на идеята, възприета от правителството на Станишев за повторната регистрация /единствена в света/ на регистрираните автомобили на българите. Само от загубените по време на опашките работни дни българската икономика загуби от непроизведена продукция най-малко 150 милиона лева. Вижте пламенната и защита на тази акция в народното събрание: Натиснете тук

ПП.
Отделен въпрос е колко десетки милиони лева бяха отчуждени от българските собственици на автомобили за да им бъдат регистрирани за втори път регистрираните им автомобили. Това ако не е защита на потребителите, здраве му кажи!

Редактирано от - Mitev на 31/8/2009 г/ 19:06:56

31 Август 2009 19:28
Аз пък съм запомнил Кунева с едно нящо - като рече по ТВ, че цара бил най-честния чиляк, когото познавала.
Смятайте кви са й другите познати и роднини
31 Август 2009 19:44
чичо Фичо,


Ами точно така се става комисарка на ЕК ! Познавайки се с "хора от сой", или "голямото добрутро", както се казваше по Татово време. Сега лошо ли й е със заплатица от по 13000 евра месечно (основна и всичките там екстри). Пък балъците нека си говорим за нея, каквото си искаме, тя кошницата си я е оплела и гладна няма да остане.
31 Август 2009 21:20
Ного бързо смениха изданието тоз път. Почти по европейски. Да не цитирам нататък........
31 Август 2009 22:55
Кой ти е крив, че четеш бавно и трудно?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД