:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военното летище в Кондофрей бе продадено за 1.250 млн. лв.

Военното летище до радомирското село Кондофрей е продадено на търг с тайно наддаване за 1 250 005 лв. на фирма "Селим-КО" ООД, съобщиха от МО.

Фирмата е собственост на Владимир Ненчев, който е съдружник в Обединена нефтена компания с израелския гражданин Леонид Беренбаум . Преди години Ненчев обяви, че австрийска компания, представлявана от него, ще строи петролна рафинерия за 157 млн. долара до Силистра. Според публикации в медиите през ноември 2010 г. бившият изпълнителен директор на "Ново Химко" Беренбаум е експулсиран от България като заплаха за националната сигурност.

Това е първото летище, което армията продава. То е с площ 378 851 кв.м и има трикилометрова писта. Строителството му е започнало през 1962 г. и е завършено през 1966 г., когато на него е проведено учението на Варшавския договор "Родопи".

В момента България има около 200 площадки, на някои от които могат да кацат граждански и товарни самолети. Около 20 от тях са се ползвали от армията, сочат данните на Министерството на отбраната. Само пет досега са прехвърлени на Министерството на транспорта. Това са летищата в Щръклево и в Горна Оряховица, както и отделни терени на армията на летищата "Крумово", "Варна" и "Бургас". Военното ведомство продължава да стопанисва още 12 военновъздушни бази. За някои от тях местната власт и бизнесът имат готови бизнес планове, а други престои да се продадат.

Голям инвеститорски интерес имаше преди време към летището на военните в Узунджово, близо до Хасково. Правителството вече реши то да бъде продадено. Данъчната оценка на имота е 2.3 млн. лв. То може да бъде използвано за логистичен център, тъй като се намира до българско-турската граница. Според транспортното министерство е подходящо и за развитието на товарни превози и заради удобната двойна връзка - с граничния пункт Маказа и с коридор номер 8. Атрактивни за инвеститорите са хангарите, които могат да бъдат превърнати в складове, тъй като има зеленчукова борса, която е до самата писта, на няколко километра от магистрала "Тракия" и от товарната гара в Димитровград.

Бившата авиобаза "Бършен" край Сливен е желана от местната власт, но Министерството на отбраната продължава да го държи. В същото време пистата пустее и се дават хиляди левове за охраната й. През последните години аеропортът стана място за автомобилни състезания. Кметът на Сливен Йордан Лечков иска да вземе военното летище, за да го превърне в гражданско.
1
3407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
29 Юли 2011 23:30
По 3.3лв. на кв.м. за летище?!? Някой е луд, но не съм сигурен точно кой..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД