:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 133
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пътища

Невероятните приключения на Осама бин Ладен из Балканите

Убитият терорист №1 е посещавал Босна, Албания, Хърватия, Сърбия
След среща с тогавашния босненски президент Алия Изетбегович Осама получава паспорт на балканската страна.
Най-издирваният терорист в света, който неотдавна беше убит от американските сили в Пакистан - Осама бин Ладен, всъщност е бил чест гост на Балканите. И това не е сведение от докладите на западнатите разузнавателни служби, а факти от новинарските хроники на медиите в региона от 90-те години. Всъщност Осама бин Ладен е посещавал освен Босна и Херцеговина и Албания, но и Хърватия, както написа местното издание "Вечерни лист".

През 1986 г. Осама е бил в Загреб, където сключва оръжейна сделка за 100 милиона долара за тогавашните борци в Афганистан, които воюват против подразделенията на съветската армия. В един от кварталите в Загреб по време на войната в Босна 1992-95 г. той купува шест апартамента, за чиито собственици и днес няма информация кои са и откъде са. Изданието публикува и таен документ на югославската съюзна дирекция за търговски обмен от 1986 г., в който се потвърждава, че Осама бин Ладен е посетил Загреб и Белград заради покупката на оръжие за 100 млн. долара.

Във въпросния документ, 29-годишен тогава, Осама бин Ладен се описва като млад човек с привлекателна външност, добре възпитан, който, опирайки се на своите идеологически възгледи и богатството, се е борил против съветските окупатори и тяхното прогонване от Афганистан.

Договорът става факт, след като терорист №1 превежда парите в офиса в Загреб на най-мощната югославска Беобанка, в която преди това е работил младият банкер Слободан Милошевич - преди да влезе в голямата политика. Журналистката от германското издание "Шпигел" Ренате Флотау разкри неотдавна за посещението на Осама бин Ладен в Сараево и срещата му с тогавашния босненски президент Алия Изетбегович. Тя се е намирала пред кабинета на държавния глава, за да вземе интервю, когато от него излиза Осама бин Ладен. Той й дал визитка, посочвайки, че възнамерява да доведе мюсюлмани доброволци в Босна и Херцеговина и потвърждавайки, че има босненски паспорт, твърди издание "Независне новине".

Посолството на Босна и Херцеговина във Виена е издало паспорта на Осама бин Ладен през 1993 г. След терористичните атаки на "Ал Кайда" в Ню Йорк и Вашингтон възниква скандал около този документ, след което цялата документация по случая е унищожена, посочва още едно от босненските издания.

По предварителни преценки се предполага, че днес в Босна и Херцеговина се намират поне около 5000 потенциални терористи, а влиянието им е доста значително сред местното население.

Например в намиращата се в сараевския квартал "Неджаричи" най-голяма джамия на Балканите - "Крал Фахд", могат да се купят всички предмети и дрехи за "духовния живот" на крайното течение на уахабитите. Главният имам на тази джамия е пенсионираният полковник Незим Халилович, известен още като Мудерис. По време на конфликта в Босна той командва 4-та мюсюлманска бригада, която става известна с извършените от нея зверства спрямо пленниците. Такъв пример е и друг имам в Сараево - Халил Врзина, който е пенсиониран генерал от армията на Босна и Херцеговина и бивш командващ на 7-а мюсюлманска бригада. Между редовните вярващи в тази джамия в Сараево днес е и синът на покойния първи президент Алия Изетбегович-Бакир , който е член на колективното председателство на Босна. В бившата югославска република и днес има райони, които са недостъпни за централните власти, защото в тях живеят представители на муджахидините, които са сключили брак с местни, и в тези части властите нямат представа какво се случва.

Освен медиите във Виена и тези в Сараево,Тирана и Белград днес проследяват много сериозно балканските маршрути на Осама.

Присъствието на бившите муджахидини в Босна започва да става все по-сериозен проблем както за европейското бъдеще на страната, така и за отношенията й с Вашингтон. Точно поради това властите в Сараево започнаха преди няколко години процес на преразглеждане на полученото босненско гражданство от страна на бившите муджахидини. Въпреки уверенията на официално Сараево,че ситуацията е под контрол, изглежда, че нещата не са точно такива, каквито се представят.

В края на юни 2010 г. беше извършен бомбен атентат срещу полицейския участък в град Бугойно в Централна Босна, при който един полицай загина, а петима бяха ранени. Босненските власти съобщиха веднага тогава, че са арестували двама заподозрени във връзка с този акт. Основният заподозрян е представен като ислямски фундаменталист, фанатичен рок фен и почитател на Че Гевара. Според местните медии при ареста един от заподозрените оказал съпротива и хвърлил ръчна граната срещу полицаите, като ранил петима от тях. По-късно същият заподозрян признал при разпит в полицията, че е заложил взривното устройство в полицейския участък в Бугойно. Мотивите за атентата все още не са известни. Босненският министър на сигурността Садък Ахметович определи инцидента като "терористична атака" и подчерта, че са необходими енергични мерки за изкореняване на подобни действия.

Но да се върнем към убития идеолог на радикалния ислям и лидер на терористичната мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен. Той е бил поне два пъти в Босна и Херцеговина по време на гражданската война през 1992-95 г., както и в Албания през 1997 г., твърдят медиите в Тирана. Виенският всекидневник "Йостерайх" съобщава, че Осама е посетил Австрия тайно през 90-те години, като е влязъл в страната със законно издаден паспорт от властите в Босна и Херцеговина. В миналото Албания често бе обвинявана, че на територията й има клетки на "Ал Кайда", но властите отричаха това категорично до 2000 г., когато тогавашният албански премиер Илир Мета призна, че е истина.

В Албания някога се намирал и братът на сега първия човек в "Ал Кайда" Айман ал-Зауахири - Мохамед ал-Зауахири, който наскоро пък бе заловен в Кайро. Смята се, че той е основателят на движението Ислямски джихад в Албания през 90-те години. Той бе обвинен, че е бил военен командир на терористичната мрежа "Джихад" и че е ръководел дейността на тази група в Албания и в Босна и Херцеговина по времето на военните конфликти през 90-те години, твърдят още албанските медии.

През последните години на 20 век албанските власти в Тирана прогониха над 150 граждани от арабски произход, които, използвайки хуманитарни и религиозни организации, са действали в Албания.

Местни анализатори и наблюдатели са убедени, че терористичната мрежа "Ал Кайда" има свое присъствие и в най-младата балканска държава - Косово. Не са редките случаите, когато се твърди, че представители на крайното уахабитско ислямистко течение имат свое присъствие в етнически разделения град Косовска Митровица, както и в някои от централните джамии в Прищина.

Наследството на Осама бин Ладен на Балканите тепърва ще предизвиква внимание и анализ за действията на терорист №1 чрез неговите поделения в региона, които вероятно няма да останат още дълго време в сянката на световните и регионални процеси.
Снимка: EPA
Когато посещава Балканите на 29-годишна възраст, Осама бин Ладен е описван като млад човек с привлекателна външност, добре възпитан, който, опирайки се на своите идеологически възгледи и богатството, се е борил против съветските окупатори и тяхното прогонване от Афганистан.
 В най-голямата джамия на Балканите - "Крал Фахд", и сега могат да се купят всички предмети и дрехи за "духовния живот" на крайното течение на уахабитите.
21
12634
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
16 Май 2011 20:46
Основният заподозрян е представен като ислямски фундаменталист, фанатичен рок фен и почитател на Че Гевара.

Хайде стига бе!
Това, че Милошевич работил по едно време в Беобанка - означава ли, че е бил ислямски фундаменталист?
И защо така небрежно се пропуска каква е основната религия в регионите, дето е бил Осама? А последствията?
-------------------
Блогът на Генек

16 Май 2011 21:30





Ама той тогава беше само един демократично настроен и прозападно ориентиран младеж, като хилядите дето сега напират към Европа.
16 Май 2011 21:50
Най-голямата джамия извън Турция на балканите не е ли в Асеновград?
16 Май 2011 21:54
Верно или не, по живково време е бил и в България и заедно с брат си са арестувани за издаване на чек без покритие. След което единия от братята е освободен за да замине за Швейцария за да уреди покритието на чека. И после са освободени по настояване от чуждо посолство. На следващата година следователя по случая загива при автомобилна катастрофа.
16 Май 2011 23:33
Чекове не вървяха в социалистическа България, така че по-скоро не. За най-голямата джамия - мисля Селимие в Турция. А в България мисля Томбул у Шумен. Не че има значение де - единствено ако може да махнат високоговорителите и да спрат да режат оная работа на невръстни деца... да да ни е малко по-лесно да ги приемаме.
*
Колкото до Осамата... това винаги се е знаело. Босна е една срината държава - а народа й пръснат по света. А по мои наблюдения те са свестни хора - чисти, учтиви. Но сами си натресоха тази идиотщина с исляма и сега му сърбат попарата. И това заради тяхната омраза към сърбите и социализма - ами до това води омразата. Те и нашите кухи лейки - я "глобалисти", я помаци (дет си викат турци), дето се пръкнаха след промените не могат да го вденат това, но нейсе.
17 Май 2011 00:11





В Босна, под влиянието на същата тази омраза с/у сърбите и най-вече с/у православието бошняците доброволно са приели исляма. Разбира се и под влиянието на нашите богомили. Иначе са си славяни.
17 Май 2011 00:11
ЕКИП НА „МОНИТОР”17.05.2011 Бившият футболен национал Георги Бачев и хора на Иван Костов се проверяват за организиране на разбитата престъпна група, занимаваща се с черно тото, съобщиха източници сред разследващите. Пред БНР вътрешният министър отказа да назове името на спортиста, но посочи, че лицето е достатъчно известно в обществото. Освен национала в схемата с нелегални залози са

замесени и хора от политическия ни елит каза още вицепремиерът.

През миналата седмица антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления“ затвориха 25 пункта, приемали залози, без да имат лиценз за това. Дневният оборот варирал между 25 и 50 хиляди евро. Източници на вестника разкриха вчера, че освен Бачев се проверява и вуйчо му Димитър Стойчев, който е член на ръководството на ДСБ в Благоевград. За правни консултации двамата използвали лидера на ДСБ-Петрич Стоил Яков, който също имал сериозни

политически контакти и не е случаен човек, твърдят запознати. Яков е племенник на бившия началник на митница Кулата при управлението на СДС Иван Будинов.

Самият Стоил и националът Бачев били изключително добри приятели и непрекъснато движели заедно. Според разследващи бившият национал е човекът, който събирал парите от залаганията. Яков давал правни съвети и помагал нещата да са изпитани чисто юридически.

Босовете на черното тото въртели залозите чрез две свои подставени лица ­ благоевградския бизнесмен Димитър Стойчев, известен с прякора Черния Брат, и пловдивчанина Стоян Ненчев, познат като Цеко Бореца. Името на Стойчев, който е и член на ръководството на ДСБ-Благоевград, влезе в криминалните хроники преди две години. Тогава крадец обра негов букмейкърски клуб и прибра 4000 лева от металната каса в обекта. Стоян Ненчев пък е
създател на бившата силова групировка

в Пловдив „Клуб 777”. След като в края на 90-те властите отнеха лиценза є за охранителна дейност, Цеко Бореца преминал в структурите на СИК. Ненчев и Стойчев са били натоварени със задачата да вербуват букмейкъри в страната.

„Изграждането на обектите е ставало много лесно. Първо са избирали подходящо заведение или интернет клуб. След това се договаряли със собствениците му и инсталирали компютрите, чрез които са правени онлайн залаганията към сайтове в чужбина”, обясниха източниците на вестника. Хората, държащи заведенията, са били задължени всяка седмица да носят печалбата от черното тото лично на Бачев. Срещу това са прибирали малък процент от залозите. Още при акцията стана ясно, че дневно по тази схема са били прибирани между 25 000 и 50 000 евро. Тъй като не плащали нито лев данъци, организаторите на незаконната игра сривали конкуренцията, предлагайки по-висок коефициент на печалба. .
Печалбата щяла да отива за предизборни кампании
Печалбата от нелегалните пунктове е щяла да бъде използвана за финансиране на предизборни кампании и купуване на гласове. Така твърдят хора от Петрич, които са били разпитани от разследващите. Още първия ден след разбиването на букмейкърите криминалисти обясниха иронично, че по време на избори е можело да приемат залози и за точен политически резултат. Според разследващите отговорниците за купуването на гласове може спокойно да си получават парите под формата на печалба. Освен това полицаи с дълъг опит припомниха, че хазартът е най-подходящият бизнес за изпиране на мръсни капитали. .
17 Май 2011 00:52
Изданието публикува и таен документ на югославската съюзна дирекция за търговски обмен от 1986 г., в който се потвърждава, че Осама бин Ладен е посетил Загреб и Белград заради покупката на оръжие за 100 млн. долара.

Скъпите другари от Югославия са се отнесли малко кофти със съветските другари.
17 Май 2011 01:12
Кехлибар, за чековете се изказваш неподготвен.
А за бардака на Балканите не е виновен ОБД, а бившите му началници от Вашингтон!
17 Май 2011 06:31
Няма ли някой да ни открехне за магарийте на абдахалите в татковината !!
Или ще ги четем в Уикилиикс след двадесетина години !!
17 Май 2011 07:12
Убитият терорист №1 е посещавал Босна, Албания, Хърватия, Сърбия, УСА, Англия, Швейцария, почти цела Зап.Европа и т.н.
17 Май 2011 08:47
Некъде след 80-та година в социалистическа България моите чекове, макар и с неохота вървяха по магазините, а на касата в ЦУМ ми даваха и по 100 лв. срещу чек. Не че съм бил богат и съм пазарувал често. Налагало се е понеже не винаги съм имал налични пари в джоба си.
Що се отнася до документа на братя бен Ладен, сигурното е че това е било некакъв банков документ. Наименованието му едва ли е от особено значение.
А иначе и по долу се спомена нещо, статията е меко казано цензурирана. Нали не вярвате, че Бен Ладен е скочил с парашут в Босна.
А иначе сърбите винаги са били независими и са си гледали собствените национални интереси, не ти сащки, не ти рашки. А такива държави според Новия световен ред не трябва да съществуват с изключение единствено на Израел.
17 Май 2011 09:07
светьт е голям и спасение дебне от всякьде
17 Май 2011 09:48
В един от кварталите в Загреб по време на войната в Босна 1992-95 г. той купува шест апартамента, за чиито собственици и днес няма информация кои са и откъде са.


Резонно - човекът има много тъщи.
17 Май 2011 09:53
Загреб по време на войната в Босна 1992-95 г. той купува шест апартамента,
Това за шесте апартамента си е култово!!
17 Май 2011 10:13
Югославяните, дето и преди, и сега се скъсват да се натягат и обясняват, че са най-верните съюзници на Русия, са въоръжавали муджехидините в Афганистан!? Това е много яко, направо е връхо!!!!
17 Май 2011 10:18
.
17 Май 2011 10:53
САЩ в своята борба срещу СССР и социализма в Третия свят си създаде два много по-страшни проблема, които се контролират далеч по-трудно отколкото отношенията със СССР.
Първият, беше създаването на китайската икономика, която в един момент ще разруши американската.
- Вторият, участието в създаването на ислямският фундаментализъм в Иран, Афганистан, Босна и Херциговина, Албания и др. САЩ поддържат такива мрачни режими, като в Саудитска Арабия, шаха в Иран и мн.др. ЦРУ извършваше преврати с убийства на ислямски лидери в Иран, в Ирак и на други места.
17 Май 2011 11:43
Обстоятелството, че военно-престъпник е главният имам на най-голямата джамия в Сараево (и на Балканите) ясно показва двойните стандарти, по които Западът оценява ситуацията в Босна през последните 20 години. Примитивизмът на сърбите, реагиращи срещу ислямизацията на Б&Х чрез организирани военни действия и избиване на мюсюлмани прикри базисния факт, че фундаменталистът и военно-престъпник Алия Изетбегович бе започнал да изгражда радикална ислямистка държава в Босна след рухването на Югославия. Мащабното проникване на уахабизма и на терористичнте мрежи в населените с мюсюлмани територии на Балканите не е тайна за никого през последните 15-17 години, но САЩ и Европа усърдно си затварят очите за това дори и след 11 септември в Ню Йорк. Сръбската република в Босна е изкуствено поддържана като държава парий: и от Европа, която я третира като втора категория общност спрямо "първокласните" босненски мюсюлмани, и от самите сърби, които усърдно избират за свои водачи бандити, тъпанари и нерядко - "военни герои". Либералните гуру на ЕС фанатично бранят "единството" на Б&Х, въпреки че отлично знаят - няма такава държава, такава общност и не може да има.
17 Май 2011 13:02
Нищо не се споменава за България? Да не е бил съветник на Сопола нещо?
17 Май 2011 17:50






В новините на Первий канал има интересно интервю с чеченец понастоящем турски политик , който лично е познавал Обама.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД