:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

При частични избори зам.-кметовете не се сменят автоматично

Предстоят частични избори за кметове. И в нашия малък град също ще избираме нов кмет, тъй като сегашният стана заместник-министър. Ще избираме ли нови общински съветници? Новият кмет може ли да уволни заместник-кмета, останал от предшественика му? Защото сега този бави документите ми, свързани с построяване на павилион.

Генка Рибарова от гр. П.

Отговорите на поставените въпроси се съдържат в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и в Закона за местните избори (ЗМИ). Съгласно конституцията и ЗМИ кметовете на общини и кметовете на кметства се избират пряко от населението. По принцип законодателството на местната власт не въвежда ограничения за броя на кметските мандати. Избраните кметове работят по приравнено на трудово правоотношение. Съгласно чл. 38, ал. 6 от ЗМСМА общинският кмет определя със заповед заместник-кмет, който да изпълнява функциите му при негово отсъствие (отпуск, командировка, болест и др.) Разпоредбата на чл. 39 от ЗМСМА предвижда кметът на общината да назначава за срока на мандата си един или повече заместник-кметове. Т.е. длъжността заместник-кмет е нормативно определена длъжностна позиция и поради това ex lege я има във всяка общинска щатна структура.
Мандатът на кметовете се прекратява:
-с изтичане на 4-годишния срок, за който са избрани;
-с отстраняването им от Общинския съвет при системно неизпълнение на задълженията в продължение на 3 месеца;
-при подаване оставка при преминаване на друга работа, несъвместима с кметския пост.
Последната хипотеза е описана в писмото на читателката - кметът е преминал на друга държавна работа. Поради това президентът на републиката е насрочил частични местни избори за общински кмет за остатъка от мантата, който е около 1 година и 10 месеца.
След произвеждане на изборите на новите кметове ще се наложи да работят със "старите" общински съветници, защото за тях не се предвиждат частични избори. Завареният заместник-кмет също би следвало да остане на длъжността си. Той няма да си отиде автоматично, ако това очаква читателката. Заместник-кметовете работят по трудово правоотношение с работодател общинският кмет. Трудовият договор на заместник-кмета се прекратява съобразно правилата на Кодекса на труда.
Придвижването на документите на читателката за построяването на търговския павилион едва ли зависи само от негативната нагласа на заместник-кмета. Правомощия по Закона за устройство на територията има и главният архитект на общината, който с отдел "Търговия" издават съответните лицензи за работата на обекта.
1068
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД