:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София спира маршрутките

Малки автобуси ще свързват кварталите с метрото на цената на един общ билет
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вечно хулените маршрутки на София отиват в историята, но общината не дава гаранции, че ще предложи бърза и удобна алтернатива.
12 години след пускането им маршрутките на София ще отидат в историята. Това лято изтичат договорите на превозвачите и нов конкурс няма да се прави, потвърди вчера зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Вместо това ще се търсят кандидати за линии с по-малки автобуси. За разлика от маршрутките обаче те няма да свързват далечни квартали и да спират по желание на пътника, а ще служат само за довеждащ транспорт до останалите транспортни линии и най-вече метрото. Ще спират единствено на определени спирки.

Според думите на зам.-кмета премахването на маршрутките не само няма да оскъпи придвижването за софиянци, но дори би трябвало да го направи по-евтино. Идеята на общината е комбинираното ползване на автобусче с метро да става само на цената на един билет от 1 лев. Сега маршрутните таксита возят на 1.50 лв.

"В сегашния си вид като начин на организация маршрутният превоз е изживял своето време. В момента изготвяме нова транспортна схема, в която ще заложим по 1-2 довеждащи линии в големите квартали, които да возят до автобусни, трамвайни и метро спирки", обясни Любомир Христов. Не е ясно доколко тези промени ще компенсират десетките хора, за които маршрутките са единственият начин на бързо придвижване между кварталите и много села около София. Въпреки че Центърът за градска мобилност отчита закъснения в градския транспорт само при тежки метеорологични условия, заради финансови затруднения общинските фирми работят целогодишно на лятно разписание, т.е. с по-малко коли и на по-рядък интервал.

Пускането на първия лъч на метрото - от "Обеля" през "Люлин" до "Младост", доведе до значителен отлив на пътници в маршрутките. Така самите превозвачи прекратиха част от договорите си - закриха се линии 4, 19, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 36, а 1 и 46 се сляха. Подземната железница обаче все още покрива твърде ограничен периметър от града.

Въпреки честите оплаквания от намаляващите приходи превозвачите бяха неприятно изненадани от вчерашната новина. "Има линии, които вече са нерентабилни заради метрото и кризата. Не трябва да забравяме, че след 1 г. ще бъде пуснато метрото до "Надежда". Все още обаче има маршрутни линии, които обслужват много пътници - например линии 9 (от "Надежда" до "Дружба"), 15 (от "Овча купел" до "Слатина") и пр. Изненадани сме от това намерение, поне в разговорите ни досега с общината такова крайно решение не е обсъждано", коментира пред "Сега" председателят на Асоциацията на маршрутните таксита Витан Андреев.

"Насочили сме се към довеждащ транспорт до линиите на метрото. Не говорим за маршрутките, които очевидно са неудобни за хората. Ще акцентираме върху малки автобуси, в които хората да се возят с билета от метрото", коментира и кметът Йорданка Фандъкова. Тя даде пример с "Люлин", където транспортът щял да се насочи към метрото. Фандъкова заяви, че няма да има луфт между спирането на маршрутките и новите автобуси.

ДИСЦИПЛИНА

Вчера общината даде и още един странен аргумент за замяна на маршрутките с нов транспорт. Според зам.-кмета това ще дисциплинира водачите, които сега са пословични с нарушаването на правилата. "В момента шофьорите на маршрутките виждат във всеки пътник левче и спират, където им хрумне", обясни Христов. Той твърди, че новият транспорт ще е достъпен за хора с увреждания и майки с колички.
10
4397
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
18 Февруари 2011 21:01
Маршрутките ги имаше още по времето на Тошо. Помня номер 4 се взимаше от централна баня в началото на 70-те и се пътуваше до Свобода. Така че не 12 ами по-скоро 40 години.
18 Февруари 2011 23:12
Идеята на общината е комбинираното ползване на автобусче с метро да става само на цената на един билет от 1 лев.


Чудесна идея, дано се осъществи.
19 Февруари 2011 05:18
А защо още няма директен автобус Аерогара - Централна Гара/Автогара ?

Редактирано от - Caramel на 19/2/2011 г/ 05:19:44

19 Февруари 2011 07:32
"Маршрутките", като всяко съветско изобретение са едно мно странно недоносче, което след побългаряването вече нямаше никакъв шанс за живот.
1-во Помня по соца се возих на такова нещо в СССР. Значи какъв е принципа: Ако маршрутката се напълни още на 1-вата спирка, не спира никъде докато някой не слезе. И така може да стигнеш за 0 време от единия до другия край на линията.
Какво стана в БГ обаче. Маршрутките се превърнаха в миниавтобуси, които обаче не се подчиняват на никакви правила на безопасност на движението. Помиярска работа.
Да не забравяме и кой ги въведе. Крадливия министър Краус. Тоя няма едно нещо да е направил, докато беше на власт, ако нямаше огромна далавера от него.
19 Февруари 2011 07:40
Доживях !!
19 Февруари 2011 13:27
Ами това е, защото в България е много важно фамилията ти да не е българска , а примерно Краус, Паси, Чичибаба, Сакскобургготски, Етем, Кабил, Дикме, Рашидов, Карлович, Дмитриевич и так дале.
19 Февруари 2011 20:20
А кога с един билет за градския транспорт ще се пътува във всяко правозно средство в София?.
Другарите от Герб не са пътували в чужбина с градския транспорт, очевидно ги возат. Да се командироват докато още са на власт та белким прихванат, това което вече е измислено. По евнитион ще ни излезе за изпроводяк да им палтим по едан екскурзия, отоклкото още години да имаме сакпан, мръсен, неефективен, неефикасен и скъп градски транспорт.
19 Февруари 2011 23:39
12 години след пускането им маршрутките на София ще отидат в историята.
Маршрутки в София има от десетки години, а не от 12 години, както упорито някой го твърди покрай това закриване на тези линии. Не помня точно, но маршрутките са или от 70-те години или малко по-късно, но през 80-те съм сигурен, че ги имаше. След 1989-та пак си ги имаше, като пак бяха към СКГТ до 1999, когато Софиянски и седесарите от ожбщинския съвет подариха маршрутните линии на частници, но света не започва от тогава. Иначе съм ги виждал на много места по света и са естествено допълнение към обществения транспорт. От изброените като закрити маршрутни линии ми се струва, че поне две още се движат, за повечето от останалите нямам наблюдения, но вероятно и те не са закрити. Засега е глупаво да ги закриват - обществения транспорт в София е много зле.
20 Февруари 2011 00:14
Докато не изтекат договорите не може, нито общината, нито частните превозвачи да ги прекратяват защото са следствие от спечелен "конкурс"! Добре е, че макар и късно се мисли за довеждащ и отвеждаш транспорт до метрото! Притеснявам се, че се работи на парче, а не по един транспортен план!
20 Февруари 2011 04:43
некои иска да лиши софианци от изгледа кьм витоша и светлината на сльнцето и емоциите от променливото време
след милиони години живот около витоша идва времето на андерграонд културата на печелившите честито
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД