:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Лексика

"Клиентелизъм" и "лобизъм" заместиха "люспи" и "кинжали" в езика ни

Фешън, юзър, криейтив, визажист, дискаунтър, лоукост са нежелателни нови думи
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Операциите на МВР дадоха нов живот на думи като "килъри" и "октоподи"
В езика ни се появяват изключително голям брой нови криминални думи, защото животът е все повече подчинен на престъпни събития. В същото време обръщаме все по-голямо внимание на екопродукти, външния си вид и нови начини за забавления, а те също раждат нови думи. Това показва речникът на новите думи, изготвен от БАН.

----

Без да си даваме сметка, всеки ден в българския език в употреба влизат нови думи. Сия Колковска, Диана Благоева и Емилия Пернишка от Института за български език на БАН за втори път събират в речник около 5700 нови думи и изрази, както и познати думи, но с нови значения. Първото издание е от 2001 г. и отбелязва 3500 нови думи, появили се през първите 10 години от прехода у нас. Част от тях влизат и в актуализирания речник, но други вече са излезли от употреба. Думите са подбрани от електронните версии на медиите. За да се включи една дума в речника, тя трябва да е срещана поне в 3 независими източника. Авторите събират думите около 3 г., а съставянето на речника им е отнело още 2. През това време наборът от думи непрекъснато се актуализира, защото лексиката е динамична - появяват се нови думи, а други отпадат.

Макар и не както през 90-те, когато се наблюдава истински бум на новите думи, такива навлизат и сега в езика ни - поне по няколко на месец. Най-често се появяват в икономиката, политиката, обществото, спорта, развлеченията.

В политиката нови са названията на членовете на партии - преди са били бесепари, седесари и десебари, сега са гербисти или гербаджии. Наблюдават се и нови явления в политическия живот като клиентелизъм и лобизъм, има и стари думи с нови значения - като ликвидация.

В обществения живот авторите изследват думи, които в повечето случаи означават негативни явления. "Има цял слой от такива нови думи, което е обяснимо. Това са названия за хора, занимаващи се с незаконни дела - "килърите", "каналджиите", обяснява Сия Колковска, един от авторите на речника. Оказва се, че названията на операциите на МВР фокусират общественото внимание върху все повече нови думи, които са съществували и преди, но не са били така разпространени.

Отговорността на медиите като основен източник на нови думи е много голяма, обяснява авторката на речника. Самите медии създават нови значения - например "ужилвам" се появява в смисъл на ощетявам, източвам пари и т.н. Авторите признават, че са били изненадани от някои думи. Например номофоб - човек, който се страхува да остане без мобилния си телефон. Думата идва от частите на няколко други - фоб - човек, който мрази нещо, и от англиските "no" и "mo" от mobile.



"Най-забавна за мен е "клекшоп" -



това е оригинално словотворчество, защото част от думата е от българската клякам, а другата - от английски - shop, обяснява с усмивка Колковска. Интересна дума, която изцяло отразява начина ни на живот, е "ретросексуален". "Това всъщност си е нормалниият мъж, който няма интерес към козметика и мода. Но след появата на метросексулния мъж, сега той трябва да се обозначи", казва експертът.

Важно е да се уточни разликата между понятията. "Чуждата дума е взета от друг език. Чуждицата е взета, но не е необходима, защото съществува в нашия език - например "юзър" вместо потребител, "атачмънт" вместо прикачен. За шопинг и фешън дори не ми се говори", казва езиковедът. Неологизъм пък е нова дума, означава или изцяло ново понятие, или пък е синоним на вече съществуваща дума. Например "файл", "сървър" и "дисплей" са неологизми, защото нямаме наши думи за тях. Другият вид неологизми припокриват чуждицата - те са синоними на вече съществуващи названия и се използват и в двата си варианта - например аутлет заедно с разпродажба.

Дали новите думи обогатяват езика ни или не? Отговорът не е еднозначен. "Тези думи, които са необходими и назовават нови обекти - те наистина обогатяват, но има такива, които са абсолютно ненужни и замърсяват езика", обяснява Колковска.

Процесът на навлизане на нови думи няма как да бъде спрян, а и не е нужно, защото езикът се саморегулира - някои думи са еднодневки - основно жаргонните, други остават. "Но може да се подхожда по-отговорно към езика. Медиите много често, за да са атрактивни, използват чуждици и по-снижена лексика, но те не си дават сметка, че чрез тях проникват сред обществото ниски стилове, а хората попиват", не пести критиките си експертът.

В речника има думи, които авторите са отбелязали като "нежелателни" за употреба. "Позволихме си това, за да изразим нашето отношение и да дадем препоръка. Това са думи, които смятаме, че не е добре да се употребяват -



фешън, юзър, криейтив, визажист, дискаунтър, лоукост,



мейджър, кул...", изрежда Колковска. Нежелателна дума е "голфър", защото е абсолютна чуждица. На български се нарича "играч на голф". Сред интересните думи в речника е и "седемдесетак" - човек на 70 г.

Новите думи отразяват развитието на нашия живот, категорични са авторите. Изключителният брой думи в криминалната област говорят за това, че сме станали по-чувствителни към криминалното и то присъства значително във всекидневието ни. "Думите с негативна окраска - "мутри", "вратове", "каналджия", "сива икономика" - това са все явления, които нашето поколение не познаваше. Когато съставяхме речника, имахме особено чувство, защото все с негативни неща се сблъсквахме", обяснява Колковска.

Тя признава, че позитивни нови думи няма. Но пък се радва искрено на творчеството в езика. Например "магистрална фея" - съчетанието е абсурдно, но пък много оригинално", усмихва се тя.

В речника са записани десетки познати думи, но придобили ново значение: тегля, точа, свалям, ужилвам, винил (като плоча), възел, гладиатор (уредът, който се използва във фитнеса), глас (човек, който е говорител на определена институция) - ("Няма нищо общо с Човека-глас", смее се Колковска). Разбира се, цветовете, които вече означават привърженици на партии - "жълти", "червени", "сини", "зелени"...

Така българският език е с около 5700 думи по-богат, но в същото време тече активно и обратният процес на отпадане на други думи. Обектът, който се назовава, изчезва, забравя се бързо и думата. "Думи от първия речник от 2001 г. не присъстват в този, защото не са актуални. Например



"голяма приватизация", "люспи"



и "отлюспвам" - за отцепване от партия, "сини мравки", "кинжали". Сигурно след 10 г. никой няма да знае какво са означавали", обяснява Колковска. Такива са още и названията за банкноти - "вазовки", "десиславки".

Речникът дава основание да се говори за две ясно изразени тенденции в езика, очертани и през 2001 г. с първия речник. От една страна, се наблюдава снижаване или демократизация на езика - разговорният език и жаргонът влизат все по-ясно в езика на публицистиката и почти се сливат. От друга страна - има интелектуализация в езика на медиите, тъй като се използват много термини от най-различни области. "Става едно сложно смесване - хем от по-ниските пластове на езика се вземат думи, хем във всекидневния език се въвеждат термини от политика, икономика, компютърни технологии", обяснява Колковска.

Сега обаче прави впечатление, че думите, свързани с начина на живот и прекарване на свободното време, се увеличават. Това са различните видове спорт за самоусъвършенстване, козметичните процедури за разкрасяване. Много думи се появяват и на "еко" вълна, което дава основание на експертите да твърдят, че отношението ни към околната среда се е развило много силно за тези години. "Много нови думи с еко - екоавтомобил, екобензин, екокожа, се виждат. Има дори и екомания - до такава степен стремеж за запазване на околната среда, че се стига до крайности", казват авторите. Думите отразяват и повишеното ни внимание към храните - екохрани и магазини, екохотели.

Разбира се, основната част от думите идват от английски език - над 90%. От японски идват също няколко като "аниме" (японските филмчета), караоке, судоку, пейнтбол. От китайски идва фен шуй, различни наименования на спортове. Това също отразява обществени нагласи - ако през 90-те те бяха основно обърнати на Запад, сега все повече хора поглеждат и на Изток.
Снимка: Велислав Николов
Това не е голфър, а играч на голф.
12
3265
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
29 Септември 2010 21:12
Фьешън...
А статията -
---------------------------------------
Блогът на Генек
29 Септември 2010 22:19
Сия Колковска, Диана Благоева и Емилия Пернишка от Института за български език на БАН за втори път събират в речник около 5700 нови думи и изрази, както и познати думи, но с нови значения.


емилия е от перник, диана - от благоевград. сия обаче не я разгадавам
29 Септември 2010 23:18
Самите медии създават нови значения - например "ужилвам" се появява в смисъл на ощетявам, източвам пари и т.н.

Нека дамите да проверят от коя година е филмът и кога навлиза жаргонната дума в нашият език.
29 Септември 2010 23:32
От японски идват също няколко като "аниме" (японските филмчета), караоке, судоку, пейнтбол


Пейнтбол идвал от японски?

30 Септември 2010 03:18
гербисти

тая дума не съм я срещал в употреба. Гербери, гербари - да, ама гербисти ? Това ми звучи, като "таксисти", т.е. таксиджии. Нещо, което дори и писалите речника май не употребяват.
30 Септември 2010 03:20
"Гербисти" ми звучи, като "глисти". Не че "гербари" не звучи, като "гробари", де. Още повече че последните две думи в следващият речник май ще са синоними.
30 Септември 2010 03:22
номофоб - човек, който се страхува да остане без мобилния си телефон.

Това, ако не го бяха написали щях да си мисля, че номофоб значи закономразец.
30 Септември 2010 03:26
Например "файл", "сървър" и "дисплей" са неологизми, защото нямаме наши думи за тях.

Айде "сървър" се е наложило и може да се приеме, че няма българска дума, но по-често в последно време вместо "дисплей" се употребява "екран".
30 Септември 2010 05:54
Агрофитнес - копаене на нива, бране на царевица и други подобни.
Пример: Петък отивам на агрофитнес.
30 Септември 2010 08:56
голфър?! а защо не „голфист“? или голфист е запазена дума за пернишките шофьори на фолксвагени

а може и голфаджия, но като синоним на кифладжия, така и така повечето играчи на голф са там от чист снобизъм (imho)
30 Септември 2010 10:46
МОЛ, аутлет център...
04 Октомври 2010 09:12
Във вестник Стандарт редовно се употребяват жаргони, като "хлапета", "даскали", школото" и прочие банални тъпизми от рода на "борят" инфлацията, или прокуратурата "погнала" едикой си
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД