:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Незаконни патрули контролират ски войната на Витоша

Собственикът на въжените линии в природния парк дори не крие нелоялните методи за налагане на своя монопол
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Основните потърпевши от бизнес войната на Витоша остават всички желаещи да се научат да карат ски. В създадените условия те едва ли получават най-доброто обучение на най-добрата цена.
Започналата преди 3 години битка за територии в Националния природен парк "Витоша" е на път да достигне своето финално сражение, този път в съда. От сдружението "Витошки ски и сноуборд инструктори" обявиха, че са подали жалба в държавната комисия за защита на конкуренцията, а очакват решение и по претенцията си пред комисията за защита от дискриминация, и двете насочени срещу собственика на основните въжени линии на Витоша - "Витоша ски". Оплакванията са от нереално ценообразуване, принуждаващо всеки ски учител в планината да плаща свръхзавишени цени на лифт картите в сравнение с официалния ценоразпис на "Витоша ски".

Още в края на миналата година стана ясно, че срещу приближеното до бизнесмена Цеко Минев дружество



се е събрала цяла армия

от открито негодуващи



срещу опитите за налагане на самоуправство в планината. В края на октомври 2009 г. от "Витоша ски" се опитаха да насочат вниманието в друга посока, като претендираха на държавно ниво, че "ски сезонът на Витоша е застрашен заради нехайно отношение от страна на управата на ПП "Витоша". След като окончателно стана ясно, че такава опасност няма и белият сезон край София вече е в разгара си, на фронтовата линия отново застанаха неоспоримите факти.

Какви са те? Основната цена на дневната карта за ползване на съоръженията на "Витоша ски" е 35 лв., а сезонната карта е фиксирана на 590 лв. Офертата обаче не важи за ски и сноуборд-инструкторите, които са задължени да плащат съответно 50 лв. и 2000 лв. Очевидното двойно ценообразуване бе отречено като формулировка от изпълнителния директор на "Витоша ски" Костадин Костадинов. Пред "Сега" той заяви:

"Няма двойно ценообразуване. Има две различни цени. Те са предвидени за две отделни групи. Всичко е калкулирано предварително. Едната цена е за клиенти, другата е за ски инструктори."

И понеже не стана ясно как точно се отличават инструкторите от клиентите, проверка на "Сега" установи, че се прилага много проста схема. В случай, че някак даден ски учител се промъкне инкогнито и се снабди с карта на редови цени, се задейства "второ ниво на защита". На помощ се притичват т. нар. ски патрули, които, ако забележат скиор, който предвожда група деца да речем, го спират и изискват билета му за лифт. В случай на несъответствие с "правилната" цена документът бива отнеман, в някои случаи дори след заплахи за физическа саморазправа.

"Ски патрулите са на пряко подчинение на изпълнителния директор на "Витоша ски" и на началника на сектор "Ски писти и машинен парк". Изпълнителен директор съм аз", обясни пред "Сега" Костадинов.



А кои са

ски патрулите?



Оказа се, че подобна длъжност не фигурира като формулировка в нито един закон. Дори напротив - тя противоречи на закона за частната охранителна дейност, който повелява тя да се извършва единствено от регистрирани охранителни фирми. Според Костадинов обаче ски патрулите са звено към "Витоша ски" с контролни функции върху наетите от дружеството писти в природния парк.

"Ски патрулите са незаконна практика, създадена на Банско, за да тормози местните инструктори. Независимо къде се прилага, тази практика си остава абсолютно незаконна. Охраната в планината може да се извършва единствено от жандармерията със съдействието на Гражданска защита и планинската спасителна служба", обясни за "Сега" адвокат Свилен Овчаров, защитаващ интересите на сдружението на ски инструкторите на Витоша.

В него членуват общо 10 ски училища, 9 от които са сред жалбоподателите срещу "Витоша ски". Основният довод за претенции за "нелоялна конкуренция" е диференцираната цена, пряко засягаща пазара на ски обучение. Сред въстаниците са две от най-големите училища на Витоша - "Мотен" и "Мачирски спорт", които заедно с дъщерното на "Витоша ски" "Витоша ски училища" държат основния пазарен дял в планината.

"България вероятно е единствената страна на света, в която отношението към ски инструкторите е такова - коментира Аспарух Мачирски, собственик на "Мачирски спорт" и председател на сдружението "Витошки ски и сноуборд инструктори". - Ние не искаме безплатни карти. Ние искаме решение и сме готови да апелираме за съдействие на всички нива. Ако трябва, ще се обърнем и към премиера Бойко Борисов."

Според собственика на "Мотен" Иво Рангелов пък



"Витоша ски" прилага още

една незаконна практика,



като "издава фискални бонове с невярно съдържание". "Вече подадох сигнал в НАП заради издадените ми касови бележки при покупка на лифт карти със завишени цени. На нея пише "Ски услуга", което очевидно не е вярно", разкри Рангелов.

От главната каса на "Витоша ски" отказаха коментар по темата, но пък потвърдиха, че двойното ценообразуване е в сила, въпреки че никъде (поне до вчера) то не бе обявено официално. "Да, има друга тарифа за инструкторите. Сезонната карта се продава за 2000 лв., а дневната - за 50 лв. Имаме такава вътрешна заповед", обясни главен касиер Киркова.

На въпроса защо другата тарифа не е публикувана на сайта на "Витоша ски" или на касите на пистата "Витошко лале 1" Киркова отговори, че "някой не си е свършил работата". А един час след като "Сега" зададе същия въпрос на Костадин Костадинов, в ценоразписа на интернет страницата на дружеството се появиха нови два реда с по две графи - "дневна карта ски учители - 50" и "сезонна карта ски учители - 2000".

Според официалните данни от Банско, Боровец и Пампорово в трите основни зимни курорта у нас също се мери с двоен аршин. Там цената за инструкторите спрямо тази за туристите е съответно 2000 срещу 760 лв., 1450 срещу 700 лв. и 1000 срещу 650 лв. Както се вижда, най-голямото завишение е в Банско - 260%, а най-ниското е в Пампорово - 150%. А простата сметка показва, че ски учителите на Витоша плащат 340% в сравнение с обикновения турист.

Само за сравнение между българската реалност и тази в далеч по-развити откъм зимен туризъм страни трябва да се отбележи цената на лифт услугата в Австрия. На официалния сайт на ски зона Тирол е публикуван ценоразпис, според който сезонната карта за зима 2009/10 струва 590 евро. Независимо дали за скиор или за инструктор. И важи за 923 (деветстотин двадесет и три) лифта, обслужващи 80 (осемдесет) писти с обща дължина 3105 (три хиляди сто и пет) километра.
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Повечето лифтове на Витоша не са сериозно модернизирани в последните 20 години, но пък цените на картите за тях търпят актуализация всяка зима.
СНИМКА: БГНЕС
Председателят на сдружение "Витошки ски и сноуборд инструктори" Аспарух Мачирски (вляво) и директорът на ПП "Витоша" Тома Белев (вдясно) са лидерите на съпротивата срещу "Витоша ски".
СНИМКА: SKIVITOSHA.COM
До вчера ценовата листа, публикувана на сайта на "Витоша ски", не уведомяваше ски инструкторите, че трябва да плащат различни от посочените цифри. В ранния следобед в таблицата се появиха два реда, които на направената по-рано снимка липсват.
7
3914
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
24 Януари 2010 15:23
Рещението е просто, купуват се едни туринг-ски, един ден катерене с тях встрани от пистата, и накрая - едно спускане. Супер е от към фитнес, пък и не те интересуват българските глупости в статията по-горе.
25 Януари 2010 11:00
В КОЛОРАДО СЕЗОННАТА КАРТА ЗА ВСИЧКИ СТРУВА 590$.ТОВА ВКЛЮЧВА 4 КУРОРТА.В БИВЪР КРИИК ИМА 16 4-СЕДАЛКОВИ ЛИФТА И 25 ПИСТИ.ОБСЛУЖВАТ СЕ ОТ 17 РАТРАКА.ВЕИЛ-40 ЛИФТА И 200 ПИСТИ.СКИ СЕ КАРАТ ОТ 15 НОЕМВРИ ДО 20 АПРИЛ.КАРТАТА СЕ ПОЛЗВА ЦЕЛОГОДИШНО-ЛЯТОТО-ЗА ТУРИЗЪМ.590$
25 Януари 2010 20:24
А лятото какъв флай фишинг става на Колорадо ривър, дето минава до Веил не е истина.....не ти трябват никакви лифтове и влекове.
Наде, ти във Веил ли живееш....има там един Българин ски инструктор, но сега да ме убиеш не мога да си спомня името.Ожени се за англичнка стюардеса по самолетите.Веил малко градче, не може да не го знаеш, той е от десетина години там.

Редактирано от - borislavG на 25/1/2010 г/ 20:50:28

26 Януари 2010 09:45
Бях в Колорадо миналата зима и имах щастието да карам ски във Веил и Бивър Криик.Велико е!Добре обработени писти, културни скиори и сноубордисти-не те пререйдат на лифта и не те бутат по пистите, няма лед, камъни и храсти по пистите и всичко това-само за 590 $ за година.....БЕЗПЛАТЕН АВТОБУС В РАМКИТЕ НА КУРОРТА-кога ще ги стигнем американците.....
28 Януари 2010 08:44
Майтапът настрани,
но всеки ски-инструктор, а те имат добри приходи, може да си позволи карта на тази цена при това за услуги на добро ниво.
Мачирски да не се жали. Ако има желание да доказва възможностите на школата си, да се стегнат и да работят като хората.
Не сме доволни от тях. Децата ни от тази година са записани в школата на "Витоша ски".
Но за нашето недоволство друг път.
Възмумително е, че заради бизнесинтереси Мачирски се подмаза на еколозите и каля името на хората от "Витоша ски". На всеки разумен българин, който е запознат с интересите в тази сфера, му е ясно за какво става дума.
Хайде, леко спускане
28 Януари 2010 08:53

Мачирски да се засрами от непочтените си удари.
Къде, да каже, ако му е известно, инструктори ползват карти за по-малко от 200 евро? Няка такъв курорт в Европа.
28 Януари 2010 08:56
Наде,
колкото до американците, ще ги стигнем, когато у нас започнем да се мерим според реалните ни възможности за работа и правене на лоален бизнес, а не според непочтеността ни и подмолните действия, каквито някои хора вече прилагат срещу "Витоша ски"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД