:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Повечето богаташи у нас са бедни хора с много пари

И затова богатството тук най-често създава непривлекателна среда - архитектурна, музикална, политическа и дори спортна
Ясен Бориславов
Дали шумно разгърнатият скандал около митничарското селище на брега на язовир "Ивайловград" и полетите на данъчни служители над импозантни имения с неясни собственици ще завърши с разрушаване на незаконните сгради? Повечето хора изглежда са скептични, както пролича от медийните реакции. Най-вероятно цялата суматоха ще приключи със събарянето на няколкото незаконни бараки от талашит край Ропотамо и маловажни постройки на други места. За останалите сигурно ще се водят съдебни дела с неясен изход, но ще се проточат с години.

По-важното е, че скандалът отвори твърде сериозната тема за произхода и смисъла на богатството, към която българското общество винаги е пристъпвало с едно шизоидно душевно раздвоение. То хем иска да е богато, хем мрази богатите хора, поради което съвместяването в достоверен образ на богатство и достойнство, богатство и приличие, нещо невъзможно при социализма поради добре известни причини, всъщност винаги, и преди и след соца, е било устойчиво проблематично. Това ясно пролича преди две години, когато по БНТ вървеше тв референдумът за "100-те най-велики българи". В класацията почти липсваха мениджъри и предприемачи, а доколкото ги имаше, бяха представени по-скоро като политически и държавни дейци.

Отсъствието е донякъде разбираемо, защото в българската култура и специално в литературата за последните 150 години образът на бедността е бил несъмнено по-интензивно и по-ефективно вграждане в общественото съзнание като източник на добродетели. Богатството е белязано със знака на греха. Литературните примери за този продължително налаган стереотип са изобилни, а изключенията редки. Достатъчно е да се спомене дори само това, че повестта "Маминото детенце" на Каравелов все още присъства в учебните програми и седмокласниците пишат домашни на теми от типа "Как богатството погубва душата на човека". Десетилетия наред формулата "произхожда от бедно работническо (селско) семейство" беше атестат за благонадеждност и мярка за един специфичен пролетарски аристократизъм. След като българската култура не е изградила достатъчно привлекателни и въздействащи образи на богатството, трябва ли да изглежда странно, че съвременният български богаташ лесно се вписва в негативната матрица?

Да се твърди, че голямата част от богатствата, натрупани в годините на прехода, са с криминален произход, отдавна е станало банално, а да се вярва , че е възможно пълно отваряне на икономическите досиета, каквито внушения прави президентът Първанов, и да се очаква някакво възмездие и справедливост, е наивно. Ако не е политическа димка, това би било най-много приятелски огън. Пък и едва ли българското общество ще може да понесе цялата истина, т.е. истината за себе си.

По-интересно и същевременно тревожно е нещо друго. Богатството в България



създава непривлекателна градска среда



Урбанистичният облик на демократичния преход е много често отблъскващ. Достатъчно е човек да се разходи в околностите на София и в квартали като "Лозенец", "Манастирски ливади" или "Студентски град", за да види едно истерично, грозно и на моменти дори налудничаво застрояване. Може да се видят нови сгради, които с брутална безцеремонност са отнели светлината и въздуха на по-старите.Явно след мутрите е дошло времето на строителните талибани. При официално разрешени четири или пет етажа обикновено се правят седем или осем - отдолу има магазини, отгоре се разгръщат разни подпокривни шмекерии с балкони и т.н. Процесът вече си има и име - "лозенизация". Думата означава безразборно дивашко застрояване на най-хубавите квартали, така че да заприличат на нещо като бидонвили, но вместо от тенекии и кашони, изпълнени от бетон и увеличени в мащаб. И всичко това е законно в огромната си част. Може да е грозно, отблъскващо и да изглежда неморално, но е законно. Проблемът е, че е законно.

Отношенията между сградите в един град са като отношенията между хората и институциите. Архитектурата и градоустройството са изкуства, които не лъжат. Те носят информация за социалните процеси, дори и да не искат да го правят.

В някои от по-красивите западни градове архитектурният силует оставя впечатление за едно постепенно натрупвано за продължителен период богатство. Там модерността е настанявана с щадяща историята деликатност. Достолепни каменни сгради от XV и XVI век стоят някак естествено до по-модерни и дори съвременни градежи, следвайки един общ силует с подчертана почтителност към миналото. Средновековието не стои по туристически бутафорно, съвременността носи очарованието на миналите времена и като цяло атмосферата на градската среда създава усещането, че хората там никога нищо не са започвали отначало. Всичко ново деликатно и пестеливо е вграждано в старото. Зад този архитектурен силует всъщност е скрито едно специфично и явно неприсъщо за нас по-скоро протестантско разбиране за богатството като плод на рационално организиран, търпелив и последователен труд. Средата издава относително хармонични отношения между гражданите, поколенията и институциите.

У нас това го няма.



Архитектурният облик на прехода поражда натрапчиво усещане,



че богатството дава свобода за разгръщане на лоши вкусове. Всяка мащабна социална трансформация неизбежно носи архитектурни и урбанистични проекции. В България те са доминирани от образа на внезапно забогатялата бедност. След непривлекателните и унифицирани панелни комплекси на соца се появиха едни по друг начин унифицирани и също така непривлекателни, строго охранявани анклави на богатството. Типични и донякъде трогателни са къщите на внезапно забогатели цигани или митничари с трудно завършен 8 клас и дипломи от престижни виетнамски университети.Те са поне триетажни, с големи тераси и задължително украсени с гипсови балюстри. Като правило в половината от застроената площ не живее никой. Хеликоптерните снимки на НАП показаха едно в голямата си част глупаво, грозновато и разточително строителство, скрито зад бетонни огради. Пред такива провинциални замъци човек често се чуди дали са по-грозни от начина, по който са спечелени парите, или етичните и естетическите стандарти, макар и ниски, все пак са балансирани.



Богатството в съчетание с лош вкус често изглежда глупаво и дори гротескно



Нека обясня това с един пример. Повечето мъже харесват едрогърдести жени - факт, който от години прави богати много пластични хирурзи. Но все пак има някаква мярка, отвъд която харесваното става уродливо. Прекалено големите гърди изглеждат отблъскващо, както и прекалено голямото богатство в ръцете на умствено и душевно малки хора, изглежда просташко. То ражда една разпусната ориенталщина, безпросветен лукс и безсмислие, някаква светска и същевременно долнопробна лигавщина, представяна в някои медии като елит. Именията на митничари, мафиотски босове, корумпирани държавни служители и политици всъщност са едни силиконови богатства.

Преходът оформи две категории богати хора. Едните са криминални дейци и държавни служители, които, изувайки гащите на държавата по най-изобретателни и често законни начини, са натрупали богатства, които превръщат в недвижимости според своите вкусове. Втората категория са реални предприемачи, принудени да развиват своите проекти, преодолявайки едновременно корупцията в администрацията и конкуренцията на криминалния капитал. Ако се съди по архитектурния облик на богатството, първата категория доминира. Само в общество, което живее в мълчалив консенсус, че богатството е постижимо с полулегални или криминални средства и в редки случаи с прозрачни усилия, може богатството да има толкова уродлив урбанистичен образ, както е в България.

Истински и пълноценно богатият човек е естествен лидер, ангажиран към средата, в която живее. Той работи много, при това с главата си, поема рискове, носи отговорности. За него богатството е отговорност. То не е само притежаване на недвижимости, а управление на работещи активи, носещи по-малко лични и повече обществени ползи. Това разбиране за богатството изглежда все още е неприсъщо за българските богаташи. Поради което богатството създава непривлекателна среда - не само архитектурна, но също музикална, политическа и дори спортна. То нерядко поражда гротескни гледки, като наскоро описаната във в. "24 часа" случка с невръстни деца от софийски квартал, които всяка сутрин се качвали в училищния автобус, облечени в детски бронежилетки. Подозирам, че когато поотраснат, ще изучават "Маминото детенце".



Притежаването на футболен отбор



у нас е един от доказаните знаци на богатството. Но все още няма предприемач, който да се гордее, че издържа симфоничен или камерен оркестър или дори градска духова музика. Предполагам, една от причините е, че симфоничните оркестри не участват в спортния тотализатор. Повечето български богаташи всъщност са едни бедни хора с много пари. Въображението им рядко надскача идеята да финансират някоя политическа партия, т.е. бъдещи корупционни схеми, които да увеличат богатството им, а с него да се увеличи и монументалният кич в градската среда.

Само просветено общество може да бъде истински и пълноценно богато. До това прозрение към средата или в края на живота си стигат много от известните в света мултимилионери. Това е разбрал и Евлоги Георгиев, завещавайки богатството си за построяване на Софийския университет.

Ако всички незаконни строежи бъдат разрушени, както обещава министър Плевнелиев, това би било справедливо и би било знак, че наглостта все някога се наказва. Но по-важно е да се разбере, че зад непривлекателната фасада на българските богатства се крият тежки образователни, мирогледни и институционални проблеми, които могат да бъдат решавани единствено в училищата и университетите, в библиотеките, театралните салони, музеите и, разбира се, в свободните, политически непредубедени и обществено отговорни медии.
Снимка: Велислав Николов
Урбанистичният облик на демократичния преход е много често отблъскващ.
Снимка: НАП
Хеликоптерните снимки на НАП показаха едно в голямата си част глупаво, грозновато и разточително строителство, скрито зад бетонни огради
132
13126
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
132
 Видими 
12 Ноември 2010 19:24
Не е луд този, който яде от зелника, а този, който му дава...Със едни по-ниски показатели за застрояване отдавна можеха поне малко да се урегулират нещата...Сега се чудят как да копаят скъпо метро, как да правят мостове и подлези, паркинги, и как да изплащат безумни обезщетения при разширяването на околовръстното...Спомням си и как софиянски ни успокояваше, че давал само временни разрешения, когато заграждаха имоти по южната дъга на околовръстното и т.н. и т.н.
12 Ноември 2010 19:29
Добро начало на статията, но след това изпада в плен на това, което критикува.
12 Ноември 2010 19:50
Проблемът не е, че огромната част било законно.
Проблемът е, че огромната част е или отявлено незаконно, или на ръба на закона, всички го знаят, но никой не проверява и не установява незаконността. Проблемът е един навсякъде и той е в отсъстващото върховенство на закона. Понякога е в отсъствието на закон въобще (оттам и на върховенството му).
Дали ако поканим, например, бременския строителен надзор, той също би приел, че трите подпокривни етажа "ателиета" от по 80 кв.м с балкони и прочие, са всъщност тавански помещения? Че в предвижданията за строителство (виза за проектиране) се одобрява кота "корниз", но никога и кота "било"? Че е законно същата тази Столична община, дето уж трябва да спазва законите и да следи как строят муцуните, да построи (действителен пример) собствен общински нов блок от 5 етажа на има-няма 20 м от по-ранен 13-етажен такъв при нито едно осигурено паркомясто?
Съмнявам се.
Българите не мразят богатите, а недостоверно забогателите, а за съжаление днес почти няма други вид забогатели (с допускането по default на изключения). Малка страна сме и всички се знаем, вкл. и забогатяванията си знаем. Справка - имотното състояние на А. Иванов.
В заключение - подобни повърхностни патетично-обобщителни народопсихологически назидателни писания в обичайния за автора стил не прилягат на живеещи в България възрастни хора с (претенции за) опит и трибуна като г-на Бориславов.

Редактирано от - Forza NATO на 12/11/2010 г/ 19:58:06

12 Ноември 2010 20:12
Българите не мразят богатите, а недостоверно забогателите..

Forza, те т'ва е!
Другото са алабализми и снимки от фърчикоптери!
12 Ноември 2010 20:13
Да се твърди, че голямата част от богатствата, натрупани в годините на прехода, са с криминален произход, отдавна е станало банално

То и твърдението, че слънцето изгрява от изток, отдавна е станало банално. Обаче това не пречи да е вярно.
Що за манталитет? Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина. А една истина, повторена 100 пъти, става баналност.


____________________________________
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
12 Ноември 2010 20:37
Статията е добра като идея.
Форца -
-------------------------------------
Блогът на Генек
12 Ноември 2010 20:42
Завалиите! Да ги ожалиш, не ли да ги ожилиш яко!
12 Ноември 2010 20:45
Форца, и от мен палче
12 Ноември 2010 20:59
Може да е грозно, отблъскващо и да изглежда неморално, но е законно. Проблемът е, че е законно.


Това е голямата заблуда. Не е законно. Не е съгласно Закона за устройство на територията, дори и да има разрешително за строеж.

Презастрояването (и то незаконно) е следствие на абдикацията на ДНСК и административните съдилища (вкл. ВАС) от основните им функции.
12 Ноември 2010 21:06
Иначе авторът правилно е описал процесите. Между другото, същите соц. панелни квартали в Будапеща изглеждат съвсем различно от Дружба. Там не са си застроили междублоковите пространства, не са направили охраняеми паркинги, и всяка зелена площ е грижливо поддържана.
12 Ноември 2010 21:08
Гошо е прав. Законното е 0.3%, а "другото" е 99, 7%. Другото също е "законно" защото 1/3 от него е преминало(скачени съдове) в ръцете на узаконилите го. И в крайна сметка пак 86.2% е незаконно, защото закона за скачените съдове още не е гласуван официално.
12 Ноември 2010 21:12
И едно палче за Forza. Само че ВАС казва следното:

Процесният строеж, във всичките му части-жилищна сграда, гаражи и плътна ограда, е определен като незаконен -извършен в несъответствие с предвижданията на действащия ПУП-чл. 225, ал.2, т.1 ЗУТ, ....... Не е спорно, че за строеж : "Жилищна сграда с гаражи, с к.к. 10м." в УПИ V-472а, кв. 184 има одобрени инвестиционни проекти и влязло в сила разрешение за строеж. Последното не е нищожно поради противоречие с императивни материалноправни норми и следва да му се даде предимство пред ПУП (а явно и пред ЗУТ, бел. моя) като неотменено по реда на чл. 149, ал.3 или чл. 156 ЗУТ. Началникът на РДНСК е длъжен да зачете действието на одобрените инвестиционни проекти и на влязлото в сила и неотменимо разрешение за строеж / чл. 156, изр.2 ЗУТ/, с което съответствието им с ПУП е окончателно установено и строежът не може да бъде квалифициран като незаконен. Извършената без разрешение за строеж плътна бетонова ограда с височина 2, 00м е незаконен строеж по смисъла на чл. 225, ал.2, т.2 ЗУТ, но спирането му не е разпоредено в диспозитива на заповедта, което е неспазване на установената форма /чл. 59, ал.2, т. 5 АПК/ и основание за отмяна по чл. 146, т. 2 АПК.


Демек, съдът изобщо не го интересува законосъобразността на разрешителното -- то било влязло в сила и било минало административна процедура по одобрение и съгласуване със ЗУТ, ерго би следвало да е законно. Ако архитектът на района реши, би могъл да се вдигне и небостъргач, според зависи какви "аргументи" му представи инвеститорът, а законът -- кучета го яли. Разрешението влиза в сила и туйто. За върховенство на закона изобщо няма какво да говорим -- този въпрос явно не интересува ВАС.

Редактирано от - гошо на 12/11/2010 г/ 21:16:34

12 Ноември 2010 21:28
Повечето богаташи у нас са бедни хора с много пари
***
Не бедни, а прости!
12 Ноември 2010 21:39
Този брой е двоен , Дами и Господа ! Предлагам , Проблемът да търсим в Държавността , която упражняваме . За тез , дето мислят , че вместо да се събаря , Незаконно построеното требе да се ползва от Държавата , Да се настори Безкомпромисна Ревизия от НАП и Прокуратура ...

Редактирано от - beagle на 13/11/2010 г/ 14:24:31

12 Ноември 2010 21:48
Сложете нормален данък сгради от 1% и данъчна оценка близка до средната пазарна цена на имотите в даден квартал и готово. Ще видите.. как безумията ще намалеят и даже ще спрат. Щото едно е да построиш нещо или да го купиш за много пари, друго е да го поддържаш всяка година и да му плащаш данъците.
12 Ноември 2010 21:55
Ясенеее, повтаряш се страховито. Преди година и половина беше написал същата статия, бетер с лозенизацията и духовно бедните богаташи.
Иначе това е уместно наблюдение:
Но все още няма предприемач, който да се гордее, че издържа симфоничен или камерен оркестър или дори градска духова музика. Предполагам, една от причините е, че симфоничните оркестри не участват в спортния тотализатор

Ама дай да не идва времето, когато ще те учим наизуст
12 Ноември 2010 22:01
Кучето ми тъпее - комшиите му са като на тепсия видими , а кръвта им все е червена . Богати карикатури ...

Редактирано от - beagle на 13/11/2010 г/ 14:28:15

12 Ноември 2010 22:46
Пет или шест теми са смесени в статията, от което тя само губи, прескачайки от една в друга без да доразвие нито една. На моменти се плъзва върху кънките на клишетата. Умишлено или не.
12 Ноември 2010 23:04
А можеше всичко това да се разкаже с една дума - мутри.
12 Ноември 2010 23:14
То хем иска да е богато, хем мрази богатите хора

Много важна и фундаментална тема. Противоречие няма. Въпросът е в реалния начин по който се е придобивало и придобива богатство в условията на несвобода и изостанало и ограничено развитие, винаги досега, и в начинът по който трябва да се прави.
-
В условията на изостаналост, несвобода и колониална зависимост, богатството се придобива единствено, като го отнемеш от друг. Така е било и със завладяването на земите на бягащите турци след Освобождението и с последвалите "афери". Така бе и след 1989 г., като тогава КПД-то на кражбите бе неимоверно ниско - във вторични суровини бяха превърнати милиарди, за да да могат някой да откраднат милиони. Същевременно за да става това несвободата и изостаналостта се увеличаваха, а с това и бедността на ограбените, която се увеличаваше непропорционално на приватизираното богатство на забогатяващите.
-
За такъв тип забогатяване не се нужни никакви качества, освен едно - безкрайна простотия и наглост. Ниското образование бе предимство, защото оставяше първичното и животинското не потиснато от скрупулите, които създава образоваността. Образованието и интелигентността бе вредна. Тя спъваше животинската решителност да вземеш всичко, което си харесаш.
12 Ноември 2010 23:14
Имаше преди години, една от годишните класации на ФОРБС със там ... конкретната разбивка по държави и всичко останало...
Форбс, при все че са списание стил Космо, си бяха позволили да пуснат един върло заядлив коментар за руснаците (цитирам по памет)
Забележителното е, че всички участници от Русия обесняват богатството си като "СелфМейд". Ние трудно приемаме това определение тъй като при нито един от тях, не можем да отбележим като основа наследство, рационализация, откритие, нова технология или подобни лични достижения.
В този смисъл понятието "селлф мейд" девалвира, тъй като ни е трудно да свържем личния успех със занятия (според някой източници) като изнудване, рекет, контрабанда, или съмнително придобиване на държавни активи...."

Не претендирам за точност на цитатът, предавам го по смисъл. Беше ми направил огромно впечатление.
А вие се замислете... при нас не е ли крайно подобно?
12 Ноември 2010 23:22
Има друг начин на придобиване на богатство - не чрез отнемане, а чрез създаване на продукт. И това богатство може да се създаде за всеки само във взаимодействието му с останалите, при което и те забогатяват. Такова богатство нараства и пропорционално за всички, а не отнема от някого за да приватизира за друг. Точно такова богатство иска българинът. И не само той. Но такова богатство може да се създава само в коренно различни обществени условия - условия на свобода и съзидателност, а не на крадливост и мафия.
12 Ноември 2010 23:45
Да си спомним мъдрия Конфуций:
Ако в Поднебесната цари дао, е срамно да бъдеш беден и незнатен; в държава, в която няма дао, е срамно да бъдеш богат и знатен
13 Ноември 2010 01:05
Конфуций както винаги е велик.
Всички Бг емигранти, напуснали БГ след 1989г., сме бедни хора с пари. Който е бил беден, остава цял живот беден, колкото и пари да има. И колкото и да разбира с мозъка си, че сега не е беден. Съдба.
13 Ноември 2010 01:13
И като сте го ударили на мъдрост, то може би тази е, която изчерпва темата:
По-богат е не този, който има повече, а този, който се нуждае от по-малко.
13 Ноември 2010 01:18
"То хем иска да е богато, хем мрази богатите хора"
***
Естествено ще мрази богатите хора, като гледа как забогатяват, а то блъска залудо. За такива като автора То хем трябва да иска да е бедно, хем да люби тия дето му прибраха "общонародната собственост" на отговорно пазене!
13 Ноември 2010 01:31
Автора, автора !
То си има име тоя стил - мутробарок. Често съм си мислил как всички /айде не всички, 99%/ български архитекти трябва да бъдат изселени в Сахара, примерно, след това България да се разруши и построи наново. Уви, новопостроената България ще е същата, може и по-лоша, защото по времето на соца поне имаше някакъв ред. Новите богати и техните архитектурни /и не само/ проявления са отпечатък на целия наш народ - беден, духовно и затова - материално, мразещ, инфантилен и груб. Ще минат 1000 години и всичко ще е ок.
13 Ноември 2010 01:35
От личните ми познати повечето са богати хора без пари.
13 Ноември 2010 04:28
Хубава статия
13 Ноември 2010 04:34
Албанците са по-корави - строшиха бункерите да изчовъркат желязото за вторични суровини.

Добре, че е Албания -да я нямаше, трябваше да я измислим.
13 Ноември 2010 07:53
Естетиката на башибозука

Не е нова, обаче... За първи път се стъписах, когато влязох в резиденцията Бояна: монголоидна шатра, изградена от бетон, с някакви абсурдни тавани, мрачни дърворезби и т.н. арт...о ужас!

А гениите, чорлави и миришещи, надничат долу от панелните гета...

И тук идва въпросът: къде изчезнаха безследно способностите на хората, строили българските градове и села в началото на 20-ти век? А, може би - и самите хора?

13 Ноември 2010 08:15
Не само българите мразят богатите.
Французите също мразят богатите, в това число и тези, които са се устремили да забогатяват или проявяват прекалена инициативност с цел да направят кариера.
Не е добра идея да си купиш скъпа кола, нито пък да бачкаш прекалено усърдно - колегите ти ще те намразят, защото се опитваш да не си един от тях и искаш да забогатееш.
13 Ноември 2010 08:24
Проблемът е в налагането на простотията като водещ елемент от цивилизацията.
Прост, невежа, нагъл - ама с пари. И нему се кланят маринчовците, нему свещи палят и искат да му подражават.
Ако ще говорим за архитектура - всяка земя има свой модел на дом. Според климата, според манталитета, според историята.
Нацвъканите "американски" къщи са всъщност нелепи подобия на западноевропейската архитектура през ХVIII век, пренесена парвенюшката в Америка. А сега тук.
Фалшиви кулички, лепени външни детайли, острите покриви, гаражът отпред - централна част от фасадата...
------------------------------------
Блогът на Генек
13 Ноември 2010 08:42
, , ...........импозантни имения с неясни собственици...........”
Имало свобода на словото , днешното било демокрация , строя бил капитализъм, главното било равенството пред закона.
Даже причината била в народа мърша , а те другарите капиталисти не били случили на материал.
Дори по важното следствие от , , импозантни имения с неясни собственици” била цитирам, , По-важното е, че скандалът отвори твърде сериозната тема за произхода и смисъла на богатството, към която българското общество винаги е пристъпвало с едно шизоидно душевно раздвоение.”
А аз като всеки наивник си мислех , че вместо , , шизоидно душевно раздвоение” на обществото , при тези отявлени случай на ненормалност, ще се говори за това колко е ненормален и нахален са елита богатите и аристокрацията.
А отново всичко опирало до , , народа мърша” , както е казал един български , много български поет и интелектуалец.
А в моите очи , тези прослойки са хунвейбини , които извършиха селяндурският преврат и селяндурската революция.Дали съм прав или крив не знам , но ги считам за селяндури.
13 Ноември 2010 08:43
Албанците са по-корави - строшиха бункерите да изчовъркат желязото за вторични суровини.

Добре, че е Албания -да я нямаше, трябваше да я измислим.

Чичо подценяваш нашенците. Свидетел съм как стотици декари с хмелови насаждения бяха унищожени. Те бяха "засадени" с конструкции от железобетонни стълбове (подобни на тия за електричеството) в мрежа приблизително 3 х 3 м. След "връщането на земята в реални граници" тия конструкци станаха очевидно излишни и тогава бригади от неуморни труженици кръстосваха полето и с чукове (варии) разбиваха стълбовете и вадеха арматурата. От един стълб излизаха 4 пръчки ф10 или ф12 по 4 м. на цена 3-4 лв. Един стълб се млати 3-4 часа. За нула време изчезнаха хиляди стълбове.
13 Ноември 2010 08:50
Един елементарен въпрос към "яйцеглавите" завършили СУ - някой от вас, замислял ли се е скоро..кой ви е построил Университета?
Мерси.
13 Ноември 2010 09:06
По-богат е не този, който има повече, а този, който се нуждае от по-малко.


------------------------
"Ako имаш сламен покрив над главата и паница ориз за всеки ден и ако за това не си принуден да служиш на никой властелин - големи благодарности отправи към Съдбата "Браминиана Упанишада
13 Ноември 2010 09:15
Повечето хора изглежда са скептични, както пролича от медийните реакции. Най-вероятно цялата суматоха ще приключи със събарянето на няколкото незаконни бараки от талашит край Ропотамо и маловажни постройки на други места.

хм.
това край Ропотамо не може да се нарече няколко бараки. Ама хич не приличат на бараки. Или просто авторът има доста странни разбирания за постройки.
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
(снимка: натиснете тук)
И защо малкото прояви на законност трябва да се наричат "суматоха"? Как авторът предлага да се прилагат правилата към тарикати и нарушители, след като при първия опит за възстановяване на някакъв ред започва ехидност.
Иначе - в последните години в БГ се построи много и на много места наистина грозно. Но има и красиви неща. Сериозен проблем е не частното строителство, а подържането на общите пространства. По-точно крещящата липса на стопанисване на общото.

13 Ноември 2010 09:17
Хотя и видит глумец как родьичи, громко ридая, несут мертвое тело к место сожения трупов, но заграбва и придобива един, два, три, четири, пет, шест апр.
"Дон, дон, доон, дон дон доон" му отговаря погребалния барабан...

Браминиана Упанишада
13 Ноември 2010 09:31
Кисело му се вижда гроздето на автора.
13 Ноември 2010 09:31
И к, ва стана тя и и сред богатите имало бедняци, оня ден при двете гномчета Иван и Андрей, видяхме семейство най-богати с отблъскващо кичозен облик, от подскачанията на водещите така и не разбрах какъв им е бизнеса, май притежавали ФК Берое, ама развалили калимерата, имали автомобили за 19 млн. лв?!... ето ги от тука поне 2млн. лв за Дянкича неплатени данъци от печалби...Помогнали им бивши величия споменаха Белчо Белчев бог да го прости..."Структурните реформи" преди десетина години, така Костофф наричаше безпрецедентното "транформиране"/пладнешки обир/ на народната собстваност в частна, създаде тези богаташи за една нощ...наред с другите кокошкари, които продаваха помощи, купиха ефтинко маса стоки най-вече алкохол и после ги продадоха скъпо, след смяната на курса на долара за една нощ...Другата линия беше криминалната реституция и затова още Костофф го тачат 2 на сто от гласуващите...И всички тези са ревностни христиени, / е някои от тях са юдеи, мюслюмани, но те потвърждават правилото/, ходят в молитвен дом, кръстят се или удрят глави в земята, нищо че в библията пише там за камилата и иглените уши и как богаташа никога няма да се промуши към рая...Богатството в библията е един от седемте смърни гряха и едва протестантите го изчегъркват от там и постановяват духът на капитализма..."да даваш пари под лихва не е грях", "да си богат не е грях", "бизнеса изкупва всеки грях" появяват се индулгенциите, които до сега под различна форма действуват.../тук няма да закачам братята Георгиеви те са от добродетелна дружинка пък и са роднина на Ботев//Нейсе без богати хора накъде, кой ще ни дава пари да живеем...?!Пфу-у-у.
13 Ноември 2010 09:41

Алчност, алчност...... А неКОЙ разПРАВЯТ, че човека е ВИШО създание.....
13 Ноември 2010 09:57
Диагнозата: У нас богатите умират от куршум, не от сърце, казва проф. Генчо Начев
13 Ноември 2010 10:06
Някои истини, но под грешно заглавие.
Не е истина, че повечето богаташи са "бедни" естетично.
Да има една малка част (около 5%), които са натрупали пари от криминални дейности, но на тази база да се прави подобно обобщение като в заглавието си е признак на една друга бедност. Тази на автора.
13 Ноември 2010 10:19
Авторът уж говори за богаташи, но дава примери с някакви парвенюта, спечелили по 1-2 милиона от контрабанда. Ако ще пише за богаташи, да пише за истински богатите. В първия брой на българското издание на "Форбс" ги били написали кои са. Гледам, на сайта на софийската опера банката на единия е обявена за "изключителен партньор". За друг е известно, че спонсорира музеи и изложби, за трети знаем, че финансира най-интелигентния вестник. Това са богаташите, за тях да ни разкажат - дали са и те бедни хора с много пари, дали и те живеят в нещо средно между прогимназия и замък и т.н.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
13 Ноември 2010 10:21
Вчера си говоря по скайпа с един приятел от Израел с български корени.
Казва ми, че в Израел се развиват всякакви технологии, които ги няма никъде по света.
Примерно там няма вода достатъчно, затова те построили заводи да извличат питейна вода от морската.
На такъв бизнесмен шапка му свалям.
Дай да видим сега нашите бизнесмени, дето за 21 години не успяха да повдигнат производителността на труда и на йота, та затова е работните заплати стоели ниски.
Нали винаги за работните заплати се оправдават с производителността.
А защо никой не попита как така, докато в света се появи интернетът истана достъпен за всички, мобилните телефони истанаха достъпни за всички, израелците фабрики за пречистване на морска вода, всякакви чудесии станаха и светът се промени драстично. Та за същите тия 20 години родните бизнесмени не успяха една нищо и никаква производителност да повдигнат?
Що за бизнесмени са това? От какво си правят богатството?
Няма да забравя, по едно време едни бизнесмени си направиха партия с цел да печелят избори и тук се появи куку-техен представител да ръчка да гласуваме за тях.
Проведох такъм диалог с него - гласувайте за нас, ние плащаме данъци и правим държавата богата с тях. АЗ- то хубаво, ама навремето българският бизнес е дал пари за построяването на такива символи като Софийския университет, Пирогов и прочее. Навремето като мааалко са позабогатявали, бизнесмените са строили килийни училища и прочее.
Та вие, уважаемий, освен да си плащате някакви данъци, какво друго величаво направихте за род и родина?
Лицето изчезна ако не от форума, поне от тоя си ник.
Та така.
От какво са забогатяли богатите, на които ние завиждаме, след като няма ни иновации, ни предприятия, ни фабрики, ни селско стопанство. Парите са тук. Другите ефекти от дейността им къде са?

____________________________________
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
13 Ноември 2010 10:25
това край Ропотамо не може да се нарече няколко бараки.



Това на снимките ти, sofwind, не е край Ропотамо.


Ето Ропотамо (снимка: натиснете тук) (снимка: натиснете тук)

Редактирано от - Simplified Solutions на 13/11/2010 г/ 11:04:46

13 Ноември 2010 10:32
Тези хора извоюваха да плащат 10 процента плосък данък и не дават и дума да стане за някакво европейско облагане. Странното е, че цялата медийна среда повтаря след тях в унес: не бова да се вдигат данъците, всеки да се оправя както може, държава не ни трябва.
13 Ноември 2010 10:39
Видохте ли, видохте ли дорде ни докараха бтадатите мръсни ниски седесари!
Ликвидирано селско стопанство, лека промишленост работеща на ишлеме, съсъпана тежка промишленост и бездуховност. А ни филча димитров е в пандиза, ни иБанчо костуФ, ни лакеите на царя .Перекендето сергейко оди из страната и говори врели некипели. Айде бубойко , кво стана с обещамото възмездие? Май всяко чудо за 3 дена!
13 Ноември 2010 10:45
По резултатите ще ги познаем бе! И богатите, и политиците.
Вижте го резултата и няма какво да словославим нататък - разпаднала се държава, бедно измиращо или панически бягащо на каквато и да е цена население, навсякъде пустош, къде са заводите, къде са фабриките, къде са изораните засяти ниви?
Смрад и суета.
Има ли нужда от думи?

____________________________________
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД