:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,532,980
Активни 136
Страници 7,771
За един ден 1,302,066

България може да обезвреди данъчния еврокапан

Ако гръцка банка продаде участието си у нас на китайски инвеститор, това ще е добра новина, твърди икономистът Георги Ангелов
снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Георги Ангелов
Георги Ангелов е старши икономист в Институт "Отворено общество". Той е заместник-председател на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация, член на Американската икономическа асоциация и основател на Блога за икономика.


- Г-н Ангелов, вие пръв обявихте, че богатите държави от ЕС готвят на бедните като България капан с т. нар. хармонизация на данъчната политика, че ще ни отнемат най-голямата придобивка - ниските данъци. В какво се състои капанът?
- Данъчните приходи зависят от две неща - облагаема основа и данъчна ставка. Сега се предлага съвсем нова схема за определяне на данъчната основа, не на национално, а на общо европейско ниво. Ако тя бъде възприета, формираната печалба ще се преразпределя така, че ще бъдат ощетени малките и бедните страни за сметка на големите.
- Доколкото разбрах, тази схема се отнася за компании, които действат в повече от една държава от ЕС. Например за концерна "Сименс", който има много клонове и дъщерни фирми, ще се изчислява общата за групата печалба и данъчна основа и получената сума после ще се преразпределя по определени критерии към съответните държави.
- Именно, идеята е печалбата ще се изчислява на общо европейско ниво и по една елементарна формула ще се определя в коя държава каква част от печалбата да се облага. А формулата включва например размер на разходите за заплати. Това означава, че държави с по-ниски равнища на доходите ще получават по-малка част от печалбата. Друг показател във формулата е размерът на продажбите - ако фирмата има завод в България, но по-голямата част от продажбите са за Германия, по-голямата данъчна основа ще отиде в Германия, понеже там оборотите са повече. Тежест във формулата има и цената на активите - и понеже у нас земята и сградите са по-евтини, България ще получи по-малък дял от печалбата, който да облага с ниската си ставка. Така и 5% да направим корпоративния данък, ако печалбата се облага основно в други държави, фирмите няма да имат особен стимул да идват в България. И едно от малкото успешни неща, които сме направили - данъчната реформа, ще се обезсмисли.
Все пак това е само предложение на ЕК, което е записано и в пакта "Евро плюс" и сега върви по съответните процедури. Понеже става дума за данъци, всяка промяна трябва се одобри с единодушие и всяка страна има право на вето. Значи България може, ако наистина има позиция против, да го спре. Просто трябва да си защитим интереса - и не защото някой в Брюксел, Берлин или Париж работи срещу нас, а защото в ЕК, на запад никой не разбира малките и бедните страни. Те са били в нашето положение преди 100 години, няма такова поколение там, което да помни какво означава да си малък и беден и да водиш политика на наваксване. Политиката на Ерхард, идеите, които направиха Германия богата, вече не са популярни.
-Вие сте пламенен защитник на ниските данъци, но не преувеличавате ли ролята им? Защо Естония (която първа в Европа въведе плоското облагане) привлича инвестиции с 21% данък печалба, а България с 10% не успява?
-В Естония данъкът е 0%, ако печалбата се реинвестира. Освен това те постепенно намаляват ставката и правителство има намерение до края на мандата си да свали ставката до 18 -15%. А само ниски ставки не стигат, вижте у нас самото плащане, бумащината, процедурите - примерно НАП не ти връща ДДС 6 месеца или ти прави данъчна ревизия 8 месеца. Това убива част от ефекта на ниските данъци.
- Някои анализатори твърдят, че инвестициите бягат не само от България, но изобщо от Европа. Така ли е?
- Според мен картината е по-шарена. Естествено от Гърция бягат, от Португалия също. Но от Чехия и Естония никой не бяга. Има ясно разделение между тези, които доказаха в кризата своя реформаторски дух и финансова стабилност, и другите, които кризата потопи. Ние сме някъде по средата заради грешите миналата година, когато правителството изпусна бюджетния дефицит, въпреки че бе обещало балансиран бюджет. И загуби доверие. В началото на 2010 г. агенциите за кредитен рейтинг се готвеха до няколко месеца да вдигнат рейтинга на България. Но не го направиха, защото се разбра, че има скрит дефицит. Вече мина година и половина оттогава - загубихме ценно време.
- Но наскоро една от агенциите ни подобри перспективата?
- Това просто насърчително плюсче, не е повишение на оценката - то е като в училище, едно е да ви пишат три плюс, друго е да ви пишат четворка.
- Очаквате ли правителството да разхлаби бюджетната дисциплина, особено като имаме предвид, че идат избори?
- Очаквам разума да надделее. Особено заради горчивия опит на Гърция. Кризата там изплаши нашите управляващи, ясно показа какво става, когато си играеш с бюджета. Дори синдикатите у нас вече подкрепят онази част от пакта "Дянков", която слага таван на бюджетния дефицит. Излиза, че трябва да благодарим на Гърция, че фалира и показа какво не трябва да се прави. Лошото е, че в правителството ни няма реформаторски дух. Средата не се е подобрила. В класацията на Световната банка "Дуинг бизнес", създадена от Симеон Дянков, България си стои на същото място, на което беше и преди да дойде Дянков.
Гърция е колкото заплаха, толкова и възможност България да се разграничи, да блесне на нейния фон. Нещо подобно направи Естония. През 2009 г. всички смятаха, че целият балтийски регион ще бъде пометен от кризата. Но естонците се стегнаха, показаха, че са различни, приеха ги в еврозоната и сега са шампиони в ЕС по ръст на икономиката. Сега е моментът България да се разграничи от Гърция. Иначе и ние ще страдаме, защото Гърция още дълго ще се влачи по дъното.
-40% от българските банки са собственост на гръцки "майки" и много анализатори съзират рискове. Ето че сега и около Италия се сгъстяват облаци. В опасност ли е нашият банков сектор?
-Собствениците може да са чуждестранни, но банките са български юридически лица. В Ирландия фалираха банки, но българската банка със собственик ирландска банка не фалира, нали?
- Ами ако закъсала банка майка се опита да решава своите ликвидни проблеми, като "източва" дъщерните си дружества?
-Ирландия го показа - ако банката има проблеми, по-скоро ще се опита да продаде свои дружества, за да си набави бързо пари. Ако е раздала 30-годишни кредити, не може утре да си ги събере и да използва парите.
От тази гледна точка най-много някоя гръцка банка да реши да продаде участието си в България, което изобщо не е лошо. Ще има голям интерес, има такива инвеститори, които са готови да купуват, но никой не продава. Всъщност за гръцките банки е ясно, че в Гърция нямат много перспектива. За тях България, целият регион е възможност да се развиват. По-скоро очаквам все повече гръцки бизнеси да идват у нас, да си местят офисите и заводите в България, не да източват. Пак казвам, най-много да продадат банка и ще дойдат нови инвеститори. Аз лично бих се радвал например у нас да стъпи някоя китайска банка, да имаме диверсификация, не само европейски. Агенцията за насърчаване на инвестициите казва, че финансите и недвижимите имоти не са приоритет, но лошо ли е да положим усили и да доведем една китайска банка или китайска компания, която да инвестира в инфраструктура или в недвижими имоти дори. Това отваря нов пазар, ще раздвижи цели сектори. А ако искаш да вкараш китайския бизнес, добре е да има и китайска банка.
-Защо вие икономистите виждате и алармирате за опасностите, а нашите политици наблюдават с широко затворени очи как пред България се отварят финансови еврокапани?
-Забелязал съм, че за съжаление българите - не само евродепутати, но и администрацията ни, чиновниците в различните европейски служби, като отидат в Брюксел, някак променят възгледите си за живота. Те са се издигнали над нашата бедност, взимат 20 пъти по-високи заплати, и за тях нашите цели - да настигаме, да растем, да привличаме повече инвестиции и да станем богата страна, минават на заден план. Те започват да възприемат приоритетите на Брюксел, които са различни от нашите. И губят представа за нашата икономика.
-Има ли спасение от този брюкселски синдром?
-Има, българите, които сме тук, трябва да им напомняме кое е важно, и да изискваме да отстояват нашите позиции.
28
3064
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
13 Юли 2011 19:54
Значи можем, когато искаме, г-н Ангелов
13 Юли 2011 20:33
От жегите ли , що ли , и този господин взе да говори на езика на мнозинството от форума. Остава да цъфне и някой от Центъра за изследване на демокрацията да ни убеждава , че трябва да си гоним националните интереси , а не с това "Yes" - и то си е направо революция....
13 Юли 2011 21:45
но лошо ли е да положим усили и да доведем една китайска банка или китайска компания, която да инвестира в инфраструктура или в недвижими имоти дори.
Пък ако пък положим усилия и доведем една китайска военна база (как американска инвестира в инфраструктура ) или китайската ракетна отбрана с някой друг завод, колко пари ще бъдат спестени за противоракетен щит.
За съжаление и аз съм забелязал , че българите - не само евродепутати, но и администрацията ни, чиновниците в различните европейски служби и най-вече бизнесмените , като се видят с пари, някак променят възгледите си за живота. Вместо настигане, растеж, привличането на повече инвестиции и множене на богатството, се разхищават средства за яхти, непотребни самолети и др. морално остаряла техника, за бизсмеслени консултанти и кичозен лукс. Дали е само до манталитет или е въпрос на вулгарна икономическа култура, проповядвана от пишман икономисти? Май ще е второто, дорде фалират рейтинговите агенции или се разбере, че въздухът си е въздух, а не пазараен продукт.
13 Юли 2011 22:05
А, к'о 'тана бре?!
Ъъ, 'тана к'ва 'тана, 'ми дай 'та 'тунна!

Откъде съм го запомнил това, и аз не знам, но този супер икономист в момента е точно в тази ситуация!

Редактирано от - OLDMAD на 13/7/2011 г/ 22:06:31

13 Юли 2011 22:50
Това хубаво. Имаме изказвания от ИОО(институт отворено общество) и ИПИ(институт за пазарна икономика). Но защо липсват становищата на:
- СИПИ(световен институт за прасковите в ихтиман)
- СПИ(световен пернишки институт)
- и ДРИФИ(ДРенки И ФИнанси)
?
14 Юли 2011 06:10
Хубава статия
14 Юли 2011 08:00
Не знам дали е хубава, но знам, че не е статия.
14 Юли 2011 08:31
Че то е интервю. Иначе за първи път Гошето Ангелов е искрен и говори от лични позиции, а не от позициите на фондацията.
14 Юли 2011 08:47
икономист в И"ОО" - Институт "Отровено общество"
14 Юли 2011 09:00
Не знам кой раздава титлите "икономист", "младши", "старши" и т.н. в една ФОНДАЦИЯ, при това соросова, но това не дава автоматично тежест на мненията на кичещите се с тях.
Аз имам титлата "главен", но зад нея са двадесетина години стаж в една от най-важните държавни институции, ежегодни атестации и няколко конкурса за израстване в длъжност.
Ако въпросният "старши икономист" е чел внимателно мненията ми, още преди години щеше да разбере моето прозрение, че рано или късно ЕС ще се опита да ликвидира данъчния дъмпинг, провеждан от няколко български правителства. Не можеш да си толкова хитър да намаляваш данъчни ставки и в същото време да ползваш субсидии, чиито източник са високите данъци в ЕС. Друг е въпросът за ефекта от прилагане на ниските ставки. За България той е: нито чужди инвестиции, нито изсветляване на икономиката, нито повече приходи в бюджета, нито намаляване на безработицата, нито всички останали неолиберастки мантри. Дори и аз се учудвам колко се забави ЕС с това решение. Този капан е насочен както към правителствата-тарикати, така и към компаниите-тарикати, опитващи се да изнасят производства към страни с ниско данъчно облагане.
А дадения пример с "Сименс" едва ли е удачен, защото не е компанията идеален инвеститор. През година - две там гърмят скандали с рушвети, неплащане на данъци и т.н., та репутацията и е повече от съмнителна.
14 Юли 2011 09:25
Ако "старши икономистът" четеше и книжки, писани не само от неолиберасти, както и законите в тази страна, щеше да научи, че в България също се преотстъпва данък при реинвестиции. Например в общините с безработица с 35 % над средната за страната. Но за съжаление това не е привлякло никакви инвестиции в тези общини. Това е така, защото ниският или нулев данък не са определящо условие за които и да е инвеститор. Определящи са пазарът, инфраструктурата, качеството на работна сила, прилагането на Закона и т.н. Размерът на данъците са последна грижа на инвеститора, защото има достатъчно легални и законни начини да не ги плаща.
Що се отнася до твърдението, че "само ниски ставки не стигат, вижте у нас самото плащане, бумащината, процедурите - примерно НАП не ти връща ДДС 6 месеца или ти прави данъчна ревизия 8 месеца.", то показва пълно непознаване на действителността или манипулативното и изкривяване. Такива срокове за възстановяване в НАП са единични изключения и то само когато касаят обмен на информация с други държави.
14 Юли 2011 09:42
1. Г. Ангелов най-после увря за това, че само с намаляване на данъци не става. Инвеститорите (доколкото ги има) се интересуват от поне 3-4 други неща преди да се досетят за нивото на данъците. Струва ли си да се припомнят? Стабилност и предвидимост на средата (в тома число законова), ефективна защита на собствеността (ако може не чрез частни "застрахователни" организации, а чрез органите за сигурност); ефективна съдебна система; административна среда за бизнес. И тук някъде идват данъците.
2. България не била мръднала в класацията на индекса на Дянков в СБ откакто същия този Дянков станал стопанин на МФ у нас. Ами това само доказва, че едно е да правиш индекси и да раздаваш акъл, друго е да обуеш пантофите на министър на финансите и да се мъчеш да решиш реалните проблеми на системите, които се финансират чрез събрани данъци. Най-голям сеир (лично за мене) ще бъде, ако един ден Г. Ангелов стане министър на финансите. Такава веселба ще стане! Ще му се припомни намаляването на осигурителните ставки от времето на Станишев, което (според мен) само допринесе за допълнително дебалансиране на НОИ, ще му се извади и оня списък на Дянков (на практика написан от Г.А.) от мерки от пролетта на 2010 за излизане от кризата, който синдикатите извадиха наяве и вътре имаше такива щуротии, че Дянков веднага си го прибра и никой не посмя да претендира за бащинство ... Изобщо, ще е голям купон, ама да се гледа отстрани.
14 Юли 2011 09:59
естония, та естония,
това е една държава с население по-малко от град софия, а и другият факт, че е на западната граница на русия и кой ли има интерес да държи контрола?
то все с някой ни сравняват, но за различните практики с различни държави, един път във франция било така, после в германия иначе...
я да се сравняваме тогава с люксембург
георги ангелов иначе в интервюто казва ценни и този път непротиворечащи на обществения интерес идеи и намерения, но като цяло мисли (сигурно) обратното, поне защото в други изяви в медиите защитава такива тези
14 Юли 2011 10:26
да попитам уважаемите форумци, какво ще рече "неолиберасти"?
14 Юли 2011 10:40
и основател на Блога за икономика.

Генек треси го у земята
14 Юли 2011 10:44
какво ще рече "неолиберасти

Ново попълнение пеерази за казаня ти.
14 Юли 2011 11:01
"да попитам уважаемите форумци, какво ще рече "неолиберасти"? "
Това е еротичен намек за личното отношение към неолибералите, произтичащо от установената сексуална релация: гей - *едераст.
14 Юли 2011 11:38
ааа, сексуален символизъм, ясно
14 Юли 2011 12:16
О, отворковците от форума взеха да харесват Георги Ангелов! И провявяват наченки на мислене. Доживяхме!
14 Юли 2011 12:57
Неуморни радетели за БГ просперитет.

Институт "Отворено общество" – София е неправителственa организация за осъществяване на дейност в обществена полза, която отстоява ценностите на отвореното общество в България и подпомага интеграцията на страната към Европейския съюз. Институтът е учреден през 1990 година с дарение от г-н Джордж Сорос.

Мисията на ИПИ е да развива и защитава пазарните подходи за преодоляване на предизвикателствата, пред които гражданите на България и в региона се изправят. Тази мисия се преследва още от 1993 г., когато Институтът е официално регистриран като неправителствена организация
14 Юли 2011 12:58
Прав си yuni. Не е беда, че писанията са тъпи, а това че някой започва да ги харесва.
14 Юли 2011 13:17
Брат'чет, трябаше само да кажеш - Натиснете тук!
Толко..
Мат'ряла все още може да чете.
14 Юли 2011 13:29
Вижте и това тук. Повече гледни точки няма да навредят.
http://antipropaganda.comxa.com /IPI.html
14 Юли 2011 15:56
Бирникъ,
Линкът е скопен!
14 Юли 2011 16:07
Пиши в гуглето "антипропаганда".
Първият сайт с този адрес: antipropaganda.comxa.com
Избери рубрика "Икономика" и първата статия отгоре.
14 Юли 2011 16:49
За хората с време препоръчвам и статията "Светът е малък" в същия сайт.
14 Юли 2011 17:15
yuni да сподели още малко челен опит от репера на евроикономиката -Естония.....В материалчето май не е засегнато в голям обем.
14 Юли 2011 19:03
За сайта посочен от БирникЪ(авторство лично)

През декември 2005 в закрита българската, секция на Би Би Си.
От началото на 2011 спира радиопредаванията си на български език Дойче веле .
Но те са друга работа – информационни емисии.
За голямо съжаление продължава облъчването от българската секция на „Отворено общество” и мутациите му. Такива образувания се водят неправителствени „организации”, т.е. организират нещо, което не може да се организира от правителството . Същевременно са неграждански организации, защото не са създадени от тях и с нищо не ги организрат. Та такива образувания са характени за бавно развиващи се държави. Или спонсорската камара дето ги финансира ПРОДЪЛЖАВА да ни счита за бавноразвиваши се.
Основното :послание: на Отвореното общество е „вие сте затворени индианци, а ние ще ви отворим като ви вземем калпавия умствен и природен материал и ви го върнем като „продукт”. Вярно „услугата” е скъпа, ама е за ваше добро”

Редактирано от - Gan(ю)гоТрий на 14/7/2011 г/ 19:08:50

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД