:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 512
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Ромски бунтове в "Столипиново" и "Шекер махала"

Двама полицаи ранени при масови безредици заради изключен ток

Недоволни цигани изпочупиха 2 полицейски коли, тролейбус и 3 магазина
Снимка: "Сега"
Масови безредици избухнаха в нощта срещу вторник в пловдивските ромски квартали "Столипиново" и "Шекер махала" заради решението на Енергото да дръпне шалтера на тока в двете гета. Махалите дължат на "Електроразпределение"-Пловдив повече от 6 млн. лв. за ток за последните години. Само за последния месец задълженията им надхвърлят 300 000 лв.

Към 20 ч. тълпи от недоволни роми блокираха "Голямоконарско шосе" и ул. "Крайна" с контейнери и кофи за боклук и започнаха да замерят с камъни и павета преминаващите автомобили. Токът е бил изключен в 11,30 ч. сутринта, но ромите решили, че е заради авария. Когато забелязали патрулиращите полицаи обаче, разбрали, че започва поредната акция на Енергото по събирането на дължимите суми. Ромите твърдят, че им е било обещано до 18 ч. да пуснат тока. Те изчакали до 19,30 и когато токът не дошъл, излезли по улиците. Тълпата блокира централните улици в гетата. Отпред, както обикновено, бяха жените с бебета на ръце. Циганите изкараха



5 контейнера за боклук на шосето и ги запалиха



Улиците бяха блокирани и от обърнати боклукчийски кофи.

Около 900 роми се събраха между блоковете в "Столипиново" и започнаха да замерят с павета и бутилки светещите прозорци на българските семейства.

Няколко коли, които напускаха града, се опитаха да пробият кордона. Ромите обаче ги засипаха с камъни. Изпотрошен бе и един тролейбус.

Цялата пловдивска полиция бе вдигната на крак. На мястото пристигнаха областният управител Гьока Хаджипетров, кметът д-р Иван Чомаков, директорът на РДВР-Пловдив полк. Илиян Йорданов и шефът на полицията полк. Валентин Петров. Полицаите се опитаха да избутат тълпата и изпотрошените коли да се изтеглят от района. Униформените блокираха подстъпите към опасните зони. Развилнелите се роми обаче изпотрошиха стъклата на кола и микробус на полицията. При нападението бяха ранени двама полицаи от Шесто РПУ в града.

Междувременно протестиращите роми разбиха и ограбиха 3 магазина за хранителни стоки в "Столипиново".

"Влязох в магазина, след мен вървеше мъжът ми, вътре имаше сигурно 50 души. Всичко е поломено, разграбено, изпочупено. Нищо здраво няма. Откраднати са кантари, касови апарати, микровълнова фурна, всички хладилници са разбити. Магазинът е изпотрошен от всички страни и цялото оборудване е изнесено. Имаше много полицаи наоколо, но всичките стояха и гледаха. Аз каква вина имам, че токът са го спрели?", кахъреше се собственичка на един от магазините. "Ние живеем 30 години в мир и любов с тях", добави уплашената жена и група роми ревнаха в хор в знак на съгласие.

"От кого да очакваме защита? Имам този магазин от 10 г. И с колегата отсреща сме единствените с лицензирани магазини, всичко друго е незаконно. Имаме СОТ, плащаме, обаче от СОТ дойдоха и нищо не можаха да направят. Страхуваме се, абсолютно беззащитни сме, отива ми бизнесът, отива ми семейството, защото държавата не си гледа работата, аз просто не знам на кого да се оплача. Тия хора тук могат да ни заколят, бе!", изплака собственикът на другия магазин.



Търговците са недоволни и от полицията и институциите



"Полиция имаше и се опитаха да водят някакви преговори, но абсолютно безуспешно, колите им бяха изпочупени", каза Ангел Митков, чийто магазин също е бил поломен при размириците. Разговарях с областния управител и с началника на полицията, а те ме питаха: "Какво можем да направим?" Ако аз знаех какво може да се направи, сигурно щях да бъда на техните места. Ако не бяха разбити магазините, това щеше да се случи с блоковете и жилищата на българите. Щетите са огромни. Тук става дума за разбиване и разграбване... Не подлежи на абсолютно никакъв ремонт. Момчетата от "Алфа СОТ" дойдоха, но предизвикаха още по-голямо недоволство.



Замеряха ги с камъни



Защо толкова време се отлага решаването на този проблем? Къде е г-н Гърневски да дойде да разговаря с тях, както разговаряше сладко преди време? Снощи (в понеделник - б. р.) изкарахме, без да мигнем, очаква ни същият ден, какво ще правим вечерта? Кой ще ни възстанови тези щети? В момента полицията стои с по няколко коли на няколко места в квартала, но аз не вярвам да се намери решение на този въпрос", смята Митков.

Около 1 ч. след полунощ безредиците бяха овладени и тълпата се разотиде. Почти пред всяка къща в "Столипиново" и "Шекер махала" бяха запалени огньове, на които ромите готвиха храна. Районът пренощува с подсилена полицейска охрана. Вчера сутринта обстановката в гетото беше сравнително спокойна.

Областният управител Гьока Хаджипетров свика кмета на града, ръководството на "Електроразпределение" и началниците на полицията. "Държавата не може да финансира абонатите от "Столипиново", заяви областният и добави: "Има огромни натрупани задължения и електроразапределителното дружество ще се разори, а тогава ще спре токът в целия град. Разработени са няколко варианта за подпомагане. Ще има възможност, ако те желаят, да се подава ток по 3-4 часа, да се подпише такова споразумение. Най-големите длъжници са издирени и повечето от тях не са социално слаби, на тях няма да им бъде подаван повече ток. По законовите пътища ще им се търси възстановяването на сумите. Убеден съм, че неприятните инциденти от тази нощ са инспирирани от малка група хора, защото не смятам, че всички са недобронамерени. Ще предложим на населението от квартала алтернативни решения, например дърва по 10 лв. кубика, а също така осветление и токоподаване в определени часове. Има апаратура, с която се изчисли, че в някои домакинства



помощите се изхарчват за ден и половина,



става дума за около 35 лв. Не може да има дисбаланс между населението - едни да плащат, а други не. Това не е свързано с някакви етнически характеристики, социално слаби има в цялата страна. Не може част от населението да има предимства в сравнение с населението от другите райони на страната. Ако това е било свързано с политическа мотивация, във всички случаи това е политическо лицемерие, тъй като е неетично да кокетираш за сметка на целия народ", каза Хаджипетров. Той добави, че конфликтът в "Столипиново" е инспириран от политически интереси и че се знаят имената на заинтересованите от пораждане на безредици и етническо напрежение.

Че има политическа интрига около проблема в "Столипиново", твърдят и от "Електроразпределение"-Пловдив. "Ромите се научиха, че електроенергията е безплатна. Години наред се правеха компромиси, защото имаше намеса на фактори, които са извън електроразпределителното дружество. Те съответно помогнаха на 2-3 пъти нашите акции да бъдат прекъснати и за съжаление това се отрази върху самочувствието на абонатите в тези квартали и те си помислиха, че по този начин могат да си извоюват права, които не им се полагат. Огромните количества еленергия извадиха нашите съоръжения от строя и от това страдат нашите консуматори, които редовно си плащат сметките", коментира говорителят на Енергото инж. Румен Димитров.

В ранния следобед вчера напрежението в ромските махали ескалира отново. Тълпи от хора бяха препречили ул. "Ландос" в "Столипиново" и пътя за София в района на "Шекер махала". Движението бе отклонено по стария път за столицата. Въпреки струпаните тълпи и барикадите обстановката бе под контрола на полицията. Група деца се опитаха да препречат пътя на минаващите автомобили, но полицията своевременно ги разпръсна, без да използва насилие. Униформени разкриха, че в инструкциите им е било забранено да използват сила и специални средства при предотвратяването на безредиците, за да не се представя конфликтът като етнически. Ромите от "Шекер махала" обаче поставиха ултиматум, че ако до няколко часа не им бъде пуснат токът, ще блокират жп линия по моста на "Голямоконарско шосе". Циганите заплашиха, че ще започнат да



палят околните бензиностанции и газстанции



Междувременно стана ясно, че ще бъдат повикани полицейски подкрепления от Пазарджик и ще се докара специализирана тежка техника. Директорът на РДВР-Пловдив полк. Йорданов е разговарял с главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и началниците на специализираните полицейски служби, които са готови да се притекат на помощ.

Полицейските патрули в двете гета очакваха ново избухване на конфликта снощи. Късно следобед институциите постигнаха споразумения с лидерите на ромските фондации. Председателят на директорския борд на "Енергоразпределение"-Пловдив доц. Валентин Кирчев заяви, че до 19 ч. вечерта под полицейска охрана ще бъдат отворени извънредно 6 каси и ако се съберат 10%, или 30 000 лв., от дължимата сума за януари, токът ще бъде възстановен. Той обаче подчерта, че ако до 19 ч. парите не постъпят в касите, ток за ромите няма да има.

Междувременно 30 български семейства в "Столипиново", които са изрядни платци, настояха пред общинската администрация да бъдат незабавно изселени от гетото и да се настанят в жилища от общинския фонд.



ПРЕДИСТОРИЯ

На 17 ноември 1998 г. ромите за първи път излязоха на бунт заради тока и блокираха улиците "Ландос" и "Крайречна". Още на следващия ден тогавашният кмет Спас Гърневски разпореди на Енергото да възстанови захранването.

Заради прекъснат ток на 15 април 1999 г. бе барикадирана ул. "Крайна". Аварията бе причинена от откраднати проводници. Първоначално от Енергото отказаха да възстановят електричеството, но след това ромите отново бяха включени.

Масови бунтове разлюляха гетата на 14 януари 2000 г. Ромите затвориха Цариградско шосе, тъй като бяха останали на тъмно. Лидери на малцинствата уж се ангажираха да проведат разяснителна кампания за ограничаване на консумацията на еленергия. И Енергото отново направи компромис.

На 3 април 2000 г. прекъсването на длъжниците от "Столипиново" и "Шекер махала" отново предизвика бунтове. Ромите затвориха Пазарджишко и Цариградско шосе. Бяха изпочупени автомобили и автобуси. Тогавашният областен управител Андон Андонов нареди захранването незабавно да бъде възстановено.

Последните големи размирици в "Столипиново" бяха преди година, през януари 2001-а. Развилнелите се цигани изпотрошиха няколко таксита и заплашиха с кръвопролитие. Майки излязоха с бебета на ръце и обявиха, че ще убият децата си, ако не им бъде пуснат токът.

Този път от Енергото в Пловдив са категорични, че компромиси няма да има.
 
Ромите изпочупиха няколко коли. Собственик на опел показва счупеното си стъкло.
 
Десетки малолетни роми от "Шекер махала" в Пловдив отново блокираха един от булевардите по обяд. Те скандираха "Искаме ток".
2292
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД