:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,228,986
Активни 160
Страници 17,939
За един ден 1,302,066
Седмицата

Всичко - в името на таралежите, всичко - за благото на таралежите!

Открито писмо от АВТЕ до премиера на Република България
Димитър Денков
Уважаеми господин Борисов,

С нарастваща загриженост ние, членовете на Асоциацията на всички таралежи в Европа (АВТЕ), наблюдаваме как втора седмица в България се злоупотребява с доброто име на вида ни. Тая злоупотреба бе отключена с Вашето твърде обидно споменаване на таралежи в контекста на задници и далечни от нашите проблеми Ваши проблеми. То бе подхванато и размножено в българските медии с престъпна немара към действителния му смисъл. На нас ни е ясно, че хората употребявате подобни сравнения изцяло метафорично. Но е добре също така да е ясно, че тая употреба отклонява вниманието към незначителни за таралежите същества и явления, каквито са например министрите на вътрешните работи, взаимоотношенията им с трафиканти, октоподи, визи и посланици на САЩ, прокурори, народни представители, медии, проститутки и т.н. Това твърде лесно замита реалните проблеми на нашата древна, мъдра и скромна популация.

Макар и същества крайно индивидуалистични, дори самотни, таралежите проявяваме своя общностен усет, когато тия проблеми заплашват превръщането ни от защитен в изчезващ вид. Без да се таралежим, е важно да напомним, че наред с вас, хората, таралежите сме единствените създания, при които тъй ярко е видна границата по линията Калининград - Триест, деляща Европа на Западна и Източна. Ако за вас тая граница се бележи от неясни исторически, теологически и филологически разделения, тръгнали от спорове за filioque, за обсега на османското влияние, за междата между демокрация и тоталитаризъм и псувните на майка, за нас това е ясната граница между обиталищата на таралежи с кафява и с бяла гръд. Затова на нас, кафявогръдите европейски таралежи, никак не ни е безразлична съдбата на източноевропейските ни събратя и особено на таралежите в България, населявана от двете разновидности на белогръдия таралеж, които твърде обидно за вида ни делите на свински и кучешки още от времената на рода Дуло.

Тази съдба днес е достойна за оплакване. Грозното сравнение, което използвахте, е свидетелство за това, но още по-голямо свидетелство са незабелязваните от хората, видни обаче от всеки таралеж проблеми, следствие на провежданата в България политика.

Ето няколко примера.

Магистралите, които възнамерявате да построите, със сигурност ще обслужват част от българите и някои от европейците и азиатците, надлъжно движещи се назад-напред по линията София-Бургас, респ. Варна, Капитан Андреево, Кулата - Видин и пр. Тия магистрали заедно с развитието на пътната инфраструктура, в която така сте втренчени, още по-сигурно ще обслужват акцизната политика на министъра Ви Дянков, както и контрабандата - две основни средства за пълнене и източване на държавния бюджет в България и обогатяването на познати партийни и мафиотски групировки. Това ние добре разбираме. Но разберете ни и нас, уседнали същества, ползващи магистрали и пътища предимно напречно! Хората може и да се стряскате, когато отчетете в края на годината, че по пътищата ви загиват повече от хиляда души, от които стотина деца. Как обаче да не сме още по-стреснати ние, таралежите, щом само през лятото от фучащите ви автомобили биват размазвани хиляди наши събратя, търсещи прехрана из запуснатите ниви, ширнали се покрай магистралите? Така е и в градовете, където биваме прогонвани от парковете, все по-стесняващи се от бензиностанции, жилищни сгради и хипермаркети. Само в София по сведение на наши наблюдатели в пресечките около Южния парк и посолството на САЩ тази година погинаха 24 таралежа, от които 16 в детинска възраст! Те стояха с дни по улиците, подмитани и доразмачкани от колите ви - децата ни, г-н премиер, децата.

И когато говорим за деца, няма как да пропуснем един свързан с жизнените ни проблеми факт, водещ до задълбочаващото им се пренебрегване. Таралежите, прочути с качества като мъдрост, пестеливост и работливост, позволяващи ни да надхитряваме лисици, да надбягваме зайци и да бъдем по-пестеливи от катерички, изчезнахме от букварите ви. Вместо нас се появиха лиски, искащи да стават миски, лъвове-демократи и добродушни според тъпа политкоректност вълци. Да не говорим, че вместо да разсъждават за достойните ни качества, децата още в отделенията се дивят над схеми за европейски проекти, които имат смисъл само за авторите на учебниците им. Е, какво уважение към таралежа да искаме? Към това трябва да прибавим и обстоятелството, за което, изглежда, сте слепи. Вече 25% от циганетата ви не ходят на училище. Тъкмо те гарантират увеличаването на оная маса от ваши съсъщества, които още повече ще крадат крайпътни заграждения, ще секат гори и паркове, ще издевателстват с тенекии над нас, карайки ни да танцуваме, а ние всъщност се страхуваме, като накрая ще прибегнат, естествено, и до таралежоядство. За нас това обаче е противоестествено.

Ето защо от АВТЕ настояваме:

Пренасочете инвестициите от магистрали към по-щадящи вида ни пътища, например железопътни; опитайте се да възстановите земеделието; обърнете внимание най-вече на образованието, в което таралежът да заеме подобаващото се на достойнството му място.

И най-накрая, но не последно по важност: Festina lente, г-н премиер, тъкмо с трудните неща. Ако в Симеоново погрешно са ви учили, че това е девиз на римските катаджии, ние ще припомним, че това е мъдър житейски принцип на нашия вид, изпълващ делата ни с конкретност и бодлива яснота.

Вие наскоро споменахте, че ще се радвате, ако направите поне една стотна от това, което е постигнал един уважаван от Вас партиен и държавен ръководител. Ние добре си спомняме как той завършваше речите си с "Всичко - в името на човека, всичко - за благото на човека!" Кой беше този човек, ние не знаехме, но знаем, че таралежите страдаха по ония времена не по-малко, макар и по-различно, отколкото сега. Затова Ви призоваваме наред с дължимите извинения за обидното сравнение да издигнете и следвате по-ясния за нас девиз "Всичко - в името на таралежите, всичко - за благото на таралежите!"
23
6601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
26 Ноември 2010 19:36
денков аз мразя борисов но не пиша такива глупости ..***

Редактирано от - sybil на 26/11/2010 г/ 19:59:01

26 Ноември 2010 19:39
Пренасочете инвестициите от магистрали към по-щадящи вида ни пътища, например железопътни; опитайте се да възстановите земеделието; обърнете внимание най-вече на образованието, в което таралежът да заеме подобаващото се на достойнството му място.
И най-накрая, но не последно по важност: Festina lente, г-н премиер, тъкмо с трудните неща.

Горещо подкрепям призива Ви, г-н Денков!
Като истински таралеж-фабианец
26 Ноември 2010 19:50
Макар и под формата на басня ли, притча ли, но този път Денков се е изразил по-ясно, отколкото с онзи сложен език, който често прави статиите му доста трудни за храносмилане (духовно де !‌ )... А понеже таралежът е едно от любимите ми животни (няма да кажа - кое е на 1-во място, че пак ще тръгнат зли майтапи), подкрепям призивът на автора - !
26 Ноември 2010 20:01
Казва се: "..подкрепям призивът на авторът..."
26 Ноември 2010 20:06

Чудесно написано! Звучи по Радичковски (напомня ми за таралежовата му новела).
26 Ноември 2010 20:24
Май пак става дума за чифте милион и пак да изядем(НТ - ние таралежите) магистралите.
26 Ноември 2010 21:44
И войната на таралежите се почна , Мили Боже ! ...

Редактирано от - beagle на 26/11/2010 г/ 21:46:42

26 Ноември 2010 21:49
Абе за този таралеж от няколко дни сума ти интелектуалци пишат, ама ни един не видях да е цитирал оригиналния източник:
Якiй ты в чорта лыцарь, коли голою сракою ежака не вбъешь.

Дали се правят на изтънчени, дали им е толкова интелектуалщината, та не знаят класиката, не знам.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
26 Ноември 2010 22:31
Кара,


Май най-верно е ето така:

(Аз - подлог) подкрепям призива (какво- пряко допълнение) на автора (чий призив, на кого - непряко допълнение)...


Де го тук Правописецът (кой-подлог; но не и подъл) да си каже сега тежката дума ?
26 Ноември 2010 22:49
Най-видния таралеж се прицелил в най-видния ...
26 Ноември 2010 23:09
2039 година - парламентът в София горещо дискутира въпросът за интеграцията на българското малцинство. Дискусията не намира решение и парламентът се обръща към Горната Камара, известна като Мешерето. Докато Мешерето заседава, пред сградата на бившия Конституционен съд /МС/ протестират десетина българи с плакати: "Тази страна все още се казва България". Минувачи подхвърлят: "Ша й сменим името скоро, ша й сменим името".
26 Ноември 2010 23:17
Пардон - грешка.

Редактирано от - ламбен на 26/11/2010 г/ 23:26:29

27 Ноември 2010 01:30
И слезе от четката за дъски...
27 Ноември 2010 02:23
Марсе, ми нали и Caravaggio баш туй каза?
27 Ноември 2010 03:04
"Който плаща, той поръчва музиката!"...
Парите за магистрали в България не ги дава България, та българското Правителство да решава за какво да ги харчи! Тези пари ги дава ЕС- и той казва за какво(за магистрали!) да бъдат похарчени! Точка!
27 Ноември 2010 07:36
Лелей, като са се нахвърлили хората по този ми ти Бойко, чак да ти стане жал за човека. Който и да е на власт - все е хаирсъзин, все прави глупости и все е най-лошият избор който избирателят е направил. Същата работа беше и с бай Цар, същите нападки бяха и срещу бай ви Черен Ваньо, а това да не говорим за Жельовци, Виденовци и Станишевци...все главатарите нескопосани, а избирателя ( който фактически ги е избрал) все по-умен от тях и все знае как да им намери кусурите (чисто по ганювски: всичките са маскари).
Ами, другари и другарки - това е материала с който трябва да се работи - к'во да пра'йш? Като погледнеш алтернативата - там нещата са дори по-плачевни- разни ми ти Яневци, трактористи, атакисти, консервативни социалисти, нео социалисти, чисти комунисти и какви ли не там още по-хаотични образования. Чак стах да те хване от золумите които могат да станат, ако те се докопат до копралята.
27 Ноември 2010 08:35
Парите за магистрали в България не ги дава България, та българското Правителство да решава за какво да ги харчи!
Тук има известен резон. От тези европейски пари се надчисляват данъци, които отиват в хазната. До тук добре. Ама БДЖ е в окаяно състояние. Планира се догодина да купим военни самолети за над 1 милиард. Ей това не е добре. 100 милиона за СРС-та. От тях само кинопрожекции в съдебната зала има. Колко впрочем бяха осъдени. "Октоподи", "Нагли". Боко се изули от кмеството: нито въпроса с лучетата решен, нито с боклука, нито с паркирането, а какви обещания даваше. И постоянно се оправдава с кризата и с предишното правителство. А вече няколко пъти тази криза свърши у нас. Боковото правителство е единственото, което планира до 2013г. да не вдига заплати и пенсии, но осигуровки ще вдига, пенсионна възраст тоже, да не говорим за другите данъци и глоби, които постоянно се вдигат + инфлацияата.
27 Ноември 2010 10:40
Браво на Денков! /Боже, каква огромна разлика при еднобуквено различие./Дянков-Денков/.
27 Ноември 2010 15:30
@gratzian,
27 Ноември 2010 15:49
Браво на автора!
А за да не мислите, че таралежите се употребяват само за това да стоят в гащите на някой вижте това Натиснете тук
27 Ноември 2010 19:37
Работата е обаче, че Боко е много по-некадърен и много по-корумпиран от предишните, така щото изборът му беше голяма глупост и трагедия за българите (в България).
И сега работата наистина седи така: ‌ всеки друг, но не и Боко и Невдянков.
27 Ноември 2010 21:50
За Денков
28 Ноември 2010 11:21
Фичо, к`во станА със седеминчовото? Прати ли го на буля Клинтъновица и Обама-мама? А отговора дойде ли? Моля, не ни оставяй в неведение!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД