:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евросъдии: Цветанов рискува независимостта на българския съд

"Луд умора няма, само се поти" - така премиерът оцени работата на МВР
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Премиерът Бойко Борисов разглежда една от фалшивите банкноти, иззети при операция "Еврото", заради която получи похвали от шефа на Европол Уейнрайт (вляво на Борисов). Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че фалшивото евро е толкова професионално направено, че "може да се окажем производителите на най-хубавото евро".
Обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда за корупция и некомпетентност, както и нереалистичните очаквания за тежки присъди излагат на риск независимостта на съдебната система и сериозно нарушават върховенството на закона. В същото време МВР не е подало и един сигнал пред Висшия съдебен съвет, който може да предприеме дисциплинарни мерки срещу магистратите. Това се казва в доклад на Европейската асоциация на съдиите (ЕАС), който ще бъде изпратен до Европейската комисия и Съвета на Европа. ЕК почти сигурно ще го вземе предвид при предстоящия доклад за България. В документа се посочва, че МВР шефът не позволява критика към качеството на полицейското разследване, където нивото на работа е под приемливите стандарти.

Докладът е писан от трима от ЕАС, които бяха в България в началото на годината - австрийския съдия и шеф на асоциацията Герхард Райснер и колегите му от Холандия и Естония Маартен Стеенбек и Меелис Ерик.

От Съюза на съдиите в България вчера пратиха писмо до ЕК с молба да се направи експертиза на независимостта на съда в България. В него се казва, че порочна практика на политическа зависимост, непрозрачност и силна намеса на изпълнителната власт при конституирането и управлението на съдебната власт е заложена още в началото на съдебната реформа след 1989 г.

Огласяването на доклада на евросъдиите съвпадна с визитата на шефа на Европол Роб Уейнрайт, който дойде лично да похвали полицията за успеха на операция "Еврото", при която бе разбита печатница за фалшива валута. "През последните 2 г. правителството ви показва политическа ангажираност и много положителни знаци по отношение на противодействието на организираната престъпност", заяви Уейнрайт.

"Луд умора няма, само се поти - това е ролята на МВР в България!". С тези думи премиерът Бойко Борисов реши да изтъкне колко огромни са усилията на полицията да се справя с престъпността и да нападне съдебната власт, която пуска задържани фалшификатори и трябва после пак да бъдат арестувани. Поговорката обаче се използва за безсмислен труд и важи повече за случаите, в които полицията арестува, но не представя качествени доказателства и така престъпниците остават ненаказани.

--------МОНИТОРИНГ

Специалният пратеник на ООН по въпросите за независимостта на съдебната власт и адвокатурата Габриела Кнаул обяви, че с изявленията си официални лица поставят под "ненужен натиск съда да не зачете презумпцията за невинност до доказване на противното". Нейният доклад също ще бъде пратен на ЕК. От думите й стана ясно, че България ще бъде поставена под своеобразен мониторинг и от ООН и периодично ще се следи дали София изпълнява препоръките.
65
4535
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
16 Май 2011 20:42
борисов и компания затова играят мачлета да се потят без да се морят
докато умните се наумуват лудите се налудуват
16 Май 2011 20:45
Цветито е нервен, щото се избели временно чрез тъщата.Сега излиза, че едни 150, 000 или ги е краднала от банка, или ги е печатала, или ги е взела от зетя и после с нотариален акт му ги дала.Все е вътре...Но когато скоропостижно тъщата отиде при Рогатко, ще му падне камък от сърце...Та обмисля как да стане отпътуването и клепе съда.
16 Май 2011 20:55
А, стига, бе! И тия от ЕАС се оказаха комуняги!!!
16 Май 2011 21:32
тои ленин преди да отиде в русия е живял в европа много години
след като ликвидираха ленин
сталин започна чистки на руснаците
добре че бяха германците да ги вьрнат в европа с 2СВ щото от сибир нямаше да се вьрне никои руснак като победител
16 Май 2011 21:38


Да са живи и здрави
тъста и тъщата.


16 Май 2011 21:46
По вчерашния брой, САЩ за Румен Петков
"скромният му начин на живот по-скоро сочи, че го е правил за партията, а не за персонално обогатяване"

А за цецо каква е оценката молим?
Нещо от сорта "Корумпиран сельо, който при нужда лесно може да бъде купен" - сериозно сме загрижени другари, как си представяте оценката за Цецо?
А да - и наистибна ли очаквате "резултати" именно от тази персона?
16 Май 2011 21:53


Дано тъстът ме извини, че
пропуснах да го членувам.


17 Май 2011 00:28
/:/ "Обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда за корупция и некомпетентност..."
............................... ............................... ............................... ..........................
Хайде малко по-сериозно!
Или, поне, сложете "обвиненията" на Цветанов в кавички! Защото в демократичната Република България единствено прокурорът обвинява- всички други изказнт лична Мнение! А който се чувства засегнат от нечие лично Мнение, има Право и може да иска съдене и осъждане за Обида или Клевета(ако в Съда се докаже това!) на засегналия го!
А и к`во означава "Цветанов рискува независимостта на българския съд"?!? Доколкото ми е известно, Независимостта на Съдебната система в демократичната Република България е конституционно регламентирана! Сиреч, ако Цв. Цветанов върши противоконституционни действия, то независимата Прокуратура(която е към независимата Съдебна власт!) може да повдигне Обвинение срещу Цветанов за нарушение на Конституцията и независимият Съд да осъди Цветанов?! А ако Цветанов иска да отнеме Независимостта на Съда чрез конституционни промени, тогава не Цветанов, а квалифицираното Мнозинство в Парламента ще е "палачът" на Независимостта на Съда!
Ерго, "Цветанов рискува независимостта на българския съд" е медийно тинтири-минтири и ала-бала!
17 Май 2011 00:43
Пара,
Приемаш ли дефиниция - че цветанов в частност, ГЕРБ като цяло, а и всички които ги подкрепят като общо, връшат действия против здравия разум и комън сенса ?
Уверявам те така е
17 Май 2011 02:15
Абе не е луд, щом изяда седем зелника. И шест апартамента...
17 Май 2011 04:59
INTEL INSIDE,
/:/ "Пара,
Приемаш ли дефиниция - че цветанов в частност, ГЕРБ като цяло, а и всички които ги подкрепят като общо, връшат действия против здравия разум и комън сенса ? "
............................... ............................... ............................... .........................
Не приемам!
Ти си имаш твои си "мерки и теглилки", а аз имам мои си!

Редактирано от - paragraph39 на 17/5/2011 г/ 06:32:23

17 Май 2011 06:55
Те и Евросъдиите и те тези .л..на.
17 Май 2011 07:45
"Луд умора няма, само се поти - това е ролята на МВР в България!". С тези думи премиерът Бойко Борисов реши да изтъкне колко огромни са усилията на полицията да се справя с престъпността и да нападне съдебната власт, която пуска задържани фалшификатори и трябва после пак да бъдат арестувани. Поговорката обаче се използва за безсмислен труд...

Защо ли си отваря устата въобще, като и с поговорките не е наясно.
17 Май 2011 08:12
Мое да е имал предвид само образната прилика. В смисъл, че са малко алтави на външен вид и ного миризливи и потни. Абе отде да знаеш. Шъ ни обЯснат после.
17 Май 2011 08:27
в демократичната Република България единствено прокурорът обвинява- всички други изказнт лична Мнение!

Недоразумението министър изказвал ЛИЧНО мнение когато е обкръжен от дузина пазванти?Те са и в спалнята му?Откритие от държавната ясла!?
17 Май 2011 08:28
Ти си имаш твои си "мерки и теглилки", а аз имам мои си!

Ъхъ.
Едните са погрешни
17 Май 2011 08:31
Пак е на екрана и пак развива тезите си, че няма презумпция на невиновност, щом полицията вече е прочела присъдата.
/Тук моля лаиците да не ми обясняват, че "присъди чете само съдът" и да ме заливат с празни цитати. Присъди чете и историята, да речем. Както тая присъда над маргиналите от "Атака"/
------------------------------- --
Блогът на Генек


17 Май 2011 09:09
Като го слушам министър-председателя, започвам да се потя. Сигурно не само аз. Ще ида на психиатър. Защото не вярвам премиерът да отиде. Нищо, че ни поти.
Впрочем, тая работа с потенето, премиерът я разбира най-добре! Той за това е учил, па и як стаж е навъртял.

Редактирано от - prostaK на 17/5/2011 г/ 09:13:06

17 Май 2011 09:10
Цветанов - единственият на когото имам доверие и вярвам за последните 20 г.
Бълг. съд - единствените които в продължение на 20 г. непрекъснато се корумпират.
17 Май 2011 09:27
Ами Евросъдиите да кажат в Европа, САЩ или друга цивилизована страна при признаване на вина за укриване на данъци в размер на 8 милиона евра дали ще дадът 3 год условно или пък хванати фалшификатори на пари дали ще получат условна присъда! После да се изхождат за Българския "Съд"!
17 Май 2011 09:27
Това е звучен шамар за Цвик и правителството Му. Недопустимо е един вицепремиер да напада съда за неговите решения. В една демократична държава съдът затова е независим, за да може да издава дори несправедливи присъди. Никакви вопли на некадърни вифаджии няма да го направят зависим от управляващите игноранти. Съдебната система на една държава (колкото и тъпо да звучи това) не може да бъде корумпирана. Корумпирани са отделни съдии. Къде са те? Вместо да циври като вдовица, Цвик и подчинената му орда екутьори и вояйори можеха да ги разкрият, нали? Презумпциите за невиновност и присъда въз основа на доказателства са върховни и по-добре министеро да си стегне стадото фуражки да работи както трябва.
17 Май 2011 09:29
Думите фуражка, МВР и работи са логически оксиморон ---> абцелютно невъзможни за съчетаване при нормален словоред.
17 Май 2011 09:29
Също така е много препоръчително баш Евро Съдията да дойде тука с чисто новото си BMW X6; после да присъства на оправдателната присъда издадена от някой нашенски негов колега и да чуе как горкото бедно момче просто е искало да се скрие от дъжда и от немай къде се оказало в там някаква кола която му предложила сушинка, а после момчето решило да направи добро и да подсуши седалките и да измие стелките дето без да иска нацапало та затова е закарало возилота в близкия гараж

Редактирано от - BOLGAR на 17/5/2011 г/ 09:39:41

17 Май 2011 09:47
Болгар
17 Май 2011 09:50
Гилдиите всяка за себе си... Как беше - гарван гарвану...
17 Май 2011 09:51
От Съюза на съдиите в България вчера пратиха писмо до ЕК с молба да се направи експертиза на независимостта на съда в България

Да се проверяла независимостта им... Глупости!
Естествено, че са независими. Правят каквото си искат. Независими са дори от здравия разум и елементарното чувство за човешка справедливост
17 Май 2011 10:07
"Независими са дори от здравия разум и елементарното чувство за човешка справедливост"
И слава Богу, че е така, защото ако съдилищата следваха човешката логика, за една година цялото човечество ще влезе в затвора.
17 Май 2011 10:40
Ами да отидат на Марс, там няма човеци, няма и човешка логика...
17 Май 2011 10:43
Преди всичко ще кажа, че силно се съмнявам, че това е декларация на "евросъдии". По-скоро са писания на една известна наша партийна централа. Дори и "евросъдии". каквото и да означава това, да са писали подобен пасквил, то едва ли можем да забравим куп позорни за нашата съдебна система дела, някои от които бяха споменати по-горе, а заради други (делото "Борилски" френски съд дори образува паралелно дело, виждайки, че двама доказани убийци ще се разминат с възмездието. Това че ЦЦ сочи открито пороците на българската съдебна система не означава, че се готви да я увреди, а точно обратното. Няма как да се преборим с пороците, ако първо не ги дефинираме.
Но ясно е! Някои искат да имаме точно такава съдебна система - неработеща!
17 Май 2011 10:55
Прочее, приятели форумци, не си мислете, че съдебните системи в евопейските страни са цъфнали и вързали! Ще посоча за пример "евросъда" в Страсбург. Едно дело там се точи по 6 и повече години! Само за да решат дали изобщо ще го гледат им трябват по около 2, а понякога и повече години, което на практика обезсмисля решението им, дори и да бъде дадено. Имам приятел във Франция. Той е адвокат и ми разказва за своите дела там... Да не ставам Мара Подробната - ще спомена само един случай: в едно и също дело, един и същ съдия, обявява един и същ обвиняем (наше шофьорче) едновременно за невинен (в извършване на деянието) и виновен (да плати за извършеното деяние)! Такова чудо да се е случвало у нас - не съм чувал! Противоречиви произнасяния по еднакви казуси - да. Но от различни състави...
Така че не се впрягайте толкова по думата "евро"!
17 Май 2011 11:06
Цветанов е прав за съда - това е корумпирана институция, каквато не е имало в българската история - наравно с митниците (на второ място е МВР). Независимостта на съдебната власт се използва от тази пасмина по български - чрез връзки с политици и второ чрез посредници от прокуратурата и адвокатурата.Баста! За затвора сте. Бойко Борисов е нерешителен да приложи драстични мерки за разкриването ви и затова се качвате на главата на обществото.
Те се сополивчат пред европейските съюзи на съдиите от наглост и представят изкривена информация. НО - идват хубави времена - усещам го. Реките на България ще прелеят и когато всички факти излязат тогава ще видите ужаса на скапаната съдийска корумпирата гилдия.
17 Май 2011 11:14
"Съдебните системи" не само в Европа, ами в цял свят си имат проблеми. Това е напълно естествено, защото за разлика от всички други "системи" те са най-консервативни, изключително традиционни и неподатливи на реорганизации. За всички "традицията" е свещенна крава. Навсякъде има проблеми и корупция, но не съм чувал управляващи някъде да се нахвърлят така върху собствения си съд, за да оправдаят собствената си некадърност. Именно "демократичната" реорганизация на българската съдебна система доведе до сегашните проблеми. Дори след 9/1944 тя не бе така коренно и идиотски реорганизирана. Това беше напълно излишно. Не става въпрос за корупция, която съществува навсякъде и никъде не е преборена. "Справедливи" присъди е издавал само Народния съд.
17 Май 2011 11:19
Айдеее! Адвоката на корумпираните ни или некадърни съдии пристигна и извади доказателства за "невинност" от ... Народния съд

Редактирано от - Пламен Пенев на 17/5/2011 г/ 11:20:32

17 Май 2011 11:22
.
17 Май 2011 11:24
БОЛГАР, също така е препоръчително хората на Цветанов в аналогичен случай да вдигнат рамене и да му кажат, че не могат да помогнат официално с откраднатия автомобил, , а после в коридора да му дадат скришом една бележка с написан телефонен номер на човек, който може да помогне.
17 Май 2011 11:24
А така! Това злато оправдава съдийските безобразия! Дай и сцепената глава на момичето от Кърджали! Така ще ги оправдаеш още повече
17 Май 2011 11:39
Попе, ами бъркаш - Цв. Цв. ги лови, бележки раздават хората на Доган, а съдиите дават индулганеции в стил Робин Худ ...
Я да си припомним там едни магистрални крокодилчета дето ги изловиха red handed (дет му се вика) - пак съдиите ги опущиха на воля да си грабят.
17 Май 2011 11:50
Цв. Цв. ги лови"
Всеки може да излови некой. Даже бай Колю, горскио, ката ден "лови" некой със секирче в гората, ама не мое му намери трупите.
17 Май 2011 11:52
BOLGAR Закова го! Ами тази последната история? 3 години УСЛОВНО за печатане на пари! Де се е чуло и видяло подобно безобразие!?
ЦЦ им виновен... Ами да! Виновен е че не си мълчи като им гледа простотиите...
17 Май 2011 12:06
Я да си припомним там едни магистрални крокодилчета дето ги изловиха red handed (дет му се вика) - пак съдиите ги опущиха на воля да си грабят.


Това е доказателство, че ние, простите консуматори на новини от медиите си съставяме мнение и предубеждение единствено от медиите и цитираните от тях "мъдри" мисли и предварителни присъди на ЦВ. Така елиминираме презумпцията за невинност, естествено само когато се отнася за другите, а не за нас. Съдебното производство по наказателните дела е многоинстанционно, броят на съдиите по едно дело надхвърля 10 във всички инстанции, свидетелите са по няколко десетки и някой представя ли си реално с колко пари и как на практика обвиняемите, респ.техните адвокати плащат на свидетелите за благоприятни показания и на всички тези съдии?

Да, няма спор, че по някои дела е възможно да има корупция - било финансова, било политическа, но да се говори на ангро, с предубеденост обслужва единствено медиите, които се хранят основно с мърша - лъжи, инсиниуаци, полуистини, некомпетентни и непрофесионални тълкувания... материалчета, надраскани на коляно без анализ, без разследване, без четене на закони, на съдебни решения, протоколи и пр.документи, необходими за изграждане на обективно и възможно най-близко до истината мнение.
17 Май 2011 12:13
Болгар, не бъркам.
Познавам лично няколко души с откраднати автомобили, получили такива бележки.
17 Май 2011 12:15
Хамер, абе каква презумпция за невиновност в очевадно доказани престъпления? Баш пък примера с магисталните крадци ли намери за подходящ за тази презумпция?
Господ да ви пази да не станете жертва на престъпление и след това да чакате справедливост от независимия съд...
17 Май 2011 12:17
Много точно казано, Хамер. Ето, например, тук се цитира делото "Ковачки" без публиката да знае за какво точно е бил осъден той. Публиката знае за какво е бил обвинен, но дали прокуратурата е доказала без всякакво съмнение присвояването на тези милиони? Не се казва. Какви са мотивите на съда? Не се съобщава. Едва ли при 100% доказателства съдът може да издаде такава присъда за такова присвояване. Прокуратурата обжалвала ли е тази присъда? Ако не - всичко е ясно.
17 Май 2011 12:27
Баш пък примера с магисталните крадци ли намери за подходящ за тази презумпция?


Да, Независим, баш тях, защото те не са пример за дело, в което да има финансова и политическа корупция - каквито са делата на Цонев и Масларова, например. В политическата корупция цената е обслужването на определени политически интереси на някоя партия, а инкасирането на услугата става по-късно и не винаги с пари в брой или по сметка.

Крокодилите са обвинени в обикновено криминално престъпление - грабеж и посегателство над личността. Какъв би бил интересът на съда да ги оправдае? Единствено - подкуп. Доказа ли се, че тези хора разполагат с достатъчно средства, за да отърват кожите? Защото когато залогът е 15 -20 г. или доживотен затвор, едва ли съдийската цена е достъпна за обвиняемите? Особено когато съдиите са , както казах, толкова много на брой, а ако сложим и свидетелите...

Редактирано от - hamer на 17/5/2011 г/ 12:30:55

17 Май 2011 12:33
Едва ли при 100% доказателства съдът може да издаде такава присъда за такова присвояване

В случая "Борилски" нямаше 100% доказателства, в случая "Димитър Кънчев" пак нямаше 100% доказателства.
На крива ракета ще й трябват 120% доказателства, за да полети.
17 Май 2011 12:33
В случая с Крокодилите, доколкото си спомням, единият успя да избяга и после извади алиби. С другия пак имаше някакви проблеми. Ако некой се сеща - да каже.
17 Май 2011 12:37
Хамер, изобщо не ми се занимава да гадая какъв им е интереса да ги оправдават, но очевидно има такъв, за да си затворят очите.
17 Май 2011 12:40
И в съдебната система има мърша, но дали някой нормален сапиенс може да се върже на "показанията" на "свидетел", който е носил пачки по 10 лв. увити в амбалажна хартия и завързани с книжен канап, на министърката от нейния ортак!? От Загората до Шопско! Гаче парите за ремонта са пренясани от София до Загора с брониран джип, а не по банков път. С подобни нелепости джандарите обиждат и съда, и прокуратурата и гражданите. Така че - 1:0 за съда, засега.
Да не говорим, че подобни повтарящи се непрекъснато простотии, говорят за умишлена тенденция.
17 Май 2011 12:40
Аре стига с тоя "случай Борилски". Въртим, сучем - само "Борилски". Нещо друго? За колко шумни дела се изнесе в пресата, че няма събрани никакви доказателства? Сам съдът ли си въведе разни "договаряния" с прокуратурата, некви механизми за условни минимуми и т.н.?
17 Май 2011 13:29
"Обвиненията на вътрешния министър Цветан Цветанов към съда за корупция и некомпетентност, както и нереалистичните очаквания за тежки присъди излагат на риск независимостта на съдебната система и ..." Ако българският съд е засегнат и обвиненията срещу него са лъжа или клевета, защо не е завел дело срещу клеветника? Всички приказки по масмедиите само заострят интереса и вдигат рейтинга на учасниците във водевила. Кой до преди няколко години знаеше поименно софийските съдии и кой знаеше името на съвременния Левски, както се самоопредели прокурора Кокинов, който като Апостола отвоювал държавата от мутрите? А кой допусна мутрите да са отъждествени с държавата, никой не оспорва факта, че през диктатурата нямаше организирана престъпност? Защо беше създадена, за да има с кого да се бори репресивният апарат на държавата ли? След като не взема законови мерки съда да защити престижа си- очевидно има изгода от приказките на министър Цветанов.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД