:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 143
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Затвор за нехайни собственици на рушащи се паметници на културата

Необходимо е да има затвор за бездействие на собственици на сгради - паметници на културата, които ги оставят да се рушат. Това предложи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов вчера по време на семинар на Асоциация "Форум". В момента за такива лица няма предвидена наказателна отговорност и те могат да бъдат преследвани единствено по административен ред. На доста места в България, например в София и в Пловдив, има много ценни сгради, които са пред срутване. Единствената възможност сега е да се глобят техните собственици. Ако и след това те не предприемат действия, общините или държавата могат да извършат ремонтите за тяхна сметка като дори ги ипотекират. Така е процедирано със сградата на Захарна фабрика в София, съобщи зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Той обяви, че в момента се подготвят промени в Закона за културното наследство, като целта ще е да се разпишат по-ясно правилата за опазване на националните ценности.

Междувременно прокурор Соларов обяви, че едва 200 от вероятно 50 000 колекции в България са регистрирани. Магистратът каза още, че има сигнали за изнасяне на колекции основно за Германия и Австрия, където това не се наказва. Според него български културни ценности се купували вече дори от румънски новобогаташи, както и в Арабския свят. Родни ценности били засечени дори в Япония. В същото време в Сливен са открити вещи от погребение на инка от Перу, които трябва да бъдат върнати на Перу.

200-300 групи са постоянно копаещите иманяри, съобщи Володя Велков, шеф на отдела за борба с трафика на културни ценности в ГДБОП.
4
1257
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
06 Ноември 2010 08:42

Да -много МЪДРО решение......
Явно господИН Николай Соларов на е живял в такъв ПАМЕТНИК на КУЛТУРАТА......
06 Ноември 2010 11:40
Господинът май забравя, че собствениците на сгради, обявени за архитектурни паметници, са подложени на много ограничения при ремонт, които естествено оскъпяват ремонта. Освен това, доколкото си спомням, преди промените общината подпомагаше безвъзмездно собствениците на такива сгради. И така е правилно, след като не разрешаваше ремонти, които биха изменили вида на сградата. В крайна сметка, тези къщи са ценност не само за собствениците си, а за целия град.
06 Ноември 2010 12:34
Не общината, а НИПК.
Навсякъде в страната, където НИПК имаше подразделения, имаше и бази за изработване на необходимите детайли, имаше и специализирани строителни бригади.
07 Ноември 2010 16:19
Един собственик или наследник не е отговорен за това, че имотът му е оценен и обявен за паметник на културата. Следователно, след като е ограничен да се разпорежда със собствеността си така, както му е изгодно, този, който е заинтересован този имот да остане и се съхрани като паметник на културата, трябва да поеме и съответната част от разноските по поддържката и съхранението му.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД