:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 452
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Доклад на Държавния департамент отправя забележки към Балканите

САЩ разкритикуваха света за нарушения на човешките права

Най-лоши от всички отново са трите държави от "оста на злото"
Държавният секретар на САЩ Колин Пауъл представи завчера на пресконференция във Вашингтон годишния доклад на Държавния департамент за спазването на човешките права в света. Най-остро критикуваните държави са Иран, Ирак и Северна Корея, които президентът Буш определи като "ос на злото".

Иран значително ограничава възможността на гражданите да сменят правителството, системно извършва масови екзекуции, хора изчезват безследно, широко разпространени са мъченията.

В Северна Корея се извършват екзекуции без съд и присъда, а някои основни човешки права се смятат за вредни за целите на държавата и партията.

В доклада се споменава и най-близкият съюзник на САЩ в Близкия изток - Израел. Отправят се упреци към израелското правителство, че използва прекомерна сила срещу палестинското въстание.

Русия е критикувана за свободата на медиите и за Чечения. В Турция силите на реда бият, измъчват и всячески нарушават правата на гражданите.

Основният проблем за Германия, Франция и Италия е трафикът на хора, най-вече на жени, принуждавани да проституират.

Югославия е постигнала напредък в спазването на правата на човека, смята Държавният департамент.

В Румъния полицията продължава да бие задържани и да тормози циганите. Насилието и дискриминацията срещу жените остава сериозен проблем, а детският труд продължава да се експлоатира.

В Гърция има грубо отношение към нелегалните имигранти и циганите. Агенти в Източна Европа набират млади жени за проституция в Кипър. Жените идват главно от Украйна, Румъния, Молдова, Русия и България.
5
451
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
06 Март 2002 01:30
A pyk v amreika, pravitelstvoto si zatypiava tolkova mnogo naselenieto si, che te ne znaiat kyde se namirat na svetovnata karta. Prichinata e iasna - ta da si misliat zatypeniete horica, che te sa nai-dobre i dyrjavata im moje da kritikuva i komandva, koito si iska. Pyk ot druga strana za kakvo sa i na amerika 300 miliona razbirashti ot politika i svetovna geografia hora?
06 Март 2002 03:44
IIsus e kazal: " Koito e bezgreshen, neka pryv da hvyrli kamyka."
06 Март 2002 05:38
Сигурен съм, че в доклада са казани много иситни, но преди САЩ да съдят другаде и другите да погледнат себе си и безумните все-още закони в някои щати, както и все-още ширещия се расизъм спрямо негрите, а от скоро и ксенофобия спрямо арабеските.
06 Март 2002 20:11
Това се казва хималаи на лицемерието.
Докато САЩ не се затрият, света няма да се оправи.
Хайде чичко Бен, стига се кри. Покажи им какво можеш!
07 Март 2002 02:08
Тези, които направиха за не повече от 300 години история тотален геноцид на местното население, тези които се прочуха с робството и Ку-клус-клановите истории, тези които не бяха дали никакви граждански права на черните само до преди 40 години, тези които изгориха с напалм Виетнам и разрушиха икономиката на редица страни за да ги заробят икономически и политически, тези при които смъртното наказание все още не е отменено, тези които замърсяват цялата планета и искат да доминират света със сила сега дават и уроци по демокрация. Най демократични са Щатите и всички бивши и сегашни колониални страни. Да живее кралицата на Британия, Бог да благослови Американците и Евреите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД