:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,799
Активни 71
Страници 1,087
За един ден 1,302,066
Седмицата

Необразованите – вън от политиката!

Димитър Денков
Освен със съдбовния въпрос "Ще стане ли Бойко Борисов и президент?" скуката на политическата сцена се разсейва с познат от тъпите фарсове номер. През нея претърчават лица на мизансценни политически формации с по някой изтъркан лаф, оригинален сред обичайното каканижене за инфраструктурни проекти, диверсификация на енергоносителите и борба срещу корупцията в съдебната и всички останали системи и власти. Откакто "Атака" се вписа в статуквото, Жорж Ганчев мина в пенсия, а Яне Янев се стяга за сватба, кризата в жанра, не броим ли стенограмите от заседанията на Министерския съвет, често се запълва с изяви на ВМРО трупите. Дали ще се организира подписка срещу приемането на Турция в ЕС, дали ще се протестира срещу секти с някой въргал, или от Цветанов и МВР ще се искат акции "Поругателите" срещу "гнусната песенчица Паисий кючек", славната с миналото си абревиатура допринася за преминаването на политическия фарс в буфонада, сякаш да опровергае класиците за връзката му най-вече с трагедията. Естествено, това спомага нещата да стават все по-трагични покрай всички смешки и сериозни физиономии на сцената.

От тоя вид е предложението, с което кичещи се със символа ВМРО заявиха участието си на сцена тая седмица; ако се вярва на заканите им, ще го направят още по-гласовито на 15 май с протестно шествие в София пред Вечния огън. То е диалектическо: веднъж е за задължително участие в изборите; втори път е за лишаването на граждани без начално образование и основна грамотност от право за участие в избори. Че идва от пловдивската ВМРО-НИЕ, "възстановители на свещената организация с посланието Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност", допълнено с "Национален идеал за единство", е без особено значение. Подобно искане бе издигнато и в 2007 г. от "войводите" на Каракачанов, наричащи се за по-голяма отлика от филибелийските на П. Атанасов "ВМРО-БНД", т.е. "Българско национално движение"; пуска се и почти винаги около изборни кампании през целия демократичен преход.

Възобновяването на това искане е достатъчно симптоматично, за да му се обърне по-голямо внимание. Опитите да се въвеждат цензови условия за политически права никога не са липсвали; със сигурност има мнозина, които ще приемат подобно предложение за разумно, та чак демократично. Най-малкото защото ласкае суетата на т. нар. образован гражданин да се мисли за политически по-ценен в сравнение с неукия селяндур и някой си Манго, трудно правещ разлика между "ляво" и "дясно" дори в извънполитически смисъл; в политически е още по-трудно не само за Манго. Хубав пример за тая суета е знаменитият репортаж във в. "Демокрация", май в първия брой. Той описваше участниците в митинг на СДС като възпитани хора, говорещи чужди езици, обръщащи се един към друг с "госпожо/господине", докато тоя на БКП бил пълен с каскети и грубияни, дето си викали "другарю". Далечни отгласи от нея са убедителните социологически срезове, в които се отчита цензът на гласоподавателите. По-големият брой висшисти и състоятелни граждани, гласували за някоя формация, нерядко е утеха за лошите й резултати, един вид морална победа. Затова също толкова разумни биха изглеждали и предложенията задължителното право на глас да се отнася само за граждани - изрядни данъкоплатци, с постоянно местожителство, говорещите български, женените с едно до три деца и т.н.

Проблемите с грамотността обаче не изглеждат тъй лесни тъкмо от гледище на здравия разум. Дори и затова, че ако правото на глас се удостоверява с диплома, ще е разумно да се отбележи, че значителна част от всякакви нашенски дипломи рядко покриват стандартите за образованост. Който не вярва, нека види произволно избрани стотина свитъка от матурата по български език, на която идната седмица ще се явят нашите зрелостници. В 1/3 от тях грамотността ще е на такова равнище, че убедено може да се иска преди гласуването избирателните комисии да правят с гласоподавателите диктовки и преразкази с елементи на разсъждение върху моменти от партийни програми. Разбира се, право на глас ще имат само получилите от три нагоре. Абсурдно, ала съвсем на място, особено ако пасажите за диктовка и преразказ са от раздел "Образование".

То обикновено се явява "приоритет" според политическия новоговор в почти всички програми от двадесетина години насам. Образование до 16-годишна възраст е и конституционно изискване, освен че е право на всеки гражданин. Щом е така, защо неграмотността е политически проблем, който се поставя като бариера пред правото за участие в избори? Кой е виновен за нарастването на броя необразовани дори в начална степен при иначе тъй големите успехи на досегашните правителства по пътя към демокрация, пазарна икономика, НАТО и ЕС? "Самите неграмотни, семействата им, племето и пр." е отговор, даван от политически неграмотни хора по същия начин, по който недоволстват, че примерно циганите били подкупни на избори или безработни между тях. Неграмотните, подкупните, безработните нарастват именно заради характерната политическа неграмотност, според която човек е виновен едва ли не по рождение за неспособността си да покрие минимални изисквания за участие в обществения живот с образование, работа, морал. В това отношение няма никакви политически грамотни партии и коалиции, след като са допуснали в началото на ХХI в. България да поддържа устойчива неграмотност по семейни, съсловни, регионални и етнически признаци.

Ето защо преди да се отнемат права на необразованите за участие в политическия живот, ще е разумно да нямат ако не право, поне очи, в него да участват партии и коалиции, дърдорещи за образование, безработица и подкупност, когато са в опозиция и увеличаващи броя неграмотни, безработни, подкупни, когато са на власт. Чудесно, но то би означавало никоя политическа формация у нас да няма такива очи, да не стигаме до права. Още по-чудесно обаче е, че тия формации имат правото да се преименуват, сякаш едни и същи съставящи ги нямат нищо общо със случилото се досега. Поради което политически грамотните отдавна рядко си правят труда да гласуват за когото и да било.
182
10168
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
182
 Видими 
13 Май 2011 19:45
А казват, че висшето образование и седем ракии не прощават никому
13 Май 2011 20:01
Аз пак ще си повторя - ЦЕНЗ!
Тия дни препрочитах Арт Бъкуалд и попаднах на фейлетон, където описва избори. Пред КОМИСИЯ, която оценява грамотността като ценз за участие, се явяват всякакви хора.
Е, фейлетонът е майсторска пародия на реалността тогава, но ми направи впечатление наличието на комисията.
Въпросът ми е - а ние закъде сме се забързали, та Сульо и Пульо са получили право да решават с равен глас като нормалните граждани?
------------------------------- -------
Блогът на Генек
13 Май 2011 20:12
Всички сме само хора, а човек вижда всичко през личния си опит. Приключих вчерашната тема на г-н Божидаров с 22-та лева пенсия на бабите си, защо да не започна днешната от едната
Имаше ум на гросмайстор, феноменална памет и невероятно ясно осъзнание. Наричаха я Академикът. Нямаше човек, който да е пренебрегнал волята й или да е извършил нещо извън нейния план, през целия й 91-годишен живот. Никога не бе помисляла да посещава уччилище или поне да научи буквите
13 Май 2011 20:25
Генек, този път не те разбирам!
Тия дни препрочитах Арт Бъкуалд и попаднах на фейлетон, където описва избори. Пред КОМИСИЯ, която оценява грамотността като ценз за участие, се явяват всякакви хора.

Да. И във въпросния фейлетон на Арт Бъкуалд става дума за това, как КОМИСИЯТА отхвърля кандидатурата за избирател на негър с 2 висши образования и два доктората, понеже не можал да разчете един текст на санскритски. Същевременно тя пуска друг бял кандидат, който не знае как се пише думата "висш"...
Такъв ценз ли ти е необходим, та даваш този пример? Най - малкото е неудачен.
Отделен е въпросът, че ниското или липсата на образование (както и лошото материално състояние) от една страна, и моралът от друга, са две съвсем различни неща. И не най-необразованите или най-бедните са най-продажните.
Другото си е чиста дискриминация.
Нищо лично.
13 Май 2011 20:27
Ето защо преди да се отнемат права на необразованите за участие в политическия живот, ще е разумно да нямат ако не право, поне очи, в него да участват партии и коалиции, дърдорещи за образование, безработица и подкупност, когато са в опозиция и увеличаващи броя неграмотни, безработни, подкупни, когато са на власт.

13 Май 2011 20:28
По-големият брой висшисти и състоятелни граждани, гласували за някоя формация, нерядко е утеха за лошите й резултати, един вид морална победа.

С риск да провокирам автора ще кажа: образователният ценз на гласуващите е лицето на една или друга формация. Защото тези граждани мислят с главата си и гласуват според политическите си убеждения, а не заради това, че някой им е обещал нещо. Защото на тях няма какво да им се обещава в материален аспект, те са го постигнали. Гражданите, разчитащи на себе си, а не "някой да им даде" винаги са били малцинство.
За съжаление...
13 Май 2011 20:31
И във въпросния фейлетон на Арт Бъкуалд става дума за това, как КОМИСИЯТА отхвърля кандидатурата за избирател на негър с 2 висши образования и два доктората, понеже не можал да разчете един текст на санскритски. Същевременно тя пуска друг бял кандидат, който не знае как се пише думата "висш"...

Е, другарЕтЕ много обичаха този фейлетон, ама сега не сме в 60-те.
13 Май 2011 20:39
Политиката при болшевизма, наричан демокрация,
е нещо което направи възможно морални идиоти
да се надяват да са начело на неосъзнати кретени.
И смайващото е,
че след две десетилетия все още претендират да са "в правото си" това да продължи,
т.е. номерата им да минават.
Натиснете тук


Редактирано от - Езоп на 13/5/2011 г/ 20:40:29

13 Май 2011 20:39
Толкова бързо ли се смениха критериите за добро и лошо?
Няма национална, политическа, класова или съсловна принадлежност на крадците, мошениците, жестоките и т. н. хора. Те ще "бъдат с таз, която е на власт."
Срещала съм много човечни хора сред циганите. Дори понякога ми се струва, че част от ценностите вече въобще са неоткриваеми сред българите!

Редактирано от - читатель на 13/5/2011 г/ 20:42:31

13 Май 2011 20:43
Раздвоен съм.
Ясно е, че ценз, какъвто и да е -не е демократично. Може би и грешно.
От друга страна избор, ако изобщо има такъв, би следвало да е информиран избор. Защото става дума за изключително важни неща - даване в ръцете на едни хора да ни управляват де факто живота, за определен период.Още повече, тези същите ще управляват живота и на други хора. И на децата ни - също.
СЕГА - какъв информиран избор може да направи човек, нямащ хабер от нещата.
Как ще накараш Айше да направи информиран избор за лаптоп?А тук става дума за далеч по-сложни и важни неща.
Може ли да се ограничава демократичността?
Може ли да има неинформирана демокрация?
За какъв избор говорим когато не се знае какво се избира?
Има ли избор, когато предварително е избрано?
Просто не е толкова лесно да се отсече.
За изпреварване "аргументите" на определени изтърбушени гайди - може по света и на теория да е всякак - тук сме булгаристан! Няма свят, няма теории! Не важат.
Точка на прекъсване във функцията.
13 Май 2011 20:48
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

....................
Чл. 10.
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.

Cruella de Vil,
Няма проблеми! Издействайте си промяна на този член от Конституцията, и всичко ще ви е наред.
13 Май 2011 20:54
Моля другарко, да попитам, аз СЕГА като имам три висши образования, на мен три бюлетинки ли ще ми дадат да пусна
13 Май 2011 20:59
Как всички настоящи партии са намерили отзвук в статията, с изключение на една?
Партията критика не търпи...а?

Статията може да се чете и по друг начин. Хората възпитавани десетилетия от тоталитарната система нямат политическа култура, а види се на повечето им липсва и "образователен ценз" за да гласуват "разумно", според автора. Демек, най-добре си бяхме като гласувахме за единственият и правилният кандидат, за правилната партия.

И защо авторът обсъжда "образователен ценз" върху правопис, а не върху висша математика, физика или изобразително изкуство, например. Да видим тогава авторът как ще се представи.

Редактирано от - garamel на 13/5/2011 г/ 21:03:17

13 Май 2011 21:08
три бюлетинки ли ще ми дадат да пусна

Може-попълнени.
13 Май 2011 21:19
Няма проблеми! Издействайте си промяна на този член от Конституцията, и всичко ще ви е наред.

Изках да кажа, че никой не е лишаван от право на глас и обвиненията в дискриминация са най-малко пресилени.
13 Май 2011 21:20
Моля другарко, да попитам, аз СЕГА като имам три висши образования, на мен три бюлетинки ли ще ми дадат да пусна

Мен ако питаш, Фирмине, избирателните ни права трябва да се режат още след второто... "ни" не е лапсус калами. И аз не внимавах в основното и се набутах с две висши
а за три... не знам. Мисля, че тоталната забрана за гласуване ще бъде една хуманна превенция
13 Май 2011 21:30
Не става с образователен ценз, даите нещо друго. За образователния ценз - да ме прощава иначе много ценения от мен автор - е смешно да се говори в БГ. Остави го електората, виж за начало избраните...Премиерът е инженер и PhD, маи ( защитил дисертация по физкултурно - пожарни науки), Цв..Цв. е наи малкото вишист ( ВИФ), ако иска и доцент, и професор става биля, като Костов, не е казал само; жена му (ВИФ)води аналитчния отдел на ДАНС, леля Цецка е , Боже прости ме, юристка ( щях да напиша юрдечка..), силната опозиция в лицето на А. Петров е представена от доцент (!), които и е барета , и анализатор и финансов гуру и академичен преподавател. Произволно от елита - Дилян Пеевски и маика му, например, също били много образовани хора...Може много дълго да се изброява. Ако наредиш една до друга снимките на гореспоменантите, както и на много техни подобни, и само ги погледнеш, ставаш начаса голям фен на Ламброзо. Ако пък прочетеш изказванията им или, недаи боже, ги чуеш, или ги видиш - какви МЕГА простаци е родила, ражда и днеска, нашата земя хубава - ставаш фен на Терминал 1 или 2 или на АК 42.
13 Май 2011 21:40
Не, Мърморко, не говоря за комисия, която да проверява.
А за две неща - ценз на първо място. За целта си има база данни. И няма нужда от изпити.
Второ - самото наличие на подобна комисия /да, отхвърля негъра и пуска полуграмотния бял/ показва, ч е преди 50 години /сега не знам как е!/ в американската демокрация е имало подобен ценз.
Е, защо бързаме да обявяваме всички за равни? Нима пречи да се поучим от другите преди нас? И да последваме етапите на развитието им?
Фейлетонът е просто пример, че има открита топла вода - въпросът е как ще я използваме. А метода на къпане е личен.
Но ЦЕНЗ трябва да има!
13 Май 2011 21:43
Премиерът е инженер и PhD, маи ( защитил дисертация по физкултурно - пожарни науки), Цв..Цв. е наи малкото вишист

Пък ако имаше изпит за ценз...Що народ щеше да отпадне - въпреки ВИШОТО си, маИ. НаИ малкото...
13 Май 2011 21:44
Хипопотам


Аз съм фен на Ламброзо, особено гледайки образа на хубав Цвъцко


ПП Забравил си шефка на парламентарна група, не по различна от свинята-майка Кръстева
13 Май 2011 21:46
Това ли пак ще дъвчем цял уикенд, бре? Толкова пъти сме го дъвкали... Но като сте рекли:
- Съвместима ли е демокрацията с ценз? Да, разбира се - демокрация има от около 2500 години, а всеобщото и равно избирателно право се разпространява масово чак през 20 век, ако не се лъжа.
- Реално ли е да си мислим, че в 21 век в Европа може да се ограничи съществено избирателното право? Не, разбира се.
Оттам нататък трябва да е ясно, че за ценз може да си говорим само като алтернативна история, фантастика или чесане на езици и клавиатури. Според мен би било добре да има ценз за функционална грамотност - умението да се чете и разбира текст, за уседналост, за съдимост, за платени преки данъци в определен минимален размер и т.н.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
13 Май 2011 21:47
Но ЦЕНЗ трябва да има!


И какво ще отсява този ЦЕНЗ? Тези, които не знаят да гласуват ПРАВИЛНО ли?
13 Май 2011 21:50
Всеки ценз единствено ще вдигне цената на съответния кетап. Ако ще и PhD да се иска - не ми се мисли колко мургави доктори ще се нароят.
13 Май 2011 21:51
Според мен би било добре да има ценз за функционална грамотност - умението да се чете и разбира текст, за уседналост, за съдимост, за платени преки данъци в определен минимален размер и т.н.


Премиерът в такъв случай е почти идеален избирател - прочел е и е разбрал "Винету", уседнал е няма спор, за съдимост и платени данъци нямам информация. Значи премиерът поне 50% е покрил изискванията на Манерко, може да гласува за себе си, браво
13 Май 2011 21:54
Всеки ценз единствено ще вдигне цената на съответния кетап.
Мчи аз защо казвам да има данъчен ценз? Така барем цената на ценза ще влиза в бюджета, а не в издаващите кетапи.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
13 Май 2011 21:57
"Необразованите – вън от политиката!"

Господин Денков, шегувате се, нали?
Кой - ако не те, кога - ако не сега?
Още великият Паркинсон го е казал в законите си: "Колкото си по-некомпетентен, толкова по-бързо вървиш напред!"
От две години имаме феерични примери ежедневно за това. Не че предишните бяха по-стока, ама тези са направо тържество на незнанието, аморалността, глупостта, простотията и първенющината.
13 Май 2011 22:00
феерични примери
И вълнуващи.
13 Май 2011 22:06
Ммм неее,
Ккакво значи образован?Какво образование?
Като гледам политиците на другите държави какви врътки правят за да спечелят влияние за собствените си държави , какво образование имат тези ?
Нямаме ли образовани в политиката?
Ноо , на тези образованите им трябват и образовани и необразовани да ги ползват за бушони за изцепките си.
Какво образование трябва да имаш за да имаш съвест да отговаряш за един народ , за една държава и да защитаваш интересите й ?
13 Май 2011 22:08
Още великият Паркинсон го е казал в законите си: "Колкото си по-некомпетентен, толкова по-бързо вървиш напред!"


Според мен това е принципът на Питер(не Паркинсон) - във всяка иерархия, всеки стига до най-висшата длъжност, където е некомпетентен, т.е. компетентните са в основата на прогреса - борят се, докато заемат длъжност за която са некомпетентни Последното правителство е най-ярък пример за това. Не че, няма и предишни примери

Редактирано от - nikola_tsanev на 13/5/2011 г/ 22:12:29

13 Май 2011 22:12
И по тангентата на темата; демокрация и преход към същата.Ako nqkoi si misli, че у нас е имало преход от тоталитаризъм към демокрация, то тои ( тя) иле е безнадежден случаи, или търси някакво (каквото и да е) оправдание за сполетелия го келепир.

Преход към демокрация няма. Напротив - има преход към още по голям физически, икономически и социален терор. Ако преди милицията можеше спокоино да прибере някои обикновен човек и да му хвърли пет кила бои (просто еи така), и в повечето случаи нещата да спрат дотам , сега спокоино могат да те пречукат на улицата, или в къщи, в домашна обстановка, да те ограбят, пребият, изнасилят - по избор. Не казвам, за Бога, че преди е било по свободно. Просто сега е същото, но по смъртоносно. Ако преди имаше несправедливи и до болка дразнещи с лицемерието си привилегии за шепа избрани партиини тулупи и семеиствата им, сега има несравнимо огромни икономически и социални ( вкл съдебни) привилегии за същите (вече бивши) комунисти с добавка на още хиляди бандити, реститути, мошеници и <честни< частници. Не казвам, аман, че преди е било по справедливо. Същото е, но сега мащабът е такъв, че страната няма как да издържи.
Ако преди ни управляваше неграмотен и хитър селски простак, сега е същото на квадрат и куб. На новото правешко издание още по малко му пука за страната. Единият искал да я прави република, другият е свел до магистрален коридор -даже и за република на когото и да не става. Преди имахме разни като Тано Цолов и Дража Бълчева, сега имамае цецка Цачева и ЦвЦв. Младите сигурно не помнят ( то и на това се разчита)‌ама тия споменатите са взаимозаменяеми.Не казвам , че преди е било по добре, ама сега просто ще ни стопят!
Ако и преди да имаше Биг Брадър и страха да не му развалиш хатъра, то и сега е същото. Предишния поне купуваше доматето и нещо плащаше с петрол, сегашния и базите си държи тук безплатно. И ако предишния беше лош, поне му трябвахме живи, сегашният, гледам решил че и 5 милиона са му много да обслужват магистралите и базите - и прави каквото може. Да намали броиката.
така че да не се заблуждаваме с разни преходи и политици. Свободата, Санчо, е на върха на копието, а не в приказките на намазалите от обърналата се палачинка нови тулупи. Българинът е много пъти освобождаван, но не никога е свободен! Какво ти гласуване и ценз- Доочоолу и Гочоолу продължават да правят избори.
13 Май 2011 22:14
Хипопотам, съгласен и с второто ти по-дълго писание
13 Май 2011 22:18
Ценз
Практически тест за интелигентност
Бюлетините трябва да са направени във формата на леки главоблъсканици, така че неинтелигентни хора да не могат да съобразят как точно да гласуват за кандидатта си и да подават невалидни бюлетини. И за това няма нужда да се променя конституциата, понеже никой не им пречи да гласуват.
13 Май 2011 22:18
Никола Цанев,
Прав си. Извинения. Бързах.
13 Май 2011 22:21
Хамел,
И на теб извинения, използвал съм може би твоя фраза.
Несъзнателно. Готина е!
13 Май 2011 22:22
На ЗИП-а е
13 Май 2011 22:28
Като внук на баба си.... ясна мисъл, отлична памет и първокласен ум. Нищо, че е малко поразвален от учене
считам, че именно сегашната ни избирателна система е образец за цензура. Помислете малко и след това си представете избори, при които не гласуваме еднократно за 1-2 "познати" хора и след това дълго търпим безобразията на хиляди абсолютно непознати люде, а точно обратното.
Избираме постоянно, поне четири години, от лично познати, за да им дадем двугодишен мандат. Нямам съмнение, че това ще стане още в най-близките години
13 Май 2011 22:52
malechko, няма проблем, просто уточних
13 Май 2011 23:02
Понякога се питам–Как така наѝ–активните креслЮвци(комсомолски секретари) станаха с наѝ–десни възгледи. Но сърце комсомолско не трае. То е свикнало да поУчава. И туку се обаждат и в този форум от наѝ–различни места.Дори и от Зелената страна!
13 Май 2011 23:21
Нема положителна корелация между образование и успех, вкл. и тоя на политиците. Абсолютно никаква. Който е несъгласен, моля да посочи пример.
13 Май 2011 23:23
Пак питам: поради что се плашите да паднат цензовете и воглаве на обществото си да изберем цигани и проститутки?... при цялото ми уважение и към двете категории...
Считате, че истински демократичният избирателен процес (двугодишно електронно избиране от всички кандидати - два или три милиона души - на принципа на футболните квалификации) ще качи на върха фигури, които са невъзможни априори?
А не мислите ли, че именно двадесетте години страх от измислени опасности ни докараха до състоянието на общество-призрак?
Или не сме? Или има друг народ, който да е загубил повече реапни ценности, докато преследва фиктивни?
13 Май 2011 23:45
Понякога се питам–Как така наѝ–активните креслЮвци(комсомолски секретари) станаха с наѝ–десни възгледи.

Бъркаш! Най-активните комсомолци се уредиха за милионери.
14 Май 2011 00:18
Преди няколко дни бях на Хайд Парк ъгъла, и там същия домашен белот - същите оратори, същите опоненти, същите аргументи. И банват тия дето не се харесват на началството. Иначе по темата - пак унизените и оскърбените. Унизените на сцената, оскърбените в залата... Натиснете тук
14 Май 2011 01:07
В сегашния си вид, изборният процес изключва осъзнаването от индивида на реалния му интерес и устойчвото му свързване с друг индивид. Съзнателно е изключено времето, необходимо за реакция.
Аз мразя политиката, но обичам хората и затова си позволявам да кажа:
"Всеобщо избирателно право" не означава правото на всички да гласуват... това "право" го има всяко животно... а да бъдат избирани
Съвременните технологии вече позволяват неограниченото прилагане на всеобщото ни и неотменимо право да бъдем избирани
14 Май 2011 01:44
"Никой не може да ме накара да повярвам, че едно либерално, енергично и мъдро правителство, би могло някога да бъде избрано с гласовете на един народ от слуги."
Алексис дьо Токвил

"Гласуването на един глупак, може да нанесе повече вреда, отколкото отправената от него критика."
Жан Пиер Кларис дьо Флориан

Редактирано от - palavnik на 14/5/2011 г/ 01:49:00

14 Май 2011 02:08
"Никой не може да ме накара да повярвам, че едно либерално, енергично и мъдро правителство, може да бъде избрано с гласовете на един народ от слуги."
Да.
"Американците са толкова влюбени в равенството, че те биха били по-скоро равни в робството, отколкото неравни в свободата.”
Дьо Токвил за същината на капигализма :D
14 Май 2011 05:24
Имуществен ценз.
Айдееее.... Още три-четири апартамента ще се купят.
Перото е: "Хонорар от снимки"...
Карат Цветан Цветанов да става актьор
Вътрешният министър обмисля участие в “Под прикритие”

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов може да се превърне в новата филмова звезда, твърди “168 часа”. Авторите на кримисериала на БНТ “Под прикритие” не изключват възможността Цветанов да приеме тяхната покана за участие в продукцията.
Министърът вече е помогнал на продуцента Димитър Митовски, като лично е дал разрешение в снимките да участва отряд от барети на МВР. Спецчастите са се снимали без хонорар, като актьори в сериала са и няколко редови полицаи. Предложението към Цветанов е да играе себе си, ръководейки спецакция.

Натиснете тук
14 Май 2011 05:54
Май Генека най-добре е схванал за какво иде реч - идеята и реализацията й. Ако комисия ще отсява кой е интелигентен и кой-не - ами да ви кажа отсега резултатите. А за китапирането и китапите - Фирмине, прощавай, пич, ама ако наистина имаш три висши, ясно е и кога си ги вземал, и колко струват. А ценз трябва да има, ама етически. А той, освен интелигентност, изисква и памет. Такова нещо обаче си нямаме. Имаме си щампите, дето ни ги набиват медиите в главите. Българинът очевидно е обречен непрекъснато да изминава краткото разстояние от интелектуалната празнота и етическата тъпота до политическия идиотизъм. Идиотите избират още по-големи идиоти, и им поверяват съдбата си, защото още по-големият идиот в още по-голяма степен е еманация на идиотизма от редовия, наш, роден български идиот - от това, дето поради някакво недоразумение му викат "народ"...
14 Май 2011 06:52
Съвместима ли е демокрацията с ценз? Да, разбира се - демокрация има от около 2500 години, а всеобщото и равно избирателно право се разпространява масово чак през 20 век, ако не се лъжа.

Прав е Манрико - в люлката на демокрацията правото на избор е било ограничено - само свободните мъже атиняни (без робите, жените и чужденците). И изобщо не е ставало дума за дискриминация там и тогава всъщност!
Проблемите биха се решили донякъде и без ценз, ако се въведе електронно гласуване (проверете кои социални групи и от кои населени места се преброиха електронно по собствено желание) при съответната осигуреност срещу манипулации. Там няма как да си носиш връв, за да мериш къде върху бюлетината ти е партията или избраникът й. Затуй и не го въвеждат.
14 Май 2011 06:59
А да си грамотен с основно образование е задължение според българското законодателство. Така че цензът (за грамотност) не е дискриминация изобщо. В този смисъл съм съгласна с автора - на все по-демократичните ни политици все по-неграмотният електорат им е все по-удобен. Затова и не си изпълняват задълженията реално да контролират как се спазват законите, задължаващи родителите да си изучат децата до 16 г.
14 Май 2011 07:44
Не знам.
Пия си кафето и ви чета.Чета ви и си пия кафето.И пак не знам.
Би могло да се намери някакво решение за въвеждане на ценз - и образователен и за елементарна интелигентност...въпроса е дали трябва и допустимо ли е?
Чисто технически - какво пречи да си има секции, но там да не се борави с бюлетини, а -тъчскрийн и - гласувай си.Отрязват се одма неграмотни, много възрастни хора и ...някои други
Спестява се хартия, лесно се предпазва от нерегламентирано гласуване...
Няма формално ограничение - "неофициализиран ценз".
Могат да се измислят десетки номера.
И пак обратно - а трябва ли, допустимо ли е, къде отиваме, ако тръгнем по тази пътека?
Продължавам да не знам.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД