:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 206
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Най-трудно се влиза скандинавистика в Софийския университет

Скандинавистика с английски език е специалността в Софийския университет, в която се влиза най-трудно. Жените, приети в нея, са с максималния възможен бал 24. Това показват резултатите от първото класиране във висшето училище, обявени вчера. За редовното обучение са обявени 5 места. С много висок минимален бал са кандидатите жени за японистика. Последната приета е с резултат 23.60 при максимален 24. Последният приет при мъжете, които кандидатстват за специалност скандинавистика с английски е с бал 23.59, а в японистика - 23.14. Желаещите да учат скандинавистика с немски език са приети с минимален бал 21.88 при жените, но при мъжете резултатът пада катастрофално - 17.64.

За най-желаната специалност - психология, приемът е по-лек, но минималните балове също са високи - 27.90 за жените и 26.19 за мъжете при максимален резултат 30.00. Общо 1718 кандидати са посочили психологията като първо желание, а свободните места са общо 60. В другата традиционно желана специалност - право, баловете са по-ниски. Минималният бал при жените в редовното обучение е 26.77, а при мъжете - 24.84. Резултатите от първото класиране показват още, че в медицина вече се влиза по-лесно, отколкото в първите години след възстановяването на специалността в СУ. Сега жените влизат с резултат 34.26 при максимален бал 36, а за мъжете летвата е паднала на 32.76.

С най-ниски балове тази година влизат мъжете, които искат да учат изобразително изкуство. Последният приет е с бал 6.75 при максимален 12. Това означава, че приемат кандидати със средна оценка 3.37 от изпита и събеседването.
4
5061
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
31 Юли 2011 10:18
Още ли продължава разделението по пол за приемане в университетите? Хайде, ако за средните училища оправданието е, че в пубертета момчетата изоставали в развитието си, то за 19 годишните мъже какво оправдание има?
Институциите официално налагат дискриминация в образованието и най-нагло я оправдават, а после се чудим защо толкова хора съдят държавата в Страсбург.
31 Юли 2011 10:59
Крю, по-актуален вече е проблемът с женската дискриминация. Жените си врат гагата във всички мъжки професии, докато са си заплюли десетки "женски" професии , в които мъжете са персона нон грата.
И като резултат, безработицата сред мъжката половина е по-висока.
Например, икономическите ВУЗ-ове приемат 50/50, но в обявите за работа ще срещнете много често зле завоалираното "Търсим счетоводител/ка", след което е почти сигурно , че ще ви отговорят - "Колективът е женски и предпочитаме колежКа."
За педагогиката е излишно да си говорим.
31 Юли 2011 12:33
Това няма нищо общо с дискриминацията по пол в българските университети, а въпросната дискриминация е инстутиционално поддържана и подкрепяна. Нещо, което би трябвало да бъде недопустимо в държава от ЕС.
Случаите на предпочитания на работодателя могат да бъдат както за жени, така и за мъже. Който е търсил работа се е сблъсквал и с двете. Няма обаче държавна институция, която открито да я афишира и подкрепя. За много работни места мъжете не се кандидатират поради ниското заплащане.
Учителската професия просто не е предпочитана от мъжете (а не жените са ги изместили) и това е причината за слабото мъжко присъствие.
31 Юли 2011 17:51
Мъжете съзряват след казармата ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД