:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,514
Активни 521
Страници 1,959
За един ден 1,302,066
Парадокси

Македонците не са български граждани по рождение. И македонци не са!

Или как родното ми Министерство на правосъдието ме обяви за югославянин
Снимка: Велислав Николов
Вени Марковски
Вече години наред българските медии обсъждат темата за гражданството на македонците.

През 2005 г. на страниците на в. "Сега" аз водих задочен спор с днешния министър без портфейл Божидар Димитров, а през 2006 г. в същия вестник аз категорично твърдях, че македонците са български граждани по рождение.

Днес обаче трябва да се извиня на читателите и на всички хора, които неволно съм заблудил с тези статии.

Днес аз имам официален отговор от българското Министерство на правосъдието (МП), в което нещата са казани едно към едно: родените в Македония не са български граждани по рождение. По-лошото е май, че и македонци не са, а са... югославяни!?

Предисторията накратко: Баща ми е роден през 1939 г. в София, а майка ми - през 1942 г. в Гевгели, тогава в административните граници на Царство България. Като мен са мнозина от днешните македонци, чиито родители са родени между 1941 и 1944 г. След войната родителите ми си остават в Югославия до 1968 г., когато емигрират в България.

МП изброява аргументирано правните основания по Закона за българското поданство от 1940 г., по силата на които майка ми е загубила българското си гражданство (поданство), поради което е била приета за българска гражданка с указ № 868 от 30.07.1968 г. на Президиума на Народното събрание. Тя "... е придобила българско гражданство по рождение по силата на историческите и юридически факти към момента на нейното раждане. Тъй като по това време гр. Гевгели е част от държавната територия на Царство България, то спрямо неговото население се прилагат изцяло разпоредбите на тогавашното българско законодателство и по-конкретно Законът за българското поданство от 1940 г. (ДВ, бр.288/20.12.1940 г.), който регламентира статуса на принадлежност към българската държава.

По силата на конкретните исторически обстоятелства през септември 1944 г. Вардарска Македония става част от територията на социалистическа Югославия и е обособена като самостоятелна федеративна единица под името Народна република Македония. В резултат на това жителите на тази част от българските земи попадат под юрисдикцията на югославското законодателство и получават югославско гражданство.

Съгласно чл. 14, ал. 2 от Закона за българското поданство от 1940 г. - "изгубва българското поданство, който на каквото и да било основание е придобил чуждо поданство".

Именно по силата на тази разпоредба майка ми е загубила българското си поданство по рождение, поради което с Указ № 568 на Президиума на Народното събрание от 30.07.1968 г. й е дадено българско гражданство.

В изготвеното становище от МП е посочено и правното основание по действащия към момента на моето раждане Закон за българското гражданство от 1948 г. (ДВ, бр.70/1948 г.), в сила до 01.10.1968 г., поради което не ми се признава, че имам българско гражданство по рождение. Съгласно чл.1 от този закон български гражданин по произход е лице, на което и двамата му родители са български граждани. Когато само единият от родителите е с българско гражданство, детето, родено в чужбина, е български гражданин само ако отечественият закон на родителя чужд гражданин не го счита за свой гражданин. Тъй като по това време баща ми е български гражданин, а майка ми е югославска гражданка, то по силата на горепосочения текст, аз съм... югославски гражданин по рождение. Така пише в писмото на МП! И е категорично:

"С оглед на горното няма основание да бъде отменен Указът на Президиума на Народното събрание за придобиване на българско гражданство на Вашата майка. По същите причини и останалите македонски граждани кандидатстват за придобиване на българско гражданство, тъй като не са български граждани по рождение."

И какво се оказва: аз, който винаги съм мислел, че съм български гражданин по рождение, разбирам, че всъщност съм югославянин?!

Но щом аз не съм българин по рождение, нима можем да имаме каквито и да са претенции, че македонците са? Можем, разбира се, но това ще са претенции без подплата, без никакво основание. Писмото на Министерството на правосъдието е категорично, ясно, аргументирано. То поставя край на амбициите на българските политици да представят македонските граждани като българи. Емоциите трябва да отстъпят пред правото - законите са категорични и ние следва да ги уважаваме и почитаме.

В личен план това писмо означава, че аз няма да мога да се кандидатирам през 2011 г. за президент на България. Може би ще трябва да се пробвам в Македония, знам ли.

Моят казус обаче решава еднозначно споровете по отношение на т.нар. национална идентичност на македонците. Просто македонци по рождение може да има, но само ако родителите им са родени след 8 септември 1991 г. Всички останали са югославяни по рождение.
снимка: Борислав Николов
Македонци чакат на опашка за българско гражданство. Какво ли биха казали, ако научат, че не са и македонци по рождение?
36
11097
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
31 Август 2009 01:16
"Македонците не са български граждани по рождение. И македонци не са!"

Ми кво са тогава?
31 Август 2009 02:05
що е маке, все е *****
31 Август 2009 02:28
Сърцераздирателно. Безкрайната печал на чадата от Коминтерна.
31 Август 2009 02:31
Продължаваме да губим най-ценното...
31 Август 2009 02:41
Какво остава когато един македонец се изкъпе - мръсна вода и чист БУГАРИН !
31 Август 2009 02:46
историята с РМакедония е толкова заплетена че и Божидар Димитров не може да реши проблема. Аз бях в Скопие и Охрид през 2007, но с нетърпение чакам да отида пак там може би следващата година 2010, бил съм и в Букурещ (2006 г.), но с македонците няма проблем там английския език не ти трябва
31 Август 2009 03:21
Ех, Вени, Вени,

Що ти требе да манипулираш хората? Какво от това, че не си български гражданин по рождение? Роден си в Скопие, от майка, която по тогавашните закони не е била българска гражданка, но по-късно става. Ако не беше роден на 03 април 1968 година, а на 03.09.1968 година щеше да си български гражданин по рождение. Това обстоятелство ти е известно - ти си юрист, и не е необходимо да обобщаваш погрешно за всички македонци:
Но щом аз не съм българин по рождение, нима можем да имаме каквито и да са претенции, че македонците са?

Това изречение е ... без коментар! Не само, че не ти прави чест, ами и манипулираш желаещите да придобият българско гражданство:
...То поставя край на амбициите на българските политици да представят македонските граждани като българи.

Всеки мислещ човек, без да има нужда да е юрист, може да направи разликата между "гражданство по рождение" и "гражданин по самосъзнание". Едва ли има политик, който да твърди, че "македонците са българи по рождение"?!
Можеше да бъдеш и по-убедителен и по-насърчителен в тази статия. Можеше - поне по самосъзнание!

Редактирано от - Петър Петров на 31/8/2009 г/ 03:25:22

31 Август 2009 03:27
Преди няколко седмици аналогична идиотщина се случи с моя приятел Майк (Митко) - американец, българин по майка (баща - СФРЮ), роден в България в 1963 г. и заминал за Америка само с нея на 3 г.

Подал в м-вото на правосъдието за удостоверение за бълг. гражданство на основание удостоверението си за раждане в София от майка бълг. гражданка (приложил и нейното удостоверение за раждане) и не е придобил СФРЮ гражданство (или поне не знае за такова, а сега СФРЮ не съществуа и няма такова гражданство). Според конституцията от 1991 г. е бълг. гражданин по рождение* и не може да бъде лишен от бълг. гражданство**.

Отговорили му, че бил си загубил бълг. гражданство, като се натурализирал в САЩ съгласно двустранен договор от 1929 г. Трябвало да кандидатства за бълг. гражданство като лице от бълг. произход. Това засега не му е хептен възможно - не знае бъкел български, майка му не го е учила и е починала, когато е бжил на 14 г. - сам се оправял.

МП трябва да преразгледа становището си. Ако има някакъв конституционен проблем, министърът (т.е. МС или пък главният прокурор) да сезира Конституционния съд и той да да постанови, че конституцията от 1991 г. отменя всички (части от) закони и договори, независимо откога в сила, които й противоречат***.

Всички бълг. граждани по рождение, родени и в "старите," и в "новите" (1912-13, 1915-19 и 1941-44 г.) бълг. земи, да бъдат автоматично признати за такива, ако не са били освободени от бълг. гражданство по тяхна молба.

Гражданските организации по правата на човека да проведат, ако е нужно, разяснителна кампания с министъра. В миналото - преди и след 1944 г. - са приемани и закони с репресивна цел и са сключвани договори, противоречащи на съвременния дух на правата на човека.

Специално в случая със СФРЮ и съветско гражданство, правилно е нашето право след 1991 г. да го обяви за нищожно - заедно с всички актове, произтичащи в миналото от неговото предполагаемо съществуване. Ако е нужно, може да примем специален закон за обявяване на СФРЮ и съветското гражданство за нищожно под бълг. юрисдикция и да се признае автоматично (при поискване) бълг. гражданство по рождение на лицата със СФРЮ или съветско гражданство в миналото, но родени в България или с родител бълг. гражданин. Това ще е и хуманитарен акт, който ще намали случаите на лица без гражданство.
_____________
* Чл. 25 (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход.

** Чл. 25 (3) Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство.

Чл. 5 (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.



31 Август 2009 05:31
така ли... тц! тц! и голям праз
петър петров,

Редактирано от - aце((тон)) в кафето на 31/8/2009 г/ 05:33:02

31 Август 2009 07:20
Петър Петров и и бързата подгласничка Ацетон, изпуснали сте последното изречение "Просто македонци по рождение може да има, но само ако родителите им са родени след 8 септември 1991 г. Всички останали са югославяни по рождение."
Това май определя цялото есе на Марковски...
31 Август 2009 08:23
Смешна статия. Излиза, че си българин или не в зависимост от договорките между великите сили. И от търкуването на юристите, какъвто без съмнение е авторът, с присъщото за всеки юрист чувство за богоподобие.
31 Август 2009 08:25
Ами ако си мислят, че са хем български граждани, хем македонски нека изчакаме да ги приемат в Европа и да видим дали все още ще се редят на опашка за българско гражданство. Аз, като маке по бащина линия, си мисля че ако Сърбия беше в Европа сега щяха да се редят на опашка в Белград, независимо че София е на един ... място.
31 Август 2009 08:29
Тоз Вени не беше ли американец??
Аз отдавна разправям, че забраната за гражданство освен българското ще реши мно-о-о-ого проблеми. И с македонци. И с турци. И в Вени и еничарлъка. Ама кой да слуша. То само в тоз форум колко са с няколко гражданства....
31 Август 2009 08:59
Тоз Вени не беше ли американец??

И американец не е - червена прашка...
31 Август 2009 09:57
Защо никога не мога да разбера какво точно иска да каже Вени Марковски?! Това разбира се е реторичен въпрос. Толкова бях доволен, че няма статия тоз понеделник на "д-р" Хърсев и изведнъж гледам лицето Вени Марковски се упражнило да пише. Дет се вика ...от трън на глог...
31 Август 2009 10:06
В някои европейски страни даже при дядо (баба) със съответното гражданство се признава гражданство по рождение. Примерно, при баба с холандско гражданство южноафрикански гражданин без проблеми придобива холандско гражданство.
Аз, като маке по бащина линия, си мисля че ако Сърбия беше в Европа сега щяха да се редят на опашка в Белград...

Хм, а ако Македония беше в ЕС, а България - не, що български граждани щяха да се редят пред македонското посолство....
31 Август 2009 10:29
Преди известно време попитах за какви се смятат българите във FYRO Macedonia.
Отговор не получих.
С всеки "македонски" въпрос е така - отговори няма, има само книги и плюене.
И ако си зададем въпроса на кого е изгодно това, какво ще излезе?
31 Август 2009 10:33
Вени е прав, юридически така стоят нещата.какво го нападате сърдете се на глупостите сътворени от нашите политици
31 Август 2009 11:07
Айляк човек! Със звучното българомакедонско име Вени! Впрочем това име не е ли дамско?
31 Август 2009 11:29
Познавах една българка, родена в Добруджа когато тя е била румънска. Нямаше никакви проблеми с българското си гражданство /Не се беше кандидатирала за президент/. Защо аналогична ситуация за македонците поражда проблеми?
31 Август 2009 12:13
Поне е ясно, че българи с неясни корени не могат да ни бъдат Президент.

31 Август 2009 12:18

Всички македонци се чувстват българи заради европейските паспорти. Ако нямахме такива, никой от тях не би си помислил за българско гражданство, както преди да станем членове на ЕС. Най-доброто е да не им се издават такива.
31 Август 2009 13:00
А престижно ли е да си българин?
31 Август 2009 13:41
Да не забравяме, че ГРАЖДАНСТВО и ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД са различни неща. Има българи, които дори живеят в България, а не могат да получат българско гражданство. Такива са тези, чиито майки са рускини и много държаха на времето децата им да са "гражданин Советского союза!" Сега не желаят да изпълнят бюрократичните формалности /които наистина са неоправдано много/ и децата не могат да получат лични документи като пораснат...
31 Август 2009 14:00
ivo kunchev,

Повярвай ми - знам да чета. Преди да напиша мнението си, прочетох и писмото на МП, което Вени Марковски е публикувал в личният си блог ( Виж тук), т.е. запознах се с пълните аргументи и на базата на тях, както и на базата на достъпните биографии на баща му (Миле Марковски) и дядо му (Вениамин Миланов Тошев - Венко Марковски) формулирах мнението си.
Пак казвам Вени е написал една манипулативна статия, граничеща с опростенчески примитивизъм и малко лична злоба - "Щом аз не съм, никой не е..." (перефразирам). Навярно няма нищо лошо в това, от негова гелдна точка, но аз не мога да го приема.
Познавах бесарабски българи, на които не им беше необходимо гражданство да се чувстват (и държат) като българи даже и в Съветско време.
Не виждам защо Вени Марковски да не придобие гражданство по предвидения за това ред, още повече, че от 1968 годна той и семеството му живеят в България, а майка му и баща му (Бог да го прости!) са били българи?!

Редактирано от - Петър Петров на 31/8/2009 г/ 14:03:33

31 Август 2009 14:01
Защо аналогична ситуация за македонците поражда проблеми?
Ами, защото у нас по презумпция се гледа как нещо да не стане или да създаде колкото може повече проблеми. А не как да стане по най-добрия начин! Е затуй!
31 Август 2009 14:33
.
31 Август 2009 14:38
.
31 Август 2009 15:19
Boatswain Spyder,

Но като опреше въпросът кой бил виновен за депортирането, предаването на чужда сила, и изтребването в Треблинка на 14 хил души от тези земи през 1943, тогава българската държава, особено по времето на премиера Симеон Борисов Фердинандов (син на държавния глава от 1943 г.), запяваше друга песен - "а, там български закони не важаха, там се разпореждаха германците".

Пак излишна политика. То и в Българя след 09.09.1944 година са важали българските закони, но к'во чинеха тука руските солдати? Как мислиш, ако сега американските рейнджъри заловят Осама Бен Ладен, макар, че май не го търсят , и решат да го депортират в САЩ, дали афганистанските закони или власти ще ги спрат? България е била съюзник на Германия, но със силно ограничени права.

Редактирано от - Петър Петров на 31/8/2009 г/ 15:21:21

31 Август 2009 15:25
Чернев,
31 Август 2009 15:58
Имам някакви спомени, че лица от таз фамилия май имаше отношение към "създаването" на така нареченията "Македонски язик"
31 Август 2009 16:11
polovrag,

Имам някакви спомени, че лица от таз фамилия май имаше отношение към "създаването" на така нареченията "Македонски язик"


Да, така е, но това няма нищо общо със статията.
31 Август 2009 17:14
Петър Петров; "...Вени е написал една манипулативна статия, граничеща с опростенчески примитивизъм и малко лична злоба."
Не е така. Марковски има право. Нещата не са измислени както трябва от където и да го погледнеш.
Петров, малко се поизхвърли с тези определения. Веднага видя нещата от към тъмната страна.
Аз пък вярвам че автора е искрен.
31 Август 2009 18:24
БЕ да се е.а в главата шантава- е па я каков сам като баща ми 46 година ме е записал в съвета ЕШВЕГЕ, на името на немски летец- Рудолф фон Ешвеге, загинал над Драма през ПСВ, а по кръщелно свидетелство съм Михаил?!! Да зема да зема немецко гражданство, а?
31 Август 2009 20:30
.
31 Август 2009 22:07
"Cruella de Vil
"Аз, като маке по бащина линия, си мисля че ако Сърбия беше в Европа сега щяха да се редят на опашка в Белград..."

Хм, а ако Македония беше в ЕС, а България - не, що български граждани щяха да се редят пред македонското посолство...."
****

Драга мий, Curella de Vill - македонската част от родата ми многократно надхвърля българската. За добро или зло, ако не беше България да приюти дядо ми и баща ми, едва ли щях да имам възможност да ти отговоря днес. Роден съм и израснал в Шекерена Фабрика (от бедни родители и сред бедняци), образованието си получих в София, а по-късно с българска стипендия направих кандидатска дисертация в Москва (комуняга, така да се каже!).

Никога няма да забравя неприязънта и абсурдните обвинения, с които ме третираха братовчедите от Скопие и Битола понеже като ме подпитваха винаги казвах че съм българин (пък България била подлога на Москва!). Не им пречеше обаче да си правят алъш-вериша през уикенда у Бугарска или да се преглеждат фор фрее. Стига ми че днес ми се налага да им помагам.

Дядо ми, роден и израснал в Битола при едно от посещенията си беше казал какво мисли по макЕдонския въпрос в местната кръчма и бе екстрадиран за 24 часа в България. Така и не го пуснаха да си види родното място до смъртта му.

За разлика от мнозина "демократи" тук, ще си умра българин - независимо кой и колко ще окраде страната, независимо че "демократична" България бе на път да ме докара до просешка тояга бидейки рай за мошениците от всякакъв калибър. Така че ако Македония беше в Европа с моята биография и магарешки инат едва ли щях да се редя на опашка пред макЕдонската амбасада...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД