:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ами ако и гражданите спрат да плащат на държавата?

В България е трайно установена диктатура на бюрократите - всъщност те решават дали една фирма да оцелее или не в кризата
Снимка: Велислав Николов
Гражданите и фирмите постоянно се редят на опашки - за плащане на данъци, на осигуровки, за документи за самоличност ... Същата тази държава обаче постоянно си намира извинения, за да не си плаща дълговете към същите тези хора и фирми.
Въпросът трябва ли да се плаща един дълг вероятно за мнозина е риторичен. Но не е така за държавата. Тя употребява целия си репресивен апарат, за да притиска бизнеса и гражданите да си плащат всички данъци, такси, осигуровки, глоби. Но почва да шикалкави и да се озърта, ако трябва самата тя си покрие дълговете.

Поредният пример за това абсурдно поведение е строителният министър Росен Плевнелиев. Той откровено заяви, че ръководените от него пътна агенция и регионално министерство не предвиждат средства през следващите две години за изчистване на натрупаните задължения. Още по-смущаващото в случая е, че този човек допреди година бе мениджър на точно такава строителна фирма. И вероятно е съвсем наясно какво се случва с една компания, ако не се разплати с подизпълнителите си. Или ако не може месеци наред да получи парите си за вече свършената работа. Дежурното извинение за вината на тройната коалиция и за неосигуреното финансиране за мегапроекти вървеше до момента, в който правителството реши да даде 300 милиона лева за никому ненужни хеликоптери. И когато се заделиха близо 10 млн. лв. за преместване на различни спецслужби от една сграда в друга.

Държавата не само избирателно решава на кого и кога да се издължи, но дори се застрахова законодателно срещу възможността да бъде принудена в един момент да се разплати. В Гражданския процесуален кодекс е записано, че не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения и общини. Може да се предяви изпълнителен лист, но парите се изплащат само ако са предвидени в бюджета. Ако не - може да се пие една студена вода. Или в случая - да си фалира спокойно.

Аргументите на законодателя са, че не може да се запорират сметки на местната власт например, защото така ще се блокират социални разходи за здраве и образование, както и за проектите по линия на еврофондовете. Но какво пречи на общините да не си държат всички пари в една сметка, а да ги разбият по пера? Как да ги накараш да си платят? Същата е ситуацията и с държавата.

Само си представете какво се случва, ако човек или фирма не си плати глоба, данъци, мита, акцизи, осигуровки. Или ги "отложи" за следващата или някоя друга година заради липса на средства. Ще бъде буквално изравнен със земята, ще има запори, възбрани на имоти, забрани за напускане на страната... А държавата и общината може да си правят каквото поискат.

Всичко това противоречи на пазарната логика, на българската конституция, и на Европейската конвенция за правата на човека, както и на основополагащия принцип за равнопоставеност на частната и държавната собственост. България вече няколко пъти е осъждана за неизплащане навреме на държавен и общински дълг. И въпреки това не си взема бележка. Нейните високопоставени чиновници безнаказано нарушават закони, а данъкоплатецът плаща и техните прегрешения.

Навсякъде на това биха му казали диктатура на чиновника. У нас обаче това си е висок рейтинг.
22
4710
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
29 Септември 2010 20:34
Истини, на някой могат да се сторят пресилени, пропогандни, за мен - казани едва ли не с озъртане.
Финала - съвсем под сурдинка.Чиновника пак...
Чиновника се беше насрал от шубе преди година и не мърдаше до кенефа без да получи нареждане.Лични наблюдения.Камо ли да взема решения да изпълни договори.
Авторе, всичко се решава от ГОРЕ, що те е страх да го кажеш?Това е държавна политика- Оня я определя. И министрите Му и те не решават, освен от глупост някой ако прояви самоинициатива.И изгърми.Поредния бушон. Ана накаква от кръстовището - пресния пример-пибликувала на сайта, че 20 % ще доплащаме...
Буааауууфф!!!Няма я.А някакъв си н-к отдел, задължен да изплати 1-2 млн. задължения по договор ...към п-ската фирма ще си позволи сам да се прави на интересен!!!Айде бе!Отдавна не рупаме доматите с колците де!
Това е положението.А, някаква си фирма щяла да фалира.Ама били 100. Ама всичко отивало по дяволите! Кат не Ме щете - викайте Станишев и Доган.
Тук спирам. Не искам Стоичков да ме чете и се изчерви.
29 Септември 2010 21:11
Колко трудно в чиновническите глави - на служители, министри и други подобни - прониква мисълта, че ги издържа държавата именно с тия данъци, дето те спират пред прага на хазната...
--------------------------------------
Блогът на Генек
29 Септември 2010 21:15
Ами една светла глава - бивш шеф на СДС го предложи това нещо. Скочиха му и му направиха преврат. Хем всички, като по команда, му скочиха.
29 Септември 2010 21:22
Мили Авторе , кои Граждани или в "шеговито" минаваш ? Хайде , холан ...
29 Септември 2010 21:23
Всичко си е бащ тъй, както го пише г-н Александров.
Но не е прав той, че :
"У нас обаче това си е висок рейтинг."
Защо ли ? Защото и това - "рейтинга" се поръчва от същия чиновник.
Ва вас ни остава, какво ?
Да се оплаччем на арменския поп ли
29 Септември 2010 21:50
които се чувствате засегнати просто заведете дело на Плевнелиев.....
дело до дупка.... така да се каже....
29 Септември 2010 22:00
Браво за статията
29 Септември 2010 22:08
"Ако гражданите започнат да не плащат"-ще настъпи истинския комунизъм и социализъм....Като в блок 20 в Ямбол...Червената радост?...
29 Септември 2010 22:19
Държавата като не плаща какво ли ще стане? Всички пътища водят към...Блок 20
29 Септември 2010 23:52
/:/ Ами ако и гражданите спрат да плащат на държавата?
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Държавата ще им разпродаде имуществото, чрез съдия-изпълнител, за да си вземе парите, които й дължат!-нЕма лабаво!!!
Срещу Държавата може да се "рита" САМО с революции(ако са успешни)!
30 Септември 2010 02:27
гражданите спрат да плащат на държавата
30 Септември 2010 07:09
В Гражданския процесуален кодекс е записано, че не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения и общини.

Ясно и точно казано:-фалирала държава!
Ако трябва да се дават държавни гаранции дали съответните инвеститори са запознати с този текст.Сигурно трябва да бъде написан, в договорите, със ситни букви най отдолу.
30 Септември 2010 09:15
Най-лесното е да наплюеш чиновника и държавата. Това сега е модерно. ***
А старото българче е прав. Не е виновен чиновника, а политиците, които сами сме си избирали. И те не са чак толкова виновни, щото са си представителна извадка на българското общество. Каквото е обществото, такива са и политиците, бизнесмените, журналистите, чиновниците, лекарите, магистратите и т.н. Народ, с ценностна система на селски тарикат, не може да си избере друг вид управляващи. Такъв е мат'ряла от горе до долу. И по хоризонтала. Такъв народ може само да завижда и обвинява всеки друг, но не и себе си за неудачите си.

Редактирано от - sybil на 30/9/2010 г/ 10:11:46

30 Септември 2010 09:51
До БирникЪ - браво - намери се един човек във форума, който да каже нещата с истинските им имена. За сведение маса от така наречените "български работодатели" след като получат тлъстичките суми от сделки с държавата не плащат от срама куме очи пълните осигуровки на служителите си. Всички знаем, че строителният бизнес е най-сивият. Е, защо тогава държавата да плаща на разни андрешковци, без морал и отношение. ***

Редактирано от - sybil на 30/9/2010 г/ 10:12:18

30 Септември 2010 09:54
За сведение маса от така наречените "български работодатели" след като получат тлъстичките суми от сделки с държавата не плащат от срама куме очи пълните осигуровки на служителите си.


Щото държавата се скъсва да ги плаща
Държавата съществува, за да осигурява основни услуги на населението. Като не може да ги осигурява, какъв е смисъла от данъците?
30 Септември 2010 10:33
До sybil,
който ме е редактирал на 30/9/2010 г/ 10:11:46:
Поради що ми триете част от мнението, г-н / г-жо модератор ?
Не сте съгласен, че вестникът се издава от "Овергаз" ?
Или щото "Овергаз" не е собственост на офшорка ? Май самият Дончев го призна преди време, когато отговаряше на въпроси от форума.
Вярно, че ви плащат заплатата, но за редактиране, а не за цензуриране !
30 Септември 2010 10:38
Ами то гражданята и "бизнеса" като са хукнали да плащат.....
30 Септември 2010 10:51
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица, ползвайте бутон за кирилизация или Натиснете тук

Редактирано от - sybil на 30/9/2010 г/ 12:30:03

30 Септември 2010 11:02
Ако аз бях министър бих направил следното-всички фирми които са на зор да предложат споразумение на Дянков. Ще ви кажа защо.Още преди години когато съм работил за държавни фирми след като си свършил работата си пускаш фактурата си и чакаш 1, 2, 6 месеца през което време тя е станала 50% от стойността на парите и ако не знаете кой е виновен- това е Жан. Може би мислите че великият икономист Костов е поправил тази несправедливост, много се лъжите. Ако сега запитате каква е вътрашната задлъжнялост на фирмите положението е отчайващо, Гърция- ряпа да яде. Как може да се оправи положението-нека да кажат макро или микроикономистите.Ако не знаят ще им кажа как е в една страна в ЕС, за която зная.
30 Септември 2010 13:20
А после - "Що имало сива икономика?"
Ми ще има, то иначе не се издържа в тази спретната държава с тези ясни и честни правила и коректни взаимоотношения... ще има!
30 Септември 2010 15:34
Old_BG е най-точен
01 Октомври 2010 12:13
Каква пазарна логика търсите при държавата?Това си е геноцид спрямо бизнеса, затова свиваш до санитарния минимум всякакви плащания към държава-община и не обръщаш никакво внимание на призиви от рода на платете си данъците, излез от сянката на сивата икономика,
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД