:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полша обмисля да въведе банков данък

Полша може да въведе данък за банките си т.г., съобщи полският финансов министър Яцек Ростовски пред местно радио, цитиран от агенциите. По неговите думи постъпленията от новия данък няма да отиват към бюджета, а ще се събират в специален фонд, чрез който могат да се гарантират спестяванията. "Банковият данък може да бъде наложен още тази година", каза Ростовски. "В Полша нямахме финансова криза с оглед на това, че банките ни са стабилни, но трябва да сме готови за бъдещето", допълни той. Освен да обложи финансовите си институции, Полша обмисля и други мерки за справяне с потенциални затруднения. Ефектът от реформите в пенсионната система вече се усеща, каза Ростовски. От април т.г. ще влезе в сила и одобреният план, според който драстично ще се намалят паричните потоци към частните пенсионни фондове. Вместо това средствата ще се насочват към държавната пенсионна администрация.

Американският банков регулатор Federal Deposit Insurance Corp(FDIC) е завел дела срещу 109 ръководители на банки досега в опит да възстанови поне 2.5 милиарда долара от загуби, свързани с неотдавнашни фалити на финансови институции. Делата са насочени срещу директори на банки и високопоставени представители за немарливост. Средствата, които се търсят от тях, ще са за възстановяване на парите за фонда за гарантиране на влоговете, предназначен за потребителски влогове. Високите цени на петрола заплашват да нарушат хода на икономическото оздравяване на развитите страни през т.г., предупреди Международната агенция по енергетика (МАЕ), пише в. "Файненшъл таймс". През м.г. разходите за внос на петрол на 34-те най-богати страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се повишиха с 200 милиарда долара, достигайки 790 милиарда долара в края на 2010 г., сочат анализите на МАЕ. Увеличението, което е резултат от високите цени на петрола, се равнява на загубата на 0.5% от БВП на страните от ОИСР.
7
1079
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
06 Януари 2011 03:19
/:/ "...Ефектът от реформите в пенсионната система вече се усеща, каза Ростовски. От април т.г. ще влезе в сила и одобреният план, според който драстично ще се намалят паричните потоци към частните пенсионни фондове. Вместо това средствата ще се насочват към държавната пенсионна администрация..."
§§§§§§§§§§§§§§§§
Ама и в Полша "Национализация" ли, бе?!

06 Януари 2011 05:52
Държавата, вечно се стреми да бръкне в джоба на гражданите и Полша не прави изключение.
06 Януари 2011 09:52
Цветка затова ли продаде, да няма конфликт на интереси. Дали някой не и е пошушнал, че и у нас може...
06 Януари 2011 16:31
Здравейте, червени лалугери! Как е, а?
06 Януари 2011 17:34

От април т.г. ще влезе в сила и одобреният план, според който драстично ще се намалят паричните потоци към частните пенсионни фондове. Вместо това средствата ще се насочват към държавната пенсионна администрация.


Ама разбира се, че ще ги намалят. Както и друг път съм казвала, няма абослютно никакъв смисъл и логика да се вкарват пари в частни пенсионни фондове. Защото тези фондове след това да дават същите тези пари (но с лихва!) на държавата като купуват държавен дълг и така парите пак стигат до държавата, която да работи с тях и да ги управлява. И какъв тогава е смисълът да се минава през частен фонд?! Няма смисъл да се дават пари на частните фондове и по друга причина - защото те с тях финансират банки, а банките пък дават заеми на гражданите (от които всъщност са взети тези пари). Т.е. получава се така, че гражданите вземат на заем и плащат лихви върху собствените си пари и доходността, която носят тези пари всъщност всеки я плаща чрез лихвите по банковите заеми. Само дето парите минават през няколко ръце и всяка от тях си прибира "таксички" и "комисионки" за управление и риск и накрая доходността се оказва половината от платените на банките лихви. Изобщо, това с пенсионните фондове, в сегашния си вид, е пълна и абсолютна недомислица. Недомислица от времената когато никой не е гледал и виждал икономиката като цялостна система.

_________________________
Да живее ВССЕ -
Великата Световна Социалистическа Еволюция!


Редактирано от - Пенка от Прокатния на 06/1/2011 г/ 17:39:45

06 Януари 2011 19:23
Пенсионните фондове намаляват сегашните приходи на държавата, защото част от вноските се насочват към пенсионните фондове и не могат да се използват за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионери, но теоретично се очаква да намалят държавните разходи в бъдеще. При сегашната осигурителна система държавата има скрити задължения към бъдещите пенсионери. Поне на теория пенсионните фондове намаляват бъдещите скрити задължения на държавата. Освен това риска се прехвърля от държавата към пенсионера.

Редактирано от - galia2 на 06/1/2011 г/ 19:25:25

07 Януари 2011 08:45

galia2,
Повтарям пооо-бавничко:

1. При положение, че пенсионните фондове "инвестират" голяма част от парите си в ДЦК (държавни дългове), то те нито намаляват (тъкмо напротив!) бъдещите задължения на държавата, нито прехвърлят риска върху пенсионера. Просто защото пак държавата ще изплаща тези дългове, пак от данъци и пак в бъдещето.

2. "Инвестициите" в банки също са много съмнителни от тази гледна точка (кой носи риска) - доколкото държавата се чувства отговорна за банките (а както се видя, тя се чувства!), то пак държавата се оказва отговорна за инвестициите на пенсионните фондове.

3. Доколкото държавата се чувства отговорна за растежа на икономиката (а тя се чувства!) то се получава така, че тя противодейства и на спада на борсите и на пукането на балоните. Което става чрез вливане на ликвидност от страна на централните банки с цел задържане на "пазарните" нива. Т.е. държавата пак е намесена и пак тя носи рисковете. Какво ли би се случило с борсите ако не беше постоянното помпане на пари от централните банки? Според мен, те вече нямаше да съществуват! И какво ли щяха да правят тогава пенсионните фондове?!

_______________________________
Да живее ВССЕ -
Великата Световна Социалистическа Еволюция



Редактирано от - Пенка от Прокатния на 07/1/2011 г/ 08:48:38

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД