:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 379
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дилеми

Кога оцеляват само богатите пациенти?

Когато има нужда от животоспасяващи медицински изделия. Цените са жестоки и се плащат обикновено от болните
Снимка: Архив "Сега"
При някои операции пациентите имат нужда от поставяне на животоспасяващи или животоподдържащи консумативи. Но трябва да си ги платят сами.
Има състояния, при които ритъмните нарушения на сърцето са толкова тежки, че животът на пациента е немислим без имплантиране на специален кардиостимулатор. Той се поставя в сърцето и при аритмия автоматично произвежда електрошок, който възобновява работата на спрелия орган. Без него човекът би умрял. Нещо повече - част от пациентите наистина изпадат в клинична смърт, при това по няколко пъти, преди да им се постави устройството. А някои вероятно умират, защото така и не им се поставя стимулаторът. Тъй като той струва 8000 лв., или поне за толкова се продава в Националната кардиологична болница в София. Нито стотинка от тези пари не се покрива с публични средства. Ако пациентът има 8000 лв. - живее. Ако няма - не.

Ако пациентът има друго заболяване - тромбофлебит, животът ще му струва по-евтино. Т.нар. вена кава филтър, който спира попадането на откъсващите се от вените на краката съсиреци в белия дроб, струва само 2600 лв. Хората с бъбречен тумор пък направо могат да черпят - пластиката, която им се слага след остраняване на органа, струва само 1080 лв.

--------------------------

Това е миниатюрна част от примерите за това какво се случва на пазара за медицински изделия. В България по данни на здравното министерство са регистрирани над 100 000 медицински изделия, като под този термин фигурира огромна гама от продукти - от евтините бинтове, спринцовки и презервативи, през скъпи консумативи, поставяни в тялото - лещи, стентове, стави, до инвалидни колички и патерици. Смята се, че пазарът е за около 300 млн. лв. годишно, като никой не знае каква част от него се плаща единствено и само от джоба на пациентите. Сигурно е обаче, че болните плащат сами огромната част от т.нар. скъпоструващи консумативи в болниците. Здравната каса поема единствено част от цената на 9 медицински изделия - няколко съдови протези, стентове, ставни протези за тазобедрена и колянна става, кохлеарен имплантант, постоянен и временен кардиостимулатор. За стент например НЗОК дава 1200 лв. Цената му обаче може да е с 1000 лв. до 10 000 лв. по-висока и разликата се доплаща от пациента. Въпреки че касата дава 2400 лв. за кардиостимулатор, пациентът от горния пример е доплатил още 8000 лв.

От няколко години у нас има цял закон за медицинските изделия. Той обаче касае единствено качеството и сигурността на продуктите, но не и контрола над цените и търговията с тях, каквато регулация има в останалите сфери на здравеопазването. Резултатът - в повечето болници пациентите сами си купуват скъпите консумативи, в буквалния смисъл - лекуващият лекар им казва от коя фирма какво да купят. Обществена тайна е, че срещу товалекарят получава комисиона от фирмата,при която е пратил клиент. Така например едно и също нещо - имплант за пластика на предна кръстна връзка, продаден от една и съща фирма на трима пациенти на три различни софийски болници, струва 2220 лв., 2040 лв. и 1980 лв. Случайно или не, най-ниската цена е в частна болница. Плака за счупен прешлен струва съответно 7000 лв. и 4500 лв. - отново на една фирма в две различни болници.

В много малко болници нещата имат по-цивилизован вид - там се правят търгове, купуват се скъпите консумативи и след това се продават на пациента - вече от болницата, а не от фирмата. Така е например в специализираната болница по ортопедия в Горна баня. Директори обаче твърдят, че и в този случай комисионата за лекуващия лекар е калкулирана в цената.Може ли да бъде по-евтино?Може. Но основният проблем е, че интерес за свалянето на цените имат тези, които ги плащат, а в случая това са единствено пациентите. Повечето хора дори не знаят какво е транспедикуларна гръбначна стабилизация, камо ли да могат да направят информиран избор продуктът на коя фирма е по-добър и по-евтин, да не говорим за спешните случаи, когато няма и време за проучване на пазара. Тоест клиентът няма как да контролира цените. Никой не знае какви са комисионите на лекарите, но се твърди, че в елитни болници отропедите например могат да си докарат над 20 000 лв. месечно от поставяне на стави, така че те са последните, които биха искали някаква регулация. До известна степен същото важи и за търговците. Болниците не плащат скъпите изделия от собствения си бюджет, затова и не ги интересува какви са цените. Здравното министерство и НЗОК - също.

Единствено някои от частните здравни фондове плащат медицинските изделия. Те обаче също не могат да наложат контрол. Част от дружествата просто не предоставят тази услуга, а тези, които покриват този разход на клиентите си, не могат да влияят на болниците да намалят цените. Пазарът на частното осигуряване е малък и лечебните заведения не разчитат на приходите си от него, тъй като те формират незначителна част от бюджета им. Затова и просто налагат цени. Ако фондовете не се съобразят с тях, губят договора с болницата и съответно - клиенти. Преди няколко години едно от здравноосигурителните дружества се е опитало само да купува стави и договорило поръчка на стойност 2800 лв. на бройка. Същите стави в болниците се продавали на пациентите с по 600 лв. по-скъпо. Начинанието пропаднало, тъй като лекарите просто отказвали да приемат пациенти, които не си купуват сами ставите от посочените от медиците фирми.

Държавата открай време се прави, че не забелязва тези издевателства. Едва наскорореши да предприеме хилави промени,гръмко обещаващи, че ще намалят цените и ще въведат контрол. Поправките, писани от здравното министерство и вече приети на първо четене в парламента, предвиждат тепърва на страницата на агенцията по лекарствата да се прави нещо като позитивен списък на медицинските изделия. В него ще влизат продуктите, които могат да се плащат от държавата, здравната каса и болниците, а срещу тях ще са публикувани и цените им. Също така ежегодно ще се определя и до каква стойност дадени продукти се плащат с публични средства. Болниците ще могат да правят търгове за медицинските изделия, а пациентите ще имат право да посочват сами дали искат те лично да си купят консумативите, или да им ги продаде лечебното заведение. Ако посочат втория случай - болниците ще са длъжни да го предоставят, а пациентът ще плати на клиниката, а не на фирмата-търговец.

Само че и в момента в закона за медицинските изделия пише, че държавата регистрира пределни цени на всички медицински изделия по ред, определен от наредба на министерствата на здравеопазването и икономиката. Този текст е в сила от 2009 г., но до моментаняма нито наредба, нито регистър на цениОт МЗ обясняват, че това не се е случило по вина на министерството на икономиката, тъй като противоречало на европейските разпоредби и никъде в ЕС държавата не регулирала цените на медицинските изделия, както е при лекарствата. Затова и тепърва обхватът на продуктите, които ще обявяват официално цените си, е сведен до тези, които се плащат с публични средства. Което така или иначе също отдавна се е случило - единствените скъпи продукти, плащани с публични средства, са поетите от здравната каса и социалното министерство и те отдавна са обявили до каква цена поемат продуктите. А при положение че законът казва, че болниците тепърва няма да са задължени да купуват скъпи консумативи, а просто ще могат да го правят - значи нищо няма да се промени. Пациентите отново ще купуват сами, със собствени, а не публични средства и цените няма да са в никакъв списък. А и дори да са - какво от това, при положение че болният отново едва ли ще има избор, дори и в закона да пише, че има такъв?

Подобни поправки са цинични и няма да решат нищо. Единственият ефективен начин за контрол на цените на медицинските изделия е появата на големи купувачи - държава или здравна каса, които да имат интерес да натискат цените надолу, тъй като ги плащат те, при това в големи количества. Или с по-прости думи - време е някой да започне да купува скъпите медицински изделия вместо болните. А доколко за това могат да се намерят пари, е въпрос на държавни и политически приоритети.
Снимка : Борислав Николов
От огромния брой медицински изделия само някои от помощните средства за инвалиди се плащат от социалното министерство, при това има таван на цената, поета от държавата. Ако продуктът е над нея, болният доплаща. Така стоят нещата и със здравната каса.
35
15666
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
16 Май 2011 20:22
Браво за статията- но нищо няма да последва положително
Трябва Сеч по бялата мафия
16 Май 2011 20:43
Хубава статия!
Но не са виновни докторите, а тези, които създадоха и поддържат системата на узаконен геноцид.
-----------------------
Блогът на Генек

16 Май 2011 21:55
комунистическата номенклатура 60 години не правеше нищо в медицината само даваше дипломи на свои хора
после предадоха социализма и ни натресоха демокрация и пазарна икономика
и сега всичко в медицината е вносно и разбира се измира работническата класа оставена на улицата през последните 20 години
както овчарите на стадата не се избиват по между си само ваксинират младите агнета и после стрижат и доят и колят овцете и ги продават на арабите за петро долари
16 Май 2011 21:57
спасението на давещите се обикновено е дело на самите давещи се - в случая докато е здрав човек да мисли за себе си и да се осигурява здравно допълнително. никъдето това не е казано в статията. а е нормално нзок да не поема всичко.
16 Май 2011 23:15
то и комунистите 50 години не поемаха всичко само строяха сгради което беше лесно
за медицинска апаратура се изискваше акьл и знания и уважение кьм секи бьлгарин а не грубо комунистическо кадруване
16 Май 2011 23:35
Или с по-прости думи - време е някой да започне да купува скъпите медицински изделия вместо болните.

A не можем ли сами да си ги произвеждаме?
17 Май 2011 01:05
Ама к'во рИвете - искахте капитализЪма, ама сега се сетихте че в медицината искате комунизъм?!
17 Май 2011 03:47
Системата е просто перфектна, когато пациентът е на умиране няма друг избор, освен да намери парите. За едни 3-4% това не е проблем, други 10-20% може да имат спастрен имотец, колица, ще ги жертват! А останалите ако искат да живеят - Банката, където ще заложат имущество, бъдещи заплати, или пенсии, та апаратчето ще им излезне двойно в най-добрия случай. А едни мармоти си завиват станиоли, Карагьозова си пазарува банки както някои семки, магистрали, околовръстни, спортни зали и т.н.
17 Май 2011 04:51
Търговците отново превзеха храма! И стават все по алчни и нагли!...
17 Май 2011 07:14
Така е при капитализма другарки и другаре, дами и господа, камили и камилчета, мишоци и плъшоци.
17 Май 2011 08:01
И към данъчните има отчисления.
17 Май 2011 08:03
А бе, верно, че 'така е при капитализъма'. Ама в статията липсва нещо много съществено (според мен) - липсва информация какво са цените на същите тези неща за пациентите на правителствена болница. Защото там се лекуват ония, дето трябва да сложат ред в тази мафия, нали ?
17 Май 2011 08:19
комунистическата номенклатура 60 години не правеше нищо в медицината само даваше дипломи на свои хора
после предадоха социализма и ни натресоха демокрация и пазарна икономика
Туй момше fractal съвсем е изперкало. Само да спомена, че тези апаратчета, както и всички консумативи преди 1989г. се поставяха безплатно. То и сега по констгитуция здравеопазването е безплатно.
17 Май 2011 08:38
аз като гледам капиталистите имат и болници и оборудване и здрави пациенти все още живеещи в капитализма
а ние и социализьм нямаме и капитализьм нямаме като хората
17 Май 2011 08:52
..и социализьм нямаме и капитализьм нямаме като хората ..

...и хора нямаме като хората - повечето фрактали с неясно измерение...
17 Май 2011 09:21
Nickolas, я сега кажи и колко ти е здравната осигуровка - или евентуално колко е здравна осигуровка на човек със средни доходи. Щото ние искаме да плащаме осигуровки по 20лв месечно или дори нищо, пък да имаме съвременна медицина със скъпо оборудване, лекарства и консумативи.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
17 Май 2011 09:46
А аз си плащам данъците, от които държавата отделя 6-7% за здраве. А, да, плащам и един особен Данък Върху Производствената Активност, голяма част от който покрива медицинските нужди на манриковците. Затова ме и обичат - защото съм готин чорбаджия.
17 Май 2011 10:07
Статията дава обяснение за това, как въпреки мизерните заплати в България все още няма дефицит на лекари, поне в големите градове. НЗОК и МЗ нямат (по-точно не искат) да дават необходимите средства за здравеопазване и са избрали лесния начин - затварят си очите и всичко е за сметка на пациента. Лекарите от своя страна не са длъжни да карат таксита, за да се издържат.
Смята се, че пазарът е за около 300 млн. лв. годишно
Ако си спомняте, миналата година правителството прибра 1, 4 милиарда лева пари на НЗОК, продължава да не плаща осигуровките на държавните служители в пълен размер. Средства и за лекарства, консумативи и заплати има - просто ГЕРБ ги влага не в здраве, а в магистрали, спортни зали, евтин бензин.
17 Май 2011 10:17
Това са условията: за смешните в абсолютна стойност суми получаваме някакво здравеопазване от чието качество сме недоволни, ама сме още по-недоволни от алтернативата да плащаме повече.Последното изречение на статията казва всичко-НЯКОЙ трябва да плати!Преведено на български това означава:Някой трябва да плати, обаче задължително не аз!Бъдете здрави!
17 Май 2011 10:22
А сумите, които господата-другари, дето ни управляват, крадат, хич не са смешни. Затова сме на тоя хал. Доста лекари вече се изнесоха за чужбина...
17 Май 2011 11:06
Преди няколко дни авторката разгроми фармацевтите, които искаха държавата да фиксира цените на лекарствата, а сега настоява същата държава да регулира цените на медицинските изделия. Както се казва-който плаща-поръчва музиката.
17 Май 2011 11:24
17 Май 2011 11:38
А има ли алтернативи, примерно частно здравно осигуряване, което да покрива подобни разходи?
17 Май 2011 11:51
А има ли алтернативи, примерно частно здравно осигуряване, което да покрива подобни разходи?
Да, има. Сега погледнах - в моята осигуровка пише, че при болнично лечение покривали всички разходи, включително консумативи. Какво става на практика, не знам - благодаря на Бог, в живота си в болница не съм лежал.

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
17 Май 2011 11:55
Cruella de Vil, няма нужда от допълнително здравно осигуряване заради тези консумативи - достатъчно е праите, предвидени за здравеопазване наистина да се харчат за здравеопазване.
17 Май 2011 13:06
Яяя... пак ли сте недоволни? Защо скачахте по стъгдите? Искахте демокрация, банани и пазарна икономика. На ви, СЕГА демосрация и пазарна мизерия!
17 Май 2011 13:09
Cruella de Vil, няма нужда от допълнително здравно осигуряване заради тези консумативи - достатъчно е праите, предвидени за здравеопазване наистина да се харчат за здравеопазване.

О.К., ама я стане, я не. По-добре е човек да е подготвен за подобни случаи.
17 Май 2011 13:18
аз като гледам капиталистите имат и болници и оборудване и здрави пациенти все още живеещи в капитализма
а ние и социализьм нямаме и капитализьм нямаме като хората
къде си гледал бе, в Бангладеш ли в Пакистан ли, щото и там е капиатализъм? За вашите задръстени глави само Западът е капитализъм. Пък и там нещата не са в ред, особено в меката на капитализъма САЩ. Питай патил от тяхното здравеопазване. Наистена има страни, като Германия, където здравеопазването е на ниво, но и там започнаха надясно да го развалят.
Аз сравнявам здравеопазването у нас преди 1989г. и сега, когато преди 1989г. всичко се заплащаше от държавата.

Редактирано от - Mrx++ на 17/5/2011 г/ 18:04:56

17 Май 2011 13:35

Преди няколко години едно от здравноосигурителните дружества се е опитало само да купува стави ... Начинанието пропаднало, тъй като лекарите просто отказвали да приемат пациенти, които не си купуват сами ставите от посочените от медиците фирми.


Ами това става с частното допълнително осигуряване... Ако нямаш няколко пачки със столевки в джоба, понякога и допълнителна осигуровка не може да те спаси. За става ще чакаш, някак ще събереш пари, но когато трябва да се плати спешно и "нерегламентирано"? Но всъщност много от пациентите също предпочитат да дават "пачки под масата", та няма надежда за подобрявяне на положението...
17 Май 2011 14:06
Аз самият имам точно такъв пейс, след една клинична смърт (няма живот в отвъдното братлета и никакви тунели и пр., да знаете) и мога да кажа от опит, че никой нищо не ми е искал да доплащам за екстрата. Но по цял свят скъпите консумативи или се поемат от застраховател или от здравни фондове, или от болния, ако първите две не функционират
17 Май 2011 16:55
Ами при нас строят е манджа - капиталистически комунизъм.... и в главите на хората е манджа...ква да е медицината, кой да плаща за нея.

Няма. Ниски вноски за осигуровки /или никакви/....отде пари да дойдат ? Оправяйте се...кат краднат секви сволочи, от най-големи, та до най-малките и не останало за вас....


Пък са прави хората - всеки си има достатъчно добри аргументи, дреме му за обществото.
17 Май 2011 17:15
Това общество или ще си изгради непоносимост към простотийте или ще позатъне в шит.
Я иди в швейцария и се паркирай на тротуара, да видиш как първият срещнат минувач ще викне полицията, тя ще те отупа с кош евра и готово. А тука кво - нямало парко места, пък що така сега, пък общината виновна, пък що има такса, ама тя много висока и така нататък за всичко....
Некой да мрънка, че в центъра на Лондон таксата е висока ?!? ... а тука всеки селяк с BMW на 30 години смята, че тротуарът и центърът са създадени още по Римско време и то специално за него....

И не само че няма да се подобри здравеопазването, но и ще се влоши. Ако ще и свети петър да стане здравен министър.
Един умрял, друг се родил - в космически аспект, не е голяма новина.
17 Май 2011 18:02
Ами при нас строят е манджа - капиталистически комунизъм.... и в главите на хората е манджа...ква да е медицината, кой да плаща за нея.
То в твойта глава е манджа с грозде. Имаше двама хубавци Рън и Ът- ей те дадоха съветите за нашата икономика. Че не трябвало да има химия, тежка индустрия, е и сега какво нямало пари. щели сме от туризъм, нанотехнологии и ИОТ технологии да ги печелим. Това бяха глупости на хора, които нито от нанотехнологии нито ИТ технологии разбират.
17 Май 2011 19:15
Преди няколко дни авторката разгроми фармацевтите, които искаха държавата да фиксира цените на лекарствата, а сега настоява същата държава да регулира цените на медицинските изделия.
Разликата е малка, но съществена. Лекарствата си имат регистрирани пределни цени, а медицинските изделия нямат. Освен това клиентът, ако говорим за пазар , на лекарства има хипотетичното правото на избор на продукта (чете рецепта, консултация с аптекар, листовка за пациента, информация в интернет, изплюване в канала ), докато при изделията на практика изборът е сведен до "да" или "не" на смъртта.
Повечето хора дори не знаят какво е транспедикуларна гръбначна стабилизация, камо ли да могат да направят информиран избор продуктът на коя фирма е по-добър и по-евтин
Значи транспедикуларната гръбначна стабилизация влиза в учебните планове на средното училище , иначе ако потребителят не знае каква стока има на пазара, не може да я купи. Ако пък му е скъпа, може да измисли да я произведе по по-ефективен начин или да създаде нова по-добра стока.
18 Май 2011 21:51
Много капацитети виждам да дават мнение по проблема.Сестра съм по професия и съм наясно за какво става дума.Пъро искам да направя една уговорка.Не слагайте всички медицински кадри в един кюп защото това е несправедливо.За морала на лекарското съсловие няма да да говоря, не искам да го коментирам.Но искам да поговорим за сестрите, санитарите, лаборантите, акушерките.Трудът им е тежък, но мизерно платен.Вчера в моята болница приеха две госпожи, които считат, че сестрата е длъжна да им отваря изатвар?я прозореца през 15 минути, да ги маже с лосион за тяло, да им увеличи звука на телевизора в 3, 30 през нощта.Претенциите на пациентите нямат край.Извинете но за 30 стотинки на час нощен труд, не са ли твърде много желанията за изпълнение
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД