:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,462,113
Активни 71
Страници 9,401
За един ден 1,302,066

България подкрепи Италия срещу забраната на разпятия в училище

10 държави взеха страната на Рим, който е недоволен от ограничението, наложено от Европейския съд за правата на човека
България подкрепи Италия, която оспорва решение на съдебен състав (7 души) на Европейския съд за правата на човека, забраняващо излагането на разпятия в класните стаи в страната, съобщи електронното издание zenit.org. Решението бе произнесено през ноември м.г. и още тогава Рим обяви несъгласието си с него. За първи път в историята на съда 10 страни - членки на Съвета на Европа, сред които и България, искат да са трета страна по дело. Този статут позволява на другите държави официално да бъдат страна по дадено дело и да внасят писмени и устни становища в съда. Десетте страни, подкрепящи Италия са България, Армения, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Монако, Сан Марино, Румъния и Русия. Като трета страна по делото са допуснати и 12 неправителствени организации.

На 30 юни Голямата камара (17 съдии) на съда ще разгледа казуса, придобил известност като "Делото за разпятието". Решение по него вероятно ще бъде произнесено до края на годината.

През ноември м.г. съдът мотивира решението си с обяснението, че поставянето на разпятия в класните стаи "ограничава правото на родителите да се даде образование на децата им съгласно личните им вярвания, както и правото на децата да са вярващи или не".

ПОЗИЦИЯ

Семейни двойки с различна националност от 12 страни от ЕС може да се сдобият с по-прости и справедливи правила за развод, след като комисията по правните въпроси в ЕП единодушно подкрепи първото по рода си искане за "засилено сътрудничество" в тази сфера, съобщи "ИЮ Обзървър". Страните, които подкрепят инициативата, са Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Люксембург, Румъния, Словения и Испания, но останалите може да се присъединят по всяко време.
101
2346
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
101
 Видими 
02 Юни 2010 22:55
Подкрепата не е от България, а от неколцина самозабравили се чиновници... Както се казва "Всичко Мара втасала и се препасала".
02 Юни 2010 23:08
България на книга е християнска/дори и в това не съм сигурен/, но на практика е атеистична държава, с изпъкващ елемент на джамии-ловери.
02 Юни 2010 23:30
България подкрепи Италия, която оспорва решение на съдебен състав (7 души) на Европейския съд за правата на човека, забраняващо излагането на разпятия в класните стаи в страната.. Десетте страни, подкрепящи Италия са България, Армения, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Монако, Сан Марино, Румъния и Русия.
02 Юни 2010 23:50
За съжаление България все още не може да надскочи себе си и да избяга от простотията. Не-религиозността беше едничкото хубаво нещо, което ни остана от комунизма, но уви същото беше с особена вещина зас.ано през последните 20 години.[/quote]
03 Юни 2010 00:21
Италиянците мога да разбера - религиозен народ, ама нашите представители отде се извъдиха такива християни?
03 Юни 2010 00:37
А може ли да дадете имената на тези , които са решили, че България трябва да вземе точно тази страна и точно по това дело? Това не би трябвало да е някаква тайна, а ние е добре да можем да питаме кой ги е упълномощил за това.
03 Юни 2010 01:09
Браво! Решиха толкова важен въпрос!
Ами като им е толкова омразен кръста да помислят да направят и като евреите - вместо математическия знак плюс(+) да въведат обратно Т ...
03 Юни 2010 01:42
ТЪЙ, де, в класните стаи, редом до Разпятието, трябва да има петолъчка и сърп и чук, или портрети на Маркс, Енгелс и Ленин- заради учениците, деца на комунисти, социалисти и АТЕИСТИ?!
03 Юни 2010 01:55
пара, какви атеисти сте комунягите бря ... я се виж как си ги наредил сичките ви божества и светии едно до друго ...

по темата - ако за училището се плаща с мои данъци, молим обучаващите и администриращите да се концентрират само и единствено върху учебната програма, качеството на обучението и напредъка на децата.

всичко останало да го правят в свободното си време и със собствени кинти.
03 Юни 2010 03:15
simo е прав.
И тва сме го чепкали много пъти.
Комунистите не са атеисти. Те са вярващи. Тяхната религия проповядва че е добро да вземеш от този който е постигнал нещо в живота и да го дадеш на селският Андрешко. Вземи от ближният, дори ако трябва да го пратиш в трудов лагер или да го ликвидираш физически. След това настани децата си на негово място. Преразпределението е добро. И още... Забрани на децата на буржоазията да ходят в университет, така ги ограничаваш завинаги от властта. Прати своите в университета, от специална квота, за партийци. Избутай ги през университета, после ги направи местни партийни деребеи така че да им се кланят плебеите като на богове.
Божествата в тази религия бяха недосегаеми, както във феодалните общества. Слагаха ги в саркофази и после в мавзолеи, където мало и голямо трябваше да им се кланя като на божества, и под строй. Имаше наказания за отлъчване от тези мероприятия. На партийните членове им бе стриктно забранено да влизат в църква. Религията наречена комунизъм не трябваше да има конкуренция.
Народът толкова "обичаше" тази нова религия, барабар с нейните божества, че тя се прочу като религията проповядвана за най-кратко време, едва 50-тина години...след което се сгромоляса в нужника на историята
03 Юни 2010 04:41
Религията е психиатричен проблем. Който не вярва - да посети САЩ и да си отваря очите и ушите на четири!
03 Юни 2010 05:26
Браво,
интересно къде са другите - Испания, Португалия, Полша, Хърватия, Сърбия, Черна Гора, Словения, Словакия, Ирландия, Грузия?
Не е коректно, да обиждате християните. На мен не ми идва на ум да Ви се смея на атеизма например и как той не бил 'религия'.

За господина с забележка за САЩ, ми то там има такава непоносимост сред 'елитарните' кръгове към христианството, че не на четири ами и на 6-8 да си отваряш очите, ако например не си съгласен с некое 'общо прието' обеснение изхвърчаш. Да не говорим за глупотевините за 'Коледа', весели празници и т.н.

За това кой плаща данъци и какво решава, ми мнозинството решава, поне засега. Много хора не са съгласни да помагат на нуждаещите се, други да дотират здравното осигуряване, трети за армията, четвърти -“ аз немам деца що да плащам за училище" и т.н. По всеки един може да се види елементарна взаимо връзка -“ напр. учението на моралните и религиозни основи и разпятието в училище, съчетано с днешните учебни програми, би имало позитивен ефект към възпитанието и моралната ценностна система. Иначе как да обясниш, че не е хуманно да се убива, като в природата това е съвсем естествено.
03 Юни 2010 07:01
атеизмът е религия колкото несъбирането на марки е хоби
03 Юни 2010 07:09
Еврейского мальчика-хулигана отец отдал на перевоспитание попу. Через пару дней мальчик вернулся в семью просто шелковым. Встревоженный папа спрашивает: "Тебя там били?". Мальчик мотает головой. "Мучали?". Мальчик мотает головой, потом говорит: "Я как зашел в церковь, увидел там изображение распятого еврея, сразу все понял...".
03 Юни 2010 07:28
Веднъж да се случи да прочета новина за България, дето да не се срамувам и с изненада виждам лайнометен обстрел от лица, дето имат привидно християнски имена.
Проблемът възниква сред целенасочени атаки от ислямистки организации срещу фундаментите на християнството.Затова дълг на всеки, който е съпричастен към принципите на Христа, е да се противопостави на онези, дето се кланят на черни камъни, имат за пророк един явен престъпник и педофил...
Та колегата Гарамел, особено изчерпателно е обяснил позицията на др.комунисти-социалисти, за което му благодаря.
Та , почетете Ориана Фалачи, четете, четете, там проблемът е анализиран блестящо ...И ако не ви харесва християнска Европа, лесно може да отидете в Пакистан, там ще ви обяснят, как стоят правата на човека и особено на християните.
03 Юни 2010 07:34
Междувпрочем да светна т.нар. атеисти, че за шалвариата нема такова животно атеист, всички сме гяури, каури, кафури.Най-обикновени свине, кучета и пр.презрени животни...
03 Юни 2010 08:39
Браво на България, и слава Богу, че комунизмът не успя да убие вярата на хората в Бог, защото точно тази вяра ни спаси през 500-те мрачни години. Тази вяра ще спаси и Европа, нейните традиции, идентичност и култура!
03 Юни 2010 08:40
Гарамел
Комунистите не са атеисти. Те са вярващи. Тяхната религия проповядва че е добро да вземеш от този който е постигнал нещо в живота и да го дадеш на селският Андрешко.

Да светна на Гарамел, че всяка идеология е като вярата, а аз не веднъж съм писал, че монотеистичните религии са идеология на феодализма. Западният тип ДЕМОКРАЦИЯ също е религия - вижте колко заслепени са Бенедичка, оИо и самият Гарамел, че чак пишат глупости на квадрат. Що се отнася до КАПИТАЛИЗМА той възниква и се развива на огромно разбойничество и ограбване - Англия забогатява по времето на Елизабет 1-ва благодарение на пиратите. През различните революции са ограбени земите на църквата (Реформацията, Английската и Френската революции). И сега се знае израза, че "в Англия овцете са изяли хората", защото земите на селяните са отнети за пасбища. Не случайно още през 1814г. селяните остават около 20%. Да не говорим за заграбванията на колониите, търговията с роби, експлоатацията на колониите, типичен пример е опиумната война срещу Китай. Ето така е забогатял Западът, а другите страни, които не са имали тази възможност сега духат супата. Наш Гарамелчо да вземе да прочете историята на капитализма, па тогава да пише.
А що се отнася до
"че е добро да вземеш от този който е постигнал нещо в живота и да го дадеш на селският Андрешко."
- ние видяхме как нашите "капиталисти" "постигнаха нещо в живота". А това е било и преди 1944г., докато нашите войски са се биели боси на фронта, след 1-та световна война Буров разпродава обувките от пълните складове. Така са забогатели нашите "оистигнали нещо в живота си".
03 Юни 2010 08:51
Браво на България, и слава Богу, че комунизмът не успя да убие вярата на хората в Бог, защото точно тази вяра ни спаси през 500-те мрачни години.

Аз не я виждам тази вяра. Моловете пълни, църквите празни. Сигурен съм, че и нашата Бенедичка влиза в църква само на Велкден.
03 Юни 2010 08:52
Религията няма място в училищата. Според мен не е морално да се насажда в главата на дете дадани религиозни възвледи, дори и от родителите му. Когато си стане на 18 ще си реши само. Кои сме ние, че да избираме (или да внушаваме) религията на децата?
03 Юни 2010 08:58
Тази тема толкова сме я търкали тук че не знам струва ли си пак да я обсъждаме..
Ще припомня само, че войнстващите вярващи, все едно дали са християни, талибани или каквото ви дойде на ума, не веднаж са водили войни и извършвали кланета в името на "правата вяра" и "любовта между человеците". Днешните не са по-стока! Училището трябва да подготвя годни членове на обществото. Това е задълчително за да не си му в тежест. Вярата е въпрос на личен избор.
И аз като La Muerte искам да знам имената и длъжностите на тези наши синковци, които харчат пари от мое име за някакви абсурдни дела при това по спор по който не сме страна! Та това си е пълен нонсенс!
Журналистите имат право да питат! Научете имената им и ни ги дайте! Знам какво да направя след това. Тези хора трябва да си търсят друга работа! Парите на българския данъкоплатец са нужни за по-важни обществени нужди на нас - българите! А ако някой иска да се конституира по частен път като страна по това абсурдно дело - да бъде така любезен да се бръкне сам и да плати пъ джоба си! Стига да има достатъчно вяра...
03 Юни 2010 09:04
Журналистите имат право да питат! Научете имената им и ни ги дайте! Знам какво да направя след това.

Жертвите на войнстващия атеизъм са също страшно много. Ето че и днес са готови за примитивна саморазправа, нещо, което християнството отдавна е изживяло...
03 Юни 2010 09:06
Къде има жертви на "войнстващия атеизъм"?
Може ли примери.
03 Юни 2010 09:08
А жертвите на комунизма чии жертви са? Да ти припомням ли за гулаг, за голодомора, за Пол Пот, за милионите избити и измрели в комунистически Китай?

Редактирано от - Benedicta на 03/6/2010 г/ 09:10:14

03 Юни 2010 09:18
La Muerte
А може ли да дадете имената на тези , които са решили, че България трябва да вземе точно тази страна и точно по това дело? Това не би трябвало да е някаква тайна, а ние е добре да можем да питаме кой ги е упълномощил за това.

Без съмнение, La Muerte, държавните ни чиновници действат на основание ПУБЛИКУВАН НОРМАТИВЕН АКТ. Всяко тяхно действие или бездействие се основава на законово предписание. Иначе говорим за незаконосъобразно действие, което подлежи на отмяна от административния съд. Аз не се сещам това самоволно действие да е мотивирано от някакъв нормативен акт. За мен тези хорица, наши наемници, просто харчат нашите пари за да си осигурят безплатни командировчици до Страсбург и Христос тук няма нищо общо!
03 Юни 2010 09:42
Абе Пламка, сопри се малце! Що не се вземеш в ръце, съвсем си се разпищолил под тази статия. И недей да пишеш че едва ли не си ме хранил като си плащаш данъците на тази държава. Ай сиктир! Заради такива като тебе атеисти и безпартийни комунисти сме на този хал.
03 Юни 2010 10:02
А жертвите на комунизма чии жертви са? Да ти припомням ли за гулаг, за голодомора, за Пол Пот, за милионите избити и измрели в комунистически Китай?


Значи всички жертви, които не са извършени от религиозни хора, са жертви на атеизма? Ама ние май не говорихме за това - говорихме за избити хора В ИМЕТО НА РЕЛИГИЯТА и В ИМЕТО НА АТЕИЗМА. Кажи ми къде и колко хора са избити от АТЕИСТИ, защото са религиозни. Това значи В ИМЕТО НА АТЕИЗМА, а не убити от атеисти Долавяш ли нюансите?
03 Юни 2010 10:06
Куманизъмът е сатанизъм.
Куманизите ненавиждат Свободата.
Символиката им е примитивна и човеконенавистническа - все кървава.
Неслучайно куманизите непрекъснато говорят и пишат за материални неща и за убийства. Като яхнат народа - колят и трупат злато и имоти.
Всички главни сатанисти завършват или със самоубийство или в страшни мъки.
Мумифицират главните сатанисти и им се кланят.
03 Юни 2010 10:07
1. Християнството е крепило народа ни през вековете, може би то ни е запазило по време на робството/присъствието/. За това съм съгласен да има разпятия в училищата(все пак България е християнска държава).
2. Това мое мнение не пречи да съм атеист. Тук искам да попитам Параграфа и Бенедикта, защо смятат атеистите за комунисти моля за смислен отговор, а не "...ми комунягите не разрешаваха да се ходи на църква..." Да комунистите СА атеисти, но обратното не е задължително.
03 Юни 2010 10:16
Религията не може да съществува без сляпата вяра Сляпата вяра винаги води до фундаментализъм-отричаш всичко, което не ти изнася и най-важното: не задаваш и не позволяваш да се задават въпроси. Защото е достатъчен само един въпрос и основоите на всяка религия се срутват. Не можеш да победиш един религиозен фанатизъм с друг религиозен фанатизъм-поставяш кръстове, за да победиш полумесеца, но съшевременно налагаш своята идеология катоединствено вярната и неоспоримата. Само вижте как форумните талибани се хвърлят да кълнат всички, които се осмеляват да имат различно мение от тяхното. на маледикта веднъж вече и отговарях точно по тази тема, за което ме изхвърлиха от форума за две седмици. Затова, специално за нея и подобните й-сега е 2010 (две хиляди и десета) година, 21 век. Вие още сте си в Средновековието.
03 Юни 2010 10:21
Dante се разлюти:
... Ай сиктир! ...

Ако имаш аргументи в подкрепа на чиновниците ни, не сиктирдосвай Dante, а просто ги дай! За да те облекча в избора им започни с правния интерес на българската Държава в това в италианските светски училища да има религиозни символи. Нали знаеш какво е правен интерес? Има го и в нашата юриспруденция...
havamal
La Muerte

Редактирано от - Пламен Пенев на 03/6/2010 г/ 10:23:55

03 Юни 2010 10:29
Неслучайно куманизите непрекъснато говорят и пишат за материални неща и за убийства.
Като гледам сегашната американизирана (капиталистическа) телевизия и си спомням за телевизията преди 1989г. сякаш не е така както се е изходил по въпросът Strjke Eagле-то. От сегашната телевизия се лее много ама много кръв. А и материалните неща станаха много важни след 1989г. Тогава се издигна лозиунга - "Не пречете на хората да забогатяват". Май наш орлю си живее в някакъв измислен свят, а деействителността е много по-различна. И той кат Бенедичка вдига само лозунги.
03 Юни 2010 10:36
Напълно правилно сме подкрепили Италия. България е християнска държава и на кйто не му харесва е в правоото си да я напусне веднага. Когато влезна в село в родопите и мен ме дразнят минаретата на джамии но нямам нищо против да ги има. Щом като населението в даденото село изповядва съответната религия без да опитва да си налага мнението на останалите няма проблем. А ако има повечко хора следващи (на дела, а не на думи) 10-те заповеди света ще е по-добър, дори и тези хора да не влизат в никакъв храм. по същия начин съм против някъде да се заселват или да се преселват или дасе довличат по какъвто и да е начин разни хора и да се опитват да наложат начина си на живот на тези които вече живеят там. Не е нормално някой да избяга от едни условия и после да иска да въведе същите условия в мястото където е отишъл.
03 Юни 2010 10:53
Заради такива като тебе атеисти и безпартийни комунисти сме на този хал.

Така ами, всички беди на този свят идват от атеизма.

И от Пламката в частност, разбира се.
03 Юни 2010 10:58
Va аргументира делото в Страсбург:
Напълно правилно сме подкрепили Италия. България е християнска държава и на кйто не му харесва е в правоото си да я напусне веднага.

Имаш доста неясна представа за това какво е България, приятелю! България е мултирелигиозна страна. А според Конституцията е не "християнска държава", а "правова държава"! И понеже едва ли си я чел тази Конституция ще ти постна малко:

Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

Християнството (в една от неговите многобройни форми!) е обявено от Законодателя само и единствено като "традиционна религия". Доказвам:

Чл. 13. (1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

Прочете ли алинея втора? За това говорим тук! Ха сега да видим: българската държава или българската църква се е конституирала като страна по дело за религиозни символи в светските училища в католическа Италия?
За жалост не само в твоята глава, Va, веят вихри... С цялото ми уважение към религиозните ти предразсъдъци!Редактирано от - Пламен Пенев на 03/6/2010 г/ 11:08:19

03 Юни 2010 11:12
Абе, хора!
Като чуете думата "вяра", все едно че някой ви бърка някъде.
Ами нали дори и в морала трябва да се ВЯРВА. Никъде не съм срещнал уравнение на морала, нито пък чертеж или нещо подобно (ако изключим някои елементарни чертежи към социологическите трактати).
Погледнете Ботев с неговата "Молитва", погледнете Вапцаров с неговата "Вяра".
Ако много пъти съм защитавал религията тук, то е защото държа най-вече на ВЯРАТА в доброто, истината и човеколюбието.
Всеки има своя вяра. Включително и онзи, който казва, че не вярва в нищо. Само че неговата вяра е най-страшна.
03 Юни 2010 11:23
Защо се преструвате на по-големи католици от папата? България била християнска страна - чушки! Някога - да, може би, но сега?
Религиозните символи - независимо дали са разпятия, забрадки или нещо друго - нямат място в публичните институции.
Колкото до
Както се казва "Всичко Мара втасала и се препасала"

Не, не се казва така. Правилният израз е:
"Всичко Мара втасала, че си п!?+ката сресала"
03 Юни 2010 11:25
Подкрепям напълно Пламен Пенев! Училищата в 21 век (поне тези, за които плащам с данъците си) трябва да са светски - без каквито и да е религиозни символи. А доколко България е христианска държава говори снощният репортаж, в който местен, (май Кюстендилски) ктитор бе поръчал да бъде изографисан образа му в някаква църквичка, подпомогната финасово от него. Ама май било неканонично - е, който плаща, той поръчва и музиката, и правилата за стенописване . Друг хубав пример е разпространяваният в училището на детето ми вестник "Православен комикс" - одобрен от БПЦ. Не, че някое от децата с изявени интереси в естествените дисциплини го чете, но ще си го запазя - заглавието точно отразява съдържанието - КОМИКС. Може и православна дискотека/чалготека да им спретнат, току виж ги приобщили пък към християнските ценности (те съвсем не са само християнски, но това правоверните християни хич и ни си го помислят!)
А нашето, българско поведение тук ми напомня на поговорката, в която жабата видяла да подковават вола, та дигнала крак и тя.
03 Юни 2010 11:34
Работата с това дело, felis_domestic a е още по-смешна! Държава, която има дълъг списък от осъдителни присъди от ЕСПЧ за нарушаване на правото в собстената си страна, рипа срещу решение на същия този ЕСПЧ при това без да са нарушени нейни права съгласно Конвенцията за правата на човека, въз основа на която действа този съд! В ЕСПЧ първото и основно изискване е "изчерпване на вътрешно-правните средства". Без решение на национален съд просто няма дело в Страсбург!
Акъла ми не го събира! Започвам да си мисля, че редакцията нещо не е разбрала?
03 Юни 2010 12:08
Не бъдете необразовани наивници. Всяка организация на обществото се нуждае от правила, облечени в закони, същността на тези правила произлиза от господстващия морал в обществото. Кой ще бъде господстващия морал в обществото решават управляващите. Примерно в Римската империя е властвал култът към императора, които е бил обожествяван. В Саудитка Арабия ще ви бъде трудно да обосновете морални норми в противовес на тези обективирани в корана. Атеизма е чиста форма на религия, защото се занимава с въпроса имал ли Бог или не и отговоря на този въпрос категорично и ясно както подобава на всяка една религиозна система. Атеизма има и стройно религиозно виждане как се е появил живота и човека в частност. В тази насока атеизма манипулара и естествените науки като налага като безалтернативни и две ТЕОРИИ - ТЕОРИЯТА ЗА ЕВОЛЮЦИЯТА и ТЕОРИЯТА ЗА ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ. Посредством това манипулиране на науката атеизма претендира за някаква псевдонаучност. За хора с по-промити мозъци препоръчвам да се заинтересуват от методологията на естествените науки и по-конкретно за разликата между понятитето Теория и Закон. Това че у нас може да се говори свободно не значи, че закона НА ДЪРЖАВАТА не почива на морални норми. Властващата и държавно налагана, чрез закона религия в момента в ЕС и САЩ е АТЕИСТИЧНИЯ ХУМАНИЗЪМ. Мотото на тази религия с философски корени е - човек е мярка на всички неща. Тоест ние хората решаваме какво ни харесва и го правим - Бог няма и такъв изобщо не бива да ни се бърка в живота. Естеството на тази религия изисква човек да бъде оставен да си прави каквото иска, стига изключително грубо да не нарушава правата на другите хора, а по-късно и животни и природа. Тъй като човека се почти обожествява то смъртоното наказание е абсолютно забранено. Следва някаква анархия в обществото, като хората се превръщат в алчни потребители и безморални същества, които и закон не ги възпира, защото хуманизма не предполага вътрешни задръжки у едно богоподобно същество като човека. Като следствие анархията в обществото се увеличава, а крайната фаза на това обществено развитие е диктатурата, за настъпването на която в САШ има най-големи показания.
03 Юни 2010 12:55
BWW, тук май ставаше дума точно за несъобразяване със законови положения. Харесва ти или не "законът е лош - но е закон". Относно атеистичният хуманизъм - дали да го споделяш е въпрос на личен избор. Я колко по-добре си живеят онези, дето твърдо вярват в някаква религиозна парадигма: и светът им е подреден, и отговорността им за постъпките им е малка или никаква "Бог дал - бог взел" "Такава ми била съдбата.." "Ако е рекъл Аллах...". (Тук онези, дето вярват в прераждането поне се предполага, че имат малко притеснения " ...если жыл ты как свинья, останешся свиньою..." В. Висоцкий) . Пък на мен лично твърдението на Екзюпери че "Да си човек - това значи да си отговорен.." ми допада.
03 Юни 2010 12:59
Делото срещу Италия е мракобесно. Италианските училища, в които винаги е имало Разпятия, са давали и дават светско образование. Тези училища не проповадват религиозен християнски фанатизъм. Тъпнята с "религиозните символи" е раздухана от ислямисти, които в Италия са застрашително много. Това, че в училището ще виси Разпятие, по никакъв начин не може да се съпоставя с носенето на забрадки от мюсюлманските момичета. Това е проблемът, а не някяви си права на атеистите. Аз също не съм религиозен, не намирам нищо общо между свободата на личността и подобна украса в едно училище, защото Разпятието не ограничава ничия свобода. А забрадките са символ на робското положение на жената в ислямските общества.

Редактирано от - водопроводчик на 03/6/2010 г/ 13:04:01

03 Юни 2010 13:03
Някой да е виждал разпятие в българско училище?
03 Юни 2010 13:16
Властващата и държавно налагана, чрез закона религия в момента в ЕС и САЩ е АТЕИСТИЧНИЯ ХУМАНИЗЪМ. Мотото на тази религия с философски корени е - човек е мярка на всички неща. Тоест ние хората решаваме какво ни харесва и го правим

БВВ,
Това много ми хареса. Пълно съвпадение със създадената от Великия вожд Ким Ир Сен идеология "чучхе".

Колкото до догматизма в науката - и аз преди време бях потресен, когато разбрах, че стройната наука космология е обоснована върху чисти догадки (като например Главната последователност). Е, от догадката нататък всичко върви строго последователно.
03 Юни 2010 13:18
Когато бях на времето в Русия, водопроводчик, там на пазара видях много местни жени с типично руски физиономии със забрадки... Не ми се видяха да са в "робско положение"... даже си бяха много нахакани...
BWW, ако не беше манипулирал едно от доказателствата си щях просто да ти вдигна пръст защото, въпреки че експозето ти не засяга темата която коментираме и следователно си е жив спам, напълно споделян твоето становище по въпроса с религията като социално явление в съвременното общество.
Все пак със смъртното наказание малко си се изхвърлил... Причината за отказ от него не се дължи на "обожествяването" на индивида, а е съвсем елементарна. Това са прекалено многото съдебни грешки и прекалената категоричност и необратимост на смъртта...
03 Юни 2010 13:21
...Някой да е виждал разпятие в българско училище?...

След червената бубонна чума? Бе, те - бащите на днешните - пращаха в Белене само заради влизане в Храма на Великден - вий разпятия търсите...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
03 Юни 2010 13:26

Редактирано от - водопроводчик на 03/6/2010 г/ 13:27:59

03 Юни 2010 13:35
Бармалей като спамър:
След червената бубонна чума? Бе, те - бащите на днешните - пращаха в Белене само заради влизане в Храма на Великден - вий разпятия търсите...

Е! До'дохме си на думата
03 Юни 2010 13:41
Връзката между религията и марксизЪма е описана добре от Бъртранд Ръсел:

Еврейският исторически модел от миналото и бъдещето е такъв, че да намира отклик в сърцата на потиснатите и онеправданите във всички времена. Св. Августин приспособява този модел към християнството, а Маркс към социализма. За да бъде разбран Маркс в психологическо отношение, би било уместно да се прибегне до следния речник:
Йехова = Диалектически материализъм
Месията = Маркс
Богоизбраните = Пролетариатът
Църквата = Комунистическата партия
Второто пришествие = Революцията
Адът = Наказанието на капиталистите
Хилядолетния период = Комунистическата държава
Термините отляво разкриват емоционалното съдържание на термините отдясно, а това емоционално съдържание е много по-близко до хората, получили християнско или юдейско възпитание, което пък прави Маркс есхатологично правдоподобен. Подобен речник би могъл да се състави и за нацистите, но техните понятия са в по-висша степен старозаветни и по-малко християнски от тези на Маркс, като техният Месия е по-близо до Макиавеите, отколкото до Христос.


"История на западната философия" том. 2 - "Средновековна католическа философия", глава IV "Философията и теологията на Св. Августин". В моята книжка цитатът е на 91-92 страница. Нещо в същия дух, за връзката на религията с Маркс, е писал и Ерих Фром в "Бягство от свободата".
03 Юни 2010 13:45
Опитвам се разбера, Iwan Wazow, по какъв начин това се вързва с съдебната подкрепа на България по въпросното дело в Съда по правата на човека
Май надойдоха форумните спамъри...
ПП Аааа! Загрях! Иска ти се, въпреки че не можеш да кажеш нещо по темата, да блеснеш пред форума като много учен?! Браво! Много книжки си прочел!
Ха мирясай сега!

Редактирано от - Пламен Пенев на 03/6/2010 г/ 13:48:23

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД