:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Леви и десни бранят малките болници

Дни преди да стане ясно колко болници ще оцелеят след реформата, критиките срещу действията на управляващите заваляха от всички посоки. Срещу промените, които ще доведат до сключване на по-малко договори със здравната каса и евентуални фалити, по едно и също време се обявиха БСП, пациентски организации и самите болници.

Очертава се дейността на общинските болници да се свие с 50%, алармираха от БСП.

Левите имали сигнали, че е застрашено съществуването на десетки общински болници, повечето от които разполагат със съвременна апаратура и лекари. "Положението е критично в цели региони като Северозападна и Североизточна България, както и в Родопите", обясни Янаки Стоилов.

Мерките на правителството целят в страната да останат 100 болници, обяви в същото време Стойчо Кацаров - експерт от центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам. здравен министър в кабинета "Костов".



Още - в "България"
57
2894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
57
 Видими 
23 Януари 2010 07:03
Могат да останат 100 болници , но поликлиниките трябва да са на високо ниво и някои от тях да имат операционни и да извършват леки операции .
В Израел , който по население е колкото България , болниците вероятно са по-малко от 50 , но имат много гъста мрежа от поликлиники на трите болнични каси - в град с 180 хил. жители са 7-8 .
А и болниците са огромни - в повечето могат да бъдат извършвани по 50 операции на ден .
23 Януари 2010 07:22
Чоки, много си прав. Лошото е, че в малките населени места общопрактикуващите лекари оредяха, за специалисти да не говорим. Трудно ще съберат квалифицирани и най-вече мотивирани специалисти за пълен екип. По-добре е добра болница на 40 км, отколкото лоша болница на съседната улица. Факт. Обаче... Като знаем хала на пътища и мога само да предполагам недостиг на оборудвани автомобили за превоз на болни в общински центрове като Харманли, Радомир, Кубрат...Щели да стават болници за долекуване. Е това е върхът на глупостта. Където са те приели, там трябва да та изпишат. Истината е, че у нас е неосновано дълъг болничния престой, абе води ти се бройка, плащат ти за него, я държава, я роднини.
Наистина е трудно решение, какво да се прави с малките болници
23 Януари 2010 08:05
Основен проблем - здравеопазването бизнес или хуманна дейност е?
Сетне се мисли какво, как и къде се влага.
Виж "Бизнесът здраве" /второто/ - Натиснете тук
23 Януари 2010 09:10
генек - За съжаление всичко е с пари. Ако здравеопазването е само хуманна дейност - тогава защо докторите взимат пари? Защо лекарствата са с пари?

23 Януари 2010 09:42
Левите имали сигнали, че е застрашено съществуването на десетки общински болници, повечето от които разполагат със съвременна апаратура и лекари

Дайте примери, другари! Не говорете общо. Къде са тези десетки общински болници снабдени със съвременна апаратура и висококвалифицирани лекари, които ще бъдат закрити?
23 Януари 2010 09:53
Чок觧, Израел по население се доближава до България, но по територия е по-малко от 1/5 (ок. 20 000 кв. км.) от бългаската, планините са ниски, гъстотата на населението голяма, разстоянията са по-малки. Естествено, че с по-малко, но и по-големи болници са им достатъчни за добро и достъпно здравеопазване. Същото положение е и с Холандия - имала по-малко болници от нас при по-голямо население. Да, ама територията и е 40% от нашата, равна като тепсия, с малки разстояния между населените места и бърз транспорт. За оборудването и финансирането на болниците в Холандия или Израел няма защо да говорим - за сравнение с тях и дума не може да става.
23 Януари 2010 10:08
Здравкe - "у нас е неосновано дълъг болничния престой, абе води ти се бройка, плащат ти за него, я държава, я роднини". Не си права, болниците нямат интерес да държат дълго пациентите - НЗОК плаща едно и също, независимо дали човек е лекуван 2 или 40 дни, зависи само то диагнозата (кл. пътека). Колкото по-дълго държиш един болен, колкото по-скъпи лекарства и консумативи използваш, толкова разходите са по-големи и заплатите на персонала по-малки.
23 Януари 2010 10:51

Колкото по-дълго държиш един болен, колкото по-скъпи лекарства и консумативи използваш, толкова разходите са по-големи и заплатите на персонала по-малки.

Ако това беше (е) така, то би следвало болниците да използват по-евтините генерични лекарства, а не скъпите оригинали. Обаче изглежда не го правят щом се налага НЗОК с административни мерки да принуждава към използването на по-евтините аналози. Нещо не ми се връзва, Weed361. Би ли пояснил?


23 Януари 2010 11:22
Ще си позволя да вмъкна нещо при Генек и Алабала, без претенции за световно откритие. Генек е прав - ако направим от здравето (съотв. от образованието, отглеждането на децата и т.н.) бизнес, тези дейности отиват... Да не се изразвяаме! Но и Алабала е необорим, че всичко става с пари и в пазарни условия. Има просто решение, но то е неизвестно за политиците ни. Нарича се социална икономика. Но тя е различна от това, което си мисли др. Станишев, т.е. да вземеш от този, дето има и да дадеш на този, дето няма. Социалната икономика е третата подсистема на една цялостна икономическа система. Другите две са подсистемите на бизнеса и на държавата (в частта й на участник в икономическите процеси). Класическата икономическа наука се захвана с бизнеса. После Кейнс и сие зачекнаха ролята на държавата. А днешната икономическа наука (сравнително скоро - някъде след 70-80-те години на миналия век) се захвана сикономиката на субектите на гражданското общество и точно това (условно в икономическата наука) се нарича социална икономика. Най-напред в областта на практиката са тези, които са най-напред и с другите икономически подсистеми - САЩ, Япония, скандинавските, Франция и др. Логично, нали? Няма да досаждам със същността на социалната икономика, но у нас нито левите, нито десните си имат идея за какво става дума. Ако някой колега се интересува - да заповяда, ама колкото е логично и просто като практика, толкова скрити подводни камъни има в теорията...
23 Януари 2010 11:42
Да ги затварят! Така или иначе, всеки малко по-информиран, можещ, мобилен и пр. се, ако му се наложи, се лукува в "големите болници". "Малките" само източват пари и осигуряват работа на хора в предпенсионна и пенсионна възраст, в условия от 50-те години. Тотално политическо лицемерии и популизъм е да се говори да ги оставят да функционират и да им са плаща за услуги, които те на практика няма как да осигурят, защото нямат персонал. Да, може да се пишат скъпи диагнози и да се фалшифицират специалисти, но това пак основно влиза в джобчетата на няколко Другарчета, а останалите от персонала си плуват по инерцията в мизерийката и не искат и да помислят за алтернатива!
23 Януари 2010 11:43
Колега Анциент -
Ако здравеопазването е само хуманна дейност - тогава защо докторите взимат пари? Защо лекарствата са с пари?

Колко пари му трябват на човек, за да разбере, че щастието не е в парите?
А сериозно - социална политика или див капитализъм? Май вече знаем какво е около ни и затъваме в него.
Всичко е пазар, както казва един известен пазарен аед. Бизнес! Нищо лично!
Както виждате - държавата организира бизнес и от останките на мъртъвците. Продава ги - даже някои са на кяр от труповете.
Повече трупове - повече печалба.
Тоест, по-лошо здравеопазване /късна помощ, примерно/ - повече печалба.
Да живее бизнесът!
23 Януари 2010 11:45
Всички коментират финанси, болници, персонал...Кажете нещо за ПАЦИЕНТА!
23 Януари 2010 11:53
... той па к'во общо има ... да мре!
23 Януари 2010 12:11
Що се говорело за пари? Ами защото лекарите искат пари. И производителите на лекарства, консумативи и апаратура искат пари, и доставчиците на храна, ток, парно и вода за болниците. И какво? Значи има два варианта. Или трябва с много сърцераздирателни писания по форуми и блогове да им се помолим да не искат пари или да искат много малко пари, или трябва да им плащаме. А ако ще им плащаме, трябва да решим как да оптимизираме системата, така че с наличните пари да получим максимално възможното.

_______________________
Блогът на Манрико
23 Януари 2010 12:18
Леви-десни, леви-десни, ще вървим напред.
23 Януари 2010 12:52
Всички коментират финанси, болници, персонал...Кажете нещо за ПАЦИЕНТА!



Нормално. Всичко това директно е свързано с пациента.


Чоки,
Като чуя за израелския опит, се хващам за пищова. Всички идиотизми в сегашната система са плод на пряката намеса на еврейски експерти в 90-те.
Преди, при кофтия соцЯлизъм, при една черепно-мозъчна операция, пациента оставаше в болница от един до три месеца, до пълното стабилизиране. След банална апендектомия - поне седмица. След еврейската намеса бе възприет принципа "3 дни - и в къщи". Който иска болнично лечение - плаща. За хотел, телевизор, кетъринг, сестра - всичко кеш!
И когато човекът е беден, колегите се чудят какви "нови" заболявания да му измислят, за да остане в болницата, без да фалира.

Сами виждате по телевизиите какво струва лечение в Израел. Десетки, стотици хиляди евро. Събирани от спонсори и хора с широки сърца.

Редактирано от - Doctora на 23/1/2010 г/ 12:54:19

23 Януари 2010 13:14
Doctora
[Златен]
от Bulgaria
Чоки,
Като чуя за израелския опит, се хващам за пищова. Всички идиотизми в сегашната система са плод на пряката намеса на еврейски експерти в 90-те.
.... След еврейската намеса бе възприет принципа "3 дни - и в къщи". Който иска болнично лечение - плаща. За хотел, телевизор, кетъринг, сестра - всичко кеш!
.........
Сами виждате по телевизиите какво струва лечение в Израел. Десетки, стотици хиляди евро. Събирани от спонсори и хора с широки сърца.


Когато си плащаш на здравната каса , което в Израел означава и че си на работа - никой не те изхвърля след три дена !
Правят ти куп прегледи и изследвания , подлагат те на лечение и физиотерапия и ако се наложи те държат и месец-два ! След излизане от болница освен отпуска по болест получаваш задължително 3 месеца безплатна физиотерапия два пъти в седмицата .
"3 дни и в къщи" се прилага за пациенти без здравна застраховка !
А като е толкова скъпо лечението в Израел , защо все там отиват да се лекуват повечето българи , а не във Великобритания , Франция , Испания , въобще в Европа ? Там по-евтино ли е ?
***
И защо като са копирали от евреите , са копирали до половината ?
Защо няма поне две КООПЕРАТИВНИ здравни каси , вместо една държавна ?
Защо в Израел не съм чувал за "клинични пътеки" ? Що за изгъзица е това ?
Вероятно има и още глупости , "благодарение" на побългарената еврейска система , а ти зря са хващаш за пищова ...

Редактирано от - Чок觧 на 23/1/2010 г/ 13:31:48

23 Януари 2010 13:28
Манрико,
стига с тия пари!
Аз говоря за ПАЦИЕНТА!
Трябва ли да наблегна, че става дума за плащащия си осигоровките пациент? И за онзи, чиито осигоровки е поела държавата?
Значи става дума за човека, който ВЕЧЕ има нещо платено.
Какво предлагат? Болници в големите градове. А пенсионерите по малките селища - тия, дето имат зад гърба си десетки години плащания? Ама била "оная" държава...Държавата е една - България. Сменя се властта, тя да си оправя бакиите кой какво къде е оставил.
Човекът от малкото селище си е плащал и си иска грижите. Обаче - тц!
Болницата се закрива, да ходи в големия град.
Кого обслужва там тая болница? Богатите с парите, засега плащащите си и...тия, дето хем не плащат, хем ползват.
Циганите почти не са останали по селата - обраха каквото имаше. В градовете са. И здравеопазването се движи след тях.
Така трудовият скромен човек остава натоварен с нова тегоба /транспорт, харчове/, неплащащият си /циганин, българин - все тая/ си е оснОвен пациент.
Я надникнете в една болница. Пълно е с циганор. Чака да минат студовете. Осигурените са несигурни в правата си.
Е, за кой пациент се грижи системата?
И кого обгрижва под предлог "пазар"?
Социалната политика у нас е само грижа за нехаещите за себе си. Другите са клиенти и дойни крави. Пак под пазарен предлог.
Прав е старшината - пациентът да мре!
Нали и погребалните бюра са частни? И те на печалба разчитат.
23 Януари 2010 13:35
Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание,
в стремежа си да изразим волята на българския народ,
като обявяваме верността си към общочовешките ценности:
свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;
като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,
прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, приемаме тази
КОНСТИТУЦИЯ!

Ай ся да видим - колко принципа от Преамбюла са нарушени, и тогаз пак..
23 Януари 2010 13:38
Я надникнете в една болница. Пълно е с циганор

Ама муцки , нема такова кино тук , в Израел !!!
Затова тук има "3 дена и в къщи" , че дори и един , ако не си плащаш на здравната каса ! Ами то не е хотел , болница е !
Помня в Русе един тлъст циганин - 30 дена в Окръжна болница - Санаториум - 30 дена в Транспортна - Санаториум и отново в Окръжна - стажа си го изкара по болници и санаториуми . Вие сте си виновни !
23 Януари 2010 13:42
.... Док, отговори на Чоки ...
23 Януари 2010 14:31
Сирена, НЗОК иска да се ползват по-евтини лекарства в доболничната помощ - тези които се изписват с намаление или са безплатни, поради орязания бюджет. За болничното лечение касата не се интересува колко струват лекарствата - клиничните пътеки са с фиксирана цена и минимален срок - например за лечение на пневмония НЗОК дава 385 лв. и иска минимум 7-дневна хоспитализация. Ако искаш лекувай пациента с антибиотици за 1 лев, ако искаш с 500 лева на ден - болницата ще получи 385 лв. и нито стотинка повече. Разликата между разходите и цената на кл. пътека остава като заплати за персонала. Болниците имат обаче лимитиран от касата бюджет, да кажем за една общинска болница - между 300 и 600 000 лева месечно - т.е. могат да приемат ограничен брой пациенти на месец.
23 Януари 2010 14:55
Старшина , извинявай , помислих обратното !

Редактирано от - Чок觧 на 23/1/2010 г/ 14:58:38

23 Януари 2010 14:57
Аз ше му отговоря Старши.
..
Ай ся дедов, ела ми да живееш у Ивайловград, Ардино, Трън и пр. малки градчета и села от градски тип, оставащи без болница, като за всяка една елементарна болежка или изследване, ше тряба маршируваш 3-4 часа по скапан кривуличещ път до най-близкото "оторизирано здравно заведение".
И ти пожелавам да те осигурява нашенската НЗОК!
Навит ли си?
Едва ли..
.
Въпросчетата са неудобни:
1.Що са им по двама спецялисти по клинична пътека в малките болници? Законно ли е или не?
2.Спешната помощ из глухата провинция има ли фърчикоптери, или само скапани УАЗ-ки?
3.Родилките в къщи ли вече ше раждат, или къде им доде - я по пътя, я "На нивата", я някъде другаде?
4.Дърта "пенция", със 120-150лв/месец, за кое по-напред да дава - за лекарства, за пътни/дневни до "оторизираната болница" в околийския център, за болнична потребителска такса "хотел"...или за ток, дърва, вода..а ако остане нещо, и за храна.
5.Дете с 40 градуса температура може ли да се транспортира?
6.Инфаркт на коя минута се спасява?
7.А хипогликемична кома или епилептичен припадък?
...
и много още..
.
Здравето не е само пари, финанси и бюджет Чоки, не е!

23 Януари 2010 15:01
Ако Дянков няма да бъде изстрелян от БГ в най–близкото време, той ще превърне БГ в филиал на Буркина-Фасо в Европа, но с завидна фискална дисциплина и, дори, от вън ще бъде поощряван за това. Нима ли, не разбирате, че всичките му икономии се дължат не на проявите на икономическия гений и професионализъм, а на пожарните мерки - орязване на жизненонеобходимите функции на държавата, без които тя престава да бъде нормална: наука, култура, здравеопазване, индустрия, енергетика и др. Американски парашутист скоро ще отчете финансовата стабилност и попълване на бюджета за сметка на закриване на болниците, неизплатените заплати, закриване на фундаменталните изследвания в науката как, впрочем, и на приложните и за сметка на не върнатите на времето ДДС на бизнеса, с което се унищожава част от него, орязване на парите за инвалиди, студенти и др.подобни касапски действия. Здравеопазването, науката и просветата трябва да са приоритет за държавата и посягането към тях не е грешка или недомислие, а престъпление.Това са азбучни истини, тъй като те определят бъдещето на всяка държава. Как можеш да оставиш една значителна част от населението си в това число и най-беззащитната (възрастни, деца, инвалиди, малкоподвижни, необезпечени) без медицинска помощ? А те разбира се остават без помощ по една проста причина - географска, тъй като помощ отива от тях и към това се допълва: лоши пътища, сложен терен, възможно лошо време, липса на мед.транспорт и оснастяване в него, фатално дълго време за пътуване и т.н. При не спешни случаи за много хора разстоянието е пречка за обследване и лечение на време, крах на профилактиката и т.н. Несъмнено ще се увеличи смъртността, брой на хронични заболявания и инвалидност и съответно след време и разходите за тях. А знаете ли е, че за човек получил инфаркт, първият час е решаващ за спасяването му? Ние се връщаме към средновековието. Красивите намерения не убеждават. Хората отдалечени с десетки км. от мед.център са обречени по определение. И проблемът не в малките „неефективни” болници, а в главите, както каза един герой на М.Булгаков и от себе си ще добавя – в държавническо мислене и елементарна съвест.
23 Януари 2010 15:14
С половин година си по-дърт , не ми се прави на дедо !
В първият си постинг съм писал : 100 болници и гъста мрежа от поликлиники в които да могат да се извършват и леки операции ! УАЗката не може да бъде кола на бърза помощ - тя ще те доубие с това твърдо окачване !
Да , в Израел пътищата са добри , но пък са много натоварени !
Да , територията е по-малка от България , но има райони на север и на юг , където на 50км наоколо няма жива душа . Затова пък има хеликоптери .
На 5-15 минута от повикването "Бърза помощ" пристига . Организацията им е такава , че линейките не чакат винаги в базата , а и на пътна развръзка .
Има и лоши неща , дано не сте ги "изкопирали" и тях : След визитацията в 8:00ч посещение на близки е разрешено през целият ден до 21:00ч ! Някои роднини дори остават да спят по креслата до сутринта ! По принцип не е зле за психиката на болния , но за останалите е ад , още повече като се изтърси цялото семейство от 14 души !
***
И още нещо - в Израел паралелно с трите болнични каси с поликлиниките им има и частни лекарски сдружения , които срещу минимална такса ти осигуряват медицинска помощ 24 часа в денонощието с тяхни частни коли , включително и линейки !
Аз съм към едно такова сдружение , което ми осигурява наблюдение и помощ дори извън Израел !

Редактирано от - Чок觧 на 23/1/2010 г/ 15:24:57

23 Януари 2010 15:24
Защо ли?
Защото навремето когато преговаряхме с евреите за частна здравноосигурителна компания, те рекоха, че българският пазар им е малък.
Колкото до уродливата българска система - питай бат Петьовия здравен министър. Тогава заложиха експеримент, обслужващ интереса на гужа президентшата и сега държавен секретар Клинтънова, която има 20 годишни идеи за промяна в системата на американското здравеопазване. Така се родиха "пътеките", "GP"-тата и други изгъзици. "Експериментът", естествено се провали и това се усеща от всички у нас.
Защо се лекуват много българи в Израел? Защото , няма спор, хората там имат добри чувства към сънародниците на г-н Пешев, спасили ги преди 60 и кусур години. И цените за лечение съзнателно се конкурират с европейските, при равни други условия. Но са фантастични за бюджета на средното българско семейство.
Това е. Нищо лично.-
23 Януари 2010 15:33
Има и друг доста по-сериозен проблем, който убягва засега от вниманието на колегите - изискванията за стаж и професионална квалификация стават абсурдни. Под предлога "грижа за пациента и качествено обслужване" някои заболявания могат да се лекуват само в една-две болници в страната. Например сега една болница за да сключи договор за оперативно лечение на щитовидна жлеза не трябва просто да има поне двама лекари със специалност "хирургия", а хирург, извършил предишната година минимум 150 такива операции. На тези условия не отговаря никоя областна, че и доста от университетските болници. При това се касае нещо то сорта на сърдечна трансплантация, а за рутинна операция, която се правеше в повечето хирургични отделения. Причината е ясна - тези, които са консултанти по съответните кл. пътеки елиминират конкуренцията с невъзможни изисквания и насочват потока от пациенти към себе си. Не само от малките градове, но и от областните ще трябва да хоодят до София. Сега "светилото" няма нужда да си иска рушвет - пациентите сами ще го търсят да си платят, за да не чакат по 5-6 месеца. Остава им утешението, че ще се лекуват от най-по топ специалиста за съответното заболряване.
23 Януари 2010 15:40
Doctora
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 10788
Скрий: Име, IP

Защо ли?
Защото навремето когато преговаряхме с евреите за частна здравноосигурителна компания, те рекоха, че българският пазар им е малък

Пазарът не е бил "малък" , а БЕДЕН - затова не са се съгласили предполагам и жалко . Впрочем , ти си го казал в края на постинга си .
За тия 20 години друго ако не , то поне пътища свестни да бяха построили , а то "Главен път София -Русе" с по една лента във всяка посока и ОТБИВКИ - що за простотия ?
Тук такъв път се води ІІІ категория ! Как да се придвижи по него линейка и за колко време ?

Редактирано от - Чок觧 на 23/1/2010 г/ 15:43:11

23 Януари 2010 15:51
Чок觧, българският проблем е в лошото копиране на останалите модели. Грешката започна още от Конституцията. И тя бе започната по френската, малко от немската и накрая българска, но не струваща. След това същото със законите, здравната реформа, избирателният закон и т.н. За съжаление всичко се създаде да бъде по-удобно за една група хора, а не за българския народ. Ще трябва много дълбок ремонт на държавата.

Редактирано от - Liberta на 23/1/2010 г/ 15:53:13

23 Януари 2010 17:34
Чоки,
това
На 5-15 минута от повикването "Бърза помощ" пристига . Организацията им е такава

показва защо у нас НЕ МОЖЕ да стане предлаганото от теб.
23 Януари 2010 18:05
Liberta ами то за това всичко което е побългарено не работи защото тъкмо някой реши да копира нещо свястно и веднага се намират самоотвержени защитници на малките болници, на защитени училища и т . н.защото все ще се намери някой многознайко който започва да адаптира реформата към "специфичните" български условия.Като, че ли насила се натискаме да се обявяваме за особен тип раса или нещо друго там, после се цупим, че не ни бръснат за слива.Чудя се каквае причината OLDMAD да защитава малката болница.Дано не му се наложи нанего да се лекува от инфаркт в такава болница.Защо трябва да има болница там където няма лекари и база, ами да направят дкц с лаборатория и рентген и като се изследва и прецени, че болния е за болница лекар ще извика бърза помощ или близки ще закарат болния до голямата болница.
23 Януари 2010 19:54
генек , аз нищо не предлагам !
Аз си казвам мнението , че 350 болници за бедна България са много , за да бъдат поддържани - богат Израел има по-малко от 50 .
Казвам , че 100 болници е МОЖЕ БИ добре , но да има И гъста мрежа от поликлиники с възможност за леки операции
Ако тези болници бъдат разпределени правилно из страната , на бивш окръг се падат по 3 болници и 10 остават за големите градове София , Пловдив и Варна с над 500хил жители .
Отменена е забраната за откриване на частни лечебни заведения , така че могат да се открият такива , на мястото на бившите закрити болници или в нови по-подходящи сгради .
Вие сте тези , които ще преценявате дали имате пари да издържате 350 болници .
И още нещо - почти всички болници , че и поликлиники в Израел са построени с парите на дарители ! Линейките също повечето са нечие дарение !
Редно е българските крадливи милионери освен да си купуват по 10-20 коли , че и мерак за самолети да имат , да изръсят някоя и друга стотинка за болници , поликлиники , линейки , апаратура и тнт.
Тук и най-бедните правят такива дарения !
23 Януари 2010 20:00
Има форумци и читатели , които живеят в страни като Черна гора , Хърватия , Словения , Унгария , Чехия , Словакия - те не могат ли да драснат един ред как е при тях , това са страни с население и територия близки до тези на България , да пишат как са решени проблемите там !
23 Януари 2010 20:56
Чоки,
хубави пожелания!
Обаче...пожелания!
23 Януари 2010 20:58
Голем гювеч ще падне от разпродажба на болнични сгради и медицинска техника.
Когато преди година - две правителството обяви, че отпуска 100 млн лв за модернизация на болниците и преди всичко за нова апаратура, прогнозирах, че се подготвя приватизация (записано е в архива на форума). Сега, след закриването на "малките" болници, тази нова-новиничка апаратура в същност ще се приватизира непряко - чрез разпродажба на символични цени. Откъде зная ли? Ами, нима преди приватизацията на БТК в продължение на 2-3 години не бяха подменяни кабелни линии да милиони, не бяха прокарани голям брой нови скъпоструващи оптични линии. Позната схема!
За да добиете представа за мащаба на бъдещата далавера ще ви дам пример от моята практика:
Нашата фирма, макар и с по-различен предмет на дейност, но разполагаща по това време с търговски и складови площи, беше удастоена да разпродава имущество на една фалирала банка и нейните близо 120 клона. Нямате представа за какви обеми и стойности имущество ставаше дума, както и колко фирми и частни лица се сдобиха на безценица с маркови мебели и офис оборудване от най-различно естество. Продаваха се нови или добре поддържани копирни апарати за по 100-150 лв, факсапарати по 50-60 лв, УКВ ретранслатори (нови) по 500-600 лв, телефонни централи по 100-200 лв., телефони по 2-3-5 лв, банкното броячни машини, прибори за проверка на банкноти, калкулатори и т.н. Продаваха се и различни стоки на длъжници. Така ще стане и със закритите болници.
По отношение на сградите - друг пример: В нашият квартал имаше пет детски градини и една ясла. Нямало деца (1990-2000 г.) Приватизация. Остана само една градина. Сега хората няма къде да си оставят децата. Загрижените общинари имат желание да решат въпроса, но никой не може да каже коя петилетка, защото нямало петно и пари. Така ще стане и със закритите болници.
23 Януари 2010 21:10
Мисля, време е, някой запознат да обясни цветно понятията "болница", "поликниника", "хоспис" и др. че май тук ги имаме за синоними.. Освен това какво точно ще значи за един пациент да закрият близка му сегашна болница работеща от 8 до 18. Например 1. за стандартни болежки - настинка и др. такива и 2. за по-сложни неща, като операция например. И още нещо - колко операции се правят в малките болници? имат ли достатъчно опит там хирурзите?
23 Януари 2010 22:16
Ще се опитам :
Болница - с прием на болни на легло , спешно отделение , пълен комплект кабинети за преглед , операционни , физиотерапия , отделения за лежащоболни , патология(морга) .
Поликлиника- пълен или непълен комплект кабинети за преглед , маниполационна , без отделения за лежащоболни , без спешно отделение и без патология(морга) . Понякога с физиотерапия .
Хоспис - стаи за лежащоболни след операция или болнично лечение , с физиотерапия , с един лекарски кабинет , маниполационна , без други кабинети , без спешно , и без патология(морга) - поне при мен е така .
***
Няма болница , работеща от 8 до 18 ! Това е поликлиника ! Болницата работи денонощно !


Редактирано от - Чок觧 на 23/1/2010 г/ 22:45:36

23 Януари 2010 22:21
Чоки,
Пропусна каса (банково гише) и морга.
23 Януари 2010 22:36
Тук поликлиниките са собственост на една от трите болнични каси : Клалит(обща) , Макаби и Меухедет(обединена) .
За да те приемат за преглед , трябва да покажеш магнитна карта , че си член на съответната каса , тоест , че си си плащал вноските . За специализираните кабинети и рентгена има доплащане от 26 шекела(~5 евро) на регистратурата или по банков път от магнитната карта .
Моргата е патология , не ти се е налагало да я ползваш и затова не знаеш , дано скоро и да не ти се налага !
***
Когато те приемат в болница , която е държавна или частна , отиваш с лист от съответната болнична каса , която удостоверява че си си плащал вноските и ще плати за лечението ти там .
Болничната каса плаща понякога и услуги на частните лекарски сдружения или част от тях на свои членове - аз имах три такива случая .

Редактирано от - Чок觧 на 23/1/2010 г/ 22:43:41

23 Януари 2010 22:39
Не е пропуснал, но като не ти е ясна думичката патология ще търсиш морга.
Моргата е за старите коли, а патология за хората
23 Януари 2010 23:31
Относно понятията - поликлиники няма от 2000г. - най-близкото понятие е диагностично-консултативен център и медицински център. Хосписът е лечебно заведение, където се осъществяват палиативни (облекчаващи страданието) грижи за терминално болни пациенти, най-вече със злокачествени и с напреднали тежки хронични заболявания. Не е болница за долекуване или възстановяване.
24 Януари 2010 11:29
http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blo g-post_24.html

Системата има нужда не само от високоспециализирани болници, но и от по-малки, които да посрещат ежедневните нужди на хората.Изглежда липсват поликлиниките, които с такава гордост унищожихме.В малките населени места доболничната помощ не може да откликне за елементарни изследвания на неспешните пациенти. Малките болници са оставени на произвола на съдбата, голяма част от тях са наистина неоправдано раздути.Намалете ги, но не ги закривайте масово.Оставете вратичка за специфичните и трудно достъпни места.
Никой не знае какви ще са последиците, ако се затворят малките болници.Не започвайте така тотално, никой няма опит в това.Закрийте, няколко най-фрапиращо ненужните, намалете други , вижте как реагира системата.Някои от тях поддържат лаборатории за изследвания, рентгенови отделения.Прехвърлете ги по някакъв начин към доболничната помощ, особено, в случай, че са единствени в района. Ако се закрият болниците, нека има вариант за тези отделения.
24 Януари 2010 12:13
Аз съм за всяка реформа в здравеопазването, която ще ми осигури достъп и качество на медицински грижи и услуги равни с тези на президента и премиера. Нали и тримата сме данъкоплатци!
Виждате ли колко прост критерии съм измислил. Гениалното винаги е изключително просто!
------------
По аналогия горният принцип може да се приложи и за образованието на децата ни, за транспортните услуги, за почивното дело и пр. и пр.

Редактирано от - Zmeja на 24/1/2010 г/ 12:22:32

24 Януари 2010 14:14
Онзи ден случайно присъствах на следната случка:
Директор на РЗОК диктува на секретарката си заповед за отказ за сключване на договор с болница по клинична пътека, поради липса на втори специалист по кардиология. Директорът казва: Така-а-а, на основание чл. .... хъм, ми кой член сега да цитирам, като няма такова изискване нито в закона, нито в НРД. Така пиши, на основание писмо № ..... на НЗОК и протокол № .... на НЗОК и БЛС... хъм, ми това май няма да мине. Писмата и протоколите не са норманивни документи, а пък заповедта, която пиша, според закона е индувидуален административен акт и може да бъде обжалвана. Ще падне одма, щото няма никакво читаво основание за издаването й. Хъм.
И какво, написа я с основание - писмото на НЗОК.
Каза още: Ми, да обжалват. Те делата ще се точат повече от година. В закона е записано изрично, че обжалването не спира действието на заповедта. Дори да е незаконно, реално няма да може да ме атакуват през тази година...
24 Януари 2010 14:17
А сега все пак конкретно. Никой не отменил живота сега, утре, други ден и последващите. Конкретните действия – закриване на болниците сега и нищо в замяна. Нищо. Само намеренията. Много прилича на саботаж към здравната безопасност на хората. Какъв Израел, Сърбия, Черногория и какво и да било? Предлагам ви БГ , Трън и тест на адекватност, г-н Министър - да разрешим възможната ситуация: родилката в Трън получила усложнения при раждането с опасност за живота на родилката и на детето. Болницата вече я няма. Бърза помощ – една кола, един лекар, една сестра заминали по повикване и, до колкото знам, 50 км до близката болница. Местност планинска. Сняг, поледица. Вашата прогноза, ако обичате. Въпрос и към радетелите на лъжереформа. Къде са вертолетите? Да преминем към баенето? Има ли други предложения?
24 Януари 2010 14:32
Тоя нерез - здравният министър, май прави всичко по силите си за връщането на тройната коалиция на власт.
24 Януари 2010 14:51
Zmeja, Министърт, единственото, разумното и доблестното, което може да направи е да поиска оставката си в знак на несъгласието , но тая доблест той и загубил още при трудното си раждането като министър. Всичко разбира, но е слаб от към етикета и субординацията и много обича собствената си безопасност. Но в дъното все пак е главния герой - Дянков. В името на фискалната дисциплина и славата на финансов супер герой той ще срине и Рилския манастир.
24 Януари 2010 15:03
А ако ще им плащаме, трябва да решим как да оптимизираме системата, така че с наличните пари да получим максимално възможното.

Ами анализът на практиката по света (пък и в исторически план и у нас) показва, че това може да стане, чрез плащане на принципа на издръжка, а не на дейност, както е сега с изключение на Спешната помощ, която е на издръжка.
-
С времето система на заплащане на дейност единствено повишава разходите, като едновременно с това понижава качеството на здравеопазването.
-
Който не го е гледал му препоръчвам да гледа филма на Майкъл Мур "Sicko". Има го в Zamunda Натиснете тук
24 Януари 2010 15:12
Димитрова,
В центъра на вниманието на едно управление в различно време могат да стоят различни приоритетни цели: национално освобождение; защита на отечеството от външен враг; разширение на територията; вътрешна политическа стабилизация; акцент върху стопанското развитие; грижа за подобряване живота на хората и т.н. Сега нищо не е по-важно от парите! Парите са и средство и цел! Животът и здравето на българските граждани са без значение. Напротив! Колкото по-малко деца и по-малко възрастни толкова е по-добре за бюджета. Колкото повече млади хора емигрират, толкова по-малко безработни, толкова по-малко помощи за безработни и следователно пак толкова по-добре за бюджета. Да влезем в еврозоната! Това е днес лозунга. Важното е държавата да влезе, даже и без народ.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД