:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,346,609
Активни 128
Страници 15,664
За един ден 1,302,066

Наука в университетите ще се прави само по проекти

Държавните университети ще получават средства за научна дейност само за спечелени проекти, съобщи вчера министърът на образованието Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на юбилейната 90-та учебна година в УНСС. До тази година държавните висши училища получаваха субсидия за присъща научна дейност. За целта общо от бюджета за 2009 г. бяха отпуснати около 390 млн. лв. "Трябва да се работи за редуциране на директното финансиране за наука на всеки университет за сметка на програмното и трябва да сме сигурни, че парите отиват за наука", обясни Фандъкова.

Тя добави, че средствата за образование през 2010 г., в това число и висшето, няма да се намаляват, а даже ще се увеличат, но не уточни с колко. Държавните висши училища ще получат малко повече средства за обучение на студенти, тъй като и догодина се предвижда приемът на първокурсници да се увеличи. При запазването на размера на финансиране университетите ще могат не само да се справят, а и да се развиват, смята просветният министър. Фандъкова прогнозира, че от учебната 2010/2011 г. ще стартира и програмата за нисколихвени студентски кредити. За целта в бюджета за следващата година ще бъдат отпуснати около 40 млн. лв.
12
1801
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
29 Септември 2009 00:02
Временният министър обеща по 5 лв повече за наука.
-
С проектният принцип ще бъдат отстранени от достъпа до 5-те лв. и последните СЛУЧАЙНИ рецепиенти и бенефициенти.
-
За да няма конфликти на интереси в цикъла Татко-Батко-Братко ще бъдат включени и братовчедите.
29 Септември 2009 00:15
Хубаво е, че финансирането на уни-тата ще се повишава редом с увеличаване броя на студентите.
Единственият проблем е в това, че потенциалните студенти са на изчерпване и скоро ще свършат. Още през 2006 г. вузовете приеха повече младежи, отколкото се родиха през същата година.
Ко праим тогиз, Фандъкова?
29 Септември 2009 01:27
Държавните университети ще получават средства за научна дейност

Пари хвърлени на вятъра!
Държавните университети тънят в некадърност и корупция.
Наука не съществува!
29 Септември 2009 14:30
Висшето образование у нас се развива много хаотично, без ясни правила, без прозрачност при вземане на решенията и без реална съпоставимост със световните тенденции. В момента е важен броят на хабилитираните лица в учебното заведение, без да се прави изследване на реализацията на възпитаниците на същото. По същата логика може да се направи рейтинг на вузовете по брой тротоарни плочки в дворовете им, а не в зависимост от пазара на труда. Крайно време е висшите учебни заведения да се оценяват по разработени световни стандарти за оценяване на развитието на обучаваните след следването им и какви доходи получават. Те са готови, ясни са, само трябва да се приложат. Това не е евтино начинание, ...

Прочитане на целия коментар но ще се откупи при възможност за по-прецизно планиране на висшето образование, но също така ще бъде полезно за самите обучаеми да решат къде да се насочат да учат. В момента вузовете се надпреварват да откриват авторитетно звучащи специалности, но някои са кухи, други са безсмислени, в трети не ги учат по обявената специалност, а нещо друго. От някои специалности необходимостта може да е от 5 човека годишно. За да има конкуренция нека завършват 10 или 15 човека, а не 50, 100 или 500. При други специалности няма достатъчно кадри, или ако ги има, те не искат да работят заради тежките условия на труд или заминават в чужбина при по-добри условия за заплащане. Крайно време „професор” да стане длъжност, а не научна титла. Това е англосаксонския модел. Не всички обичат американците, но тяхното образование е най-доброто. Най-успешните европейски и азиатски вузове напълно копират англосаксонския модел. В момента има много хабилитирани лица в България. При нас научните степени и научните звания са двустепенни. В някои други страни също е така. Но в англосаксонския модел и в повечето развити страни те са едностепенни. Сигурно не е случайно. По-добре да има деление на „обикновени” професори (почти социалистически тип) и такива, които имат публикации в реномирани чужди издания (не в такива, в които можеш да си платиш), да знаят поне два чужди езика по критерии на съответните страни, а защо да не се оценява и импакт факторът.
29 Септември 2009 14:41
Още един пример за особено вредна идея на пореден измислен министър без никакъв опит в областта на висшето образование. При предишното правителство оглавяваната от ходжата Лютфи Местан комисия по наука и образование сведе до минимум квалифицирания преподавателския потенциал на университетите, а сега пък новата министърка се кани да унищожи всякаква наука. Нито тя, нито кой да е от това "високоекспертно" правителство разбира, че наука само по поръчка (разбирай "проект" не се прави никъде по света. Ако си истински университетски преподавател, науката е в теб винаги и навсякъде - ти лягаш и ставаш с осенила те идея и нямаш мира докато не я осъществиш. Е, ако нямаш проект, какво ще правиш тогава - превръщаш се в обикновен учител в основно или средно училище. Колкото до предвижданото увеличение на броя на студентите догодина, не е ли ясно, че и сега студенти липсват - Софийският университет например прави пето класиране (!?!?), за да запълни местата си.
29 Септември 2009 15:10
Това е една от най-тъпите идеи за науката у нас. Университетите са тези, които могат да правят обучение и наука, за разлика от тъй наречените "научни институти". Във всички нормални държави науката основно се прави в университетите и само в малко специализирани институти. Справка: университетите в Кембридж, Оксфорд, Харвард, Москва и т.н.
29 Септември 2009 15:47
Изказаването звучи зловещо за тези, които знаят за ккакво става дума.
29 Септември 2009 16:18
Споко, колеги!
Нали въпросната г`сжа точи шпайкове за кмет на София.
Не губете кураж, идва нов тираж за министерския стол.
29 Септември 2009 16:47
Софиянец, толкова си далече от истината, че не знам как не те е срам да пишеш такива глупости. Единствено извинение е, ако си точно толкова далече и от науката :-)
29 Септември 2009 18:06
Софиенец
Университетите са тези, които могат да правят обучение и наука, за разлика от тъй наречените "научни институти". Във всички нормални държави науката основно се прави в университетите и само в малко специализирани институти.

Аман от хора гдето нищо не разбират. Наука се прави на Запад и на Изток И в университетите, ама на проектен принцип, но най-вече се -прави в Институти и национални лаборатории. В Москва се прави в Московския университет, но основно в институтите на Руската академия на науките, както и в редица други специализирани институти. В Германия основно се прави в институтите на обществото Макс Планк (кайзер Вилхелм преди войната) (прави се и в унивесритетите ако са спечелили проект на Макс Планк, или са намерили пари от промишлеността ), отделно има научни институти в Мюнхен, в Берлин и др. Във Франция основно се прави в институтите на CNRS (прави се и в унивесритетите ако са спечелили проект на CNRS, или са намерили пари от промишлеността или от общината), в Канада в институтите на CNR. В САЩ в университетите също на проектен принцип, но и в Националните институти и лаборатории, като националните институти за здравето, за стандартите, Лос Аламос, Ливермор и мн. др. Га не разбираш някои неща не се обаждай.
Проектния принцип е правилен, но въпросът е какви пари ще дадат за проекти.
29 Септември 2009 19:29
29 Септември 2009 19:33
Марксе, горното е за теб!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД