:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,588
Активни 471
Страници 2,033
За един ден 1,302,066

Убийство на разследващ журналист разтърси Гърция

Сократис Голиас разплита аферата за раздаване на подкупи на политици и държавни служители от компанията "Сименс"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцки полицаи и следователи взимат улики пред дома на журналиста в покрайнините на столицата Атина, където Голиас бе разстрелян вчера рано сутринта.
Разследващ гръцки журналист бе разстрелян вчера рано сутринта пред дома си в предградието Илиуполис на столицата Атина, предадоха агенциите. В 5.20 часа неизвестен мъж позвънил на входната врата на Сократис Голиас и му казал, че се опитват да откраднат автомобила и мотоциклета му. Журналистът, който е директор на радиостанцията "Тема 98.9" и на електронния блог "Троктико", излязъл пред входа на кооперацията, където бил разстрелян. Убийците избягали с автомобил, който по-късно полицията установила, че е обявен за откраднат. Съседи на Голиас разказват,че нападателите били облечени в полицейски униформи и били поне трима. Полицаите са открили на местопрестъплението около 20 гилзи от куршуми от автоматично оръжие.

37-годишният Сократис Голиас от доста време разследва аферата за раздавани подкупи на гръцки държавни служители и политици от германската фирма "Сименс". Той е дългогодишен сътрудник на известния журналист Макис Триандафилопулос, съобщи електронното издание GRReporter. Преди около 6 месеца Голиас бил арестуван по обвинение в клевета, след като написал в блога си, че друг сътрудник на Триандафилопулос - Георгиос Псарас, е бил изпълнителен директор на фирмата Telepassport, за която се смята, че е осъществявала движенията на парите от черната каса на "Сименс". Оказа се обаче, че става въпрос за съвпадение на имена, и Псарас заведе дело срещу Голиас. Тогава за кратко той бе арестуван и разпитван.

Все още не се знае дали убийството на Сократис Голиас има нещо общо със скандала "Сименс", тъй като полицията продължава да работи за изясняване на мотивите за убийството му. Престъплението се разследва от Службата за борба с тероризма. Съпругата на журналиста, която е бременна с второто им дете, е в шок и не е в състояние да дава показания. Двамата имат и син на 2 години.

Полицията в Гърция смята, че най-вероятно крайнолявата екстремистка групировка "Революционна секта" стои зад убийството на журналиста. Установено е, че той е прострелян с 9-милиметрово оръжие, каквото е използвала организацията. В началото на миналата година екстремистката групировка "Революционна секта" откри огън срещу полицейски участък, при който загина един полицай. Няколко месеца по-късно нейни членове извършиха подобно нападение срещу частна телевизия и заплашиха, че ще избият "всички журналисти".

Журналистическият съюз в Атина определи покушението над Сократес Голиас "нагло" и "мафиотско".

ПРОТЕСТ

Лекарите от държавните болници в Гърция от вчера са в 5-дневна стачка, съобщиха местните медии. Медиците настояват да бъдат увеличени разходите в бюджета за здравните центрове в страната. Протестиращите отхвърлят и внесен от здравното министерство законопроект, с който според тях се прави опит за приватизиране на болниците. Лечебните заведения ще работят само с дежурен персонал за спешна помощ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сократес Голиас
3
2233
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Юли 2010 23:50
Таквиз крайно леви им викат цигулки - стоят в лявата ръка ама свири дясната.

tode3n
20 Юли 2010 01:34
Абе тая държава нема ли си Гестапо да ги излови и направи на консерви за кучета и котки храна?
20 Юли 2010 05:49
Балканите станаха Европейска Колумбия!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД