:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 636
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Добрите вузове ще получават повече пари

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Традиционно откриването на учебната година в СУ събира политическия елит. Вчера то беше уважено от шефката на парламента Цецка Цачева, президента Георги Първанов и просветния министър Йорданка Фандъкова.
Парите трябва да отиват там, където има качествено образование, заяви министърът на образованието Йорданка Фандъкова при откриването на новата академична година в Софийския университет. Една от идеите на МОМН е финансирането да зависи от акредитацията на съответния вуз.

Тепърва обаче предстои обсъждането на нов закон за висшето образование. В момента държавните университети получават субсидия единствено въз основа броя на записаните в тях студенти.

Просветният министър се съгласи с тезата на президента Георги Първанов, според който в условията на криза не трябва да се орязва финансирането за наука и образование. Държавният глава също смята, че системата на висшето образование и науката трябва да се преструктурира внимателно, което да изключва принципа "на всекиго по малко", защото резултатът е "на всекиго почти нищо". В словото си ректорът на СУ проф. Иван Илчев също разкритикува модела на финансиране на държавните висши училища. Той обърна внимание и на друг въпрос - студенти се оплакват, че много преподаватели толерират преписването на изпити. Не оставяйте мозъка си да затлъстее, обърна се Илчев към студентите.
6
1365
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
02 Октомври 2009 06:46
"...студенти се оплакват, че много преподаватели толерират преписването на изпити."
Като не си водиш лекциите както трябва, за да не се оплакват....
02 Октомври 2009 10:20
Като човек, подготвял 1 институционална и няколко програмни акредитации във ВУ мога да ви кажа със сигурност, че колкото е по-малко а.к.а. по-специализирано едно ВУ, то толкова по-лесно то получава по-висока оценка от НАОА.
Просто няма как едно ВУ с 2 факултета и 3-4 специалности да не се представи по-добре от университет, обучаващ в няколко области на висшето образование, с доста факултета и десетки специалности. Всеки, занимавал се поне малко с материята знае какво значи SWOT анализ и как той влияе на оценките. (за незнаещите - Strenghts, Waknesses, Opportunities, Threats или Силни страни, Слабости, Възможности, Заплахи.)
Освен ако СУ не смята, че с вече изтърканото клише, че са алмата и матера на родното висше образование и по-право им се полагат директно най-високи оценки.
02 Октомври 2009 11:13
Като човек завършил СУ, когато все още имахме висше образование на ниво мога да твърдя, че ни на учиха на най-важното - да умеем да мислим логично и да построяваме логически свързани конструкции. Според моите професори, фактологията остава на втори план, защо винаги ще съществуват справочници, на които можеш да се позовеш.
02 Октомври 2009 13:26
Много си прав, Stern. Но така е и с постингите във форумите. Колкото по-дълги ги пишеш, толкова повече запетайки изпускаш, а и едни тиренца се появяват там, където изобщо не им е мястото. Та исках да кажа, по-сбитичко и при акредитацията, и при форумстването.
02 Октомври 2009 19:50
Просто няма как едно ВУ с 2 факултета и 3-4 специалности да не се представи по-добре от университет...Уважаеми Stern, университет с 2 факултета не може да има. По закон.
02 Октомври 2009 20:11
Необходимо е да се обърне внимание на:
1. Употребата на термина "университет" от обикновени висши училиша с преподаване само в едно направление. Например икономически университет
2. Връщането на устното изпитване. Студентите не стига, че са неграмотни, но едно изречение не могат да кажат, когато им се зададе директен въпрос. Писменото изпитване предполага и много преписване. При устния отговор, гледаш преподавателя в очите и или знаеш или не знаеш. А сега методите за преписване са безкрайно много. Затова някои преподаватели въведоха системата за тестове в края на учебниците. Чиста работа - късаш теста, попълваш го и по този начин гарантирано си вземаш изпита, а преподавателят гарантирано си взема пари от учебника. Лошото е, че някои преподаватели са станали толкова алчни, че 100 лева не стигат за да купиш учебниците и помагалата, които са задължителни. Справка - Стопанската Академия в Свищов. Там учебникът по Управление на портфейла е 85 лв., а на пл."Славейков" е 140 лв., учебниците по основи на управлението наближават 100 лева и др. Погледнете какви са цените в местната книжарница.
3. Заплащането на отработения труд от преподавателите. Сега за да си получава преподавателят заплатата е необходимо да направи годишна натовареност от 250 до 360 часа (зависи от ВУ). Често на преподавателите се възлагат в пъти повече часове, например 1000 и повече. На доста места е прието да се плащат наднормени часове до определен таван. Например още един норматив, т.е. още 360 часа и всичко над 720 часа се работи за ...слава. В Конституцията на Р.България пише, че трудът в България се заплаща, както и това, че ако не желаеш да положиш труд, той се счита за принудителен и това е недопустимо. Преподавателите не искат да работят без заплащане или за 3-4 лева над норматива. Предпочитат да седят у дома и да пишат хабилитации или докторати, а не да блъскат по цял ден за нищо. Кога ще има ясна регламентация на заплащането? Ясно е, че сме в криза. Става дума за ясна регламентация и премахване на принудителния труд.
4. Синдикалната защита на преподавателите трябва да е по-силна. Водени от автономията, която някои ректори я приемат като слободия да правят каквото си поискат, се стига до прилагането на дискриминация на инакомислещи преподаватели, заплахи, уронване престижа, отнемане на дисциплини, научни ръководства и др. Как де се защитят преподавателите? В съда? Това ли им е работата или да преподават?
Недоволството в редиците на преподавателския състав е голямо. Затова една част от тях си гледат през пръсти работата, а други гледат да припечелят като преподават на 5 места. Но така е щом като едни получават по над 100 хиляди лева на година само от дистанционно обучение (справка Стопанска Академия в Свищов), а на други не дават и една стотинка. И не защото не могат, а защото първите са алчни и парадират с властта, която имат. Останалите за да имат огризки трябва да превиват гръб и да доказват вярност. Трагично е положението и не знам дали ще може изобщо да се постигне реформа при стеклите се обстоятелства.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД