:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лондон готов да спре Рейкявик за ЕС заради невърнат заем

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Исландският президент Олафур Гримсон обяви завчера, че праща на референдум законопроекта за изплащането на заема на Великобритания и Холандия. Утре управляващите и опозицията ще обсъдят за пръв път кога и как да се проведе референдумът.
Великобритания заплаши Исландия, че може да попречи на приемането й в ЕС, след като исландският президент Олафур Гримсон наложи вето върху законопроекта, който предвижда Исландия да върне заем от $5.4 млрд. на Великобритания и Холандия, отпуснат в пика на финансовата криза, съобщи "Таймс". "Надеждите за бързо влизане на Исландия в ЕС може да бъдат попарени", твърди и Би Би Си. С въпросната сума двете държави компенсираха своите вложители, които имаха сметки във фалиралата и национализирана исландска банка "Ландсбанки". Освен това отпуснатите средства позволиха на 400 000 исландци да не изгубят спестяванията си. Парламентът на Исландия гласува законопроекта, но срещу него се надигна обществеността, която поиска от президента да наложи вето върху документа, смятайки че условията по изплащането са тежки. При създалата се ситуация Олафур Гримсон отказа да подпише закона и заяви, че според конституцията ще насрочи референдум за решаването на въпроса. Британското финансово министерство заяви, че продължава да сътрудничи с Исландия и Холандия "за по-бързото разрешаване на въпроса".

Междувременно стана ясно, че удрят на камък плановете на Париж и Лондон да наложат 50-процентов данък върху банкерските премии над 27 800 евро (25 000 британски лири), твърди сайтът Юрактив. Британските инвеститори вече предупредиха, че ще напуснат страната, ако суперданъкът бъде приет. Наскоро британската Асоциация за управление на инвестициите съобщиха, че членовете й са изключени от планирания данък. Подобна развръзка се очаква и във Франция.
12
1250
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
07 Януари 2010 00:30
При създалата се ситуация Олафур Гримсон отказа да подпише закона и заяви, че според конституцията ще насрочи референдум за решаването на въпроса
Иде реч за "вчерашен заем" за който Англичаните са готови веднага на санкции, а ние ще чакаме препоръките на Брюксел, ще треперим да не си развалим отношението с Анкара, че и да не изпълним императивните препоръки на Голямата порта. Господа, ние къде сме ?? Има ли някой още самочувствието на европеец???
Няма ли да насрочим поне един референдум за да каже народът своето мнение, или ще бъдем неми свидетели на всички безобразия, които се правят за наша сметка. Дългът на Турция към България няма нищо общо с нейното приемане в ЕО. Ние сме против нейното приемане от чисто НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС и без най- малък негативизъм към тях. Дългът си е дълг и Турция трябва да си изпълни договорните отношения, ако държи на добросъседски отношения. Да престане със своите скрити и явни претенции към нашата територия.

07 Януари 2010 00:37
Исландия що не влезе в СНГ ? Нали уж руснаците щеха да ги спасяват?
Кви англичани , кви холандци , кво ЕС ?
Душе , ти се избара експерт по темата . Дай инфо.
07 Януари 2010 04:46
СПАРТАК,
Изпреварил си ме!
Значи, други държави-членки на ЕС/Великобритания, Словения и др./ могат да поставят задължителни за изпълнение Условия/ и вето, евентуално/ пред държави, които кандидатстват за членки на ЕС, а България да НЕ може същото/пред Турция/?! Е, държавата България равноправна членка на ЕС ли е или не?!
07 Януари 2010 10:23
48.5% от исландците са против влизането в ЕС, а 34.7% го подкрепят. 16.9% нямат мнение по въпроса. Проучването на Gallup е проведено в края на юли 2008, като в него са участвали 1273 души.

И това още преди англичани и холандци да поискат едни пари... - 3.8 милиарда евро, та около 13 хиляди евро на човек трябвало да се бръкнат исландците...
Може хептен да се откажат от ЕС.

Още повече че английската и холандската държавна администрация също имат вина по случая, даже и повече от исланското правителство. Става дума за фалирала исландска банка, и за нейна дъщерна банка, работила на територията на Англия и Холандия, и допусната от Англия и Холандия да работи без защита на влоговете в случай на фалит.
07 Януари 2010 10:27
Освен това отпуснатите средства позволиха на 400 000 исландци да не изгубят спестяванията си.

Абе, редакцията, откъде толкова исландци, като те са малко над 300 000 души население....
07 Януари 2010 10:48
Президентът на Чехия заплашва единството на ЕС?
07 януари 2010 | 10:23 | Агенция "Фокус"
...Клуас смята, че с влизането в сила на Лисабонския договор, увеличаващ правомощията на общоевропейските власти за сметка на националните, Чехия ще се лиши от своята независимост. И в името на запазването на чешката държавност Клаус дори е готов да извади страната от състава на ЕС...„ЕС се превърна в недемократична структура, която може да бъде сравнена с комунистическите режими в Източна Европа”, каза чешкият президент. Той добави, че страните-членки на ЕС, както и тогавашните страни от Съветския съюз, са предали част от своите правомощия на съюзните органи и са признали прякото действие на наднационалното законодателство...- Натиснете тук



07 Януари 2010 11:06
Чешкият Президент е абсолютно прав! ЕС се е превърнал НАДнационална политическа организация, определяща националните Политики в страните-членки на ЕС!
Проблемът е, че НАДнационални ПАРТИЙНИ Мнозинства в Европарламента и извън него тясноПАРТИЙНО решават и налагат каква вътрешна национална Политика да водят Правителствата на държавите-членки на ЕС- което НЯМА нищо общо с Демокрацията! Защото, нали, при Демокрацията Мнозинството от Народа, чрез Избори, решава/трябва!/ каква Политика иска! Но, в случая с ЕС е възможно, например, Мнозинството от Избирателите в конкретна държава да си е пожелало ЛЯВА Политика, а Мнозинството в Европарламента да е ДЯСНО- и то налага, разбира се, ДЯСНА Политика в държавата, в която Мнозинството от Избирателите е пожелало ЛЯВА Политика! А това, май, НЯМА нищо общо с Демокрацията?! Ерго, ЕС е НЕдемократичен!
07 Януари 2010 13:46
ЧАРЛИ ДАРВИН,
/:/ "Освен това отпуснатите средства позволиха на 400 000 исландци да не изгубят спестяванията си.
Абе, редакцията, откъде толкова исландци, като те са малко над 300 000 души население...."
......................................... ....................................

Май става въпрос НЕ за Граждани на Исландия, а за Граждани на Великобритания/ и на Холандия/, които са имали депозити в исландски банки?!
Прочети това:
Присъединяването на Исландия в ЕС може да бъде преустановено
07 януари 2010 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отказът да бъдат изплатени компенсации на вложители в исландски банки от Великобритания и Холандия, които загубиха своите средства в резултат на краха на кредитните учреждения в хода на финансовата криза, може да има негативни последствия за амбициите на Исландия да стане член на ЕС. Това заяви представителят на Европейската комисия Амадеу Алтафадж Тардио, предаде РИА Новости. Исландия разчита да започне преговори за членство в ЕС в началото на 2010 година. Правителството на Исландия вчера предложи да бъде проведен референдум за изплащане на компенсации в размер на около четири милиарда долара на вложители от Великобритания и Холандия.




Редактирано от - paragraph39 на 07/1/2010 г/ 13:47:07

07 Януари 2010 14:59
Параграфе, може и да има грешки при превода, сефте...


Но не това е важното. Става дума за исландска банка, която е работила в Холандия и Англия, без обезпечаване на влоговете в случай на фалит. И това необезпечаване е било позволено именно от Холандия и Англия. после банката фалира, Холандия и Англия изплащат влоговете на техните граждани от техния джоб, и си търсят парите от Исландия.
Въпрос - те не са ли виновни, след като са допуснали банката да работи при такива условия, с необезпечени влогове?!? И защо за разлика от Исландия и другие европейски държави, където влогове се обезпечавали до 20 хиляди евро, Холандия и Англия искат изплащане на влогове до 100 и 50 хиляди евро съответно?
Това си е класическо извиване на ръце от страна на Холандия и Англия - позволяват банката да работи при рискови условия, после не искат да носят отговорност за това си административно решение, и прехвърлят цялата тежест на Исландия.
07 Януари 2010 17:50
ЧАРЛИ ДАРВИН,
Аз- НЕвинен!
Аз само copy/paste, бе!
Нищо лично!
07 Януари 2010 20:15
Чешкият Президент е абсолютно прав! ЕС се е превърнал НАДнационална политическа организация, определяща националните Политики в страните-членки на ЕС!

Няма нищо срамно или страшно! И УСАняците са минали по този път при създаване на щатите, че даже и са се посбили за кратко.
След бой и трепане доста често се получава неразривно приятелство, което важи с особена сила за НАДнационалните БАЛКАНЦИ и други айдуци улезнали в евроунията.
07 Януари 2010 20:22
Преди да пишете глупости, прочетете СТАТИЯТА на "Ройтерс".
Така сте се увлекли, че сте подвели и моя партиен съмишленик Др. Параграф39.
Iceland says gets UK assurance on EU bid
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД