:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,512,900
Активни 90
Страници 17,243
За един ден 1,302,066

Смърдящи дипломи и подпалени молитвени черджета

Димитър Денков
Наглите провокации имат понякога полезното свойство да насочват вниманието към това, от което искат да го отклонят - поне за здравомислещите. У нас те никога не са били много; напоследък намаляват. Когато в едно общество здравомислието се маргинализира, самото общество придобива чертите на отклонение. То някак откача и подобно на невменяемите се пули на шарени, шумни и само затова важни за него неща, пропускайки тлеещи процеси, в които някой хубав ден ще потъне с цялата си истерична шарения.

Такъв е случаят с подпалените молитвени черджета пред софийската джамия на фона на смърдящите дипломи. За черджетата със сигурност всеки вече знае. Те са реалност, която, както става с реалността напоследък по света и у нас, се предава пряко по телевизията. В сравнение с нея смърдящите дипломи изглеждат насилена метафора. Пък и никой, освен съвестни проверители на матури и годишни изпити, изнервени учителки, наивни работодатели и тук-там някой педант родител, няма особен усет за мириса, разнасящ се от тях.

И медии, и политици, и загрижени за т. нар. етнически мир защитници на демокрацията чуруликаха две седмици за подпалените килимчета, обсъждаха и осъждаха само по себе си кретенското мероприятие на "Атака" за демонстрация на патриотизъм, щастливо съвпадащо с пред-предизборните обиколки на Ахмед Доган и Касим Дал из страната.Вероятно съвсем случайно -ще рече човек, че са се връщали от репортажи за Женския пазар - на него свидетели бяха оператори на наши и чужди телевизии, както и по някой културен аташе. Отзвуците от събитието по естествени обществено-политически причини заглъхнаха. По чисто технически причини обаче това не се отрази на силата на тонколоните, призоваващи за намаз ония мюсюлмани от центъра на София, които си вадят хляба в магазините и дюнерджийниците около Халите или посещават "карето на веротърпимостта" с чисто туристическа цел. Накъсо, нещата се върнаха в условията на прословутия български модел за етнически мир и толерантност, чиято добронамереност към чуждите вери, обичаи и права нерядко ни прави слепи за не по-малко важните граждански права и задължения.

Едно от тях е правото и задължението на образование. Около него не е особено интересно и тъй шумно, сравним ли го с верските. В една европейска държава, каквато претендира да е и България, образованието трябва да е светско и да дава общите предпоставки за съвместно съществуване.С оглед на това религията е изцяло частно дело,за което държавата наистина трябва да се грижи, но не и дотам, за да забрави тъкмо задълженията си за общото. Несъмнено частни случаи като подпалени килимчета около джамия могат да засегнат опасно и общите дела, подпалвайки накрая държавата. В случая обаче далеч по-опасна е смрадта от дипломите, които осигуряват достатъчно материал за подпалване и тлеят като в торфено поле. То не бива забелязвано с характерна невменяемост вече двадесетина години, както не бе забелязано и в седмиците, когато се изля водопадът от приказки за верските права и етническата толерантност. Тоя водопад удави симптоматичните факти, лъснали за пореден път при зрелостните изпити, както и на изпитите след седми клас.

Само по себе си е вече невменяемо, че Министерството на образованието, младежта и науката отчете като успех намаляването на процента зрелостници, които не били писали нищо в своите матури, а се задоволявали само с кръстче за верните отговори. (Защо не с полумесец или кръгче, е интересен, но все още остро непоставен у нас въпрос.) Че 30% от над 67 000 не били писали почти нищо като свързан текст, със сигурност е по-добре от миналата година, когато процентът отиваше към 40. Струва си обаче да се види къде се натрупват тия 30-40%. Тогава със същата сигурност може да се отбележи, че те идватпредимно от гимназиите и училищата на циганските гета и турските анклавиВече не е рядкост да се срещнат и българчета, които в седми клас не могат да напишат и прочетат правилно дори имената си, а след дванадесети - имената на изучаваните дисциплини. Да бяха стотина-двеста, човек да се радва; да бяха само по български, да ги извини с досадата, която предизвиква начинът на преподаване и писане на есета. Но те са хиляди по всички предмети. Хиляди излизат от българското училище без никакви знания по български език и история, без каквато и да е обща култура и научни знания, без що-годе първоначални професионални умения, без дисциплинарни нагласи и осъзнати поведенчески норми. Не че изобщо ги нямат; не е и лошо, че ги имат, те идват от семейния, махленско-племенен всекидневен опит. И тъкмо в това е най-лошото: светското, божем, училище в една европейска държава, на всичко отгоре и република, в началото на ХХI в. е слабо пред тая феодална стихия на необразоваността. То не се опълчва срещу нея, никой не му и помага да я преодолее. Нещо повече, подпомага я с ниски стандарти, според които може да се получи диплома при почти пълна неграмотност; с тестове, където зачертаването по тотаджийски метод или с диктовка на правилни отговори осигурява свидетелство за завършено образование. На този фон даже продадените дипломи са по-честни.Защо парламентът не приеме декларация срещу това?Защо политическите сили не възбудят иначе тъй чувствителните си рецептори, та да помиришат вонята? Защо никое правителство не упражнява натиск, включително и финансов, върху общини, кметове, инспекторати, училищни директори, учители и родители не просто заради слабия успех в училище, а и заради неспазването на конституционното право и задължение на образование до 16 години? Къде са ония защитници на човешките права, които могат да ни проглушат, когато нещата опират до вяра, но които мълчат, когато лъснат нещата със знанието? Ако наистина не го забелязват, те не са на мястото си по обясними причини - просто са безчувствени за общите проблеми. Ако го забелязват, но мълчат, те не са на това място по още по-обясними причини - те съучастват в престъпление срещу държавата и гражданите.

Буквар с различни поучения, собрани от Петра х. Беровича за болгарските училища

Напечата ся с помощта на г. Антоньова Йовановича, в годе 1824
ПредисловиеКогато изперво видях по другите места, че децата начеват да четат на книги, писани по техният език, познах колко зле сторват по нас учителите и колко напразно мъки теглят горките деца. Защо като преминат младостта си в школата със толкози страх и треперение, излазят и не знаят барем името си да пишат, нито да си смятат щото вземат и дават, ами по дюкените, ако им ся случи, понаучат ся малко нещо. Почудих ся как през толкози векове не ся намери ни един да познай това окаяно състояние и да покаже един прав път къмто учението. Надеях ся дано барем сега ся обади някой, но, от колкото познах че ся трудят за всенародна полза, ни един не ся намери да смисли нещастните деца и да сочини за тях някоя книжка.

Това дело восприех аз: сочиних тойзи буквар из първо с имена, местоимения и прочая, по граматически чин, щото сега да ся учат деца да сричат на тях, и подир да ги имат за примери и помощ на граматиката. Собрах и няколко къса и различни поучения от Дарварьов-Еклогар, и гледах да ги напиша колкото мога просто, щото всякий да ги разбира, а които речи ми ся видяха май мъчни, гудих ги приградени и на турски. Всякий, който види тази книжка, надея ся да ся зарадва, а най-много учителите, защо тия, ми ся струва, отколе щяха да оставят псалтирите и часословите, от които децата не разбират нищо, ако имаха някоя книга по нашия език напечатана за тях. Но аз ще ги зарадвам по-много, като им изявя накъсо с какъв чин един учител може да учи лесно стотина деца.

Заради да изтълкувам това по-добре, ще река, че аз ще стана учител на сто деца. Изперво мисълта ми не ще да е да спичеля пари, нито да проболяря от святото това дело, и да наставя колкото мога къмто добродетелта и учението младите деца, които придават на моите ръце родителите техни. Ще ся трудя да съм отвътре и отвън добър, смирен, кротък целомъдър и благочестив, щото моите работи да стават примери на моите ученици: защо ако ги развратя, ще им сторя по-голямо зло от омразния онзи учител, които предаде на Римския военоначалник своите ученици. Като с таквизи мисли и с таквизи добродетели вляза в школата, ще разделя учениците си на десет чина, по десет на всяки чин. По-големите ще гудя на первия чин, а най-малките на десетия чин. Но пред да начена да казвам как ще ги уча, трябва да кажа каква ще да е школата: с една реч щях да река, че тия и всичкият вътрешен чин трябва да е като Европските, дето учат друг-друг-учението; но това не е възможно да стане по нас тъй, та заради това ще река, както ще можем, а не както трябва...

Зная, че много учители и прости человеци ще рекат, защо да не гудя и поучения из православната наша вяра в тази книжка, но да знаят, че е безпътно на малки деца, които още не знаят да сричат, нито да прочитат, да даде човек таквизи поучения, които едвам ний можем да разбираме. Но подир някой месец ще ся направи една книга, собрана от ветхия и новия завет, по нашият език, в която ще намерят поучения, каквито желаят. И ако им се види добре, могат да я наченат децата като ся понаготвят с тази.Добри съвети из "Рибния буквар" или теми за есета на зрелостен изпитЩото не щеш да ти сторват другите, нито ти да го сторваш на другите

Ако много хортуваш, много погрешки струваш

По-добре приятел верен, а не камен безценен

На големци да не се противиш и с болярци да не се скарваш

Който днес е болярец, утре може да е слепец

И който днес е големец, утре може да е мъртвец

Почитай старите доде младееш, да почитат и тебе кога остарееш

Да не вярваш всякога, кога те хвалят, защо често хората друго хортуват и друго мислят

Художество (занаят) да се научаваш, защо тогава никога не огладняваш

По-добре да думат зле за тебе, а ти да си добре, а не да думат добре, а ти да си лошав

Ако не поспестяваш, скоро осиромашяваш

При каквито живейш, на тях ще приличаш

Да не гледаш кората, ами средата

Ако не се трудиш доде младееш, без риза ще остарееш
 Петър Берон, портрет от Николай Павлович.
75
8410
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
10 Юни 2011 19:29
Хайде да попитам иначе: грамотното мнозинство задължение на държавата ли е? Продължаваме ли да сме държавна собственост, както при комунизма? Или най-после ще се сетим, че свободата е и отговорност, в случая - отговорност на родителите, а по-късно и на самия млад човек да се обучи и образова. И кой поръчва или просто търпи фалшивите дипломи - държавата, учителите или безотоговорните "родители"? Дали имат нещо общо с тях истинските родители, които съзнават отговорността си и даже плащат за истинско образование?

Редактирано от - burning daylight на 11/6/2011 г/ 18:39:48

10 Юни 2011 19:37
Дейлайт, ами дай направо обратно по дърветата, още по-природосъобразно, начи.
Абе ти тая теория сериозно ли? Сам ли си я измисли или официално от Герб иде?
10 Юни 2011 19:43
И аз се надявах да сложи поне едно хумористичено емотиконче. Ама не...
Ввглъбено сериозен е.
10 Юни 2011 19:45
20 г. унижават учителите и професорите за сметка на Славчо Трифчовата чалга класа, сега логично е грамотността на никому да не е нужна.
-
Да направим 2000 лв. заплатата на учителите и ще видим как грамотността осезаемо за 3-4 години ще скочи.
-
Но за това се изисква характер
10 Юни 2011 19:53
Прост народ- силна власт!
А иначе статията е малко закъсняла.
------------------------------- -------------
Блогът на Генек

10 Юни 2011 19:57
Денков започва да ми харесва - макар миналата статия да бе по-добра. За да подкрепя тезата му ще добавя килимчетата бяха едно на брой, а броя на смръдливите дипломи навярно не знае никой - поне защото надхвърлят броя на притежаващите ги.
10 Юни 2011 20:04
Бойко поканил в Министерски съвет Бел и Ланкастър, но дошли Уорлик и Сидеров. Сидеров дал сметката на Уорлик, а онзи му върнал дребни. Това било взаимномъчителната метода. Накрая дошла Васа Ганчева, написала на черната дъска "Карбовски е ниска топка" и напуснала възмутено.
10 Юни 2011 20:21
Не разбирате. "Естественият", несоциалният човек е крайно мързеливо, игриво-дружелюбно и безкрайно безотговорно същество. В "естественото" си състояние, е изцяло подчинен на инстинктите /в наша "защита", а и за да поясня тезата ще отбележа, че инстинктивната същност на огромното мнозинство от хората е доброжелателна, миролюбива и изтъкана от обич. Може би това е наследството ни от животните?, кой знае/ и е напълно неспособен за организирано усилие. Нужна му е принуда.
Е, като експерт по дресу... упс, по управление, считам че най-добрата принуда не е повсеместната дресура, а съчетанието между свободна среда и "стръмна" социална пирамида

Редактирано от - burning daylight на 11/6/2011 г/ 18:43:02

10 Юни 2011 21:58
Човекът е въже, опънато между телевизора с турски сериал и масата с кайлъшка ракия.
10 Юни 2011 23:09
Двата най-продуктивни метода за принуда са административният и икономическият. Изборът между камшик или глад е много лесен: "избиращият" обикновено се хваща за едното, за да получи и двете. Но защо става така?
Теорията на управлението нарича това "свръхреакция на самозащита", характерна за несвободния индивид; катастрофата на България в периода 1987-2007 е христоматиен пример. Защо според вас преживяхме по-"леко" предишната поредица от катастрофи, а историята ни след 1912 година е точно това, но ни срина именно последната? Лично моят отговор е: заради всеобщата безотговорност на "одържавения" човек. Всеобщата "грамотност" е другата страна на същата монета


Редактирано от - burning daylight на 11/6/2011 г/ 18:48:41

10 Юни 2011 23:35


Децата - ясно е - все по-неграмотни.

Но по-страшна е неграмотността на политици, висши държавници, хора с висше образование от всякакви специалности - юристи, лекари и най-страшното - журналисти.


Сигурна съм, че ако на десет най-звездните ни журналисти бъде зададен последния въпрос от цитирания тест, девет ще отговорят грешно. И неграмотността им всеки ден струи от екрана и проваля усилията, забележете, не на университетски преподаватели, а на прогимназиални учители.
Експеримент на студенти в парламента показва съществени пропуски в грамотността на някои депутати. Имената им обаче бяха запазени в тайна, тъй като на народните представители е обещано да останат анонимни. От 13 души трима са отказали да участват, като един е излъгал, че не е депутат. От петте въпроса, които се дават на кандидатстващи след седми клас и зрелостници, имало един депутат, който имал четири грешни отговора. Един депутат от БСП и един от ГЕРБ отговорили правилно на всички въпроси. А въпросите били: кое е правилно - “130 депутата“ или “130 депутати“, как се пише “министър-председател“ - с тире или без, “девятка или деветка“, “Вие сте ходил, г-н депутат?“ или “Вие сте ходили, г-н депутат?“.Диалектите и клишетата са стил на българските политици

Мартина Бозукова


Натиснете тук
10 Юни 2011 23:47
burning daylight Няма да е лошо и да понамалиш малко мастиката
11 Юни 2011 00:04
"Човекът е крайно мързеливо, игриво-дружелюбно и безкрайно безотговорно същество. В естествено състояние, изцяло е подчинен на инстинктите си /в наша "защита", а и за да поясня тезата ще отбележа, че инстинктивната същност на огромното мнозинство от хората е доброжелателна, миролюбива и изтъкана от обич. Може би това е наследството ни от животните?, кой знае/ и е напълно неспособен за организирано усилие. Нужна му е принуда.
Е, като експерт по дресу... упс, по управление, считам че най-добрата принуда не е повсеместната дресура, а съчетанието между свободна среда и "стръмна" социална пирамида."
***
E, те тоя майн кампф бисер напълно подхожда на свръхчовека-експерт по дресу... Не си падам по локумите, но на Ю Тюб има едно поучително филмче за Томи Дъглас ин Маусленд. Не казва нещо ново, по-скоро нещо политкоректно забравено. Ако не го намерите, може и да ви помогна...
11 Юни 2011 00:52
burning daylight Няма да е лошо и да понамалиш малко мастиката

Азурал, не мога да си представя, че пия мастика. Б-р-р-р
11 Юни 2011 00:59
Момци,
къде остана Паскал.

"Човек е мислеща тръстика"
11 Юни 2011 01:07
В последните 130 години държава тъдява е имало не-повече от 20-30 години, и то поради войни, революции и други катаклизми. В по-предните 500+100 и повече, си мислим, че знаем как е било. Но няма да я бъде!
11 Юни 2011 01:18
Друг,
не аз измислям движещите сили в живота /"противоречията", на марксисткия жаргон/. Не съм аз, който избира, който реже и наставя, който показва
11 Юни 2011 01:40
Един документ- каквато е и всяка училищна диплома, подпечатана с държавен печат!- може да бъде ФАЛШИВ по два критерия(законови):
1. "неистински документ" - когато съставителят му и подписът му, посочени в документа, не са истинският съставител и истинският му подпис.
2. "документ с невярно съдържание" - когато съставителят на документа и подписът му са истински, но съдържанието на документа не отговаря на истината.
По Конституция, "Изучаването и ползването на българския език е право и задължение(болдването мое-§39) на българските граждани"(чл.36). А по закон(Закон за народната просвета), изучаването на българския език е задължително! Впрочем, това е така още от Конституцията от 1947 г. и законите след нея- т.е., от близо 65 години насам!
Ерго, всеки български Гражданин, който притежава диплома за завършено образование в България, би трябвало да е обучаван на български език и да знае български език- което се удостоверява със съответната диплома! А ако има български Граждани с български дипломи за съответната степен образование, но които НЕ знаят български език(като например българските Граждани- електорат на ДПС, за които ДПС поиска и получи новини по БНТ на "майчин" им език- явно, поради незнаене на българския!), то българските дипломи на такива български Граждани са ФАЛШИВИ! Те са "документ с невярно съдържание"- и това се отнася не само до оценката там по учебния предмет "Български език", а и за останалите предмети, които се преподават, изучават, препитват и изпитват на български език!
Да, но съставянето на фалшив официален документ( в това число "документ с невярно съдържание", както и притежаването и ползването му, е Престъпление по Наказателния кодекс! И извършителите на това Престъпление подлежат на наказателно преследване и наказване, а предметът на престъплението(дипломата, в този случай) се конфискува!
Да, ама не- тук е "демократична" България! ПФУ!

Редактирано от - paragraph39 на 11/6/2011 г/ 01:54:03

11 Юни 2011 07:37
"А ако има български Граждани с български дипломи за съответната степен образование, но които НЕ знаят български език(като например българските Граждани- електорат на ДПС, за които ДПС поиска и получи новини по БНТ на "майчин" им език- явно, поради незнаене на българския!), то българските дипломи на такива български Граждани са ФАЛШИВИ! Те са "документ с невярно съдържание"- и това се отнася не само до оценката там по учебния предмет "Български език", а и за останалите предмети, които се преподават, изучават, препитват и изпитват на български език!"
***
Пара, дипломите на министрите в майка България, де пишат "збогом", също ли са ФАЛШИВИ?
Или ибнета кат тебе сте по-загрижени за иликторато на наш Аамет, техното поназнайване на болгарский язик и тва, че молещите се у Софието са постелили килимчета на туртуара или па у измишльотини, че не са давали ляп на хортуващите на български у Къръджъали-то ?
Поне малко достойнство имате ли, Параграфе ?

11 Юни 2011 08:44
Аз не веднъж съм писал тук, че каквито реформи се направиха в България, всички те сринаха реформираното. Така е и с образованието. Глупавата идея, че парите трябва да вървят след студенти и ученици, ни доведе до този хал. На нас постоянно ни се втълпява, че трябва да късаме по-малко на изпити. По този въпрос ми предстои сериозен служебен разговор.
11 Юни 2011 10:44
Когато се дискутират важни за бъдещето на България теми, за да е ясно кой от каква позиция говори, предлагам:
• тези участници във форума, които са се изселили от България, да маркират коментарите си с „XX”,
• тези участници, които нямат свободата да пишат във форумите това, което наистина си мислят, с „ZZ”.

Ако имат достойнство, разбира се.
11 Юни 2011 12:46
Наистина е много закъсняла статията - най-малко с 3-4 години.
Че защо зрелостниците да не драснат на случаен принцип няколко кръстчета, без да пишат свързан текст, като това ще им осигури тройка-четворка. Повече не им трябва. Дори и на тези, които ще кандидатстват във вуз-ове. И с толкова ще бъдат приети за студенти. А някои небезизвестно реномирани вуз-ове приемаха и без издържана матура /не зная още ли е така/. В никакъв случай не бих обвинявала зрелостниците; нито учителите им за състоянието на нещата - тези умотворения ги знае цялата нация - от родители до министър и Премиер. Знае се и кой заложи такова ниво на критериите и грамотността и такъв начин на завършване. Още преди години се знаеше. Така, че този закъснял рев не върши много работа в момента.
11 Юни 2011 13:03
А на тези които пишат по поръчка с YY...
Как ще ги решаваме после тези уравнения ВОЙНИКО???
11 Юни 2011 14:04
Наглите провокации имат понякога полезното свойство да насочват вниманието към това, от което искат да го отклонят - поне за здравомислещите.


Давудоглу: Връщаме се в нашата история
Давудоглу: „Ние сме в етапа на завръщане към историята ни. Никой няма да ни попречи да сторим това.”
Давудоглу: „Ако ние превърнем Турция в световен лидер, тогава символите на нашето знаме „полумесеца и звездата” ще станат такива за всички.”...
„Всеки, който сега се прави, че не вижда това, ще бъде принуден да го забележи. Ще работим за това всички в света да чуят нашия глас. Ние няма да чуваме никой, а напротив - всички нас ще слушат.”

Натиснете тукИзводи:
Национализмът на Сидеров е защитен, не е нападателен и е в рамките на Бг.
Национализмът на Давудоглу е агресивен, нападателен и е извън рамките на днешна Турция.


Редактирано от - потребител,07 на 11/6/2011 г/ 14:30:42

11 Юни 2011 14:11
“Вие сте ходил, г-н депутат?“ или “Вие сте ходили, г-н депутат?“


Ох, то голяма част от населението се оглежда наоколо, ако му говорите на "Вие". А навремето учителката ни по български ни убеждаваше, че правилно е първото, все пак не бивало да се прекалява с любезностите. В учебника май пишеше обратното, но ние тогава все още вярвахме повече на учителите си...

Обаче аз съм далеч по-объркана за друго. Навремето се обръщахме с "Другарко Иванова". Сега май трябвало "Госпожа Петрова". Вярно, че беше "Другарю Иванов", а сега "Господин Петров". Но се чудя как е било в "буржоазното" време. По мои спомени от романите - май по-скоро "Госпожо Петрова". Освен в случаите с някои префърцунени особи. Вярно, че тогава са казвали и "Ано, Гано, Пено". То към баба Пена и сега се обръщаме с "Бабо Пено", иначе не разбира, кому говорим. Всъщност, все още ли може да се ползва "кому"? Или е обявено за русизъм? И трябва ли да се подиграваме на тези, които все още пишат "ползувам"?

Според мен реалистичната цел е - поне 90% от населението да допуска по-малко от 10% правописни грешки
11 Юни 2011 15:52
.
11 Юни 2011 16:18
Целта на "рИформите" в образованието май вече е постигната - да бълва все повече чалгафони, които да се зарибяват от всевъзможни реклами и да купуват безразборно все повече и все по-скъпи неща, без повечето от които спокойно могат да живеят. Този хедонизъм в огромната си част може да бъде задоволен само с пари от кредит, а нататък картинката е ясна. Има и друго - в България постове и длъжности се придобиват на базата на диплома в джоба, а не на базата на знания в главата. По този начин се стимулира стремеж да си купиш дипломата, вместо да я заслужиш. Пък после се чудим що са напълнихме с "Калинки".
11 Юни 2011 16:19
.
11 Юни 2011 16:29
tub:
"А на тези които пишат по поръчка с YY...
Как ще ги решаваме после тези уравнения ВОЙНИКО???"

Точно за тях е "ZZ". Разбирам ги, че и те трябва да хранят децата си, като изкарат по някой лев, но не приемам, че това трябва да става за сметка на истината.

Да решаваме уравнения? Не, просто няма да ги четем, а това ще спести много време.

Времето е единственият ресурс, който не можем да възстановяваме, и затова трябва да сме много чувствителни към времето...[/quote]
11 Юни 2011 16:42
Boatswain Spyder
"- в какъв смисъл "нямат свободата"? Нали повечето тук сме анонимни? От какво да се страхуват? Мисловна полиция ли има вече в България? Или следят IP адреси и ти чукат на вратата като КГБ?"

Накара ме да си помисля, че може да има и такива!

Иначе имам предвид само тези писачи, които изкарват по някой лев от форумите...
11 Юни 2011 18:18
Не сме анонимни , Приятелю . По-скоро сме наивни ...
11 Юни 2011 18:22
Монтен 1
11 Юни 2011 18:53
Вие сте ходил, г-н депутат?“ или “Вие сте ходили, г-н депутат?“Ох, то голяма част от населението се оглежда наоколо, ако му говорите на "Вие". А навремето учителката ни по български ни убеждаваше, че правилно е първото, все пак не бивало да се прекалява с любезностите. В учебника май пишеше обратното, но ние тогава все още вярвахме повече на учителите си...Тръндафилке, второто е вярно.

Ел-овото причастие се съчетава винаги по число /което в случая е множествено, заради обръщението в учтива форма/, а не по род, за разлика от страдателното.

Пример:


"Вие сте уморен, вероятно много сте бързали."
"Вие сте уморена, вероятно много сте бързали."Това го пиша за може би десети път, но Георги Коритаров, Лора Кумова, Милен Цветков, Диана Найденова, Бойко Василев, Росен Петров, Сашо Диков, Николай Бареков, Слави Трифонов, Виктор Николаев, водещите на сутрешните блокове на БНТ и Нова ТВ, и почти всеки, за когото се сетите/ освен Светла Петрова и Цветанка Ризова/ сигурно са имали лоши учител като твоя, Тръндафилке, а и сигурно не четат форума на в. "Сега". Но все се чудя, нямат ли уж сериозни национални телевизии някакви наблюдатели с надеждна езикова подготовка и ценз, които да контролират правилното говорене на журналистите си, тъй като тяхната неграмотност се разпространява като зараза върху целокупното българско население и най-вече младите?

Редактирано от - Сибила на 11/6/2011 г/ 18:57:56

11 Юни 2011 19:24
Наглите провокации имат понякога полезното свойство да насочват вниманието към това, от което искат да го отклонят - поне за здравомислещите.
Наистина НАГЛИТЕ провокации- включително и писането на поредица ЖУРНАЛИСТИЧНИ АНТРЕФИЛЕТА, като горепотропченото, ни дават храна за размисъл.. Кой и за какво казва на бялото-черно, например..
11 Юни 2011 19:49
Я! У форума се появил официален защитник на Дееволюцията

Не защитавам "дееволюцията", Рогати, ако имаш пред мен, а правилно разбираната еволюция - движената от личната отговорност. И съм много против колективната безотговорност, възпитавана чрез неестествените идеи някой да дундурка здрави, прави и свободни хора. Монтен 1 иска 2000 лева заплати за учителите; 200000 да получават, все тая, защото проблемът не е в тях. Баща ми се пенсионира като доктор на науките, а в отделенията е ходил през ден, с леля са се редували заради домашната работа. Ще го кажа простичко, без да ви обърквам с управленски теории: Господ дава, ала в кошара не вкарва
11 Юни 2011 20:24
Монтен 1 иска 2000 лева заплати за учителите; 200000 да получават, все тая, защото проблемът не е в тях.

Абсолютно вярно!!!
11 Юни 2011 20:57
Абе, проблемът не е в тях, но ... мисля, че положението би се променило.
От една страна, има немалко хора, които са прекрасни преподаватели по призвание, но не се занимават с това, защото ... не могат да си го позволят. Така биха се върнали/насочили към преподаването.
От друга страна, за немалка част от децата доходите на даден човек имат значение за авторитета му (лесно ни е на нас да отричаме такава връзка, но реално мисля, че при част от учениците тя съществува заради родителите им). Но силно увеличената заплата трябва задължително да бъде продръжена с две допълнителни неща: силно увеличени правомощия да гони ученици от клас и сериозни наказания за ученици, неприсъстващи/изгонени от час.


А, да не забравя - безумието "плащане на брой ученици" да отпадне.
Не, тази промяна не е невъзможна, не е закъсняла. Просто не е желана.
11 Юни 2011 22:08
Децата чувстват отрано кой колко у уважаван и ценен в обществото.
Ако учителите са добре поставени, децата ще искат да стават учители.
Сега кой ученик на 18 г. мечтае да стане учител!?
-
Колко ще струва на бюджета, ако учителите започнат да получават по 2000 лв.?
Някъде към 100 милиона на година!
Смешна сума, на фона на огромните далавери с ДДС и подобни.
-
А какъв страхотен ефект върху образоваността, културата и цялостния климат в обществото ще има!
Училището ще стане хубаво място - както например е в Естония.
Нихилизмът и цинизмът у младите рязко ще намалеят.
-
Не е утопия. Вижте Естония.
11 Юни 2011 22:10
ДиХексе, пак стигаме до вечните "необходимо и достатъчно условие". Спор няма, училището трябва да бъде културно и преподавателите - мотивирани. Но кое мотивира обучаемите? Човек се учи и извън училище, и след него; ако теглиш чертата, ще признаеш, че това учене е значително повече от школското. Нужно е да го иска, а за това са важни както собствените му качества и семейната среда, така и вида на социалната пирамида. Каква мотивация за учене очакваш у хора, чиито родители са израсли при пирамида, при която официалният хегемон бе работникът на физическия труд, а пред тях самите има общество, на чийто връх "греят" неуки разбойници, неграмотни проститутки или полуграмотни политици?
11 Юни 2011 22:26
Тавагишчи, още по време на учителската стачка ви обръщахме внимание, че в Европа като правило средните учителски заплати се движат около средните заплати за страната. Гледам, в Естония, дето я хвалите, средната учителска заплата била около Е600 при средна заплата за страната Е750. Така че средната учителска заплата и в България ще стане 2000лв когато и средната заплата стане толкова. Дори в момента май учителската заплата тук е по-висока от средната.
Второ - определете се най-сетне - кое дава авторитета на човека? Хем веднъж правилно казвате, че не са парите, хем честичко се отплесвате към "дайте ни пари, за да имаме авторитет".

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
11 Юни 2011 22:32
Прав си, Монтен. Прагматизмът ми подсказва, че работата в посока към по-добро училище ще иска по-малко средства и ще даде по-бърз, макар и по-скромен резултат от мотивирането на учениците. Но трябва да признаем и промените в обществената пирамида, настъпващи след влизането ни в Европа. Все повече млади хора виждат "далаверата" от това, да поназнайват чужд език, компютър и прочия диверсии на капитализма
11 Юни 2011 22:43
Този тест , вероятно има широк спектър от цели . Той не измерва само и просто "филологията" , а нивото на възпитанието , образованието и общата култура на хора , които по един или друг начин са се добрали до върха на обществената ни йерархия . Предполагам , че данните са по-тревожни в сектора "обща култура" на въпросника ...
11 Юни 2011 22:45
burning daylight,

Редактирано от - mercury на 11/6/2011 г/ 22:45:49

11 Юни 2011 22:47
Човек се учи и извън училище, и след него; ако теглиш чертата, ще признаеш, че това учене е значително повече от школското. Нужно е да го иска...

Аз на това му казвам живец.
11 Юни 2011 22:51
И нещо друго, специално за тружениците на благородното поприще на образованието, каквито за щастие във форума ни има доста. Не забравяйте, че работата с хора е най-вече психология. Не се уморявайте да показвате на младежта, че трудът на ученика е най-благодарният вид труд, защото се трудят за себе си. Казвайте им го в прав текст и им го повтаряйте. Младежкият егоизъм е велика сила!
11 Юни 2011 23:32
burning daylight, изобщо нямам предвид "възпитанието" на тези, които у дома си имат "четящия модел". Какео, обаче, правим с другите? Оставяме ги на домашното възпитание или опитваме да дадем нова насока на развитие? Аз мисля, че трябва да се инвестира там. Може 80% да няма ефект, но 20-те % си струват всички разходи. За мен никакви пари, дадени за образование, не са загубени. Дори да имат 1% ефективност.
11 Юни 2011 23:45
Да приемем, че учител получава 2000 лв. заплата.
Това означава поне 50:1 кандидати за учителско място.
Това означава, че претенцията към учителя може да се увеличи поне 5 пъти.
Това означава, че учениците ще научават много повече и ще бъдат възпитавани по-добре и ще искат да учат повече.
-
Това означава, че тези ученици ще са много по-конкурентноспособни, отколкото сегашните аналфабети.
-
А да видим кое е обществено по-ефективно - 400 милиона лева за магистрала Люлин или 2000 лв. за заплата на учител?
11 Юни 2011 23:49
Това означава, че претенцията към учителя може да се увеличи поне 5 пъти.

То зависи от претенциите, щото претенции много.
12 Юни 2011 00:22
То зависи от претенциите, щото претенции много.


ааа претенциите са ясни. Ако се питат учениците възпитавани в мутромилиционерските чалга ценности отговорът е ясен:

1. Да не ги мъчат с химия, физика и т.н. Математика да се учи до таблицата за умножение. Х. Калчев класик по литература. Български език ще се учи от форумите.

2. Да се разреши бира и лека дрога в у-ще.

3. По-млади и с по къси поли даскалици.

Ако ще и 5к заплата да се дадат на учителите, нещата са фундаментално сбъркани изначално, в цялото ни общество от последните 50-60г. с някои много малки изключения.
12 Юни 2011 00:36
По-млади и с по къси поли даскалици.

А с маратонки може ли?
Аз от известно време се чудя дали да не си боядисам косата в синьо и да я топирам нагоре с вар. Да щръкне един вид.
Да видиш как ще започнат да учат тогава. Ще учат, че и ушите им ще пращят!
То това е преподавателската професия - театро.

Редактирано от - mercury на 12/6/2011 г/ 00:37:32

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД