:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТ!

Зокумът е силно отровен

Преди години едно от най-разпространените растения сред българските любители градинари бе красивият и екзотичен зокум. Или олеандър, ако така ви харесва повече. Третото му название пък е лян.

Сега той отново идва на мода. Какво обаче е нужно да знаете, ако сте решили да си отглеждате такова цвете у дома? Първо и най-важно правило! Зокумът е силно отровен, така че ако имате малки деца и домашни любимци, просто забравете за него. Също така, когато го пресаждате, е необходимо да бъдете с ръкавици.

Оттук нататък проблеми няма. Е, добре би било да имате двор, за да може да го изваждате през лятото на открито, но и една по-просторна тераса върши същата работа. По принцип зокумът е храст, чиято родина е Средиземноморието. На височина при добри грижи той може да достигне и до 1,50 м. Цъфти от юни до септември в бяло, бледо и по-наситено розово.

В жилището саксията с растението трябва да бъде поставена на слънчево място, ако искате то да цъфне. Най-ниската температура през зимата, която зокумът понася, е 5 градуса, така че имайте едно наум, ако домът ви не е с парно.

Полива се обилно, най-добре с престояла 24 часа открита вода. Пресажда се на няколко години, но преди да сложите пръстта в саксията, не забравяйте да поставите и дренажен слой. Може лесно да го разсадите през юни и юли, като отчупите стръкче и го топнете във вода.
7790
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД