:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,313,342
Активни 74
Страници 424
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

В НДСВ решенията вече ще се вземат от долу на горе

Меглена Кунева е много сериозен конкурент за държавен глава на България, казва новият лидер на НДСВ Христина Христова
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Христина Христова
Христина Христова е родена в с. Попица, община Бяла Слатина. Завършила е философия в Софийския университет. Има аспирантура по социология. Бивш социален министър в правителството "Сакскобургготски". На последния конгрес на НДСВ бе избрана за лидер на партията.

-----------------------------

- Г-жо Христова, има ли живот за НДСВ след царя?

- Аз мисля, че царят напусна само партийната политика, като остави хората в НДСВ да се справят сами. Но той, разбира се, винаги ще си остане лидерът. НДСВ е партия, която от създаването си преди осем години досега винаги е била на власт. За това време тя утвърди своите ценности - толерантност, разум, умереност и прагматизъм в политиката. НДСВ реализира едни от най-важните цели на съвременна България - членството в ЕС и НАТО, модерна данъчна политика, която да създава добри условия за предприемачество, модерна политика за подкрепа на младите хора и семейството. Либерализмът е тъкмо това - съчетаване на модерните икономически политики с принципите на социалната справедливост. И тази модерна политическа теория има място у нас. България има нужда от такава партия. Затова мисля, че НДСВ ще продължи да съществува. Разбира се, трябва да се обединим около нови цели и да възприемем ново политическо поведение вътре в партията.

- Това ще е главната ви задача като лидер. Какви конкретни стъпки ще предприемете, за да гарантирате живот на партията в опозиция - непознато за вас състояние?

- Отговорът на този въпрос е много важен. От партия на властта ние трябва да можем да се съхраним и даже да се развием като партия в условия на извънпарламентарна опозиция. Какво ще рече това? Докато бяхме във властта, много тесен кръг хора на централно ниво взимаха решенията за управлението на държавата. Сега трябва да обърнем пирамидата. И ако досега структурите ни оставаха изолирани от процеса на взимане на решения, то сега решенията вече трябва да се взимат от долу на горе. Първата процедурна крачка за това бе направена с промените в устава. В чисто организационен план незабавно тръгвам на обиколка в цялата страна в търсене на подходящи кандидати за общински съветници и кметове за местните избори след 2 години. От 8 години ние все подценявахме тези избори, докато активистите ни настояват да се изявят по места.

- А по отношение на политиката ще промените ли нещо?

- Към двата ни досегашни приоритета - модерна икономическа политика и социална грижа за младите и семействата, ще добавим и зелената политика като наш приоритет. Тема, която ни подхожда и ни сродява с либералните партии в Европа. Ще разработим мерки и политики за опазване на околната среда и преодоляване на негативните промени в климата.

- И десните се опитват да си присвоят темата.

- Всяка модерна европейска партия не може да остани встрани от търсенето на решения по тези наболели за човечеството въпроси.

- Защо всяка управляваща партия се сеща за структурите си чак когато изпадне в опозиция? Ето, и вие признахте, че досега не сте ги питали, а тепърва ще ги приобщавате.

- Вярна е тази констатация. Но смятам, че има обективни причини за това. Когато всеки ден се налага да се вземат оперативни решения за управлението на държавата, е невъзможно включването на по-широк кръг хора, което предполага по-тромави процедури и повече време. Но когато историята даде пауза на една партия и тя не участва в управлението, тогава настъпва време за интроспекция и обръщане към себе си и към хората.

- Страхувате ли се от отлив на царисти след официалното оттегляне на Симеон Сакскобургготски?

- При всички случаи напускането на нашия лидер е ключов момент. Сигурно немалко хора са дошли в партията именно заради личността на царя, което прави още по-трудна задачата на новото ръководство - да направим партията привлекателна и за тези хора.

- Как ще осигурите единството на партията?

- Първо, аз лично поканих в Политическия съвет, както е по устав, и тримата ми конкуренти за лидерския пост - Биляна Раева, Николай Василев и Илия Лингорски. Вече съм поканила за зам.-председател на партията Николай Василев и очаквам неговия отговор. Още по време на "предизборната обиколка" ние заявихме, че който бъде избран, ще покани другите трима в ръководството на партията.

- Може ли вашият избор да се тълкува като знак, че партията ще позагърби неолибералната линия и ще завие към по-социална политика?

- За мен този избор означава, че аз ще работя за запазване на марката НДСВ такава, каквато я съхранихме през изминалите осем години. Но не само като етикет, като абревиатура, а като съдържание. А именно - центристка партия с либерални ценности, която съчетава икономическата със социалната политика.

- Тоест нищо по-различно от досегашната ви политика?

- Аз мисля, че ценностите на партията са стабилни и не е дошло време да ги променяме.

- Меглена Кунева ли ще е вашият кандидат за президент през 2011 г.?

- Мога да отговоря само в лично качество какво бих предложила. Подобни разговори не са водени нито в партията, нито с г-жа Кунева. Но аз например виждам Меглена Кунева като един много силен конкурент за държавен глава на България.

- Истина ли е, че президентът Първанов вече е потърсил контакт с вас и търси сближаване с НДСВ може би с оглед и на неговите бъдещи политически планове?

- Държавният глава в известен смисъл е надпартийна личност. Нормално е да търси контакти с различни партии, особено по въпроси, касаещи национални проблеми. И това е много положително. Държавният глава ми се обади да ме поздрави за избора ми за председател на НДСВ и изрази желанието си да коментираме важни национални въпроси.

- Но тази среща още не се е състояла, така ли?

- Не се е състояла.

- Защо НДСВ избра да е алтернатива на ГЕРБ въпреки идеологическата ви близост?

- Ние определихме ГЕРБ по-скоро като конкурент. Конкуренти са сходни по възгледи партии, които се борят за едно и също нещо. НДСВ и ГЕРБ се конкурират за едни и същи избиратели. Не е тайна, че една голяма част от нашите избиратели гласуваха за ГЕРБ, и това е много голямо предизвикателство пред нас. Ние ще се борим да си ги върнем. Ето защо с ГЕРБ се конкурираме, докато БСП е наш опонент.

- Което най-вероятно не изключва бъдещ съюз със соцпартията, както вече е ставало?

- На последния ни конгрес пролича много категорична нагласа на нашите членове да се разграничим ясно от БСП.

- Пак според ваши членове е добре да започнете отсега да се готвите за предсрочни парламентарни избори. Споделяте ли подобни опасения?

- Аз лично бих предпочела да няма предсрочни избори, защото е добре за България това правителство да постигне успехи. И ние като извънпарламентарна опозиция ще бъдем конструктивни, ще подкрепяме мерките, които са за доброто на България, и ще сме критични към политиките, които имат и по-добро решение. Като задължително ще предлагаме и решение.

- Каква е вашата лична оценка за първите месеци на новото правителство?

- В първите месеци на едно правителство обикновено се правят оценка и анализ на ситуацията. Това е време, в което се сглобява управленската програма. Ако трябва да дам мнение за програмата на ГЕРБ, в нея не са разписани достатъчно ясно конкретните отговорности и срокове за изпълнението й.

- Като бивш социален министър как оценявате стъпките на новата власт в тази област?

- Радвам се, че в бюджета бяха запазени някои важни мерки в подкрепа на младите хора и семейството. Бях силно разтревожена от предложенията да отпаднат помощите за близнаци и майки - редовни студентки, както и данъчните облекчения за млади семейства, но, слава Богу, това не стана. Донякъде и заради нашия публичен натиск.

- Хората очакват да има надграждане върху вече отвоювани социални права, а ние се радваме, че са запазени досегашните, и то не всички.

- Донякъде съм склонна да приема, че кризата не позволява подобно надграждане в социалната сфера. Същевременно буди недоумение така направеният бюджет. От една страна, има много голямо преразпределение на БВП - 42.3%, което е в пълен разрез с предизборната програма на ГЕРБ, в която бе заложена цифрата 40%. Девет години вече никой не си е позволявал да разпределя повече от 40%. От друга страна са недофинансирани точно посочените пет приоритета и на първо място - социалният сектор. Ще дам само един пример. В сферата на пазара на труда например финансирането е намалено два пъти и половина, като се разчита на европейските програми. Само че те имат съвсем други цели, докато регионалните програми и тези, насочени към възрастните хора и жените, няма да могат да се финансират. А какво по-важно от това да се съхрани човешкият ресурс в условия на криза? Това наистина много ме тревожи.

- НДСВ до вчера бе във властта. Наистина ли е толкова драматично празна хазната, или има елемент на преувеличение?

- За 2009 г. можем да сме толерантни към твърденията на правителството, че финансовата ситуация е трудна и има неправомерни разходи. Но с бюджет 2010 правителството започва на чисто. В него ще проличат управленските умения само на сегашното правителство. Ето защо от 1 януари вече не можем да говорим за тежкото наследство на предишната власт.

- Какво ще е поведението на НДСВ спрямо бивши жълти министри, обвинени в крупни злоупотреби като военния Николай Цонев например?

- Ако има следствени действия към наши министри, ние ще се придържаме към принципите на правовата държава. Докато не се докажат тези претенции, няма да взимаме отношение. При наличие на доказателства партията ще реши как да постъпи, но политически чадър няма да има над никого.
27
4434
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
07 Декември 2009 00:03
Успех Христина!

НДСВ-то е символ на разумността и цивилизоваността в политичекото общуване!

Нямате алтернатива в това провинциално блато!

По стил на поведение ББ и ГЕРБ са ви антипод, както и другите недоразумения от типа на Атака и РЗС.
07 Декември 2009 00:40
Понеже Кобургготите ги подгониха в половин Европа за далавери, дайте сега да им дадем убежище тук. Предполагам че е платено интервюто, иначе невярвам сериозен вестник да дава толкова място на политически трупове, "доказали" се в управлението последните 8 години с дружките им от БСП и ДПС.
07 Декември 2009 00:51
Ние отдолу отдавна взехме решение за вас отгоре.
07 Декември 2009 00:56
Тази кака проста, дореди се до поста. Зер, никой не желае да оглави потъващия кораб в дълбоките води.
07 Декември 2009 02:39
Tim-e , кога е било разумно и цивилизовано НДСВ ? Преди - когато е взимало решенията от горе, или сега ... когато ще ги взима от долу ? Моля те да ми отговориш , понеже се измъчвам и няма да мигна цяла нощ сега ?
Завиждам и на България с толкова умни и начетени хора ... Има бъдеще тази страна ... с цар или без , това няма значение ...
07 Декември 2009 03:04
Честито на Христина Христова избирането и за "цар" на НДСВ.
-
Когато имаш нисък резултат на едни избори може да има две причини - първата - хората не те познават или втората - познават те. За съжаление резултата на НДСВ е по втората причина.
07 Декември 2009 05:29
От най-отдолу ще се вземат, че царо вече е там...
07 Декември 2009 08:09
Волен Сидеров Президент!
07 Декември 2009 08:22
Ехооооооо...Има ли някой "от долу"? /Освен Тимчо, де.../
07 Декември 2009 08:25
Абе, "отгоре" обикновено означава "от главата". А дядо ми ме съветваше да мисля с горната глава, да действам с долната.
Та тая дама, като ще взема решения "отдолу"...
Добре, добре - спирам, че стана много така...Фриволно! Ама не съм аз виновен, а тя, дядо ми и богатия подтекстов български език.
----------------------------
Блогът на Генек
07 Декември 2009 08:41
Смях!Аз, ако основа партия сега, ще имам повече членове и симпатизанти.
07 Декември 2009 08:45
А снимката е страхотна!Може да се нарече-"гледане в празното пространство"!
07 Декември 2009 09:04
То след избора обратното не може да стане.Симеон е обикновен член и той отдолу ще предлага до нагоре. Знае се какво ще стане..
07 Декември 2009 09:06
В НДСВ решенията вече ще се вземат от долу на горе

Пак добре че на е отвън навътре...
07 Декември 2009 09:56
Кво е тва НДСВ?
07 Декември 2009 09:58
Симеон е обикновен член и той отдолу ще предлага до нагоре.

Абе, какво може да предложи един ЧЛЕН?
Ловкий,
ами ако са отвътре навън? Като рече салатата да види докога тоя Илия ще гради килия?

Днес на тая тема май може бая ирония и леко подтекстов хумор да се излее.
07 Декември 2009 10:08
раз, два, три - решението е взето с абсолютно единодушие от всичките 3-ма члена на НДСВ
07 Декември 2009 10:52
има хубава щерка ... уредена естествена
Силвия Козарева, експерт в Консулска дирекция, дъщеря на министър Христина Христова - Консул в Солун
07 Декември 2009 12:44
И суперлуксозен старчески дом построи в Попица - май с това ще я запомнят поне съселяните и. И едно време политбюровците строяха пътища, читалища и музеи в родните си села, та пак нищо ново под слънцето.
07 Декември 2009 13:46
Баси погледа, дето го има тая! Не знам защо, ама нещо в нея страшно ми напомня гос'жа Мургината...
07 Декември 2009 14:25
Но аз например виждам Меглена Кунева като един много силен конкурент за държавен глава на България.Ако вземе и Боленчо за вице...

07 Декември 2009 15:48
нещата си отиват по местата. в началото почнаха с партия на жените, такъв ще е и краят. дедо си взе квото можеше, който се налапал налапал. вече всички силни само се чудят как да се отърват. е отърваха се, ама посланието с избора на хх ми е интересно - мирише на социален вектор без намигане нито към младите нито към бизнеса. пък и с тая екология кви десни ще гонят? щом ще се конкурират с герб трябва някоя генералша да изнамерят и без тва никитомладенов обеща да се появят скоро такива.
07 Декември 2009 18:32
Тая ли смотла ще организира погребението на НДСВ? Въпросът е царот се уреди... И фамилията си също.
07 Декември 2009 18:43
Правилно, отдавна трябваше да се досетят, че от долу (от задниците)
трябва да се запитват. До сега се запитваха само от горе (от устата), а тя една уста беше зинала, цяла Рила да налапа.
07 Декември 2009 18:57

Не зная дали НДСВ е политически труп, много е вероятно да е така.
Но познавам Христина Христова и смея да твърдя, че тя е представител на малцината български политици, отличаващи се с "кавалерство" и поведенческа коректност.
Жалко, че тези качества стават все по-дефицитни.
09 Декември 2009 19:06
Я виж, те стигнали до прозренията на маймуняка по време на сексуалните му отношения с жирафката.
12 Декември 2009 13:35
Последната лудост, която може да се случи на държавата "Булгаристан-Абсурдистан", ще бъде президент, от политически НЕДОРАЗУМЕНИЯ, от рода на
Меглена Кунева или Христина Христова и тогава, да си стягаме багажа, по причина- да ти е..а държавата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД