:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекари поискаха по-високи цени за избор на екип

Според медиците наложените от МЗ тавани са довели до ограничаване на дейността
Лечебните заведения да имат право сами да формират цени за избор на екип, като таванът да е 900 лв. Това поиска Българското научно дружество по акушерство и гинекология в писмо до здравния министър. Преди няколко месеца МЗ въведе пределни цени на избора на екип и лекар, които обаче варират от 350 до 950 лв. и са процент от цената на клиничната пътека, по която здравната каса плаща съответната медицинска услуга. Така размерът е по-нисък за по-ниско оценените от здравната каса медицински услуги и по-висок - за по-скъпите пътеки.

Ако предложението на АГ специалистите бъде прието за всички болници, в повечето случаи то ще доведе до поскъпване на избора на екип. Ще обсъдим предложението и решение ще има в края на тази седмица или в началото на другата, коментираха от здравното министерство.

В момента за пътеки на стойност до 500 лв. допустимата цена на избор на екип е 350 лв. Това например важи за раждането, за което най-често се избира екип и което по пътека е 470 лв. Преди въвеждането на тавана масово цените за избор на екип в столичните болници бяха няколко пъти по-високи - до 650 лв. в "Майчин дом", 900-950 лв. в "Шейново". В частните болници тези суми бяха дори двойни. След промяната клиниките се съобразиха с тавана за услугата "избор на екип", но въведоха заплащане за редица немедицински услуги, с които на практика се компенсира разликата. Таксува се например настаняването в самостоятелна стая, собствено меню и др. Освен това "изборът на екип" отдавна се използва от болниците като легално доплащане на лечението, често без пациентите да са пожелали наистина точно определен лекар. Мотивът на МЗ да въведе тавана беше, че на места пациенти дават по 10 000 лв. за избор на екип.

Сега при пътеките до 1000 лв. таванът на избора на екип е 450 лв., до 2000 лв. - 700 лв. и над 2000 лв. - максимум 950 лв. Това означава, че ако предложението бъде прието, само при най-скъпите пътеки цената на избора на екип леко ще падне, но за по-евтините със сигурност ще се увеличи.

Въведените от здравното министерство максимални цени за избор на екип значително ограничиха акушерската дейност поради недофинансиране, мотивират се от АГ дружеството.

АРГУМЕНТИ

"Обвързването на заплащането за избор на екип с цената на клиничната пътека е неправилно, защото цените на пътеките не оценяват адекватно различните медицински дейности. Не е ясно и какъв е делът на труда в стойността на клиничната пътека. Например цената на една пътека може да бъде твърде висока поради използваната в нея скъпа апаратура, а друга, по-евтина пътека, може да бъде по-трудоемка и да изисква повече работа на медицинския персонал", обясняват от дружеството. Затова според тях цената на клиничната пътека не трябва да бъде функция при определянето на цената на труда на екипа.
17
3720
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
16 Май 2011 20:45
аз ако искам да ми бабуват при раждане а бабите са в пенсия
какво правиме
имаш ли пари млади лекарки
нямаш ли пари стари бабички
тигре тигре тигре
16 Май 2011 21:24
Ипосле се чудиме, защо зачестиха ражданията в домашна обстановка. Какво е това - 2000, 7000, 10 000? Тези хора не се ли надценяват, сяках са богове. И после плачеме за демографски срив. Още в далечната 1974 г. в Унгария бяха поставени по друг начин нещата.Ако иска самотна майка сама да отгледа детето си, държавата и отпускаше куп преференции. А тука за нормална бременност може ли да се говори - достатъчно е 9 м. да се върти притеснение за пари при раждане. А после мин. по 50 лв. на ден за едно бебе. Ами ако се разболее? Затова младите не искат да раждат. Кое правителство е направило нещо за младите? И затова чакат да завършат гимназия и навън. Страшно е ! А още по-страшно е , че не се вижда някаква светлина.
16 Май 2011 23:00
Щом екипът е толкова квалифициран, че се оценява на 900 лв. за 1 операция - значи няма да има проблеми да мине на изцяло частна практика.
Така няма да дава отчет на държавата колко пари взима.
17 Май 2011 02:18
Едноличните търговци в бели престилки от лакомия започват да стават двулични.
17 Май 2011 04:09
Откак пуснаха търговците в храма, те стават все по-алчни! Къде е днес оня рицар на перото, дето пишеше "алчни старци изпълзяха на припек"?!...
17 Май 2011 06:27
защо има частни кабинети без медицински сестри
нали ако стане нещо с пациента доктора трябва да има асистент които да му асистира
17 Май 2011 08:23
Избор на екип срещу заплащане си е узаконен пладнешки обир отвсякъде.
17 Май 2011 09:25
Правилно е да се плаща за избор на екип, но да плащат само тези, които наистина държат на определен екип. Често се случва пациентите да бъдат принуждавани да правят "избор на екип" без в действителност да избират.
Цените са ниски като се вземе предвид колко дълго и скъпо е обучението на един лекар и отговорността, която носи, но са високи за повечето пациенти, просто защото сме бедни.
17 Май 2011 10:14
Изборът на екип си е узаконен пладнешки обир фаворизиращ големите центрове По този начин дискриминацията и демотивацията се узаконяват което си е пак на гърба на всички Щом даден екип е търсен повече ще получи по-голям дял от заработеното Откъде накъде в болница с един екип една операция да е 500лв а в голямата болница 1400?
17 Май 2011 12:10
Продължава да се задълбочава разликата в заплащането на лекарите от отделните специалности. Докато един пулмолог, психиатър или патолог получават десетки пъти по-малки заплати от да речем травматолог, кардиохирург или неврохирург, ще има крещяща нужда и оголващи се специалности.
Когато се разпределят публични средства би следвало да се държи сметка за тези диспропорции. Това не са частни клиники на група суперспециалисти. Това са публични средства за здравите на всички.
Пациентите остават безучастни, силните лобита в отделните специалности изкривяват неимоверно средата, а държавата прави това, което може най-добре - т.е. нищо.
Отдавна е време отговорните фактори да започнат да гледат малко по-дъбоко системите в отделните страни, особено в частта им заплащане на персонала.
Аз съм в УК. Тук лекарите, които формират заплата от тръста - публични средства - получават пари в зависимост от бeнда си, т.е. нивото, но не и от специалността.
Нивата са утвърдени отдавна, те са над 10 и обхващат специализанти, консултанти, сестри, немедицински персонал и т.н. Така моята базова заплата не се различава съществено от тази на колегата ми в друга специалност. Така всеки завършващ се насочва в сферата, която обича и където ще бъде отдаден, а не към "скъпа" или лъскава...
Тук, както в Германия и може би и другаде, заплатата на лекаря не зависи от икономисаните консумативи, т.е. нелекувания болен, нито от благоволението на еничарина да не наложи глоба за несъществени документални пропуски.
Не всички болни са със скъпоплатени диагнози. Статистиката на заболеваемостта не отразява платежната политика на осигурителя, а реалната заболеваемост. Възоснова на тази статистика се правят мотивирани прогнози ориентирани към подобряване здравето на хората, а не служат като наръчник на студента в каква специалност да се насочи.
17 Май 2011 12:58
Winnie-the-Pooh
Приятно е да се четат мнения на грамотни и умни сънародници. В Б-я опростачването е до степен , че мнозина не биха разбрали даже какво си искал да кажеш. Камо ли да се реализира нещо подобно.
17 Май 2011 13:10
Да-а, поредният узаконен рекет...
Щом лекарите са на заплата и плаща Здравната каса, то единственото доплащане трябва да е само ако желаният екип не е на работа - т.е. - за извъреден труд...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
17 Май 2011 13:44
toly

Благодаря ти за добрите думи.
Тъжна работа, наистина.
Приоритетите на много хора в България са потресителни... Ценностната ни система е деформирана, станали сме негативни, завистливи мрънкала - или такива сме си били? В крайна сметка всеки има това, което заслужава.

Дано не изгориш покрай сухото!
17 Май 2011 15:26
А защо тогава белите престилки скачат като един , колчем някой техен колега умори пациент поради доказана некадърност?
Категорично съм против изобщо да се плаща за избор на екип ! Значи ли, че ако някой не си е избрал екипа, си е подписал смъртната присъда , или се е съгласил да бъде опитно зайче?
17 Май 2011 15:37
Вярно е, че има големи диспропорции при заплащането, но дори и от това можем да си направим някои изводи. Вземете например инвазивните кардиолози - не съм чувал някой от тях да продава стентове или да иска да му се плаща за "избор на екип".
17 Май 2011 18:16
Като не си чувал, сега чуй!
Токуда Болница - кожодери от класа!?
Искаха ми 500 лв. за избор на екип и то при положение, че "избрания" инвазивен кардиолог не се появи?!
Не само са нагли, но и вземат пациентите за овце - естествено при мен не им се отвори парашута!
17 Май 2011 18:18
А стендовете се продаваха като семки на футбулен мач, само дето струваха по 370 лв. парчето, щото здравната каса не ги включвала.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД